X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • pietruszkanatki Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Część kobietki :) dawno nie zaglądałam, bo dostałam takiego powera że ciągle coś robię :) ponadrabiam Was lada moment mam nadzieję.

Ogólnie jak się czujecie? Bo ja niesamowicie dobrze. Objawy ustąpiły, czasem tylko coś zakluje w dole jak źle wstanę, brzuch kochane płaski zupełnie! Aż śmiesznie :D ale mam pewność, że wszystko ok, bo w czwartek, tj tydzień po prenatalbych prywatnych byłam na teście pappa na NFZ a tam też usg robią. Malec urósł już do ponad 7cm :) no i jest żołądek i pęcherz moczowy :) już się bałam bo tydzień wcześniej nie było. Ale w internecie krążą rady, żeby przed USG się najeść słodkiego, to zjadłam pił batona i wypiłam sok pomarańczowy i się pokazał :) także polecam na przyszłość jak coś :)

Girl25, ana167, helagazela, inessa lubią tę wiadomość

yuudyx8dhaa1o8es.png
    Waga maluszka ponad 600 g, moje kochane serduszko <3
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Juz po..mamy 6,3 cm.przeziernosc karkowa 1,4.. Ogolnie wszytko w porządku, pomachal lapkami.. ...wyniki pappa ok..ze względu na wiek,ryzyko początkowe duże, ale po usg jest niskie..
    Stres straszny, poryczalam się po usg..
    Wspaniała wiadomość <3 czytając Twój wpis łezka zakreciła mi się w oku i sama się wzruszyłam :D gratulacje :*

ana167 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    Moja wczoraj klapie mnie po plecach z tekstem "mamo rzygaj, bleeeee" :)

Buahahaha padłam :)
    Ja się raczej chowam bo moja płacze kiedy widzi jak ja wymiotuję.

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Juz po..mamy 6,3 cm.przeziernosc karkowa 1,4.. Ogolnie wszytko w porządku, pomachal lapkami.. ...wyniki pappa ok..ze względu na wiek,ryzyko początkowe duże, ale po usg jest niskie..
    Stres straszny, poryczalam się po usg..

Nooo to już możesz odetchnąć, dobre wieści
    :)

ana167 lubi tę wiadomość

• P. Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej! Ja na wywczasie u rodziców, korzystam z nic-nie-robienia i w sumie obijam się od rana. Jakiś dzisiaj lepszy dzień, mdłości mnie nie męczą, apetyt jako taki, tylko wciąż jestem zmęczona... Aż się rano zaczęłam zastanawiać, czy na pewno wszystko ok... (mam nadzieję) :P
    Czuję też powoli stresik przed poniedziałkowymi badaniami, zwłaszcza, że tu wszyscy są hura-optymistyczni, a teściowa już snuje wizje wózeczka, kokardek i sukienek (choć nie wiemy, co będzie przecież) itp. Trochę mnie to przeraża, bo ja nadal podchodzę (a przynajmniej staram się) do tematu na spokojnie, żeby nie było rozczarowania potem.

Krokodylica lubi tę wiadomość

Zdrowy Synuś <3
    PI4mp2.png

* Aniołek - 9 tc - 05.2016
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 1 lipca 2017, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie kontrolnej, niestety z tym zwolnieniem L4 nic nie załatwiłam, bo w rejestracji nie powiedzieli że będzie inny lekarz, a ten co był nie może ich wystawiać.

Ale pomijając ten gin był super taki z prawdziwym powołaniem. Pooglądaliśmy dzidzię mój A. w końcu zobaczył jak fika :) Machała nóżkami, ssała kciuka i nie dala się zmierzyć bo co chwilę się obracała, z pomiarów główki 13 tc+5

Dostałam też już wezwanie do szpitala na USG połówkowe na 04.08 i już nie mogę się doczekać bo dopiero wtedy ocenią czy wszystko ok :) Gin mówił, żeby nie robić więcej USG i poczekać ten miesiąc bo on nie widzi nic niepokojącego :)

Aenu, Krokodylica, Nadin, Patrycja27, Karmelova, Morwa, kate88:), helagazela, Marzycielka111192, ktosiowa, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

dqpri09k8v8ti207.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie, spieszę z meldunkiem z wizyty. Lekarz okazał się bardzo fajny, mam nadzieję, że już nie będę musiała zmieniać. Miałam króciutkie usg. Ludzik ma prawie 10 cm, waży ok. 110g i miał bezwstydnie rozlozone nóżki (na fb wrzuciłam zdjęcie) i wygląda na to że u nas teoria z wyrostkiem płciowym się potwierdza tzn. podobno Synuś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 15:43

Krokodylica, Patrycja27, Morwa, kate88:), helagazela, P., emerald_m, inessa, Helka891, Paula_29, Marzycielka111192, Raven, Myszk@ lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    P. Korzystaj z wywczasu do oporu :) leń się na maksa ;)

Inez i Nadin fajnie że podglądnęłyście maluszki. :)

P. lubi tę wiadomość

• Magdalenna Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt :) teraz już tylko takie dobre wieści będą;)

Masakra jak się przejadłam. Mieliśmy grilla i tak gładko mi mięsko wchodziło... dopiero teraz czuję, że przegięłam ;)

ug37gu1r7v7qaicj.png
    f2w3rjjgmnulgd8d.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalenna wrote:
    My foteliki maxi cosi kupujemy na bazie. W poprzednim aucie specjalnie isofixy montowalismy. Wychodzimy z założenia, że wózek może być tani. Ale w fotelik to bezpieczeństwo dziecka i nie ma co oszczędzać. Najpóźniej jesienią będziemy kupować następny, już z tych największych.

My też mamy bazę, ale montowaną pasami. I szczerze nie wyobrażam sobie za każdym razem przypinać fotelika... Kilka razy musiałam to robić, jak pakowalismy się w inny samochód (ja przypinałam, bo M nie ma cierpliwości ;-p) to dziękowałam Bogu za każdym razem, że zdecydowaliśmy się na bazę ;-)

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 20:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do fotelików, to uważam, ze to w dużej mierze zależy od tego ile kto jeździ. My mamy dwa samochody i robimy w sumie 50.000 km na rok. Dalekie podróże do PL, na narty do AT, regularne wycieczki do Londynu czy Paryża. No i codzienne jeżdżenie z dziećmi do szkoły, 10 km w jedna stronę. W foteliki zainwestowaliśmy najlepsze, mamy nawet jeden RWF. W celu wyboru polecam ranking na foteliki.info oraz blog osiemgwiazdek.

Ale mam koleżankę, która nie pracuje, dzieci nie poszły do żłobka, starszaczka dopiero do przedszkola w wieku 4 lat. Mieszkają na wsi, przedszkole piechota, sklep piechota. Raz na tydzien jadą do teściów na obiad, 10 km. Kupili fotelik Nania grupy 9-18 kg za 150 pln, a wcześniej mieli używane maxi-cosi. W takich przypadkach, myśle, ze nie ma co przesadzać z nowymi Roemerami czy Axkidami, bo te wydatki sa nieproporcjonalne do ryzyka jakie sie podejmuje.

I podobnie z wózkiem, w przypadkach takich jak Krokodylica, która chodziła z dzieckiem regularnie 5 km, pewnie warto zainwestować więcej. Jak musicie wózek często składać do auta czy tramwaju - zwróćcie uwagę na mechanizm. Jesli trzeba go wnosić na piętro w bloku - musi byc lekki. Ja np. mieszkam na wsi, na spacery chodziłam często, ale na krótkie, bo jak mi dziecko zasypialo nie widziałam sensu, by chodzić w kółko, wolałam wrócić do domu i obiad ugotować, a wózek zostawiałam w ogródku. No i dużo nosiłam tez w chuście. A od ok. 18-go miesiąca wózek poszedł na strych, bo chłopcy chodzili na własnych nogach. Wiec wydatek mi sie nie zwrócił, nawet przy dwójce dzieci. Moze teraz to trzecie dziecko uzasadni zakup lepszej jakości. My kupiliśmy wózek Mura 4, 3w1, z maxi-cosi w komplecie. A potem znajomi nam dali używana spacerówkę Maclarena, która klekla przy 4 dziecku i blisko 13 latach użytkowania. Baaardzo polecam!

Krokodylica lubi tę wiadomość

ijpbj48a4iy2absw.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    Trzymam kciuki!

Hejka , wzielam wczoraj tą globulkę... Oprocz tego, że rano mi wylecialo pelno bialego to ogolnie mam nadal żółtawo-białe uplawy i wydaje mi sie , że leci mi dzis więcej troszke , pewnie przez ta globulke... Czy Ty tez tak mialas ? Tak ma byc , czy jak ? No i przy wkladaniu mnie pieklo troszke, ale szybko przeszlo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 21:12

• Pooziomka Przyjaciółka

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy spicie na brzuchu?

Ja uwielbiam tak spac ale teraz mi niewygodnie. Chyba juz nie dam rady. Buuuuu....

<3 <3 <3
    atdctv73md9vqpcz.png
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pooziomka wrote:
    Dziewczyny, czy spicie na brzuchu?

Ja uwielbiam tak spac ale teraz mi niewygodnie. Chyba juz nie dam rady. Buuuuu....

Ja zawsze spalam ale odkad jestem w ciąży to nie śpię ;) a teraz mam juz brzuszwk to tym bardziej nie śpię ;)

• Karmelova Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też uwielbiałam spać na brzuchu ale teraz już mi niewygodnie. Nawet na takim pół boku - pół brzuchu już mnie ciśnie. Ewentualnie jak leżę na boku to górną nogę kładę na zwiniętym kocu i wtedy jakoś daję radę :)

kasha86 lubi tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 22:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hela mądrze napisane ;)
    Ja nie mogłam zostawić dziecka w wózku bo mieszkam na piętrze więc jak miałam stać godzinę i jej pilnować to wolałam sobie pospacerować. :)
    Acha i dla mnie nie było różnicy, lato czy zima, mróz i śnieg, zawsze łaziłam, nieraz nawet mój mąż się pukał po głowie że mróz a dziecko w wózku na zewnątrz śpi hehe
    I tu kolejny argument na plus dla pompowanych kół - tylko takie idą dobrze po śniegu. :)
    Przydają się też te wszystkie gadżety typu moskitiera, folia przeciwdeszczowa.
    Aaa i jeszcze spacerówka nie kubełkowa tylko osobno regulowane oparcie i nogi.

inessa, helagazela, Paula_29, natki89 lubią tę wiadomość

• Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    helagazela, ja nawet wyjeżdżając 2 razy do roku na święta w życiu nie kupiłabym jakiegoś taniego fotelika. Jedyne kryterium jakie mogłabym sobie odpuścić mało jeżdżąc to wygoda ale nie bezpieczeństwo! Odpuściłabym sobie bazę, bo bez sensu, stopnie pochylenia, sposób montażu itp. ale nie jakość i materiał wykonania.
    Wypadek może zdarzyć się nawet w drodze do sklepu, a my jeździmy ostrożnie, a jak styropianowy fotelik ma ochronić nasze dziecko? Decyzja oczywiście należy do każdego rodzica, ale jak dla mnie zakup fotelika za 100 zł jest bardzo złą decyzją... na używany porządny można sobie pozwolić ale jak dla mnie tylko ze sprawdzonego źródła.
    Nikt nie każe kupować fotelików za 1.5 czy 2 tys. bo one oprócz bezpieczeństwa cenią się właśnie za wygodę - i dziecka i rodzica bo np. szybki montaż, łatwo zdejmowany pokrowiec itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 lipca 2017, 22:35

helagazela, Paula_29, Magdalenna, natki89 lubią tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 23:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angela* wrote:
    Hejka , wzielam wczoraj tą globulkę... Oprocz tego, że rano mi wylecialo pelno bialego to ogolnie mam nadal żółtawo-białe uplawy i wydaje mi sie , że leci mi dzis więcej troszke , pewnie przez ta globulke... Czy Ty tez tak mialas ? Tak ma byc , czy jak ? No i przy wkladaniu mnie pieklo troszke, ale szybko przeszlo
    No dużo tego białego wylatywało, ale żółtych upławów nie miałam podczas aplikowania globulek. Bierz dalej, ja żałuje, że nie wzięłam całej serii tylko 4 i przerwałam. Odvzekam trochę i powtórzę kurację.

• Angela* Autorytet

Wysłany: 1 lipca 2017, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    No dużo tego białego wylatywało, ale żółtych upławów nie miałam podczas aplikowania globulek. Bierz dalej, ja żałuje, że nie wzięłam całej serii tylko 4 i przerwałam. Odvzekam trochę i powtórzę kurację.

Okey , ja mam tylko 3 gglobulki w sumie zaraz wezme 2 i jutro ostatnia i zobaczymy :) mam uplawy jak mialam plus biale z rana - wylatujace resztki globulki ...

Dzięki ;)

• ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2017, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam dziewczyny

u nas dziś deszczowo :( nic się nie chce tylko zaszyć się pod kołdrą

ja też lubię spać na brzuszku, ale już mam też wystający brzuszek i niezbyt mi wygodnie, dlatego śpię na boku a nogę zarzucam na taką poduszkę wałek :) co raz częściej myślę o zakupie takiego rogala do spania :)

ja jeszcze nawet nie myślę o zakupach dla bobasa, ale chyba tego miesiąca zacznę odkładać z wypłaty 100 na zakupy w listopadzie :) inaczej nie damy rady finansowo

3jvzx1hp5ghrc9im.png
‹‹ 421 422 423 424 425 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

W którym tygodniu planowane cesarskie cięcie? Co spakować do szpitala?

Choć poród fizjologiczny, czyli siłami natury, jest naturalnym procesem, w niektórych sytuacjach cesarskie cięcie może być korzystniejsze dla zdrowia matki i dziecka. W jakich sytuacjach i w którym tygodniu ciąży zaleca się poród przez cesarskie cięcie? Jak przyszła mama może się do tego przygotować?

CZYTAJ WIĘCEJ