X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazłam na grupie grudniówek dwa fajne linki. Pierwszy dotyczy norm wyników badań w ciąży (w niektórych przypadkach są dziwne jednostki ale wg mnie wszystko do przeliczenia.
    http://s0www.utdlab.com/contents/image.do?imageKey=OBGYN%2F81137&source=image_view&view=print&elapsedTimeMs=6#
    A drugi link to poradnik dotyczący żywienia w ciąży
    http://www.imid.med.pl/images/poradnik-zywienia-dla-kobiet-w-ciazy.pdf

P. lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin tak, ja na własnej DG.

• Angela* Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    P. witamy.
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma problem z bólami głowy. No po prostu mnie już mąż wysyła do lekarza. Boli mnie dwa dni, jeden dzień przerwy i boli następne 3 dni, chwila przerwy i od nowa :( już mam dosyć trochę.

Tez mam od kilku dni ...
    Odkad te upaly sa ...
    To normalne :) nie ma powodu do zmartwien :)

• Melevis Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Ja. Jestem już w Katowicach i czekam na swoją kolej.
    Trzymajcie kciuki
    I jak? I jak?
    Moja wizyta na 16:00, na szczęście u mojego gina nie ma opóźnień, max 5 minut także przynajmniej tu stres odpada :)

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P. wrote:
    Cześć!

Można się jeszcze do Was dołączyć? :)

Podczytuję Was od kilku tygodni, ale do tej pory nie miałam odwagi się odezwać - cały czas bałam się zapeszyć (niestety mam za sobą jedno niepowodzenie).

Jestem w 9 tyg. i póki co wszystko ok, ale mam trochę schizę ciążową i doszłam do wniosku, że dobrze będzie jednak usłyszeć czasem dobre słowo od innych kobiet w podobnej sytuacji. A widzę, że u Was pozytywnie i rozsądnie na wątku. :)

Przy okazji gratuluję wszystkich pozytywnych wieści :) Ja czekam do 3 lipca na badania prenatalne.

O mamy prenatalne w ten sam dzien

P. lubi tę wiadomość

relgi09kotjuarzp.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie niedobrze. Przezierność jest ok ale kość nosowa jest hypoplastyczna. Ryzyko zespołu downa 1:31. Amniopunkcję mam zaplanowaną na 12 lipca. Jestem załamana.
    Innej ciężarnej bym powiedziała, że mam mieć nadzieję, że będzie dobrze, bo z synem było tak samo i jest zdrowy. Ale jakie jest prawdopodobieństwo że u mnie drugi raz będzie dobrze? Myślę że marne.

FreshMm lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast bo będzie dobrze. Może taka Twoja uroda i USG wychodzi nie do końca dobrze a okazuje się, że wszystko jest ok.
    A nie wolisz zrobić Nifty? Wiem, że to duże koszty ale badanie nie jest inwazyjne.

alexast lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Blu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    P. witamy.
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma problem z bólami głowy. No po prostu mnie już mąż wysyła do lekarza. Boli mnie dwa dni, jeden dzień przerwy i boli następne 3 dni, chwila przerwy i od nowa :( już mam dosyć trochę.

Przepraszam, że tak ni z gruszki ni z pietruszki ale tez miałam straszne bóle głowy w obydwu ciążach. Piłam za mało wody! Może teraz kiedy jest tak ciepło również u was to jest przyczyną. Doraźnie polecam plastry żelowe chlodzące.
    Gratulacje i buziaki dla wszystkich przyszłych mamusiek <3

Karmelova, s1985 lubią tę wiadomość

CBx2p2.pnglEw8p2.pngV23dp2.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    Alexast bo będzie dobrze. Może taka Twoja uroda i USG wychodzi nie do końca dobrze a okazuje się, że wszystko jest ok.
    A nie wolisz zrobić Nifty? Wiem, że to duże koszty ale badanie nie jest inwazyjne.

Nie stać mnie na wydanie 2400zł już te 900zł na badanie fish obciąży nasz budżet.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    U mnie niedobrze. Przezierność jest ok ale kość nosowa jest hypoplastyczna. Ryzyko zespołu downa 1:31. Amniopunkcję mam zaplanowaną na 12 lipca. Jestem załamana.
    Innej ciężarnej bym powiedziała, że mam mieć nadzieję, że będzie dobrze, bo z synem było tak samo i jest zdrowy. Ale jakie jest prawdopodobieństwo że u mnie drugi raz będzie dobrze? Myślę że marne.

Na pewno będzie wszystko dobrze:* zobaczysz!

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast a konsultacja u innego dr? Czy nie chcesz?
    Przykro mi że drugi raz przez to przechodzisz ale trzymam kciuki aby jednak było dobrze.

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:

Wiesz co, ja myślę że skoro z synem wyszło dokładnie tak samo to coś w tym jest że być moze taka Twoja "uroda" i ta kość nosowa taka wychodzi.
    Dziwi mnie ze az takie wysokie prawdopodobienstwo Ci wyliczyli skoro przyzierność jest ok. Z tego co wiem to jest własnie pierwszy punkt który może mowić o zespole downa.
    Trzymam kciuki, cięzki czas przed Toba ale na pewno wszystko będzie dobrze!

Girl25 lubi tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Kochana, tak jak już wyżej czytałaś, może tak się Twoje dzieciątka rozwijają i to jest całą kwestia. Skoro raz już tak było, to ja bym była wręcz pewna, że to już jest stała zależność. Nie zamartwiaj się tylko teraz i zrelaksuj. Jestem pewna, zebedzie dobrze.

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexsast a nie poszłabyś jeszcze do innego lekarza na konsultacje? Poza tym może faktycznie taka Twoja uroda. Mojej koleżance wyszło 1:6 ryzyko ZD przez kosc i wiek, a amniopunkcja wyszła ok i ma zdrowa córeczkę. Także sama wiesz ze ten wynik niczego nie przesadza.

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • alexast Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Alexast a konsultacja u innego dr? Czy nie chcesz?
    Przykro mi że drugi raz przez to przechodzisz ale trzymam kciuki aby jednak było dobrze.

Zastanawiam się nad tym. Chyba pójdę jeszcze do kogoś innego. Dzisiaj mam już dość. Chyba pójdę od jutra na l4

Krokodylica lubi tę wiadomość

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Zastanawiam się nad tym. Chyba pójdę jeszcze do kogoś innego. Dzisiaj mam już dość. Chyba pójdę od jutra na l4
    Daj sobie teraz luzu, odpocznij, zrelaksuj się, nie myśl za dużo, wiem, łatwo mówić, ja jestem przed prenatalnymi i też sie zastanawiam co nas czeka.
    Ale l4 jak dla mnie to w Twoim wypadku mus!
    Jak coś, idź do innego lekarza, ale najpierw spójrz na swoje dzieciątko i bądź pewna, że to z brzuszka będzie takie samo :)

ktosiowa lubi tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • P. Przyjaciółka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast trzymam kciuki, żeby było dobrze.

Tak czytam Wasze wypowiedzi o tych badaniach prenatalnych i coraz bardziej mam wrażenie, że to niepotrzebne stresowanie przyszłych rodziców. Skoro prawdopodobieństwo jest oparte na statystyce, to po co nam takie badania? Skoro właściwie niczego nie przesądzają... My z mężem zdecydowaliśmy się na NIFTY (ze względu na wcześniejsze kłopoty, ale i tak portfel płacze), bo wiem, że na podstawie USG (i ew. Pappy) może być różnie... Wolę mieć święty spokój, niż przeżywać do końca ciąży coś, co nawet nie jest pewne...

Raven lubi tę wiadomość

Zdrowy Synuś <3
    PI4mp2.png

* Aniołek - 9 tc - 05.2016
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    Zobaczysz wszystko będzie dobrze.

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:

Tak jak piszą dziewczyny: skoro w poprzedniej ciąży wszystko było dobrze widać taka Twoja "uroda". Mocno wierzę, że wszystko będzie dobrze :) Polecam Nowennę Pompejańską :)

Krokodylica lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:

Jasne idź na l4
    A do innego dr bym poszła na konsultację.
    I tak jak emi polecam nowennę pompejańską. :)

emi2016 lubi tę wiadomość

‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ