Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
s1985 wrote:Kochane znalazłam serduszko detektorem
Fajnie. Ja próbowałam wczoraj moim ale nie znalazłam. Ja nie należę do szczupłych i pewnie mam zrosty po cc i może dlatego jeszcze nie znalazłam. Mam nadzieję, że faktycznie to jest powodem.
Aenu - ja biorę pregna plus. Nie rozumiem po co brać dwa różne preparaty? W jednym masz kwas foliowy i w drugim. Żebyś nie miała go potem za dużo bo to też nie dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 09:43
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
alexast wrote:Fajnie. Ja próbowałam wczoraj moim ale nie znalazłam. Ja nie należę do szczupłych i pewnie mam zrosty po cc i może dlatego jeszcze nie znalazłam. Mam nadzieję, że faktycznie to jest powodem.
Aenu - ja biorę pregna plus. Nie rozumiem po co brać dwa różne preparaty? W jednym masz kwas foliowy i w drugim. Żebyś nie miała go potem za dużo bo to też nie dobrze.
Przedtem brałam tylko Folik. -
Witajcie, dla tych którzy nie widzieli na fb spieszę donieść, że moje Maleństwo ma już 59 mm i wszystko na miejscu
Kość nosowa jest i przeziernosc w normie, mówię Wam jakie wielkie uff.
kate88:), alexast, be_aduska, Inez87, ktosiowa, emerald_m, s1985, Mama-Ali, Morwa, Patrycja27, Lovilovi, BlackCatNorL, helagazela, Krokodylica, Lagostina, Ruda_ann, .aś., Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość
-
Aenu wrote:Na ulotce mama dha pisze, żeby brać dwa razy dziennie. Ale lekarz mi każe jedna rano. A ten pregna plus wieczorem.
Przedtem brałam tylko Folik.
a czytałaś ulotkę pregna plus?
"Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie"
Składniki
Składniki czynne Zawartość w jednej kapsułce Zalecenia PTG [1]
Kwas foliowy 400 µg 400 µg [1]
MetaPregnaFolic™ (L-metylofolian wapnia) 208 µg
Żelazo 26 mg 26 mg [1]
Witamina D 2000 IU (50 µg) 2000 IU [1]
Jod 200 µg 200 µg [1]
Olej rybi: min. 60% zawartości kwasów omega-3, w tym 100 mg
EPA 30 mg
DHA 20 mg
Sposób użycia i zawartość opakowania
Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie
Opakowanie: 30 kapsułek
[1] Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol Pol. 2014, 85, 395-399;
(2) Rozporządzenie Komisji Europejskiej (EU) nr 1135/2014 z dnia 24.10.2014 warunki stosowania oświadczenia zdrowotnego dla kwasu foliowego – Produkt przeznaczony jest dla kobiet w wieku rozrodczym, a korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu
(3) Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji DHA i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Standardy Medyczne/Pediatria 2010, str. 729-736
[4] wg danych IMS X 2014 –I 2015
Może niech się wypowiedzą nasze lekarki -
Nadin wrote:Witajcie, dla tych którzy nie widzieli na fb spieszę donieść, że moje Maleństwo ma już 59 mm i wszystko na miejscu
Super wiadomości.
Zaczynam się bać tego 21ego. Nie wiem czy chciałabym mieć to już za sobą czy nie. -
Nadin wrote:Witajcie, dla tych którzy nie widzieli na fb spieszę donieść, że moje Maleństwo ma już 59 mm i wszystko na miejscu
Nadin cudowna wiadomośćżyczę nam wszystkim tylko takich
Jak tam bezobjawowe? Nadal nic Wam nie dolega? U mnie totalnie nic, ale jeszcze tydzień i USG -
Ja do środy na l4 na gardło, mam wypoczywać, ale nie mogę spać i koszmarnie boli mnie głowa
Taki urok.
Umówiłam się na usg w 12t4d czyli 3 lipca, nie wiem czy nie za późno, ale nie mają wcześniej terminów tam gdzie chciałam je zrobić.
Mam zlecony też test Pappa, orientujecie się może czy można go wykonać wcześniej jak usg? Lekarka mówiła żebym zrobiła to w dzień usg w placówce współpracującej z medicover, w rejestracji oczywiście co innego, że lepiej wcześniej (proponowali mi 'ocenę ryzyka' za 100 zł poza Medicover, wiec podejrzewam że chcą mi coś sprzedać)...
Czy to ze zrobię najpierw test Pappa a potem za tydzień usg, czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?
Wydawało mi się że są to niezależne badania... A tu klops.
I w ogóle jestem bardzo niezadowolona z medicoveru, ostatnio pani doktor powiedziała mi że badanie usg po w 18-22 tyg. mi się nie należy w medicover!!! A widzę w mojej karcie że może mnie na nie skierować. Aż mi się krew zagotowała, jak zobaczyłam to w moim pakiecie! 1 badanie mam dostępne ze wskazań lekarskich. Co za małpa. -
Maruder ja jestem umówiona na 12tydz i 3 dzień. Ginka powiedziała, że to idealny czas
Mi krew na Pappa pobiorą po badaniu usg. To chyba zależy od placówki.
Szybkiego powrotu do zdrowia
Ana trzymam kciuki za wizytę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 10:40
-
alexast wrote:Maruder ja jestem umówiona na 12tydz i 3 dzień. Ginka powiedziała, że to idealny czas
Mi krew na Pappa pobiorą po badaniu usg. To chyba zależy od placówki.
Szybkiego powrotu do zdrowia
Ana trzymam kciuki za wizytę.
Ja mam tez 12t5d, lekarka wyznaczyła mi tydzien: 12t0- 13t0 jako idealny na badanie.
-
Lovilovi wrote:Wkoncu zaczęło działać forum
My wczoraj skończyliśmy 11tc, objawów jak nie było tak nie ma
No i też super. Za równy tydzień wizyta i w tym prenetalne.
Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiaj
U mnie podobnie ja jutro kończę 11 tc i wizyta też za równy tydzieńJuż nie mogę się doczekać
-
Maruder wrote:
Mam zlecony też test Pappa, orientujecie się może czy można go wykonać wcześniej
Czy to ze zrobię najpierw test Pappa a potem za tydzień usg, czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?
Wydawało mi się że są to niezależne badania... A tu klops.
Dla mnie to super rozwiązanie bo nie muszę czekać na wynik PAPPA po USG tylko wszystko wiadomo od razu.