X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ...
    ok 7:20 byłam w toalecie i nagle zrobiło mi się słabo , oblał mnie zimny pot, poleciałam do łóżka i miałam nadzieje, ze przejdzie
    Po godzinie pot minął ale uczucie, ze zaraz zemdleje juz nie :( zjadłam banana, bo myślałam , ze z głodu, skorzystałam z toalety, wiec myśle, ze to nie jelita
    Brzuch mnie bolał wczoraj i dzis, ale postarałam sie z tym wyluzować wiec wczoraj wzięłam Nospe i jakos przetrwałam
    Mój facet dzis jest na wyjeździe służbowym, wiec jestem sama. Zadzwoniłam rano w panice do mamy i ona do mnie teraz jedzie z innego miasta, bo boje sie byc sama. Czuje, ze nie dam rady wstać, zeby np pojechać na IP ... co robic ? Miała z Was tak kiedyś / w poprzednich ciążach ?
    Pojedz z mamą na IP. Morfologię masz ok? Trzebaby zmierzyć ciśnienie, tętno sama możesz zbadać. Przy spaddku ciśnienia są takie objawy. Najlepiej się przebadać:)

kasha86 lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Pojedz z mamą na IP. Morfologię masz ok? Trzebaby zmierzyć ciśnienie, tętno sama możesz zbadać. Przy spaddku ciśnienia są takie objawy. Najlepiej się przebadać:)

Morfologię robiłam ok 3 tyg temu i była ok.
    A jak domowo poradzić sobie na wzrost ciśnienia?

Tak bardzo chciałabym dzis ominąć szpital.w sr mam gin.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Angela* Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:

Kochana zmierz sobie cisnienie jak masz możliwość, połóż się i nogi daj wyżej, a jesli nie przejdzie zadzwon na 112 lub podjedz na izbe , tam Sprawdza co i jak :)
    Spokojnie , tylko lez , uwazaj abys nie upadla i nie zemdlala .. :)

• Angela* Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:

A na wzrost cisnienia najelpiej na IP tam Ci szybko i bezpiecznie pomogą ;)

Krokodylica lubi tę wiadomość

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ...
    ok 7:20 byłam w toalecie i nagle zrobiło mi się słabo , oblał mnie zimny pot, poleciałam do łóżka i miałam nadzieje, ze przejdzie
    Po godzinie pot minął ale uczucie, ze zaraz zemdleje juz nie :( zjadłam banana, bo myślałam , ze z głodu, skorzystałam z toalety, wiec myśle, ze to nie jelita
    Brzuch mnie bolał wczoraj i dzis, ale postarałam sie z tym wyluzować wiec wczoraj wzięłam Nospe i jakos przetrwałam
    Mój facet dzis jest na wyjeździe służbowym, wiec jestem sama. Zadzwoniłam rano w panice do mamy i ona do mnie teraz jedzie z innego miasta, bo boje sie byc sama. Czuje, ze nie dam rady wstać, zeby np pojechać na IP ... co robic ? Miała z Was tak kiedyś / w poprzednich ciążach ?
    kasha, zasłabniecia, albo uczucie jakby miało sie zemdlec są podobno dość powszechne w ciąży. Chodzi o ucisk narządów, słabszy przepływ krwi i co a tym idzie uczucie osłabienia. Ja miałam tak przez ostatnie dni. Nie aż tak zebym nie dała rady wstać, ale ewidentne zawroty głowy itp.
    Może zadzwoń do swojego lekarza? spróbuj się przespać, to czasem pomaga. No i stres poteguje wszelkie dolegliwości, więc weź to też pod uwagę.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mi nie przejdzie do popołudnia, to poczekam jak wróci mój chłopak i pojedziemy na izbę przyjęć.
    Muszę kupić ciśnieniomierz...

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Lovilovi Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    A wiesz ja już sama nie wiem. Na prenatalnych lekarz twierdził, że dziewczę widzi a potem w 14 - 15 tyg. chyba, mój gin. rzucił tekstem, że ma przeczucie na chłopa
    :) Ja jestem przygotowana na każdą ewentualność i rozczarowania nie będzie. Nina albo Mikołaj ot co :)

Natki 89 kochana daj spokój, nie przejmuj się wcale. Chodzących encyklopedii "ach-ą-pierdzią" to Ty jeszcze milion spotkasz, zwłaszcza jak już urodzisz ;)
    Ja jestem bardzo "wyrodną i nieodpowiedzialną" matką w takim razie bo i w szpitalu na łóżku kładłam i przez pierwsze 3 m-ce mały spał ze mną w łożu małżeńskim a mąż dostał wylot. I nie przenosiłam dzidziola do łóżeczka jak szłam siku! Tak mi było wygodniej czuwać nad synkiem i do piersi przystawiać i nikt mi nie będzie wmawiał, że krzywdę dziecku robiłam i narażałam go na utratę zdrowia i życia! A już zwłaszcza kobietki, które jeszcze nie mają dzieci :) Pierwsze słyszę żeby 1-2 miesięczne dziecko się z plecków na brzuszek przewracało! Może jakiś 1 przypadek na milion.
    Skończmy najlepiej temat i niech każda mama robi tak jak jej serce i rozum podpowiada.

Jestem tego samego zdania.
    Też matka jeszcze nie jestem przecież... Ale też nie słyszałam żeby noworodek sam się przekrecil z boku na bok i spadł z łóżka.
    A już wyolbrzymianie o poduszce, która spadła na noworodka i udusila - szok. :D
    Niektóre mamusie chyba są nadwrazliwe i to aż za bardzo... :)

FreshMm, BlackCatNorL, natki89 lubią tę wiadomość

• Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja się podzielę moim niepokojem.
    Wczoraj w nocy spadłam z łożka. Na tyłek, obiłam sobie jeden pośladek, obdarłam ręce i tyle. Nie mam zadnych bóli, plamien, czy wycieków. Młody się rusza, częstotliwość taka sama jak w poprzednich dniach. Dzwoniłam oczywiście do swojego lekarza, powiedział ze nie powinno się nic dziać, ale jakby wystapiły niepojące objawy to jechać na IP.

Czy może którejś zdarzyło się coś takiego? Dodam że w brzuch się nie uderzyłam no i upadek był troche zamortyzowany, niestety tylko dla jednego pośladka, drugi rypnał o podłogę.

Ja się tylko boję żeby upadek nie przyczynił się do odklejania łożyska, bo uszkodzenia płodu w takich przypadkach sa podobno bardzo rzadkie.

Opinie lekarza już mam, ale może któraś z Was mnie jeszcze dodatkowo uspokoi? ;)

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W pytaniu na śniadanie mówią o poduszkach i gadżetach w ciąży

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ...

Może zbyt szybko wstałaś z łóżka, podobno od tego można zemdleć, a mi czasami zakręciło się w glowie. Następnym razem wstając na siusiu, najpierw posiedź chwilę, a potem wstań. Jak się czujesz teraz?

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• FreshMm Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali, jak Cię brzuch nie zabolał, nic nie ciągnie, to na pewno wszystko jest ok. :-* taka moja opinia

Mama-Ali lubi tę wiadomość

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Jak mi nie przejdzie do popołudnia, to poczekam jak wróci mój chłopak i pojedziemy na izbę przyjęć.
    Muszę kupić ciśnieniomierz...
    Pisałam o spadku ciśnienia:) spadki/skoki omdlenia są dość częste w ciąży że względu na zmieniająca się objętość krwi ciężarnej i tak jak wspomniała koleżanka wyżej ucisku macicy na naczynia krwionosne. Czasem trzeba wlaczyc leczenie farmakplogiczne. W domu to możesz co najwyżej tętno zmierzyc. można podejść do apteki tam.zazwyczaj jest możliwość bezpłatnego pomiaru. Jak nie przejdzie za kilka godzin. To podjedź na IP. No i to prawda panika nakręca parametry życiowe, więc dont panic:)
    Np. Ja mam skoki tętna do ok. 100u/min będąc w spoczynku, które ostatnio się uspokoiły... Wstyd się przyznać ale skierowanie do kardiologa leży i czeka na realizację...

l22nkrhm0evewuhw.png
  • KacperekiOliwka Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali wrote:
    To i ja się podzielę moim niepokojem.
    Wczoraj w nocy spadłam z łożka. Na tyłek, obiłam sobie jeden pośladek, obdarłam ręce i tyle. Nie mam zadnych bóli, plamien, czy wycieków. Młody się rusza, częstotliwość taka sama jak w poprzednich dniach. Dzwoniłam oczywiście do swojego lekarza, powiedział ze nie powinno się nic dziać, ale jakby wystapiły niepojące objawy to jechać na IP.

Czy może którejś zdarzyło się coś takiego? Dodam że w brzuch się nie uderzyłam no i upadek był troche zamortyzowany, niestety tylko dla jednego pośladka, drugi rypnał o podłogę.

Ja się tylko boję żeby upadek nie przyczynił się do odklejania łożyska, bo uszkodzenia płodu w takich przypadkach sa podobno bardzo rzadkie.

Opinie lekarza już mam, ale może któraś z Was mnie jeszcze dodatkowo uspokoi? ;)
    Może ja Cię troszke uspokoje w drugiej ciąży już nyłam w trzecim trymestrze upadłam biegnąć za upadajacym w sklepie synkiem bo wziął mały wóżek z zakupami i jakoś niewyważył chciałam go złapać poslizgłam się i w konsekfencji upadłam razem z nim i zakupami w sklepie na tyłek bolało bo płytkibyły też się martwilam bo już zaawansowana ciąża ale jak nić się nie działo poczekalam do wozyty powiedziałam lekarzowi i posprawdzał wszystko...

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
    3 szczescie Wanessa 1 rok
    odmawiajmy modlitwe do sw. Rity

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eklerka13579 wrote:
    Pisałam o spadku ciśnienia:) spadki/skoki omdlenia są dość częste w ciąży że względu na zmieniająca się objętość krwi ciężarnej i tak jak wspomniała koleżanka wyżej ucisku macicy na naczynia krwionosne. Czasem trzeba wlaczyc leczenie farmakplogiczne. W domu to możesz co najwyżej tętno zmierzyc. można podejść do apteki tam.zazwyczaj jest możliwość bezpłatnego pomiaru. Jak nie przejdzie za kilka godzin. To podjedź na IP. No i to prawda panika nakręca parametry życiowe, więc dont panic:)
    Np. Ja mam skoki tętna do ok. 100u/min będąc w spoczynku, które ostatnio się uspokoiły... Wstyd się przyznać ale skierowanie do kardiologa leży i czeka na realizację...
    To ja mam ciśnienie 90/60 bardzo niskie i też słabłam i mdlałam zle mi wyszło EKG i mam zawysokie tętno ale też narazie nie zdążyłam wybrać się do kardiologa ale lekarz prowadzący powiedziął żeby naspokojnie poczekać bo może to wynik mojej drobnej budowy chodzi o zmiany w zapisie Ekg oczywiście.. teraz już mi mniej się robi słabo wiec okej a kawy niepije bo nieprzepadam a teraz mnie na widok kawy naciąga...

Anne92 lubi tę wiadomość

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaglądam rzadko bo córeczka znowu chora:( oby synek się też nie zaraził bo to aangina ropna mąż ręka w gipsie więc padam na twarz... do tego nici z upragnionych wczasów :(

1 szczescie 7 lat
    2 szczescie 2 latka
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć!
    Warto mieć ciśnieniomierz w domu.
    W takich sytuacjach jak jestes sama i coś się dzieje to dzwonisz na 112. mają obowiązek przyjąć zgłoszenie, a że jeszcze jestes w ciązy to pewnie by przysłali karetke. Nie ma co się zastanawiać. Ja takie zawroty tez mam od czasu do czasu. te z raz praqwie zemdlałam na schodach jak mi jedzenie zaszkodziło - po widzycie w kibelku wszytsko wróciło do normy :-)

Co do laboratorium to ja juz teraz sie nie czaje - brzuszek widać więc tym bardzij nie ma skrupułów. Nie wykorzystuje tego w aptece czy sklepie raczej ale w przychodni tak. Nie mam zamiaru siedziec z zarazkami. A stare babska najwyżej będa gadać. W poprzedniej ciązy zwracałam uwage ludziom jak nie ustąpili mi miejsca - miałam wylane na nich. Z wilkim brzuchem ledwo stałam wieć w dupie miała spojrzenia i komentarze.

Eklerka13579 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama Ali - w poprzedniej ciązy upadłam na lewe biodro po tym jak mi noga zdretwiaa jak wstałam z łózka :-) tez się wsytraszyłam bo brzuch tez troche oberwał. Up[adłam na panele więc amortyzacja jakas tam była - ale u mnie nie było żadnych objawów. ty upadłas na pupę więc amortyzacja duża :-)

Ja swojego synka zostawiałam samego na łózku jak miał 3 miesiące i tak jak nigdy sie nie ruszal tak tym razem coś chciał zobaczyć i nie wiem czy sie przekręcił czy co ale zleciał na główkę. Oprócz siniaka nic nie było ale pojechałam na ip

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KacperekiOliwka wrote:
    Zaglądam rzadko bo córeczka znowu chora:( oby synek się też nie zaraził bo to aangina ropna mąż ręka w gipsie więc padam na twarz... do tego nici z upragnionych wczasów :(
    zdrówka i dla ciebie również

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kurde a ja czekam na te posiewy - wyniki pewnie w czwartek.....

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a teraz drogie dziewczyny wizyty u specjalistyów takich jak endokrynolog, kardiolog i cos tam jeszcze dla ciężarnych bez kolejki. Przyuchodnia ma obowiązek wyznaczyc termin w ciągu max 7 dni :-)
    Zmiana od maja br

Mama-Ali, inessa, Krokodylica, Maruder, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

‹‹ 583 584 585 586 587 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ