X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • alexast Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s1985 wrote:
    Kochane znalazłam serduszko detektorem

Fajnie. Ja próbowałam wczoraj moim ale nie znalazłam. Ja nie należę do szczupłych i pewnie mam zrosty po cc i może dlatego jeszcze nie znalazłam. Mam nadzieję, że faktycznie to jest powodem.

Aenu - ja biorę pregna plus. Nie rozumiem po co brać dwa różne preparaty? W jednym masz kwas foliowy i w drugim. Żebyś nie miała go potem za dużo bo to też nie dobrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 09:43

Krokodylica lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Fajnie. Ja próbowałam wczoraj moim ale nie znalazłam. Ja nie należę do szczupłych i pewnie mam zrosty po cc i może dlatego jeszcze nie znalazłam. Mam nadzieję, że faktycznie to jest powodem.

Aenu - ja biorę pregna plus. Nie rozumiem po co brać dwa różne preparaty? W jednym masz kwas foliowy i w drugim. Żebyś nie miała go potem za dużo bo to też nie dobrze.
    Na ulotce mama dha pisze, żeby brać dwa razy dziennie. Ale lekarz mi każe jedna rano. A ten pregna plus wieczorem.
    Przedtem brałam tylko Folik.

• Nadin Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, dla tych którzy nie widzieli na fb spieszę donieść, że moje Maleństwo ma już 59 mm i wszystko na miejscu :) Kość nosowa jest i przeziernosc w normie, mówię Wam jakie wielkie uff.

kate88:), alexast, be_aduska, Inez87, ktosiowa, emerald_m, s1985, Mama-Ali, Morwa, Patrycja27, Lovilovi, BlackCatNorL, helagazela, Krokodylica, Lagostina, Ruda_ann, .aś., Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    Na ulotce mama dha pisze, żeby brać dwa razy dziennie. Ale lekarz mi każe jedna rano. A ten pregna plus wieczorem.
    Przedtem brałam tylko Folik.

a czytałaś ulotkę pregna plus?

"Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie"
    Składniki
    Składniki czynne Zawartość w jednej kapsułce Zalecenia PTG [1]
    Kwas foliowy 400 µg 400 µg [1]
    MetaPregnaFolic™ (L-metylofolian wapnia) 208 µg
    Żelazo 26 mg 26 mg [1]
    Witamina D 2000 IU (50 µg) 2000 IU [1]
    Jod 200 µg 200 µg [1]
    Olej rybi: min. 60% zawartości kwasów omega-3, w tym 100 mg
    EPA 30 mg
    DHA 20 mg
    Sposób użycia i zawartość opakowania

Zalecana dzienna porcja: 1 kapsułka dziennie
    Opakowanie: 30 kapsułek

[1] Stanowisko Zespołu Ekspertów PTG w zakresie suplementacji witamin i mikroelementów podczas ciąży. Ginekol Pol. 2014, 85, 395-399;
    (2) Rozporządzenie Komisji Europejskiej (EU) nr 1135/2014 z dnia 24.10.2014 warunki stosowania oświadczenia zdrowotnego dla kwasu foliowego – Produkt przeznaczony jest dla kobiet w wieku rozrodczym, a korzystny efekt występuje w przypadku codziennego uzupełniającego spożycia dawki wynoszącej 400 μg kwasu foliowego przez co najmniej jeden miesiąc przed poczęciem i maksymalnie trzy miesiące po poczęciu
    (3) Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji DHA i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3. Standardy Medyczne/Pediatria 2010, str. 729-736
    [4] wg danych IMS X 2014 –I 2015

Może niech się wypowiedzą nasze lekarki :)

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin wrote:
    Witajcie, dla tych którzy nie widzieli na fb spieszę donieść, że moje Maleństwo ma już 59 mm i wszystko na miejscu :) Kość nosowa jest i przeziernosc w normie, mówię Wam jakie wielkie uff.

Super wiadomości.

Zaczynam się bać tego 21ego. Nie wiem czy chciałabym mieć to już za sobą czy nie.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin wrote:

Nadin cudowna wiadomość :) życzę nam wszystkim tylko takich :)

Jak tam bezobjawowe? Nadal nic Wam nie dolega? U mnie totalnie nic, ale jeszcze tydzień i USG :)

dqpri09k8v8ti207.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do środy na l4 na gardło, mam wypoczywać, ale nie mogę spać i koszmarnie boli mnie głowa :( Taki urok.

Umówiłam się na usg w 12t4d czyli 3 lipca, nie wiem czy nie za późno, ale nie mają wcześniej terminów tam gdzie chciałam je zrobić.
    Mam zlecony też test Pappa, orientujecie się może czy można go wykonać wcześniej jak usg? Lekarka mówiła żebym zrobiła to w dzień usg w placówce współpracującej z medicover, w rejestracji oczywiście co innego, że lepiej wcześniej (proponowali mi 'ocenę ryzyka' za 100 zł poza Medicover, wiec podejrzewam że chcą mi coś sprzedać)...

Czy to ze zrobię najpierw test Pappa a potem za tydzień usg, czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?
    Wydawało mi się że są to niezależne badania... A tu klops.

I w ogóle jestem bardzo niezadowolona z medicoveru, ostatnio pani doktor powiedziała mi że badanie usg po w 18-22 tyg. mi się nie należy w medicover!!! A widzę w mojej karcie że może mnie na nie skierować. Aż mi się krew zagotowała, jak zobaczyłam to w moim pakiecie! 1 badanie mam dostępne ze wskazań lekarskich. Co za małpa.

relgi09kotjuarzp.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder ja jestem umówiona na 12tydz i 3 dzień. Ginka powiedziała, że to idealny czas :)
    Mi krew na Pappa pobiorą po badaniu usg. To chyba zależy od placówki.

Szybkiego powrotu do zdrowia

Ana trzymam kciuki za wizytę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2017, 10:40

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Agness12 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :) cos ostatnio nie moglam sie zalogowawac na forum ;/

Ana Trzymam kciuki <3 Ja mam wizyte za 3 dni i juz nie moge sie doczekac :P

3i49df9hi1sl1iuj.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Maruder ja jestem umówiona na 12tydz i 3 dzień. Ginka powiedziała, że to idealny czas :)
    Mi krew na Pappa pobiorą po badaniu usg. To chyba zależy od placówki.

Szybkiego powrotu do zdrowia

Ana trzymam kciuki za wizytę.

Ja mam tez 12t5d :), lekarka wyznaczyła mi tydzien: 12t0- 13t0 jako idealny na badanie.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izalika, trzymaj się mocno :(

izalika lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ja mam dzisiaj wizytę.. Boje się strasznie

Trzymam kciuki, o której wizytujesz?

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Mikuśka Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    klina wrote:
    Czy któraś z was ma podwyższone tsh?
    Ja mam 4.57 dostała leki zobaczymy co bedzie

7b0f9c1e19.png
  • Patrycja27 Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Italika bardzo mi przykro niewiem co powiedzieć też przez to przechodziłam...wracaj szybko na fioletowa stronę!! Trzymaj się!!!
    Mikuska trzymam kciuki żeby było wszystko okey !!!!

izalika lubi tę wiadomość

eiktskjos217pbgb.png
  • Helka891 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s1985 wrote:
    Witam z rana w nocy spać nie mogłam, kolejny stres Przed wizytą,kciuki zaciśnięte?
    Zaciśnięte <3

s1985 lubi tę wiadomość

Wg USG ciąża 3 dni starsza. Dziewczyneczka Juleczka <3
    nzjds65gjhkwdiz6.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wkoncu zaczęło działać forum :) My wczoraj skończyliśmy 11tc, objawów jak nie było tak nie ma :) No i też super. Za równy tydzień wizyta i w tym prenetalne. :)

Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiaj :)

pietruszkanatki lubi tę wiadomość

• Girl25 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam stresa przed wizytą a jeszcze 7 h . Boję się czy jest ok czy zobacze zdrowego dzidziusia z pięknie bijacym serduszkiem tak jak to bylo do tej pory

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Wkoncu zaczęło działać forum :) My wczoraj skończyliśmy 11tc, objawów jak nie było tak nie ma :) No i też super. Za równy tydzień wizyta i w tym prenetalne. :)

Trzymam kciuki za wszystkie wizytujące dzisiaj :)

U mnie podobnie ja jutro kończę 11 tc i wizyta też za równy tydzień :) Już nie mogę się doczekać :)

dqpri09k8v8ti207.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Girl25 wrote:
    Mam stresa przed wizytą a jeszcze 7 h . Boję się czy jest ok czy zobacze zdrowego dzidziusia z pięknie bijacym serduszkiem tak jak to bylo do tej pory

Na pewno zobaczysz ! :) Wszystko będzie dobrze...

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2017, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maruder wrote:

Mam zlecony też test Pappa, orientujecie się może czy można go wykonać wcześniej

Czy to ze zrobię najpierw test Pappa a potem za tydzień usg, czy to ma w ogóle jakieś znaczenie?
    Wydawało mi się że są to niezależne badania... A tu klops.
    Ja krew na Pappa i bhcg oddałam wczoraj a USG prenatalne man 26.06.2017. Dzięki temu 26 będę miała już wszystkie składowe do określenia ryzyka wystąpienia wad chromosomowych. Podobno trzeba skończyć 10 tydzień do PAPPA ale mamaginekolog pisała kiedyś, że można nawet po 8 tyg.
    Dla mnie to super rozwiązanie bo nie muszę czekać na wynik PAPPA po USG tylko wszystko wiadomo od razu.

‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Koronawirus a starania o dziecko i ciąża

Czy kobiety w ciąży mają większe ryzyko zarażenia się koronawirusem? Czy są w grupie ryzyka? Z jakim zagrożeniem wiąże się dla matki i dla rozwijającego się dziecka, zakażenie koronawirusem? Czy matka może przekazać swojemu nienarodzonemu dziecku wirusa? Czy dziecko może być zagrożone wadami rozwojowymi?

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ