Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
wronka wrote:I u mnie pojawiło sie swedzenie (stosuje luteine dopochwowo) narazie uzywam lactayd zel jutro ide na wizytę i musze dopytac co moge brać
Kochana ja maialam tak samo , polecili mi lactatyd , jak pojechalam do szpitala to lekarz mowil mi ze mam cala skore wokół pochwy spalona ( jedna rana na zewnątrz)
Zmienil mi luteina na pod językową , mysle sie 2razy dziennie ale tylko bialym jeleniem i czeto zmieniam wkladki ( choc juz nie leci tyle bez luteiny )
Jesli Ci pomaga to oki , jeśli nie naprawde polecam bialy jeleń
-
Girl25 wrote:Morwa zapomnialam o Twoim in vitro. Faktycznie moze tak byc. Nie znam sie na tym jak rosnie dziecko z in vitro a jak takie ktore powstalo naturalnie, myslalam ze rosna tak samo, ale skoro masz wyrzut insuliny to pewnie faktycznie to ma wplyw. Panikuje sama troche bo to w sumie pierwsza moja ciazą, na dodatek dlugo wyczekiwana i tez sie boje i niecierpliwie czekam na drugi trymestr.... jeszcze rowny miesiac
tzn. wtedy mija najwiekszy okres zagrozenia poronieniem a 2gi zaczynam gdzies w polowie lipca, albo poczatkiem... juz sama nie wiem przez ta moja pozną owu. Poza tym i tak chyba rosnie wolniej bo skoro ma rosnac 1 mm na dobe to dobrze licze że od srody (17.05) do wtorku (23.05) powinien miec 9,5 mm ? a mial 7,8 mm
Trochę żałuję ,że zaczęłam ten temat. Bo teraz wszystko rozkładamy na czynniki pierwsze. Każda z nas jest inna i nie powinniśmy się porównywać. Pomiar na usg nie jest dokładny w 100% , wszystko zależy w dużej mierze od lekarza i od sprzętu jakim się posługuje,ale również od tego jak ułożony jest akurat zarodek. One są naprawdę malutkie , ciężko je dokładnie mierzyć. Ja według książkowych teorii powinnam w 5t +2d zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk ciążowy w macicy , chociażby pęcherzyk żółtkowy , tym bardziej ,że beta na następny dzień wynosiła prawie 19 tys. A nie zobaczyłam. No, ale mój Gumiś nadrobił i teraz jest 3 dni do przodu. Chociaż według pierwszego usg , o którym wyżej wspomniałam mogło go w ogóle nie być , mógł się nie rozwinąć... zostać pustym jajem płodowym, albo być o wiele mniejszy niż by to wynikało z OM. Jak widać każde dziecko jest wyjątkowe i każe rozwija się w swoim własnym tempie , więc nie obliczaj tylko daj mu rosnąć :* zestresowana matka to niefajna matka :pnatki89, jagodowa91, BlackCatNorL, Ruda_ann, Myszk@ lubią tę wiadomość
-
No to zadzwoniłam do ginekologa. Bo w ulotce że trzeba się z lekarzem skontaktować, a w necie, że śmiało brać
powiedział, że mogę sobie brać a jak nie przejdzie to dzwonić, więc biorę bez stresu :p
Morwa lubi tę wiadomość
-
Angela* wrote:Kochana ja maialam tak samo , polecili mi lactatyd , jak pojechalam do szpitala to lekarz mowil mi ze mam cala skore wokół pochwy spalona ( jedna rana na zewnątrz)
Zmienil mi luteina na pod językową , mysle sie 2razy dziennie ale tylko bialym jeleniem i czeto zmieniam wkladki ( choc juz nie leci tyle bez luteiny )
Jesli Ci pomaga to oki , jeśli nie naprawde polecam bialy jeleń -
Morwa wrote:Nie zrozumiałyśmy się. In vitro to metoda zapłodnienia , dziecko poczęte naturalnie jak i te z in vitro są takie same. Nie różnią się od siebie, rozwijają się w takim samym tempie , w swoim własnym tempie rozwoju. Mi chodziło o to ,że ja dokładnie wiem kiedy doszło do zapłodnienia , wiem jak duże zarodki miałam podane i kiedy od podania beta drgnęła a następnie zaczęła rosnąć. Ty nie wiesz tego. U Ciebie owulacja mogła przesunąć się i w jedna i w druga stronę. Po pierwszym ,wcześniejszym usg można teoretycznie wyliczyć termin porodu. Takie terminy są najbliższe prawdy ,ale nie są doskonałe. Moja ciąża mimo tego ,że wszystko jest u mnie bardziej przewidywalne niż u tych co zaszły naturalnie, jest starsza o 3 dni a owulacja nie miała prawa się przesunąć, bo jej nie miałam :p
Trochę żałuję ,że zaczęłam ten temat. Bo teraz wszystko rozkładamy na czynniki pierwsze. Każda z nas jest inna i nie powinniśmy się porównywać. Pomiar na usg nie jest dokładny w 100% , wszystko zależy w dużej mierze od lekarza i od sprzętu jakim się posługuje,ale również od tego jak ułożony jest akurat zarodek. One są naprawdę malutkie , ciężko je dokładnie mierzyć. Ja według książkowych teorii powinnam w 5t +2d zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk ciążowy w macicy , chociażby pęcherzyk żółtkowy , tym bardziej ,że beta na następny dzień wynosiła prawie 19 tys. A nie zobaczyłam. No, ale mój Gumiś nadrobił i teraz jest 3 dni do przodu. Chociaż według pierwszego usg , o którym wyżej wspomniałam mogło go w ogóle nie być , mógł się nie rozwinąć... zostać pustym jajem płodowym, albo być o wiele mniejszy niż by to wynikało z OM. Jak widać każde dziecko jest wyjątkowe i każe rozwija się w swoim własnym tempie , więc nie obliczaj tylko daj mu rosnąć :* zestresowana matka to niefajna matka :p
A skąd te myśli, ze w 5t2d ciąży powinnaś zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk? Ja w żadnej z 3 ciąż na tym etapie nie widziałam nic więcej ponad pęcherzyk, a 2 tygodnie potem były serduszka
Rzeczywiście, jak książki i fora tak mówią, to potem są niepotrzebnie zestresowane przyszłe mamy na forum w 6. tygodniu, bo książkowe teorie, bo gin straszy, echMorwa lubi tę wiadomość
-
No siema!
całe 10,19mm szczęściaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:04
Morwa, Aenu, helagazela, calza, kate88:), sunset06, Mama-Ali, Mona_Lisa, Krokodylica, FreshMm, Nadin, natki89, jagodowa91, izalika, emerald_m, be_aduska, Raven lubią tę wiadomość
-
FreshMm wrote:A skąd te myśli, ze w 5t2d ciąży powinnaś zobaczyć coś więcej niż pęcherzyk? Ja w żadnej z 3 ciąż na tym etapie nie widziałam nic więcej ponad pęcherzyk, a 2 tygodnie potem były serduszka
Rzeczywiście, jak książki i fora tak mówią, to potem są niepotrzebnie zestresowane przyszłe mamy na forum w 6. tygodniu, bo książkowe teorie, bo gin straszy, echtego się trzymamy i powinniśmy wierzyć w nasze dzieci i wspierać je od pierwszych dni
ja swojemu zrobiłam nawet małe pompony i często śmiejemy się z mężem ,że robimy mu doping aby ładnie rósł
to zdecydowanie lepsze niż stres ,który bardzo łatwo można sobie zafundować jak się za dużo myśli :p
FreshMm, Ruda_ann lubią tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Pietruszka no co ja zrobię, tak mnie umęczy to rzyganie.
nic nie pomaga.
U nas właśnie ulewa i burza przyszła.Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:00
-
Morwa wrote:Hey co tam u was ? Dawno Cię nie widziałam. Jak się czujesz ?
Hey hey kochana jestem tu codzinnie tylko nie nadazam pisac
U nas wszystko dobrze, jutro wizyte mam a bylam w piatek i moje serduszka maja prawie po 2cmjutro jade zalozyc karte
bylam w szpitalu kilka dni bo plamilam na brazowo , ale wszytko.ok i wyszlam
Ale leze dalej w domku , odpoczywam
Mam codzinne mdlosci najgorzej wieczorem , ale tylko raz zdazylo mi sie lądować nad wc
A jak u Was ? Jak sie czujesz?Krokodylica, FreshMm lubią tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Pietruszka no co ja zrobię, tak mnie umęczy to rzyganie.
nic nie pomaga.
U nas właśnie ulewa i burza przyszła.
A u mnie była taka super głośna burza i ulewa, szkoda, że już się skończyłaKrokodylica lubi tę wiadomość
-
Morwa wrote:
Ślicznyi jaki duży ! Super
aż się wzruszyłam
Aaaa i jaka ładna noga !czy on/ona macha nam rączką?
Szczerze mówiąc, nie mam pojęciaWiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:04
Morwa lubi tę wiadomość
-
Melevis wrote:No siema!
https://zapodaj.net/94c8044be22ef.jpg.html
całe 10,19mm szczęścia -
Morwa wrote:Kochana ty miałaś wcześniej nick Melevis90? Czy ktoś ma bardzo podobny nic do Ciebie ? Bo ja miałam najprawdopodobniej Ciebie zapisana jako Melevis90. Raven na pierwszej stronie zresztą tak samo ma wpisane. No chyba ,że to o inną osobę chodzi
To ja, głupia zapomniałam hasła i zalogowałam sie na swoje konto sprzed x lat (o dziwo do niego pamiętałam hasło) a tam wlasnie miałam Melevis90. Ale uświadomiłam sobie, ze przeciez jest coś takiego jak przypomnienie hasła (ten ciążowy mózg...) i wróciłam na teMorwa lubi tę wiadomość
-
Melevis wrote:Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia
w ogóle to zdjęcie wygląda tak jakby robił/a sobie selfi z kija :p piękne zdjęcie na pamiątkę
pietruszkanatki lubi tę wiadomość
-
Morwa wrote:Jak na moje oko to właśnie tak może być. Ja naprawdę widzę tam małą rączkę, która wygląda jakby nam machała :p no i Widzę też małe, zgrabne nóżki
w ogóle to zdjęcie wygląda tak jakby robił/a sobie selfi z kija :p piękne zdjęcie na pamiątkę
ja widzę małego ślicznego czlowieczka ale bez tych szczegółów ^^
Morwa lubi tę wiadomość
-
pietruszkanatki wrote:Kobieto, Ty to masz wyobraźnię, ale pewnie nie raz już to słyszałaś
ja widzę małego ślicznego czlowieczka ale bez tych szczegółów ^^
zobaczycie wtedy dalsze moje interpelacje tylko już mojego Gumisia.
P.s swojego czasu lubiłam interpretować wykresy na ovu i domalować do nich zabawne rysunki :p jak jakiś znajdę w pamięci mojego tableta to wam wrzucę :p
Edit : juz mam :p
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2017, 16:24
pietruszkanatki, Lovilovi, helagazela, kate88:), FreshMm, malka, Ruda_ann, jagodowa91, be_aduska, s1985, .aś. lubią tę wiadomość