X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2017, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szmargadowa - takie różnice w wymiarach są naprawdę normalne. Jeszcze długo będzie dysproporcja. Poza tym z tego co wiem to trzeba patrezc na stosunki różnych cześci ciała do siebie. teraz nie pamietam co do czego sie porównuje ale takie pomiary są bardziej wiarygodne niz poszczególne wymiary części ciała.
    Więc spokojnie. Różnica tygodnia może byc i jest spoko.....
    Poza tym usg nie jest super dokładne. Wystarczy, że dziecko będzie lekko obrócone i juz masz np. nóżkę krótszą. Albo brzuszek długi a chudy :-)

Szmaragdowa, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Nadin Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry i ja się melduje po wizycie. Synek ma już prawie 700g i wszystko na miejscu. Szyjka zamknięta, wszystko jest ok, oby tak dalej.

kate88:), Marzycielka111192, Myszk@, Didi_85, Szmaragdowa, elize, WhyMe, inessa, kasha86, Paula_29, Krokodylica, Lagostina, helagazela, Żabulka30 lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa to jest normalne, że te wymiary są trochę różne, każdy milimetr tu na znaczenie, wystarczy że lekarzowi ręką zadrży ;) Mój mlody wyszedł długonogi, bo głowa i brzuch na 24 tygodnie a kość udowa na ponad 25.

Szmaragdowa lubi tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa nie przejmuj się, to nic nie znaczy. Moja córeczka ma główkę o 1 dzień młodszą a rączki i nóżki o 6 dni starsze! :) Jakoś się tym nie przejęłam. Długonoga po mamusi a mała główka do rodzenia - idealna ;)!

Szmaragdowa, Nadin, kasha86 lubią tę wiadomość

• Maruder Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aenu wrote:
    ja już też na plusie z 7 kg... ;/

Ja ciągle w okolicach 6 kg na plusie. Ważę się codziennie. Od 2 tygodni bez zmian, więc teraz się stresuje czemu waga nie przyrasta :D A jak przyrośnie zaś będę lamentować że za dużo ehhh...

Gratuluję wizytującym :)
    Mam nadzieje że nie zaśpię jutro na połówkowe, bo zaliczyć 2 fuckup to już wstyd :)

relgi09kotjuarzp.png
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zmieniłam suwaczek na taki wg OM a nie według owulacji (3 dni różnicy). I tak wszyscy wyliczają termin porodu wg OM.

Ja też dziś miałam wizytę ale bez USG za to ze słuchaniem tętna detektorem. Morfologia nadal mi spada więc dodatkowo mam brać żelazo. I ze względu na ból spojenia łonowego (boli przy uciskaniu) mam się oszczędzać. Na szczęście tylko do poniedziałku muszę biegać po mieście a później będę miała więcej wolnego. Nie powiedziałabym żebym i teraz się jakoś przemęczała ale no cóż.

Ja mam na plusie już 7 kg. Zobaczymy jak będzie dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 15:33

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Glupie pytanie ,ale ja nigdy nie slyszalam o NFT o NT tak. Co to dokladnie jest? ;/

To jest Nuchal Fold Thickness czyli grubość fałdu karkowego. Miękki marker dla ZD i niektórych chorób serca.

WhyMe lubi tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Marzycielka111192 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny :) dzisiaj jeszcze do mnie to nie dociera ale pewnie dotrze jutra rano, żebym z rozpędu do pracy nie pojechała :D
    Super wieści! Fajnie się to czyta, dzieciaki nam rosną, ruchy coraz częstsze, oby tak dalej :)

dqpr3e5ej28hk4e8.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cudowne wiesci!
    U kazdej z nas i niech tak zostanie :)
    Na marginesie mi tez powiedzieli ,ze mala miesci sie w normie ale jest mala, jednak nie kazali sie tym przejmowac, ale oczywiscie ze matka mysli. Choc staram sie to ograniczyc bo musi byc dobrze! juz powoli mysle nad wyprawka :D a co tam, fajne troche poplanowac :)
    Dziekuje za info o NFT.

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mnie coś trafi. Poszłam dzisiaj, zamiast wczorajszego technika był lekarz, powiedział, że jego zdaniem skoro norma na NFT jest 6mm to 5mm jest w normie i nie wie o co technikowi chodziło, a w ogóle to on tego NFT nie mierzy, bo NT w usg 11-14 jest bardziej miarodajne.

Zakładałabym, że lekarz się lepiej zna od technika, ale wiem, że teraz się będę do końca ciąży martwić. Chyba że jeszcze gdzieś to pójdę sprawdzić :((

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vilu u mnie lekarka, która robiła połówkowe mówiła o normie do 6 mm, ale też wspominała ze ten marker jest bardziej wiarygodny w pierwszym trymestrze.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2017, 18:07

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • FreshMm Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WhyMe wrote:
    Cudowne wiesci!
    U kazdej z nas i niech tak zostanie :)
    Na marginesie mi tez powiedzieli ,ze mala miesci sie w normie ale jest mala, jednak nie kazali sie tym przejmowac, ale oczywiscie ze matka mysli. Choc staram sie to ograniczyc bo musi byc dobrze! juz powoli mysle nad wyprawka :D a co tam, fajne troche poplanowac :)
    Dziekuje za info o NFT.

A ile macie wzrostu z ojcem dziecka? Bo jak nie jesteście wysocy, to i dziecko nie będzie duże.

Iwr0p2.png

6JOCp1.png

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jestem po połówkowych u mojego lekarza i troche mnie zmartwił. Bardzo długo bez słowa patrzył na serce - po prostu patrzył, drapał się po brodzie , sprawdził na usg 3D i potem zmienił głowicę na 4D. Nic nie skonentował. Dał tylko skierowanie na echo serca płodu ;( pytałam, czy wszystko ok, to mnie trochę zbył i powiedział, że nie jest kardiologiem i dał namiary na jakiegoś najlepszego we Wro. Strasznie to smutne ...
    Dodatkowo nie zbadał mi głowicą dopochwową szyjki tylko ręcznie. Myślałam, że na połówkowych zawsze bada się przezpochwowe tą szyjkę, tym bardziej, że powiedziałam mu o bólach brzucha.
    Poza tym zmierzył mi ciśnienie i pierwszy raz miałam 145/92 - i tylko skomentował "co się tak zdenerwowałam" (a ja nie byłamjeszcze wtedy zdenerwowana). Nie mam ciśnieniomierza w domu, żeby to kontrolować - chyba sobie muszę sprawić - polecacie jakiś konkretny?

Jakaś przygnębiona jestem tym serduszkiem, tą szyjką - bo nie wiem ile mam mm, tym nadciśnieniem, które może być niebezpieczne...
    Do tego z pomiarów dziecko jest o tydzien młodsze (do tej pory kazdy pomiar był co do dnia z om) i przez dwa tyg bardzo mało przybrało - było 338 g, a po 2 tyg. ważyła 400 g.

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 19:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję dzisiejszych wizyt a Tobie kasha życzę aby wszystko było dobrze z serduszkiem.

Ja na razie mam 4kg na plusie ale będzie dużo więcej, nie mogę się ostatnio opanować, ciągle jem. :( już cała rosnę :/ w pierwszej ciąży byłam cały czas chuda tylko brzuszek mi wywaliło a teraz rośnie mi wszystko, nogi dupa itd.

kasha86 lubi tę wiadomość

• emi2016 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluję udanych wizyt !

Kasha - dziwny lekarz... Mam nadzieję, że z serduszkiem wszystko będzie dobrze ! JA też powinnam mieć wykonane echo serca płodu, ale to przez moje choroby ;/ Może Twój też tak profilkatycznie, skoro nic konkretnego nei powiedział ? Bądź dobrej myśli, musi być dobrze !

kasha86 lubi tę wiadomość

3jvz3e5e43yz8gvz.png
    3jvzcwa1dqef2qp7.png
  • Szmaragdowa Ekspertka

Wysłany: 5 września 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 może dobrze, że za dużo Ci nie powiedział bo wertowałabyś teraz neta i się zamartwiała jeszcze bardziej. Tak jak powiedział, nie jest kardiologiem, pójdziesz do speca i może się okazać, że nic takiego tam w tym serduszku nie ma. Wiem, że ciężko być dobrej myśli bo czarnowidztwo jest łatwiejsze, ale cóż innego możemy Ci lasko doradzić? Nie martw się tak na zapas, wszystkie trzymamy kciuki za Twojego bąbelka <3

kasha86, Krokodylica lubią tę wiadomość

Jagna <3 24.01.2018
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:

Kasha - dziwny lekarz... Mam nadzieję, że z serduszkiem wszystko będzie dobrze ! JA też powinnam mieć wykonane echo serca płodu, ale to przez moje choroby ;/ Może Twój też tak profilkatycznie, skoro nic konkretnego nei powiedział ? Bądź dobrej myśli, musi być dobrze !

Kasha nie martw si na zapas, bedzie dobrze!

Emi, a czy Ty ze względu na cukrzyce robisz echo serca?Mi niby moja diabetolog doradzała, ale z kolei ginekolog, po dokładnym obejrzeniu serca stwierdził, że nia ma żadnych przesłanek aby robic echo

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • Didi_85 Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emi2016 wrote:

Krokodylica, ja na razie tez niecałe 4 kg na plusie, ale od 3 dni jestem ciagle glodna, nie mowiąc o tym ze o słodczach nie moge przestać myslec, a ze względu na cukrzyce nie mozna mi ich jesc. Dzis musialam ubic sobie troche śmietany 30 i dodałam do niej owoców,bo myslałam, że zwriuje jak nie zjem jakiegos deseru;/

bl9cj44ju5b5nnuu.png
  • .aś. Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 21:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie póki co 0,5kg na plusie, ale to i tak 20 za dużo, więc się nie przejmuje. Zdrowa dieta + ruch i bez wymowek. Zresztą bardzo mi zależy na vbac, a jednak przyrost wagi w ciąży ma duży wpływ na poród.

Ja siedzenie w domu znoszę tragicznie :/ gdyby nie studia to chyba bym po ścianach chodziła, a tam to chociaż mam kontakt z ludźmi. Teraz jeszcze siedzenie dzień w dzień z dwuletnia wymagająca cora. Szczere mówiąc ja się nie czuje jakąś wybitna matka polka. Kocham mala, ale siedzenie od rana do nocy i jej zabawianie to nie moje klimaty. Pamiętam, że jak wracałam co pracy po pierwszym dziecku to zalilam się kierowniczce, że ja mogę wrócić już, natychmiast. Już nie wspomnę o pierwszej przerwie pracowniczej kiedy sobie przypomniałam jak to jest jeść w spokoju :D

Maj - lipiec: szykowanie 🤰dla maluszka

1) schudnąć 10kg:
    94🎉 (3.05)
    93? 92? 91? 90? 89? 88? 87? 86? 85?
    2) przyjmować suple
    3) otrzymać 3x zielone światło na zajście w ciążę
    1 wizyta: 5.05 ✅ blizna ciągła - 5 mm 🎉
    2 wizyta: ?
    3 wizyta: ?

---
    Późne owulacje
    Karmienie piersią
    PCOS
  • Karmelova Autorytet

Wysłany: 5 września 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha wierzę że z serduszkiem wszystko będzie ok a co do wagi maleństwa to podobno teraz one rosną "skokowo" więc to, że teraz urosło niewiele nie oznacza, że w ciągu najbliższych dwóch tygodni nie urośnie dwa razy tyle. Z resztą te pomiary są tylko orientacyjne, wystarczy że dziecko ułoży się odrobinę inaczej i od razu wychodzi inna waga.

Właśnie wróciłam z zakupów i w c&a kupiłam ciążowe jeansy. Oprócz spodni dresowych i legginsów miałam tylko jedne wyjściowe jeansy sprzed czasów ciąży w które się mieściłam zapinając je pod brzuchem na gumkę ale uznałam, że trzeba w siebie zainwestować :) Przy okazji kupiliśmy z małżem pierwszą rzecz dla naszej córeczki, a mianowicie maskotkę-szmatkę misia :) jestem strasznie szczęśliwa :)

emi2016, Krokodylica, kasha86 lubią tę wiadomość

oar8dqk3th5u0kcd.png[/url]
    bl9czbmh9bslxcao.png
‹‹ 631 632 633 634 635 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ