X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s1985 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ad99bd1b00c7.jpg
    Dziewczyny przyszłam się pochwalić:-D
    <3, jeszcze raz gratuluję!

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odezwę się po becie:-)

Krokodylica lubi tę wiadomość

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 07:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marzycielka111192 wrote:
    Witamy 22 tydzień :D a jutro o 9:30 połówkowe
    Dziewczyny czy jak się skończy 21 tydzień to zaczyna się 6 miesiąc? Bo Belly mi tak pokazuje ale ja aż nie wierzę że to już :D

Faktycznie, to już 6 miesiąc! A mi się coś porąbało i wczoraj sobie myślałam o miesiącu i wyliczałam że będzie po 24 tygodniu :D.

Ale fajnie że masz już połowkowe, ja jeszcze tydzień muszę czekać.

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mama-Ali zleci zobaczysz :) mi też zleciało

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, witam i o kciuki zaciśnięte proszę! Dzisiaj połówkowe...
    Może wreszcie się dowiem kto tam we mnie mieszka :)
    S1985 - cudownie!

Szmaragdowa, kate88:), Aenu, Didi_85, inessa, ana167, Lovilovi, Andzia87, Paula_29, FreshMm, Krokodylica lubią tę wiadomość

• natki89 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Życzę wszystkim mamom które nigdy by nie zostawily dziecka samego żeby faktycznie nigdy nie odłożył dziecka w inne miejsce niz łóżeczko. Czas weryfikuje wiele rzeczy. Zasad jest wiele nawet tych odnośnie dZieci i jestem ciekawa czy te odpowiedzialne mamy przestrzegają ich wszytskich. Jezeli tak to gratuluję :)

Dziwię się trochę skąd te nieuprzejmosci na forum.

Chciałabym zobaczyć te wszystkie mamy w przyszłości. Żadna z tych które uczepily się łóżka nie napisała nawet słowa ze dobrze ze lekarz pomylił się w diagnozie, że dZiecko nie ma chorego serca. Nienokazaly grama współczucia jako mama i jako kobieta. Tylko jedną napisała o niewlasciwymm A wręcz nagannym zachowaniu pediatry. Ale za to każda z tych osob ma prawo do komentowania o podawania ocenie zachowania mojej siostry która nie zrobiła nic nieodpowiedzialnego. Szkoda. I to jest właśnie uprzejmość kobieca.

Życzę Wam żebyście nigdy się nie znalazły w takiej sytuacji jak np moja siostra. Żeby lekarze przestregali wszystkich ZASAD i żebyście Wy je przestrzegaly. Żeby każda z Was bylanidealna mama na 100%. Życzę Wam rowniez zEby Wasze dzieci nie zanosily się płaczem w wanience jak Wy będziecie musiały skorzystać z toalety. Żebyście nie musiały decydować o tym czy zabezpieczyć spokojne dziecko na łóżku czy biec do łazienki podczas gdy Wasze Dziecko bedzie zanosiło się płaczem bo noe jest w stanie lezec w wanience. zebyscie z lazienki nie musialy sluchac tego plakania i zeby Wam sie serce nie lamalo jak bedziecie musialy sie umyc czy zalatwic. Zebyscie Wy nie musialy plakac bo nie wiecie co zrobic. Nie bylo Was tam, Wyscie tego nie przeżyły ale łatwo jest wydawać niesprawiedliwe oceny.

Ja widocZnie w Waszym mniemaniu otaczam się nieodpowiedzialnymi mamami. No cóż. dobrze mi z tym. Wszystkie dzieci żyją i mają się dobrze.
    Wpis bardzo emocjonalny ( skierowany tyljo i wylaczbie do tych mam ktorym latwo ocebiac). Taka również była ta sytuacja w sZpitalu Ale chyba trzeba się przyzwyczaić do wiecznej oceny mimo nieznanej sytuacji.

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL powodzenia <3 a masz jakieś przeczucia co do płci? :)

ej Natki89 nie bierz tego tak wszystkiego do siebie <3 wiadomo, że teoretyzować to sobie można w nieskończoność. Pamiętaj, jesteś dla swoich dzieci najlepszą z najlepszych mam, złotych rad dostaniesz jeszcze z milion ale przecież swój rozum masz i zrobisz dla swojego dzieciaczka najlepiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 08:30

BlackCatNorL, Paula_29 lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Życzę wszystkim mamom które nigdy by nie zostawily dziecka samego żeby faktycznie nigdy nie odłożył dziecka w inne miejsce niz łóżeczko. Czas weryfikuje wiele rzeczy. Zasad jest wiele nawet tych odnośnie dZieci i jestem ciekawa czy te odpowiedzialne mamy przestrzegają ich wszytskich. Jezeli tak to gratuluję :)

Dziwię się trochę skąd te nieuprzejmosci na forum.

Chciałabym zobaczyć te wszystkie mamy w przyszłości. Żadna z tych które uczepily się łóżka nie napisała nawet słowa ze dobrze ze lekarz pomylił się w diagnozie, że dZiecko nie ma chorego serca. Nienokazaly grama współczucia jako mama i jako kobieta. Tylko jedną napisała o niewlasciwymm A wręcz nagannym zachowaniu pediatry. Ale za to każda z tych osob ma prawo do komentowania o podawania ocenie zachowania mojej siostry która nie zrobiła nic nieodpowiedzialnego. Szkoda. I to jest właśnie uprzejmość kobieca.

Życzę Wam żebyście nigdy się nie znalazły w takiej sytuacji jak np moja siostra. Żeby lekarze przestregali wszystkich ZASAD i żebyście Wy je przestrzegaly. Żeby każda z Was bylanidealna mama na 100%. Życzę Wam rowniez zEby Wasze dzieci nie zanosily się płaczem w wanience jak Wy będziecie musiały skorzystać z toalety. Żebyście nie musiały decydować o tym czy zabezpieczyć spokojne dziecko na łóżku czy biec do łazienki podczas gdy Wasze Dziecko bedzie zanosiło się płaczem bo noe jest w stanie lezec w wanience. zebyscie z lazienki nie musialy sluchac tego plakania i zeby Wam sie serce nie lamalo jak bedziecie musialy sie umyc czy zalatwic. Zebyscie Wy nie musialy plakac bo nie wiecie co zrobic. Nie bylo Was tam, Wyscie tego nie przeżyły ale łatwo jest wydawać niesprawiedliwe oceny.

Ja widocZnie w Waszym mniemaniu otaczam się nieodpowiedzialnymi mamami. No cóż. dobrze mi z tym. Wszystkie dzieci żyją i mają się dobrze.
    Wpis bardzo emocjonalny ( skierowany tyljo i wylaczbie do tych mam ktorym latwo ocebiac). Taka również była ta sytuacja w sZpitalu Ale chyba trzeba się przyzwyczaić do wiecznej oceny mimo nieznanej sytuacji.
    Natki, cofnełam się specjalnie do Twojego wpisu ale jakoś mi umknął temat zostawienia dziecka na łożku. Przyznam że ostatnimi czasy bardzo pobieżnie czytam forum i wtrąciłam się w kwestii porodu, a wątek zostawiania dziecka mi po prostu przemknął.
    Napisałam że nie zostawiłabym dziecka na łóżku. Ja miałam akurat kubełek, więc nie miałam żadnych wątpliwości. Ale- gdybym była bez tego kubełka i musiała iść się umyć, załatwić, oczywiste jest ze kombinowałabym z łóżkiem.
    Gwarantuje Ci, że każda z dziewczyn tutaj, nie raz, nie dwa, była lub będzie taka "nieodpowiedzialna" i zrobi coś, na co komuś innemu włos się będzie jeżył na głowie. Ja siebie uważam za osobę rozsądną, ale jak teraz myśle to wiele razy zdarzyło się coś, co spychałoby mnie na margines bycia nieodpowiedzialna mamą.
    Niestety czasem pewne zachowania warunkuje sytuacja. Jestem przekonana że każda matka, robiąc te wszystkie "nieodpowiedzialne" rzeczy myśli własnie o bezpieczeństwie własnego dziecka.
    Nie dziwi mnie emocjonalny wpis, bo dotyczy bliskiej Ci osoby no i jest dość przykry...ja niestety też nie mam dobrych opinii z wojewódzkiego. Smutne jest to, że lekarze traktują pacjentki taśmowo, że zdarzają się tacy bez grama empatii i że trzeba liczyć na dobrą zmianę, a tak naprawdę każda kobieta rodząca powinna mieć zapewnioną najlepszą opiekę i być otoczona życzliwymi ludźmi.
    Najważniejsze jednak że z malutka wszystko ok. Współczuję przejść Twojej siostrze, tak się własnie obdziera kobietę z radości macierzyństwa w pierwszych godzinach i zniechęca do kolejnych porodów.

czekaja, Andzia87, natki89 lubią tę wiadomość

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Aenu Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    s1985 wrote:
    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ad99bd1b00c7.jpg
    Dziewczyny przyszłam się pochwalić:-D
    Gratulacje :)

s1985 lubi tę wiadomość

• Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Dziewczyby mozna stosowac jakies zele nawilzajace odczas seksu? Ktoras stosuje?
    Można, ale nie wszystkie. Ja stosuję Feminum. Na opakowaniu/ulotce jest zazwyczaj napisane czy kobiety w ciazy mogą stosować.

l22nkrhm0evewuhw.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:
    BlackCatNorL powodzenia <3 a masz jakieś przeczucia co do płci? :)
    A wiesz ja już sama nie wiem. Na prenatalnych lekarz twierdził, że dziewczę widzi a potem w 14 - 15 tyg. chyba, mój gin. rzucił tekstem, że ma przeczucie na chłopa
    :) Ja jestem przygotowana na każdą ewentualność i rozczarowania nie będzie. Nina albo Mikołaj ot co :)

Natki 89 kochana daj spokój, nie przejmuj się wcale. Chodzących encyklopedii "ach-ą-pierdzią" to Ty jeszcze milion spotkasz, zwłaszcza jak już urodzisz ;)
    Ja jestem bardzo "wyrodną i nieodpowiedzialną" matką w takim razie bo i w szpitalu na łóżku kładłam i przez pierwsze 3 m-ce mały spał ze mną w łożu małżeńskim a mąż dostał wylot. I nie przenosiłam dzidziola do łóżeczka jak szłam siku! Tak mi było wygodniej czuwać nad synkiem i do piersi przystawiać i nikt mi nie będzie wmawiał, że krzywdę dziecku robiłam i narażałam go na utratę zdrowia i życia! A już zwłaszcza kobietki, które jeszcze nie mają dzieci :) Pierwsze słyszę żeby 1-2 miesięczne dziecko się z plecków na brzuszek przewracało! Może jakiś 1 przypadek na milion.
    Skończmy najlepiej temat i niech każda mama robi tak jak jej serce i rozum podpowiada.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 sierpnia 2017, 08:55

czekaja, Andzia87, Lovilovi, natki89, helagazela lubią tę wiadomość

• kate88:) Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dobry :)

s1895 gratulacje :* bardzo się ciesze :) i trzymam kciuki z całych sił byś teraz po 9 spokojnych miesiącach doczekała się swojego cudu :*

Wy tu juz o porodach? Ja póki co czekam 2 tygodnie na połówkowe ;)

No i wczoraj nie wytrzymałam i zrobiłam pierwsze zakupy ciuszkowe dla mojej córeczki ♡ a miałam nic nie kupować bo juz 3 pudła po 6 miesięcznej córce szwagierki czekają ;) no ale jak się powstrzymać? :D :D

Trzymam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty i czekam na wspaniale wieści :)

Krokodylica, s1985 lubią tę wiadomość

19.01.2018 nasz skarb Natalka <3 3230g 54cm <3
    l22n8u69xb9092j8.png
    Aniołeczek 5.12.16 (*)
  • emi2016 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry ! Witam się w 18 tygodniu i 5 miesiącu :)

s1985 - gratuluję z całego serca !!!

Eklerka13579, kate88:), Krokodylica, s1985, Marzycielka111192 lubią tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Ja dzis bylam na badaniach w szpitalu, kolejka jak cholera, kobiet w ciazy jak na lekarstwo, wczesne emerytki z mezami,usiasc nie ma gdzie bo panowie zasiedli,w ciazy baba, a niech stoi.. Moj stwierdzil ze jedziemy i nie bedziemy czekać, zrobilam za 34 zl badania moczu i krwi prywatnie... Wkurzylo mnie to ze jestes w ciazy to w d maja cie faceci, ktorzy nie sa pacjetami a dupsko posadza na krześle.. Wyzalilam sie..
    Kobieta w ciąży ma prawo do badań bez kolejki. Wchodz następnym razem do laboratorium, mów że jesteś w ciąży i w pompie miej to co będą Ci gadac. Twoje dziecko jest dla Ciebie teraz najwazniejsze

Krokodylica lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Eklerka13579 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:
    Dzień dobry ! Witam się w 18 tygodniu i 5 miesiącu :)

s1985 - gratuluję z całego serca !!!
    Ja dziś też rozpoczynam 18tydz:) nie patrz na suwak:)

emi2016 lubi tę wiadomość

l22nkrhm0evewuhw.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    S1985 gratuluję, daj znać po becie

Natki nie przejmuj się komentarzami, wiadomo, że jak jesteśmy w ciąży to wszystko przyjmujemy bardziej emocjonalnie bo hormony buzują, a co do rad to dziewczyny mają racje, będziemy ich słyszeć miliony, najwięcej od tych co dzieci nie mają i przez to są takimi idealnymi matkami
    a błędy każda popełni nie raz, bo mimo że w teorii wszystko wiemy to czasem się zapomni, czasem działa chwila, a czasem po prostu nas zaćmi. Nie da się patrzeć na dziecko 24 h, a nawet gdyby się dało to i tak niektórym rzeczom nie da się zapobiec. Ja np ja Zuzia uczyła się chodzić, odkurzałam i weszła mi pod nogi z tyłu. Ja się obróciłam i ją niechcący popchnęłam. Uderzyła głową o ścianę tak, że aż kamień odpadł(taki dekoracyjny) a guza miała wielkości śliwki, który rósł na moich oczach. Płakałam chyba bardziej niż ona, męża z pracy wyciągnęłam i przez kilka dni myślałam, że jestem strasznie złą matką, że powinnam mieć oczy dookoła głowy ale niestety tak się nie da. Czasem dziecko jest obok i nie jesteś w stanie go złapać, więc trzeba myśleć i uważać, ale wszystkiego nie przewidzimy

s1985, natki89 lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • kasha86 Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pomóżcie ...
    ok 7:20 byłam w toalecie i nagle zrobiło mi się słabo , oblał mnie zimny pot, poleciałam do łóżka i miałam nadzieje, ze przejdzie
    Po godzinie pot minął ale uczucie, ze zaraz zemdleje juz nie :( zjadłam banana, bo myślałam , ze z głodu, skorzystałam z toalety, wiec myśle, ze to nie jelita
    Brzuch mnie bolał wczoraj i dzis, ale postarałam sie z tym wyluzować wiec wczoraj wzięłam Nospe i jakos przetrwałam
    Mój facet dzis jest na wyjeździe służbowym, wiec jestem sama. Zadzwoniłam rano w panice do mamy i ona do mnie teraz jedzie z innego miasta, bo boje sie byc sama. Czuje, ze nie dam rady wstać, zeby np pojechać na IP ... co robic ? Miała z Was tak kiedyś / w poprzednich ciążach ?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej a ja dzis na prenatalne sie wybieram.
    Trzymajcie prosze kciuki.
    Niestety maz nie moze isc to biore synka oby mu sie nie nudzilo :)

Andzia87, Szmaragdowa lubią tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Dziewczyny pomóżcie ...
    ok 7:20 byłam w toalecie i nagle zrobiło mi się słabo , oblał mnie zimny pot, poleciałam do łóżka i miałam nadzieje, ze przejdzie
    Po godzinie pot minął ale uczucie, ze zaraz zemdleje juz nie :( zjadłam banana, bo myślałam , ze z głodu, skorzystałam z toalety, wiec myśle, ze to nie jelita
    Brzuch mnie bolał wczoraj i dzis, ale postarałam sie z tym wyluzować wiec wczoraj wzięłam Nospe i jakos przetrwałam
    Mój facet dzis jest na wyjeździe służbowym, wiec jestem sama. Zadzwoniłam rano w panice do mamy i ona do mnie teraz jedzie z innego miasta, bo boje sie byc sama. Czuje, ze nie dam rady wstać, zeby np pojechać na IP ... co robic ? Miała z Was tak kiedyś / w poprzednich ciążach ?
    Niestety nie.
    Zadzwon na 112 moze przyjada a przynajmniej powinni telefonicznie cos podpowiedziec.

kasha86 lubi tę wiadomość

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • elize Ekspertka

Wysłany: 21 sierpnia 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduję się po 2tygodniowym urlopie :)

Po powrocie weszłam na wagę i zaliczyłam zonka, skok wagi :( Masakra. Wróciłam ze sporym brzuszkiem. Ech.
    Dzisiaj też oddałam siku do badania i było stosunkowo ciemne, tzn. że za mało piję ostatnio. Ech.
    Pod przychodnią spotkałam dziewczynę, która urodziła 5 dni temu. Wymieniłyśmy może 5 zdań, ale zdążyłam usłyszeć o pęknięciu krocza i nacinaniu i muszę Wam powiedzieć, że ciarki mnie przeszły. Zdecydowanie nie jestem gotowa na te tematy...

‹‹ 582 583 584 585 586 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ