X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    z innej beczki - macie jakis patent na przesuszone stopy?
    jakies peelingi......
    balsamy nie daja rady, mam piety jak wiór...

• Lovilovi Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dziś czuje się do du**, tak boli mnie głowa... :(
    Można brać jakieś tabletki na ból głowy w naszym stanie?

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie też boli głowa.
    W ogóle mam mega słaby dzień.
    Lovi możesz apap.

• Nadin Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi możesz apap lub inny paracetamol

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alexast wrote:
    U mnie niedobrze. Przezierność jest ok ale kość nosowa jest hypoplastyczna. Ryzyko zespołu downa 1:31. Amniopunkcję mam zaplanowaną na 12 lipca. Jestem załamana.
    Innej ciężarnej bym powiedziała, że mam mieć nadzieję, że będzie dobrze, bo z synem było tak samo i jest zdrowy. Ale jakie jest prawdopodobieństwo że u mnie drugi raz będzie dobrze? Myślę że marne.

Będzie dobrze, bo zespół downa to czysty przypadek i tak jak nie ma dwóch takich w rodzeństwie, tak nie może być 2 razy groźnie... Może taka uroda Twoich dzieci? Gdzie robiłaś te prenatalne w Katowicach, u Sodowski?

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P. wrote:
    Alexast trzymam kciuki, żeby było dobrze.

Tak czytam Wasze wypowiedzi o tych badaniach prenatalnych i coraz bardziej mam wrażenie, że to niepotrzebne stresowanie przyszłych rodziców. Skoro prawdopodobieństwo jest oparte na statystyce, to po co nam takie badania? Skoro właściwie niczego nie przesądzają... My z mężem zdecydowaliśmy się na NIFTY (ze względu na wcześniejsze kłopoty, ale i tak portfel płacze), bo wiem, że na podstawie USG (i ew. Pappy) może być różnie... Wolę mieć święty spokój, niż przeżywać do końca ciąży coś, co nawet nie jest pewne...

Święta racja, dlatego w ogóle nie idę na pierwsze prenatalne, bo to stresowanie rodziców i zdzierstwo kasy, a w dalszej diagnostyce najczęściej wychodzi, że wszystko jest dobrze i dziecko zdrowe.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• MoniaP Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny. Dawno się nie udzielałam, zmęczenie i brak czasu się udziela. Staram się czytać chociaż na bieżąco ale i tak wiele rzeczy mi umknęło. Gratuluję udanych wizyt.
    Alexast też mi się wydaje że taka Twoja uroda,skoro przy synku też miałaś takie diagnozy a ostatecznie było wszystko dobrze.
    Ja jestem po wizycie. U mnie wszystko dobrze. Serduszko ładnie bije. CRL 39 mm. Prenatalne mam 07.07. Jestem przeszczęśliwa!

kate88:), Mama-Ali, emerald_m, emi2016, Paula_29, Morwa, Ruda_ann, Raven, madzia8lenka, Krokodylica lubią tę wiadomość

3jgxskjor2w2ltji.png
  • MoniaP Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja jak dobrze pamiętam jesteś z Jastrzębia :) fajnie! Ja też :)

Patrycja27 lubi tę wiadomość

3jgxskjor2w2ltji.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lovilovi wrote:
    Ale dziś czuje się do du**, tak boli mnie głowa... :(
    Można brać jakieś tabletki na ból głowy w naszym stanie?

Apap :)

• Melevis Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie, poki co wszystko w porzadku. Słyszałam serduszko :) maluch ma 3,7cm., a 12.07. mam umówione prenatalne
    237eb70142e1f759med.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2017, 17:24

kate88:), Nadin, Mama-Ali, FreshMm, Angela*, Myszk@, emi2016, Aenu, pietruszkanatki, Paula_29, Morwa, s1985, Ruda_ann, alexast, Raven, Didi_85, Lovilovi, Patrycja27, BlackCatNorL, madzia8lenka, Krokodylica, K01 lubią tę wiadomość

l22nj48ay1qfqnoi.png
    klz9jw4z9e5d3ouc.png
    qb3cg7rfn0fbukfn.png
    02.2017 [*] 6tc
    01.2019 [*] 10tc
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie, dość intymne ;)

Czy któraś miała do czynienia z wypadającą macicą albo szyjką macicy w ciąży?

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melevis wrote:
    Jestem po wizycie, poki co wszystko w porzadku. Słyszałam serduszko :) maluch ma 3,7cm., a 12.07. mam umówione prenatalne
    237eb70142e1f759med.jpg

Kochana piekne :)
    Jakie zdjecie robione ile D ? :)

• Inez87 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FreshMm wrote:
    Święta racja, dlatego w ogóle nie idę na pierwsze prenatalne, bo to stresowanie rodziców i zdzierstwo kasy, a w dalszej diagnostyce najczęściej wychodzi, że wszystko jest dobrze i dziecko zdrowe.
    Z takiego samego założenia wychodzą w Norwegii, dokładniej dziecko oglądają w szpitalu w 18tc . Wcześniej nawet nie robią USG trzeba iść prywatnie ale jak widać po mojej wizycie i prywatnie nic nie powiedział. Ja to akurat wolałabym wiedzieć teraz ale trudno muszę sie dostosować do ich wymogów i modlić sie żeby bylo dobrze.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Girl25 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast tak jak pisza dziewczyny może taka twoja uroda skoro miałaś już tak z synem a jest ok . Poza tym skoro przeziernosc jest ok to dziecko powinno być zdrowe . Oglądałam ostatnio PnS właśnie o usg w ciąży mówili i o tym pierwszym prenatalnym i lekarz ginekolog mówił ze to tylko na na ocenie ryzyka a nie ze to jest skazanie wyroku i kobiety mylnie mysla i się stresuja ze jak coś wychodzi nie tak to znaczy ze dziecko jest chore . Ja idę jednak ta to prenatalne za dwa tyg to będzie 13t1d wg ostatniego usg a wg dnia owulacji 12t6d

[link=https://www.suwaczki.com/]f2wlj44jhzx0jd7c.png[/link]

dxomanli5dlutv4a.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmelova wrote:
    P. witamy.
    Dziewczyny a czy któraś z Was ma problem z bólami głowy. No po prostu mnie już mąż wysyła do lekarza. Boli mnie dwa dni, jeden dzień przerwy i boli następne 3 dni, chwila przerwy i od nowa :( już mam dosyć trochę.

Karmelova ja miałam w pierwszej ciąży takie bóle gdzieś od 12 do 26 tygodnia prawie codziennie, potem się trochę uspokoiły i rzadziej, w drugiej ciąży też z tym, że zaczęły się chyba w 8 tygodniu
    Bóle migrenowe, światłowstręt tak silne, że myślałam, że głowę rozerwie, Byłam u różnych lekarzy w tym neurologa, ale stwierdził tylko, że taki mój urok. Moja mama ma migreny, ja też czasami a ciąża nasila takie dolegliwości
    Brałam paracetamol często. Lekarze twierdzili, że mniejsze zło to wziąć paracetamol niż zdychać z bólu bo ból i stres bardziej szkodzi dziecku w tym przypadku

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi zależało na prenatalnych bo w bliskiej rodzinie był przypadek choroby prawdopodobnie wytrzewienie jelit i dziecko zmarło po 3 dniach ale to było 30 lat temu. Teraz ten lekarz uważa ze to przypadek ze to nie jest dziedziczne ale lepiej zebym rodziła w szpitalu żeby miec pomoc w razie czego. Ale nawet to nie było wystarczające żeby zrobił prenatalne badania.

dqpri09k8v8ti207.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast myślę, tak jak dziewczyny, że to na tyle nieprawdopodobna sytuacji, że w dwóch ciążach wyszło to samo, że musi coś w tym być typu rzeczywiście dzieciaczki tak się rozwijają a później się okazuje, że wszystko ok. Na pewno wszystko będzie dobrze
    Idź na L4 , odpocznij

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry raz jeszcze :)

Właśnie po pracy "obiadowo" wsuwam świeżutką bułkę z pomidorkiem i cebulką :D mniam! :)

Mnie głowa nie boli, ale zawroty głowy mam kilka razy dziennie. Nie tylko jak zbyt szybko wstanę... zwyczajnie mnie czasem "zarzuci" jakbym co najmniej po dobrym drineczku była :P to przez duchotę.... ale żyć będę ;)

Plecy troszkę mniej bolą, albo sie przyzwyczaiłam...
    Brzuch/macica ciągnie tak jakby mi ktoś w środku coś rozrywał. Na szczęście to krótkotrwały ból, więc daję radę, choć jak nasila się wieczorami to po prostu staram się zasnąć (tak jak wczoraj właśnie).

A dziś w ciągu dnia myślałam że cycki mi eksplodują o.O

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alexast - myślę że tak jak mówią dziewczyny, powinnaś to skonsultować z innym lekarzem. Koleżanka z pracy miała podobną sytuację, tyle że u niej przezierność karkowa wydawala się lekarzowi coś nie halo, a u drugiego już bardziej doświadczonego lekarza, okazało się że ten pierwszy to patałach i coś mu się uroiło :)
    Wierzę że z Dzidzią jest wszystko super! Odpocznij i uważaj na siebie :)

• alexast Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2017, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z Olkiem było o tyle inaczej, że na pierwszym prenatalnym lekarz przez chwilę widział kość nosową ale nie był pewny czy jest jest ok czy nie. Potem nie potrafił jej zobaczyć bo syn się przekręcił. Lekarz nr 2 jej nie zobaczył bo syn źle leżał. Tak samo było w przypadku nr 3 w genomie. Nie widzieli jej bo Olek źle leżał.
    Dzisiaj lekarz widział kość nosową ale jest za krótka. I to jest tak różnica. U Olka nie było jej widać bo źle leżał a tu jest widoczna ale za krótka.
    Wezmę tylko dwa dni urlopu i przepracuje do amniopunkcji. Potem wezmę l4.

5djys65g3oi6ttof.png
    17u9j44jpb186k7u.png
‹‹ 360 361 362 363 364 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ