X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wronka wrote:
    I u mnie pojawiło sie swedzenie (stosuje luteine dopochwowo) narazie uzywam lactayd zel jutro ide na wizytę i musze dopytac co moge brać

Kochana ja maialam tak samo , polecili mi lactatyd , jak pojechalam do szpitala to lekarz mowil mi ze mam cala skore wokół pochwy spalona ( jedna rana na zewnątrz)
    Zmienil mi luteina na pod językową , mysle sie 2razy dziennie ale tylko bialym jeleniem i czeto zmieniam wkladki ( choc juz nie leci tyle bez luteiny )

Jesli Ci pomaga to oki , jeśli nie naprawde polecam bialy jeleń ;)

• Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    Morwa zapomnialam o Twoim in vitro. Faktycznie moze tak byc. Nie znam sie na tym jak rosnie dziecko z in vitro a jak takie ktore powstalo naturalnie, myslalam ze rosna tak samo, ale skoro masz wyrzut insuliny to pewnie faktycznie to ma wplyw. Panikuje sama troche bo to w sumie pierwsza moja ciazą, na dodatek dlugo wyczekiwana i tez sie boje i niecierpliwie czekam na drugi trymestr.... jeszcze rowny miesiac ;) tzn. wtedy mija najwiekszy okres zagrozenia poronieniem a 2gi zaczynam gdzies w polowie lipca, albo poczatkiem... juz sama nie wiem przez ta moja pozną owu. Poza tym i tak chyba rosnie wolniej bo skoro ma rosnac 1 mm na dobe to dobrze licze że od srody (17.05) do wtorku (23.05) powinien miec 9,5 mm ? a mial 7,8 mm :(
    Nie zrozumiałyśmy się. In vitro to metoda zapłodnienia , dziecko poczęte naturalnie jak i te z in vitro są takie same. Nie różnią się od siebie, rozwijają się w takim samym tempie , w swoim własnym tempie rozwoju. Mi chodziło o to ,że ja dokładnie wiem kiedy doszło do zapłodnienia , wiem jak duże zarodki miałam podane i kiedy od podania beta drgnęła a następnie zaczęła rosnąć. Ty nie wiesz tego. U Ciebie owulacja mogła przesunąć się i w jedna i w druga stronę. Po pierwszym ,wcześniejszym usg można teoretycznie wyliczyć termin porodu. Takie terminy są najbliższe prawdy ,ale nie są doskonałe. Moja ciąża mimo tego ,że wszystko jest u mnie bardziej przewidywalne niż u tych co zaszły naturalnie, jest starsza o 3 dni a owulacja nie miała prawa się przesunąć, bo jej nie miałam :p
    Trochę żałuję ,że zaczęłam ten temat. Bo teraz wszystko rozkładamy na czynniki pierwsze. Każda z nas jest inna i nie powinniśmy się porównywać. Pomiar na usg nie jest dokładny w 100% , wszystko zależy w dużej mierze od lekarza i od sprzętu jakim się posługuje,ale również od tego jak ułożony jest akurat zarodek. One są naprawdę malutkie , ciężko je dokładnie mierzyć. Ja według książkowych teorii powinnam w 5t +2d zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk ciążowy w macicy , chociażby pęcherzyk żółtkowy , tym bardziej ,że beta na następny dzień wynosiła prawie 19 tys. A nie zobaczyłam. No, ale mój Gumiś nadrobił i teraz jest 3 dni do przodu. Chociaż według pierwszego usg , o którym wyżej wspomniałam mogło go w ogóle nie być , mógł się nie rozwinąć... zostać pustym jajem płodowym, albo być o wiele mniejszy niż by to wynikało z OM. Jak widać każde dziecko jest wyjątkowe i każe rozwija się w swoim własnym tempie , więc nie obliczaj tylko daj mu rosnąć :* zestresowana matka to niefajna matka :p

natki89, jagodowa91, BlackCatNorL, Ruda_ann, Myszk@ lubią tę wiadomość

• pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zadzwoniłam do ginekologa. Bo w ulotce że trzeba się z lekarzem skontaktować, a w necie, że śmiało brać :/ powiedział, że mogę sobie brać a jak nie przejdzie to dzwonić, więc biorę bez stresu :p

Morwa lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Kochana ja maialam tak samo , polecili mi lactatyd , jak pojechalam do szpitala to lekarz mowil mi ze mam cala skore wokół pochwy spalona ( jedna rana na zewnątrz)
    Zmienil mi luteina na pod językową , mysle sie 2razy dziennie ale tylko bialym jeleniem i czeto zmieniam wkladki ( choc juz nie leci tyle bez luteiny )

Jesli Ci pomaga to oki , jeśli nie naprawde polecam bialy jeleń ;)
    Hey co tam u was ? Dawno Cię nie widziałam. Jak się czujesz ?

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Nie zrozumiałyśmy się. In vitro to metoda zapłodnienia , dziecko poczęte naturalnie jak i te z in vitro są takie same. Nie różnią się od siebie, rozwijają się w takim samym tempie , w swoim własnym tempie rozwoju. Mi chodziło o to ,że ja dokładnie wiem kiedy doszło do zapłodnienia , wiem jak duże zarodki miałam podane i kiedy od podania beta drgnęła a następnie zaczęła rosnąć. Ty nie wiesz tego. U Ciebie owulacja mogła przesunąć się i w jedna i w druga stronę. Po pierwszym ,wcześniejszym usg można teoretycznie wyliczyć termin porodu. Takie terminy są najbliższe prawdy ,ale nie są doskonałe. Moja ciąża mimo tego ,że wszystko jest u mnie bardziej przewidywalne niż u tych co zaszły naturalnie, jest starsza o 3 dni a owulacja nie miała prawa się przesunąć, bo jej nie miałam :p
    Trochę żałuję ,że zaczęłam ten temat. Bo teraz wszystko rozkładamy na czynniki pierwsze. Każda z nas jest inna i nie powinniśmy się porównywać. Pomiar na usg nie jest dokładny w 100% , wszystko zależy w dużej mierze od lekarza i od sprzętu jakim się posługuje,ale również od tego jak ułożony jest akurat zarodek. One są naprawdę malutkie , ciężko je dokładnie mierzyć. Ja według książkowych teorii powinnam w 5t +2d zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk ciążowy w macicy , chociażby pęcherzyk żółtkowy , tym bardziej ,że beta na następny dzień wynosiła prawie 19 tys. A nie zobaczyłam. No, ale mój Gumiś nadrobił i teraz jest 3 dni do przodu. Chociaż według pierwszego usg , o którym wyżej wspomniałam mogło go w ogóle nie być , mógł się nie rozwinąć... zostać pustym jajem płodowym, albo być o wiele mniejszy niż by to wynikało z OM. Jak widać każde dziecko jest wyjątkowe i każe rozwija się w swoim własnym tempie , więc nie obliczaj tylko daj mu rosnąć :* zestresowana matka to niefajna matka :p

A skąd te myśli, ze w 5t2d ciąży powinnaś zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk? Ja w żadnej z 3 ciąż na tym etapie nie widziałam nic więcej ponad pęcherzyk, a 2 tygodnie potem były serduszka :)
    Rzeczywiście, jak książki i fora tak mówią, to potem są niepotrzebnie zestresowane przyszłe mamy na forum w 6. tygodniu, bo książkowe teorie, bo gin straszy, ech :(

Morwa lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Melevis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No siema!
    ac62ba7f775d712amed.jpg
    całe 10,19mm szczęścia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:04

Morwa, Aenu, helagazela, calza, kate88:), sunset06, Mama-Ali, Mona_Lisa, Krokodylica, FreshMm, Nadin, natki89, jagodowa91, izalika, emerald_m, be_aduska, Raven lubią tę wiadomość

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    A skąd te myśli, ze w 5t2d ciąży powinnaś zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk? Ja w żadnej z 3 ciąż na tym etapie nie widziałam nic więcej ponad pęcherzyk, a 2 tygodnie potem były serduszka :)
    Rzeczywiście, jak książki i fora tak mówią, to potem są niepotrzebnie zestresowane przyszłe mamy na forum w 6. tygodniu, bo książkowe teorie, bo gin straszy, ech :(
    Dlatego nie ma co patrzeć na książkowe teorie , w moim przypadku nic się nie zgadza a jest dobrze i mam nadzieje ,ze tak już pozostanie aż do rozwiązania :) tego się trzymamy i powinniśmy wierzyć w nasze dzieci i wspierać je od pierwszych dni :) ja swojemu zrobiłam nawet małe pompony i często śmiejemy się z mężem ,że robimy mu doping aby ładnie rósł :D to zdecydowanie lepsze niż stres ,który bardzo łatwo można sobie zafundować jak się za dużo myśli :p

FreshMm, Ruda_ann lubią tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pietruszka no co ja zrobię, tak mnie umęczy to rzyganie. :/ nic nie pomaga.

U nas właśnie ulewa i burza przyszła.

• Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    No siema!
    https://zapodaj.net/94c8044be22ef.jpg.html

ac62ba7f775d712amed.jpg

Śliczny :) i jaki duży ! Super :D aż się wzruszyłam <3

Aaaa i jaka ładna noga ! :D czy on/ona macha nam rączką? <3

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 15:57

• Aenu Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

U mnie też pogoda się popsuła. Dobrze, że udało mi się córkę odebrać z przedszkola zanim przyszła ulewa i burza ☁

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:00

Wysłany: 30 maja 2017, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    No siema!
    Nie przestaną mnie zadziwić zdjęcia takich maleńkich istot :) super dzidzioł :)

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Hey co tam u was ? Dawno Cię nie widziałam. Jak się czujesz ?

Hey hey kochana jestem tu codzinnie tylko nie nadazam pisac ;)
    U nas wszystko dobrze, jutro wizyte mam a bylam w piatek i moje serduszka maja prawie po 2cm :) jutro jade zalozyc karte ;) bylam w szpitalu kilka dni bo plamilam na brazowo , ale wszytko.ok i wyszlam ;)
    Ale leze dalej w domku , odpoczywam ;)
    Mam codzinne mdlosci najgorzej wieczorem , ale tylko raz zdazylo mi sie lądować nad wc ;)
    A jak u Was ? Jak sie czujesz?

Krokodylica, FreshMm lubią tę wiadomość

Wysłany: 30 maja 2017, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:

Czytam właśnie przy tej mojej infekcji że niby probiotyki też zmniejszają wymioty. Zapytaj może ginekologa.

A u mnie była taka super głośna burza i ulewa, szkoda, że już się skończyła :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • Melevis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:

Śliczny :) i jaki duży ! Super :D aż się wzruszyłam <3

Aaaa i jaka ładna noga ! :D czy on/ona macha nam rączką? <3

Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:04

Morwa lubi tę wiadomość

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    No siema!
    Kochana ty miałaś wcześniej nick Melevis90? Czy ktoś ma bardzo podobny nic do Ciebie ? Bo ja miałam najprawdopodobniej Ciebie zapisana jako Melevis90. Raven na pierwszej stronie zresztą tak samo ma wpisane. No chyba ,że to o inną osobę chodzi ;)

• Melevis Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Kochana ty miałaś wcześniej nick Melevis90? Czy ktoś ma bardzo podobny nic do Ciebie ? Bo ja miałam najprawdopodobniej Ciebie zapisana jako Melevis90. Raven na pierwszej stronie zresztą tak samo ma wpisane. No chyba ,że to o inną osobę chodzi ;)

To ja, głupia zapomniałam hasła i zalogowałam sie na swoje konto sprzed x lat (o dziwo do niego pamiętałam hasło) a tam wlasnie miałam Melevis90. Ale uświadomiłam sobie, ze przeciez jest coś takiego jak przypomnienie hasła (ten ciążowy mózg...) i wróciłam na te :)

Morwa lubi tę wiadomość

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia :D
    Jak na moje oko to właśnie tak może być. Ja naprawdę widzę tam małą rączkę, która wygląda jakby nam machała :p no i Widzę też małe, zgrabne nóżki :D w ogóle to zdjęcie wygląda tak jakby robił/a sobie selfi z kija :p piękne zdjęcie na pamiątkę :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

Wysłany: 30 maja 2017, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Jak na moje oko to właśnie tak może być. Ja naprawdę widzę tam małą rączkę, która wygląda jakby nam machała :p no i Widzę też małe, zgrabne nóżki :D w ogóle to zdjęcie wygląda tak jakby robił/a sobie selfi z kija :p piękne zdjęcie na pamiątkę :)
    Kobieto, Ty to masz wyobraźnię, ale pewnie nie raz już to słyszałaś :D ja widzę małego ślicznego czlowieczka ale bez tych szczegółów ^^

Morwa lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    No siema!
    ac62ba7f775d712amed.jpg

Ale slodziak:D

• Morwa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2017, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pietruszkanatki wrote:
    Kobieto, Ty to masz wyobraźnię, ale pewnie nie raz już to słyszałaś :D ja widzę małego ślicznego czlowieczka ale bez tych szczegółów ^^
    Ja czekam aż tez doczekam się takich fajnych zdjęć jak u Melevis :D zobaczycie wtedy dalsze moje interpelacje tylko już mojego Gumisia.
    P.s swojego czasu lubiłam interpretować wykresy na ovu i domalować do nich zabawne rysunki :p jak jakiś znajdę w pamięci mojego tableta to wam wrzucę :p

Edit : juz mam :p
    t2870663_tmp-29571-fb-img-14961540698611118592571.jpg

t2870664_tmp-29571-fb-img-1496154049210-965798565.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:24

pietruszkanatki, Lovilovi, helagazela, kate88:), FreshMm, malka, Ruda_ann, jagodowa91, be_aduska, s1985, .aś. lubią tę wiadomość

‹‹ 254 255 256 257 258 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ