Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Agniechaaaa wrote:Ja po Luteinie chciałam sie zadrapać... podobno często sie zdarza jak tylko przestawałem stosować wszystko przechodziło
-
nick nieaktualny
-
Ruda_ann wrote:Jagodowa... ja bym spytała lekarza a nie doświadczała się w internetach...
To nie jakieś tam suplementy diety czy ziółka, które krzywdy Ci nie zrobią niezależnie od tego czy posłuchasz tych za czy tych przeciw. To lek.
A z tego co się zorientowałam żadna z nas nie jest po medycynie
A jednak Ale ginekologiem nie jestem, zupełnie inna działka, więc daleko mi do eksperta. M.in. dlatego się pod tym kątem nie udzielam
O ile pamiętam z czasów jak uczyłam się ginekologii, duphaston ma uzasadnienie tylko w niedoborach progesteronu - niby logiczne. Ale rzeczywiście z tego co wiem w większości przypadków pisze się przy każdym zagrożeniu ciąży.
Z własnego doświadczenia: sama w poprzedniej brałam, bo mi mój ginekolog przepisał, pomimo że krwawienie było spowodowane krwiakiem (nikt mi nie kazał badać progesteronu). Córcia ma się dobrze, więc raczej nie zaszkodził. A sama świadomość, że jednak coś się robi, daje dużo spokoju.
Reasumując muszę się zgodzić z Rudą_an: słuchajcie swoich lekarzy. Oni najlepiej znają Was i Waszą sytuację. Nie ma co się radzić w internetach, bo wiadomo, że tu każdy ból głowy to rak
Witam nowe mamuśki, gratuluję nowych serduszek. Jagodowa trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 18 maja 2017, 22:41
Agniechaaaa, jagodowa91, natki89, Krokodylica, Ruda_ann lubią tę wiadomość
-
Majetta wrote:No właśnie o to się spierają lekarze. Ogólnie duphaston ma właśnie wspomóc produkcję progesteronu i jest przepisywany kobietom, które mają zaburzoną gospodarkę hormonalną podczas cyklów i rzeczywiście udowodniono, że pomaga zajść kobietom w ciąże. W samej ciąży to już jest trochę inaczej bo organizm powinien już być pobudzony do produkcji hormonów i teraz jest kilak wersji:
1. Duphaston pomaga organizmowi i taki dostarczany progesteron pomaga utrzymać ciążę (ale to do ok 12tc bo potem łożysko przejmuje funkcję utrzymania dzieciątka) - nieudowodnione (ale nie szkodzi)' dużo kobiet bierze go podczas początkowych problemów i później cieszą się zdrową ciążą
2. Czasem taki dostarczany duphaston z zew. pomaga dotrzymać ciążę do pewnego momentu a później następuje poronienie z powodu niewydolności łożyska lub wady płodu (bez leku do poronienia doszłoby wcześniej).
3. Wiele kobiet niestety pomimo przyjmowania tego leku ma za sobą poronienia we wczesnych tygodniach (brak blokowania poronienia).
Ogólnie panuje przekonanie wśród lekarzy, że nie wiadomo czy pomaga (wg jednych na 100% nie) ale ogólnie nie szkodzi, więc jest bardzo chętnie przepisywany Jedyne przeciwskazanie jest takie, że MOŻE (ale nie musi) zamaskować poronienie (ale to w wybranych przypadkach).
Ja w pierwszej ciąży nie bylam na żadnych wspomagaczach, a urodzilam przedwcześnie, z powodu skracajacej się szyjki. Więc teraz będę jadła wszystko co mi lekarz przepisze, wolę dmuchac na zimne niż później pluc sobie w brodę, że mogłam coś zrobić, a nie zrobiłam.. i nie będę się zastanawiać czy pomaga, skoro lekarz przypisuje to chyba ma pomóc, a nie zaszkodzić.
-
FreshMm wrote:
Dla kontrastu - miałam bardzo spokojną ciążę z synkiem. Prawie całą na L4 w zaciszu domowym i robiłam, na co miałam ochotę. Urodził się tak spokojny, że pytaliśmy położne, czemu inne noworodki płaczą, a on nie. Do dziś jest spokojny, chociaż czasem pokaże rogi, to pokrzyczy i zaraz się przytuli. Nigdy nikogo nie udzerzył, nie robił też sam sobie krzywdy. Jako niemowlę mało płakał. Jest zwykle bardzo pogodny.
To dokładnie tak jakbym czytala o sobie i swoim synku. Tyle, ze ja na l4 poszlam w 23 tyg ciąży, ale i tak staralam sie jak moglam, zeby nie denerwowac się praca. Skupiona bylam na sobie i szczesciu pod sercemSynek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Mama-Ali wrote:Morwa, proponuje pozostawic do edycji parę pól, bez możliwosci zmiany kolejnosci kolumn i sortowania. Już myslałam że całkiem wyleciałam z listy ale jestem gdzies tam na dole.
Zaraz focha walnę i sobie stad pójdę :p -
nick nieaktualnyMorwa wrote:A któraś z was mogłaby mi naisać jak to zrobić ? może wy możecie to zrobić ? ja jedyne co ustawiłam to zakresy chronione , ale nadal mozna to sortować a to głównie chodzi o to by tego nie sortować
JA bym zrobiła ale laptop w naprawie a na tel nawet nie moge nic wpisać w tabelkę -
Morwa wrote:A któraś z was mogłaby mi naisać jak to zrobić ? może wy możecie to zrobić ? ja jedyne co ustawiłam to zakresy chronione , ale nadal mozna to sortować a to głównie chodzi o to by tego nie sortować
Agniechaaa, skoro nie możesz zrobić to moze chociaż napiszesz jak zablokować sortowanie tego pierwszego wiersza? -
Lovilovi wrote:Ja w pierwszej ciąży nie bylam na żadnych wspomagaczach, a urodzilam przedwcześnie, z powodu skracajacej się szyjki. Więc teraz będę jadła wszystko co mi lekarz przepisze, wolę dmuchac na zimne niż później pluc sobie w brodę, że mogłam coś zrobić, a nie zrobiłam.. i nie będę się zastanawiać czy pomaga, skoro lekarz przypisuje to chyba ma pomóc, a nie zaszkodzić.
Ależ oczywiście, że tak! Najlepiej zaufać swojemu lekarzowi
Ja niestety natrafiłam na lekarza do którego miałam niestety kilka zastrzeżeń i przez zawirowania z innymi już sama nie wiedziałam co robić (jeśli jeden lekarz mówi "bierz ten lek bo bez niego utracisz ciążę vs co za bzdury, czy ten lekarz jest po medycynie ?" to kiełkuje wątpliwość
W końcu trafiłam do bardzo dobrego lekarza, trochę z niekonwencjonalnym podejściem i ufam mu w wielu kwestiach i grzecznie stosuje się do jego wytycznych
07/2017 💕 Misia
07/2021 💔7tc Aniołek
04/2022💕Gaja 🌈 -
Witam Was wszystkie. Widze, że zrobiła się debata na temat dupka dla mnie 'świeżej' w tym temacie to dobry wątek, co nie co opinni zdobytych. Byłam już na mojej ostatniej becie, teraz niecierpliwie czekamy do 16.. Miłego dnia życzę
FreshMm lubi tę wiadomość
'Porażki to szczeble sukcesu'
Zosieńka 05.10.2010 moje Szczęście!
Aniołki [*] 08.2009 21tc [*] 05.2017 6tc
-
Kurczę dziewczyny śniło mi się już dwa razy poronienie. .. raz było tylko trochę krwi a dziś bardzo dużo . Na dodatek szef nie jest zachwycony ze chce przed sezonem iść na l4 bo przecież jedna koleżanka do 8 miesiąca robiła a druga do 5tego bo jej sie szyjka zaczynała skracać. ... Ale ja się boje być tam w sezonie bo to Zakopane tłumy turystów niby mam stać na lodach ale to stanie po 11 h przez 5 dni bo na pewno nie pozwoli mi być tylko 6... może i panikuje ale to moja pierwsza ciąża i chce żeby było ok. Na dodatek powiedział ze ciąża to nie choroba... A mój lekarz powiedział że ze względu na to ze tak długo się staraliśmy to wystarczy ze powiem mu że chce iść na l4 ze jak ktoś mnie zdenerwuje to mam od razu stamtąd iść przyjść do niego po l4 i mieć ich w nosie . Nie będzie mi robił problemów i doszukiwal się ciąży zagrożonej tylko mi da zwolnienie bez problemu[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Girl kwestia organizmu, jak się dobrze czujesz to pracuj ile dasz rade. Z szefem jakoś chyba możesz się dogadać? Ja w ciąży z córcią odeszłam z pracy tydz. przed porodem na tyle dobrze się czułam.'Porażki to szczeble sukcesu'
-
Girl25 wrote:Kurczę dziewczyny śniło mi się już dwa razy poronienie. .. raz było tylko trochę krwi a dziś bardzo dużo . Na dodatek szef nie jest zachwycony ze chce przed sezonem iść na l4 bo przecież jedna koleżanka do 8 miesiąca robiła a druga do 5tego bo jej sie szyjka zaczynała skracać. ... Ale ja się boje być tam w sezonie bo to Zakopane tłumy turystów niby mam stać na lodach ale to stanie po 11 h przez 5 dni bo na pewno nie pozwoli mi być tylko 6... może i panikuje ale to moja pierwsza ciąża i chce żeby było ok. Na dodatek powiedział ze ciąża to nie choroba... A mój lekarz powiedział że ze względu na to ze tak długo się staraliśmy to wystarczy ze powiem mu że chce iść na l4 ze jak ktoś mnie zdenerwuje to mam od razu stamtąd iść przyjść do niego po l4 i mieć ich w nosie . Nie będzie mi robił problemów i doszukiwal się ciąży zagrożonej tylko mi da zwolnienie bez problemu
-
Marzycielka jak najbardziej masz racje, że to dziecko jest najważniejsze. Ale jeśli ciąża się dobrze rozwija to chociaż jakiś czas (dopóki brzuszek nie jest na tyle duży) można pracować. Wiadomo, że każda z nas ma inny organizm i inaczej przechodzi ciążę, ale przede wszystkim same podejmujemy za siebie decyzje.'Porażki to szczeble sukcesu'
-
Jagoda tak ale jak w środku sezonu się źle zacznę czuć to będę musiała zostawić dziewczyny same i lepiej żebym teraz poszła . A gdzie Ty pracujesz ? To raz a dwa chyba nie masz pojęcia jaki jest ruch w Zakopanem w sezonie... uwierz idzie się zarabac
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 maja 2017, 08:30
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Girl jak najbardziej Cie rozumiem! Masz prawo wziąć zwolnienie, a mi nic do tego. Jeśli wiesz kiedy bardzo zwiększa się ruch możesz dogadać się z szefem, że będziesz pracować zanim się ludzi do Was zwali ja pracuje w restauracji, po 14 godz. co drugi dzień.'Porażki to szczeble sukcesu'
-
W sezonie jest ruch od 11/12 do 22 i tak codziennie i na pewno mnie nie wypuści przed największym ruchem ... Nie ma szans a nawet jakby jakimś cudem w co wątpię bo wtedy robilabym po 2/3 h i plus dojazdy to się nie opłaca to dziewczyny zostałyby same i by się zarabaly[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Girl25 wrote:W sezonie jest ruch od 11/12 do 22 i tak codziennie i na pewno mnie nie wypuści przed największym ruchem ... Nie ma szans a nawet jakby jakimś cudem w co wątpię bo wtedy robilabym po 2/3 h i plus dojazdy to się nie opłaca to dziewczyny zostałyby same i by się zarabaly
izalika, Girl25, Krokodylica lubią tę wiadomość
'Porażki to szczeble sukcesu'
-
Girl25 wrote:W sezonie jest ruch od 11/12 do 22 i tak codziennie i na pewno mnie nie wypuści przed największym ruchem ... Nie ma szans a nawet jakby jakimś cudem w co wątpię bo wtedy robilabym po 2/3 h i plus dojazdy to się nie opłaca to dziewczyny zostałyby same i by się zarabaly
jagodowa91, Koniczyka lubią tę wiadomość
-
Część dziewczęta kolejny piękny dzień się zapowiada jak się czujecie dzisiaj? Ja mam kolejny dzień z cyklu "młoda koza" :p bez mdłości z rana, tylko przez moment mnie zmulilo.
FreshMm, a Ty jak się dziś czujesz? Wczoraj się martwiłas. Wróciły Ci dziś mdłości? :*