X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ☆gwazdka wrote:
    Az sie poryczalam. Gratulacje ♡♡♡♡♡♡♡
    Ah, te nasze ciążowe hormony :) dziękuję Ci kochana :) ja przestawiam się na moduł "żadnych łez i dużo nadziei" i Tobie też tego życzę jak i pozostałym mamom :)

☆gwazdka, Agness12, Krokodylica, Marzycielka111192 lubią tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pietruszka wspaniale informacje!:) teraz musi byc dobrze.

Ja mam swoja wizyte w poniedziałek, to bedzie moja pierwsza wizyta, a bedzie juz 9+0. Mam nadzieje, ze uslysze równie dobre informacje.

alexast, Ruda_ann, Krokodylica, pietruszkanatki lubią tę wiadomość

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pietruszko kochana natki! :):):) Wspaniałe wieści! Bardzo się cieszę i gratuluję!

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

• alexast Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulineczka - jeśli mieszkasz w pl i chcesz mieć prawo do becikowego to poproś, żeby gin wpisał Ci w kartę 8tydz. ciąży. Jednym z warunków jest właśnie że kobieta musi potwierdzić ciążę do 8mego tyg. Przynajmniej tak było 3lata temu.

Pietruszka - moje gratulację

Sylwia - pytałam dzisiaj moją ginekolog o dopplera. Ona pow. że nie powinnyśmy dać się zwariować. To tak samo jak z kawą raz jest szkodliwa raz nie. Przy Olku też od początku słyszałam serce i jest zdrowy i mądry.

Ja też byłam dzisiaj na wizycie u mojej ginki prywatnie. Na nfz mam inną. Dzidzia ma 1,78 cm serce bije 174 sprawdzała dwa razy. A to dlatego, że też dwa razy mierzyła jak szybko bije.
    Ufam jej i wiem, że nie działa na moją szkodę. Dostałam skierowanie na badania prenatalne. Jutro dzwonię i się umówię. Nie mogę się już doczekać. Oby tym razem wszystko było ok.
    Wiecie co mnie zmartwiło..że według usg dzidzia ma 8tyg i 2 dni a powinna mieć 4dni czyli jest o 2dni do tyłu. Ostatnio była tylko dzień do tyłu. Mam nadzieję, że to tylko tolerancja w pomiarach i że to o niczym złym nie świadczy.
    Kolejną wizytę u niej mam dopiero 29 czerwca bo jej nie będzie w czerwcu. No ale po drodze będą prenatalne i wizyta na nfz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 21:37

Marzycielka111192, pietruszkanatki, Raven lubią tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa i termin porodu przesunął mi się na 2stycznia (według usg). Ginka mi powiedziała, że będę miała znowu cc (ze względów ortopedycznych) więc wyciągnął dzidzie w 39tyg czyli w grudniu :(
    Chyba, że zacisnę nogi i przeczekam aż zacznę mieć skurcze i wtedy zrobią cc na cito. Zobaczymy co będzie, może przenoszę

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratki dziewczyny :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • agulineczka Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast mieszkam w pl i myslalam, ze aby dostac becikowe trzeba miec pierwsza wizyte przed 10 tyg.

Ja mam wizyte tak pozno, bo ciezko sie dostac do pani doktor, do której chce chodzic. W tym tyg jestem na wyjezdzie zaplanowanym wiec wizyta odpadala, a kolejna wolna byla wlasnie dopiero na 29 maja. I tak ten czas jakos leci bo jeszcze calkiem niedawno pisalam, ze mam prawie miesiac do wizyty.

Oby wszystko bylo w porządku. Staralam sie nie denerwowac, w koncu to moja druga ciaza, synka juz mam i wiem jak to wszystko wyglada, ale przez ostatnie wydarzenia tu na forum ciezko o spokoj.

Caly czas zal mi dziewczyn, ktorych nadzieje upadly. Bardzo mi ich szkoda.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga, masz rację - żeby mieć becikowe to trzeba ciążę potwierdzić do 10tc.

alexast, Agness12 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tu podstawa prawna :)

https://obywatel.gov.pl/zasilki-i-pomoc-finansowa/becikowe-jak-dostac

"- dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1 922 zł netto,
    - matka dziecka, od co najmniej 10 tygodnia ciąży do porodu, była pod opieką medyczną. "

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia wiem jak to jest przejmować się...na pocieszenie Ci powiem, że w ciąży z synkiem brałam tabletki na pasożyty ( bo córce dawałam) nie wiedziałam o ciąży ( nie udawało się dłuższy czas i dałam sobie spokój myślałam, że już nie będziemy mieć dzieci)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 maja 2017, 22:00

• alexast Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to sorry. Byłam święcie przekonana że do 8mego tyg. To już wszystko jasne i nie ma tematu :)
    Ruda dzięki za info

Agulineczka nie martw się. Będzie dobrze.

Ruda_ann lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Agness12 Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mowila pani w rejestracji ze do 10 tygodnia :)

3i49df9hi1sl1iuj.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mona_Lisa wrote:
    Gratuluję udanych wizyt i serduszek ♡♡♡ ja jutro mam wizytę... trzymajcie proszę kciuki ♡

Trzymam kciuki :)

Ja też mam wizytę, mam nadzieje że pomimo słabej bety będzie dobrze.
    Musi. Czuję że ono tam jest ze mną i sobie zdrowo rośnie pomimo przeciwności jakie je spotkały (infekcja, zimno, ból gardła).
    Tydzień temu nie było serca, może już będzie.

Gratuluję wszystkim potwierdzonym serduszkom :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

relgi09kotjuarzp.png
  • be_aduska Przyjaciółka

Wysłany: 25 maja 2017, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak dobrze przeczytać dobre wieści przed snem :) pietruszkanatki cieszę się i gratuluję serdecznie :)

Alexast 1,78cm wow to już spory dzidziuś, nie stresuj się o te dwa dni skoro serduszko tak pięknie bije.

ayng8ti.png
    -01.2017 6tc (*)
    -starania od 09.2016
    -Hania 2010 <3
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry wieczór :)
    Z całego serca gratuluję wszystkich dobrych wieści i serduszek <3

Tak bardzo mi przykro, że wśród tych dobrych są i złe wieści i że niektóre z nas przeżywają stres i chwile niepewności. Wierzę, że każdej z nas będzie dane przytulić swoje maleństwo. Jeśli nie w styczniu to w lutym lub z pierwszym marcowym powiewem wiosny.

Widziałam, że była rozmowa na temat Rh i konfliktu serologicznego. Też jestem Rh ujemna, po każdym zabiegu po poronieniu dostawałam immunoglobulinę. Mój gin jednak uznał, że w związku z plamieniami, które niestety nie odpuszczają, mam dostać zastrzyk z Rhophylacu. Idę jutro. Czy któraś też będzie mieć zastrzyk w ciąży?

Morwa, przykro mi bardzo, że zabieg się nie powiódł :(

Mało mnie i na razie tak musi być, bo mam gorący okres w pracy. W domu wieczory z rozbrykanym 3 latkiem, a później chwila dla męża i padam na twarz. Czytam Was i bardzo przeżywam wszystko, ale ciężko być mi na bieżąco. Nadrabiam przed snem.

Dziewczyny, no i tak szczerze to nadal trochę trudno mi uwierzyć, że się uda. Ciągle mam te beżowe plamienia i martwi mnie kształt mojego pęcherzyka ciążowego. Nie jest okrągły, ani nawet owalny tylko taki łezkowaty, wydłużony. Zaczęłam czytać i niestety taki kształt pęcherzyka często nie rokuje dobrze.
    Jaki kształt mają Wasze pęcherzyki?

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • Andzia87 Ekspertka

Wysłany: 25 maja 2017, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ledwo Was nadrobiłam tyle piszecie. Gratuluje z całego serca dziewczynom pozytywnych wizyt i czekam na kolejne dobre nowiny. Dbajcie o siebie i odpoczywajcie:)
    U nas dalej walka z plamieniami, gin po wizycie dorzucił do dupka którego biorę 3 razy dziennie luteinę rano i wieczorem i kazał leżeć i odpoczywać. Na pewno z 13 miesięcznym brzdącem nie będzie łatwo, no ale z pomocą mamy spróbujemy :) Warto będzie jej jutro podziękować za tą pomoc!

Emerald, może Cię pocieszę wiadomością, że w 1 ciąży miałam pęcherzyk w kształcie bardzo spłaszczonego banana. Wyszła z niego moja córka, która aktualnie słodko sobie śpi obok mnie :)
    Wiem, że dużo przeszłaś i podejrzewam że towarzyszą Tobie teraz ogromne emocje. Każdy ma swoją mniej lub bardziej krętą drogę ku szczęściu, a to co przechodzimy w trakcie wędrówki nas buduje i sprawia że jesteśmy tym kim jesteśmy. Na tym etapie niestety nie mamy calkowitego wpływu na to co się w środku nas dzieje, więc czasem pewne rzeczy lepiej zawierzyć "górze" i nie stresować fasoli naszymi nerwami:) Mocno trzymam za Ciebie kciuki i myślę pozytywnie:*

emerald_m, Krokodylica lubią tę wiadomość

km5scwa1hx65oe99.png
    relggu1r0laeq3qv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 maja 2017, 23:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki dziewczyny juz mi lepiej...
    Gratuluję serduszek

• emerald_m Autorytet

Wysłany: 25 maja 2017, 23:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Andzia87, dziękuję :* Bardzo mnie pocieszyłaś.
    Każda taka historia daje wiarę :)

Andzia87 lubi tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 00:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, gratuluję wszystkich pozytywnych wieści:)

Za mało Was jeszcze kojarzę, żeby odnieść się do wszystkiego. Może jak już pójdę na zwolnienie to będzie więcej czasu.

Piri piri, ja karmię piersią w ciąży. Mam nadzieję, że nic się nie stanie, a przynajmniej wszystkie naukowe badania wskazują, że nie powinno.

Krokodylica, Gosiak lubią tę wiadomość

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93? 92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 26 maja 2017, 05:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się z rana, udanych wizyt, pięknych serduszek i dużych bobasow ;)

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
‹‹ 225 226 227 228 229 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ