Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Ja biorę prenatal uno , bo on dostarcza mi to co potrzebuję aby moja homocysteina nie wystrzeliła w kosmos. Każdy orze jak może , ja mam mutację MTHFR, więc potrzebuje odpowiedniej formy kwasu foliowego, odpowiednią wit b12 i cholinę :p jakbym nie potrzebowała to bym nie brała. Poza tym zestawem dodatkowo łykam osobno kwas foliowy w formie metylowanej, bo tam jest go zdecydowanie za mało dla mnie, bo oprócz mutacji miałam też niski poziom kwasu foliowego. Ryzyko wady cewy nerwowej u płodu , oraz poronienia miałam ogromne ,przy moich schorzeniach. Więc ja oraz lekarz wolimy dmuchać na zimne i trzymać ten poziom ,który obecnie trzymamy
Gosiak, Helka891 lubią tę wiadomość
-
Dostałam już badania.
Glukoza wyszła chyba ok... 94 ?
TSH rok temu miałam 1,7 a teraz w ciąży spadło do 1,2
Ale morfologia taka dziwna mi wyszła, z tego co zdążyłam wyczytać to WBC mam podwyzszone delikatnie i HCT lekko obniżone, a reszta w normie.
Zobaczymy co na te wyniki doktorkaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 14:32
-
Kurde kupiłam sobie arbuza ,a nie pomyślałam ,że nie będę miała go czym zjeść. Jestem na takim zadupiu ,że jedyne co mam przy sobie to mini scyzoryk, którym na bank nie przetnę skorupy arbuza. Ach te problemy pierwszego świata. Muszę teraz wytłumaczyć Gumisiowi i sobie samej ,że arbuza zjemy dopiero jak będziemy w domu.
Dzisiaj jadę tez do mojej mamy na sam wieczór ,bo jutro z samego rana będzie miała kardiowersję. Powoli zaczynam się bać. Niby ze studiów ,wiem na czym to będzie polegać i w ogóle ,ale i tak się boję. Grunt by nie panikować, bo ani mi ani mamie to nie pomoże. -
Lovilovi wrote:Dostałam już badania.
Ale morfologia taka dziwna mi wyszła, z tego co zdążyłam wyczytać to WBC mam podwyzszone delikatnie i HCT lekko obniżone, a reszta w normie.
Zobaczymy co na te wyniki doktorka
Wydaje mi się ,że wyniki masz dobre , tylko nie wiem jaki powinien być hematokryt w ciąży , ja mam w górnej granicy normy , a ty lekko poniżej. Jaka wyszła Ci hemoglobina ?
P.s tsh super !
Edit :
Już przeczytałamhematokryt w ciąży może spadać lekko poniżej normy
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 14:50
-
Fajnie, że poruszyłyście temat witamin. Mnie namówiła babka w aptece na Feminovit DHA i tam jest spora dawka żelaza. Witaminy mają dobry skład, ale lepiej je brać po 12 tygodniu. Przerzucę się na Prenatal Uno na razie.
Będę robiła morfologię niedługo, to zobaczę jak jest u mnie z tym żelazem. Chociaż swoją drogą z produktów bogatszych w ten pierwiastek mogę jeść na razie tylko płatki kukurydziane i pestki dyni. Reszta wywołuje mdłości, więc też mało go dostarczam organizmowi. -
nick nieaktualnyHelka891 wrote:No ej.. bo będę miała wyrzuty sumienia, że w ogóle zaczęłam ten temat...
moze dobrze ze zaczęłas bo bym żyła w nieświadomości.
mam straszne wyrzuty sumienia ze mogłam zaszkodzic dzidzi....... ;-(
w poprzedniej ciazy brałam femibion i tam nie ma ani dha ani zelaa. Chociaz czytałam ze od poczatku ciazy mnozna suplementowac dha a o żelazie nie wiedziałam -
Mam wyniki dzisiejszej bety: 2160
dwudniowy przyrost 165%
Morwa, Mama-Ali, jagodowa91, emi2016, Magdalenna, madzia8lenka, ŚwinkaMinka, agulineczka, FreshMm, malka, ktosiowa, Ruda_ann, Krokodylica, be_aduska, Raven lubią tę wiadomość
-
Lovilovi wrote:Dostałam już badania.
Zobaczymy co na te wyniki doktorka
Ogólnie glukoza na czczo w ciąży powinna być poniżej 92... alepytanie, o której skończyłaś jeść dnia poprzedniego i co jadłaś
Ja np. mam 93,6, ale dzień wcześniej do późnego wieczora jadłam galaretki w cukrze (bo się zapomniałam), więc nic dziwnego, że cukier troszeczkę wyższy
A HCT ma prawo spaść troszkę w ciąży, a WBC ma prawo być trochę wyższe - to normalna fizjologiaWiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 14:54
Krokodylica lubi tę wiadomość
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Morwa wrote:Kurde kupiłam sobie arbuza ,a nie pomyślałam ,że nie będę miała go czym zjeść. Jestem na takim zadupiu ,że jedyne co mam przy sobie to mini scyzoryk, którym na bank nie przetnę skorupy arbuza. Ach te problemy pierwszego świata. Muszę teraz wytłumaczyć Gumisiowi i sobie samej ,że arbuza zjemy dopiero jak będziemy w domu.
Dzisiaj jadę tez do mojej mamy na sam wieczór ,bo jutro z samego rana będzie miała kardiowersję. Powoli zaczynam się bać. Niby ze studiów ,wiem na czym to będzie polegać i w ogóle ,ale i tak się boję. Grunt by nie panikować, bo ani mi ani mamie to nie pomoże.
ja bym powycinała tym scyzorykiem środek
Na mnie też czeka arbuz w lodówce
Powodzenia, trzymam kciuki za mamę! -
nick nieaktualny
-
*Sylwia wrote:moze dobrze ze zaczęłas bo bym żyła w nieświadomości.
mam straszne wyrzuty sumienia ze mogłam zaszkodzic dzidzi....... ;-(
w poprzedniej ciazy brałam femibion i tam nie ma ani dha ani zelaa. Chociaz czytałam ze od poczatku ciazy mnozna suplementowac dha a o żelazie nie wiedziałam
Pamiętaj, że jest tylko 'ryzyko', a nie bankowa pewność, że żelazo na pewno zaszkodzi...
a towarzystwa naukowe wolą dmuchać na zimne niż zalecać coś, co mogło dać taki wynik w ich badaniachWg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka
-
Agniechaaaa wrote:Beta 2200... po temacie juz tak naprawdę, mam się pojawić w klinice za tydzień, chyba, ze zacznę krwawić wcześniej...
Strasznie mi przykro:(( Nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić, co czujesz. Bądź silna, my kobiety nigdy się nie poddajemy i zawsze walczymy do końca. 3-maj się dzielnie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 maja 2017, 14:58
-
agulineczka wrote:Pietruszka nie mialam wcale mdlosci. Ogolnie nie czuje, ze jestem w ciazy. Czasem tylko senna jestem, moze lekki bol piersi. Nic poza tym.
Powodzenia na jutrzejszej wizycie!
Kochana, ciesz się i celebruj te chwile w takim razie! To wielkie szczęście mieć bezobjawową ciąże -
Mama-Ali wrote:ja bym powycinała tym scyzorykiem środek
Na mnie też czeka arbuz w lodówce
Powodzenia, trzymam kciuki za mamę!nie lubię kupować połowy arbuza, no chyba ,że go przy mnie babka przetnie. Inaczej boję się kto i czym go wcześniej dotykał :p jakoś wytrzymam
a kciuki za mamę na pewno się przydadzą :*
Mama-Ali lubi tę wiadomość
-
Morwa wrote:Ja też mam podwyższone lekko leukocyty, poza tym również delikatnie poza normą są neutrolfile. A glukoza to u mnie wyszła taka niska (jak na mnie) ,że aż pękałam z dumy (glukoza u mnie 78,69 - zawsze była u samej góry normy albo ją przekraczałam będąc w ciąży).
Wydaje mi się ,że wyniki masz dobre , tylko nie wiem jaki powinien być hematokryt w ciąży , ja mam w górnej granicy normy , a ty lekko poniżej. Jaka wyszła Ci hemoglobina ?
P.s tsh super !
Edit :
Już przeczytałamhematokryt w ciąży może spadać lekko poniżej normy
HGB wyszło mi w normie.. 12,3. (A norma 11,5-17,00)
No właśnie ta glukoza mnie martwimam nadzieję, że niepotrzebnie
Morwa lubi tę wiadomość
-
☆gwazdka wrote:Dziewczyny wy wszystko wiecie ile co wr krwi. Ja nie wiem nic. Jestem jeszcze w klinice ale tu nic nie mówią. Dobrze albo zle. Witamy w niemczech
Ja wiem tylko co nieco ze względu na moją edukacjęjakbym miała się opierać tylko na rozmowach z moim ginekologiem, to może być też była gorzej poinformowana... a w świecie medycyny i tak niczego nie można być w 100% pewnym
i wszystko się opiera na badaniach, które niestety też wychodzą różnie
bo zależy jaka grupa badawcza się trafi itp... W ogóle cała medycyna i organizm ludzki są strasznie przewrotne
Krokodylica lubi tę wiadomość
Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka