Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja miałam 2w1 bez fotelika, bo chcieliśmy maxi cosi. Z wózka nie byłam zadowolona (daliśmy się namówić na adbor). W końcu na lato kupiłam spacerówkę z graco i jest naprawdę fajny.
Teraz zastanawiam się nad kupnem jakiejś dobrej gondoli, najlepiej żeby można było wpiąć nasze nosidełko.
-
Ja w 6-7 miesiącu kupiłam łóżeczko z dodatkami. Potem kupowałam ciuszki. Troche używanych trochę nowych. W połowie 8mego kupiłam wózek Ricko Nano alu tech 3w1. Używam go do dziś i jestem zadowolona. Jest zwinny i lekko się prowadzi. Z racji tego że syn miał problem z nerkami i często jeździliśmy do innego miasta do szpitala kupiłam spacerówkę baby design walker ale nie urywa doopy. Kupiłam go bo miałam małe autko z małym bagażnikiem(new beetle). Zdecydowanie wolę Ricko.
-
Hej! Miałąm wizytę o 14 30, ale dopiero czas znalazłam żeby coś napisać :p
Wszystko wydaje się być ok, może troszkę upławów, mam kupić probiotyk dopochwowy.
W związku z tym, że boli mnie brzuch, a uspokaja się jak poleżę dostałam L4 na 2 tygodnie... Martwię się trochę, bo doktorek się przejął i kazał siedzieć na dupsku i nie szaleć, a ja jutro mam wesele przyjaciół.... no nic, najwyżej nie potańczę
Mam się umówić na badania krwi i USG, także będę się odzywać jak jest.
Czy Wam też już wyszedł brzuch?! Wyczuć się go da zdecydowanie, a mam nawet wrażenie, że mam taką małą piłeczkę nad kością łonową :pMarzycielka111192, Krokodylica, Nadin, kate88:), Mama-Ali lubią tę wiadomość
-
calza wrote:Hej! Miałąm wizytę o 14 30, ale dopiero czas znalazłam żeby coś napisać :p
Wszystko wydaje się być ok, może troszkę upławów, mam kupić probiotyk dopochwowy.
W związku z tym, że boli mnie brzuch, a uspokaja się jak poleżę dostałam L4 na 2 tygodnie... Martwię się trochę, bo doktorek się przejął i kazał siedzieć na dupsku i nie szaleć, a ja jutro mam wesele przyjaciół.... no nic, najwyżej nie potańczę
Mam się umówić na badania krwi i USG, także będę się odzywać jak jest.
Czy Wam też już wyszedł brzuch?! Wyczuć się go da zdecydowanie, a mam nawet wrażenie, że mam taką małą piłeczkę nad kością łonową :p
U mnie już dziś zauważył brzuszek kolega TzI pytanie czy przypadkiem jakiegoś małego Bobo nie zmajstrowalismy
no i się wydalo!
kasha86, Nadin, helagazela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyU mnie widać już brzuszek, bardzo szybko, w poprzednich ciążach tak nie było, w pierwszej brzuch mi zaczął wychodzić dopiero w 6 miesiącu, w drugiej w 4 mcu, a w trzeciej już widać na początku 3 miesiąca i to niezbyt dobrze bo jestem na umowie na okres próbny w pracy...
Dziś miałam usg, moje dzidzi mierzy około 3,5cm. Wszystko jest ok, czekam na pierwsze wyniki badań, które również dziś miałam robione.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2017, 21:11
Krokodylica, Marzycielka111192, Patrycja27, Mama-Ali, Myszk@ lubią tę wiadomość
-
calza wrote:
Czy Wam też już wyszedł brzuch?! Wyczuć się go da zdecydowanie, a mam nawet wrażenie, że mam taką małą piłeczkę nad kością łonową :p
Ja też mam wrażenie, że wyszedł mi brzuszek ! Ale bardziej zniknęła mi taliaNo i nie mieszczę się już w swoje stare spodnie
New Baby
Julia -
Lovilovi wrote:Mi jak doktorka w 21tc powiedziała płeć to i się sprawdziło:) Myślę,że w 18tc też już można być bardziej pewnym... O ile Bobo się dobrze ułoży.
Dziewczyny, a jak zamierzacie ogarnąć wyprawkę? Już odkładacie jakieś pieniądze czy będziecie wszystko ogarniać na bieżąco? Bardziej mam na myśli mamy,które nie mają wyprawki po starszym rodzeństwie. My już zacisnelismy pasa i moja wypłata cała została odlozona na cel dzidziusiowy.. bo później na bieżąco myślę,że ciężko będzie kupić cała wyprawkę, a i jeszcze może coś wyskoczyć.
Niedługo też z Tz chcemy jechać i pooglądać wózki, póki jeszcze jestem na chodzieA w listopadzie/grudniu zamówić.
Najbardziej mi się spodobał Anex Sport i Bebetto. A wy macie już jakieś typy? Czy jeszcze nie myslicie o tym?
Co myślicie o kupnie wózka 2w1 lub 3w1? Polecacie czy wręcz przeciwnie?, w pewnym sensie juz mam ale jeszcze nie w domu, będziemy zwozic bliżej zimy może w listopadzie. Bujaczek chce teraz kupic po wizycie bo fajna pormocja jest i poluje na zestaw do łóżeczka baldahim komplet pościeli i ochraniacze ale jeszcze jest dużo więc może do sierpnia wrzesnia się powstrzymam
. Na ubranka zbieram i będę kupowała też koło listopada , teraz może jeszcze spioszki kupię
A resztę zależy jak będzie chłopak to wiele nie będę kupowac bo mamy a jak dziewczynka to będę musiała się oddać szalowi zakupów
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Też mam stres przez ZUS
Wypłacił mi l4 ciążowe do 19.06.2017. 19 czerwca na wizycie lekarz nie miał bloczków do l4 i obiecali wysłać moje l4 do pracy następnego dnia POLECONYM. Nie dostałam już od zusu przelewu od 20 czerwca, a zwolnienie mam do 13.07., Jestem ciekawa, kto nawalił: gin, pracodawca czy zus... i jak to się skończy.
-
Ale prawdopodobnie wyślą Ci do 13 chyba. Zadzwoń do gina i spytaj . Ja miałam wypłacone od 4-12 i od 13-30 teraz a l4 mam do 10tego lipca z tym że to jest za moja firmę i ciekawa jestem kiedy ze stosunku pracy mi wypłaca bo od 22 czerwca oni muszą
FreshMm lubi tę wiadomość
[link=https://www.suwaczki.com/][/link]
-
Girl25 wrote:Ale prawdopodobnie wyślą Ci do 13 chyba. Zadzwoń do gina i spytaj . Ja miałam wypłacone od 4-12 i od 13-30 teraz a l4 mam do 10tego lipca z tym że to jest za moja firmę i ciekawa jestem kiedy ze stosunku pracy mi wypłaca bo od 22 czerwca oni muszą
To daje nadzieję, ale do tej pory w poprzedniej ciąży dostawałam zawsze na koniec miesiąca, niezależnie jak długo trwało l4...
chociaż coś mnie teraz olśniło: wtedy płacił mi pracowdawca przelewem, bo zatrudniał ponad 20 pracowników, a teraz płaci zus, acha....
-
Girl25 wrote:Ja bym wolała 3w1 ale opini nie mam . Fotelik tak czy siak musisz mieć a taki zestaw coś taniej wyjdzie. \
-
Co do wyprawki i wózka, to ja na razie o tym nie myślę. Jak dobiję do 2 trymestru i będzie wszystko ok, to zacznę powoli robić listę i kompletować. Zresztą, jeśli będzie chłopak, to pewnie coś dostaniemy od szwagierki, bo ona ma rzeczy po dwóch synkach. A póki co, to marzę tylko, żeby wszystko było dobrze i żeby poniedziałkowe badania były pełne dobrych wieści...
Paula_29, Krokodylica lubią tę wiadomość
-
Ja też na razie nie myślę o wyprawce i nawet nie będę myśleć początkiem drugiego trymestru. W drugiej ciąży zaczęłam kupować na wyprzedażach koło 17 tc a później musiałam oddawać
Także może po połówce zdecyduje się coś kupic
-
FreshMm wrote:Też mam stres przez ZUS
Wypłacił mi l4 ciążowe do 19.06.2017. 19 czerwca na wizycie lekarz nie miał bloczków do l4 i obiecali wysłać moje l4 do pracy następnego dnia POLECONYM. Nie dostałam już od zusu przelewu od 20 czerwca, a zwolnienie mam do 13.07., Jestem ciekawa, kto nawalił: gin, pracodawca czy zus... i jak to się skończy.
ZUS ma max. 30 dni na wypłatę od dnia dostarczenia do nich druku. Także nie stresuj się. Lekarz na pewno nie nawalił, a na pieniądze z ZUS trzeba poczekać. Pracodawca zatrudniający pow. 20 pracowników sam wypłaca zasiłek - w terminie jak wynagrodzenie, więc jest inaczej. A jak masz czas i jakąś wątpliwość spróbuj przedzwonić do swojej jednostki ZUS i podpytać, czy otrzymali od lekarza ZUS ZLA.FreshMm, Jeżyna37 lubią tę wiadomość
New Baby
Julia -
Kiedyś próbowałam zadzwonić do swojej jednostki ZUS, ale telefonicznie nic się nie dowiedziałam. Zarejestrowałam się przed chwilą na PUE, bo podobno tam widać termin planowanej wypłaty. Muszę przejść się do zusu i potwierdzić tożsamość tylko.
Co do wyprawki, ja na razie nie kupuję, ale już kilka produktów oglądam i wybieram, co kupię... chcę, żeby to była przemyślana wyprawka, np. rogal do karmienia taki, który ma dobre opinie i na pewno się sprawdzi. Ostatnio kupiłam tani badziew ze styropianem w środku, który bardzo hałasował, jak się przelewał i przeszkadzał mojemu dziecku + był niewygodny.
Pajacyki rozpinane po całości zacznę kupować dość wcześnie, by uzbierać ich konkretny zapas, bo są wygodne do noworodka. Nie chcę kupować niewygodnych rzeczy dla maluszka. Wszystko chcę mieć trochę bardziej przemyślane niż w pierwszej ciąży.Krokodylica, Girl25 lubią tę wiadomość