Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
To i ja się zabawię w "ciocię dobrąradę"
Body na długi rękaw to podstawa. Zwracajcie uwagę, żeby nie miały ściągaczy przy nadgarstkach i żeby były szerokie przy szyjce. Najlepsze bodziaki to te cieniutkie z delikatnymi napkami, łatwo klikającymi. Nie znosiłam bodziaków beznapowych z takimi zgrubieniami/nakładkami na ramionkach. Kolejny musthave to półśpiochy !Na zimę ze stópkami i na to skarpetusie ach! Pajace rozpinane na obu nóżkach też są bardzo przydatne. Zawszecrozpinajcie przed zakupem ubranka, sprawdzajcie czy zapięcie/napki jest wygodne/łatwe.
Poza tym mamy chłopaków ... ubranka w rozm. 56 to góra 1-2 szt., panowie przeważnie rodzą się więksi i jak mierzą 57 -58 to takie malutkie ubranko to tak na 1 tydzień wystarczy
Wòzek miałam 3w1 z pompowanymi kołami i byłam bardzo zadowolona, ale pewnie teraz wózki są 100 razy lepsze niż 12 lat temu, więc się nie wypowiadam a wręcz sama się muszę dokształcić
Aaa i jeszcze jeden bardzo deficytowy produkt, zwłaszcza przy maluszkach, które często ulewają - pieluchy tetrowe! 40 szt. powinno wystarczyć.Szmaragdowa lubi tę wiadomość
-
Zajrzałam do swojej listy wyprawkowej, jest dość krótka bo większość rzeczy mamy po córce ale widnieje mi leżaczek do kąpieli i bardzo polecam takie rozwiązanie. Są takie leżaczki Tega frotte za 12 zł i to jest must have do kąpieli. Nie musisz trzymać na ręce, nie obawiasz się, że dziecko zanurzy główkę czy uszka a o tyle lepsze że nie namnażają się na tym bakterie tak jak na tych materacykach z gąbki, ten kawałek frotty można zdjąć i wyprać a potem założyć spowrotem:)
Szmaragdowa, Maruder lubią tę wiadomość
-
Ja polecam wspomniane już wcześniej pieluszki muslinowe, są delikatniejsze od tetra, są też dostępne w takim małym wymiarze 30x30 i wtedy do podkładania pod budzie się przydadzą.
Polecam też termometr bezdotykowy Geratherm- służy nam do dziś i Katarek do odciągania glutów z nosa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 17:03
-
Katarek tez polecam tylko trzeba miec odkurzacz z regulacja obrotow. Wczesniej mialam Fride ale jak kupilam to cudo do odkurzacza to w mig nosek byl oczyszczony z glutow.
Co do pieluszek tetrowych czy muslinowych to tez uwazam ze 40 sztuk bedzie ok. Pamietam jak pojechalam je dokupic tydzien po cesarce i przezylam koszmar kolejkowy malo co nie padlam na podloge.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Rogal jest super! Odciąża plecy przy karmieniu na siedząco. Ja lubiłam bardziej karmić na leżąco ale ten rogal ma wiele zastosowań. Np można na nim bezboleśnie usiąść po nacięciu krocza a potem jak dzieciaczek zaczyna siedzieć to świetnie się sprawdza jako podpórka
Polecam!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 17:59
-
elize wrote:Byłam wczoraj na Warsztatach Bezpieczny Maluch. Ogólnie polecam. Jednak 3,5 godziny siedzenia to dużo
Podobał mi się wykład o bezpieczeństwie maluchów w transporcie (jak zapinać w foteliku itp.) i nauka udzielania pierwszej pomocy dziecku (na przykład w przypadku bezdechu, zaksztuszenia).
Zawiodłam się jednak wykładem o karmieniu piersią.
Można coś wygrać i dla każdego mały upominek
No ja też miałam problem już pod koniec z kręgosłupem. Tak - wykład o karmieniu mi się średnio [pdobał - ta babeczka mnie nie zachęciła - taką musztrę wprowadziła ... Też mi się podobały info. o fotelikach i bezpieczeństwie. Już niestety trochę pozapominałam. Za dużo info. na razCiąża podobno zabiera połowę mózgu
ale podobno też potem wszystko wraca do normy
Ja zostałam wylosowana - wygrałam poduszkę do karmienia - ale średnia jestpoza tym mam już swoją kurę babci dany z la millou:)
Myszk@ wrote:
Kasha, to gdzie teraz planujesz iść do szkoły rodzenia? Ja tak się za to zbierałam, że w końcu jak stwierdziłam że może na Kamieńskiego bym poszła to już po wszystkim, bo więcej zajęć w tym roku nie ma
Ja na Borowskiej - zajęcia ruszają 5.10.2017 r. Trzeba zadzwonić tel. i się zapisać. Miałam dostać jakieś inf na maila, ale jeszcze nic nie dostałam - chyba się przypomnę w przyszłym tyg
moniczko. ja mam zamiar sie wybrac - dużo marek będzie miało jakieś zniżki i ceny targowedaj znac co upolowałas
19.09.2017 jest też spotkanie "Rodzicielstwo bliskości - ciąża, poród, pierwsze tygodnie życia" - prowadzi Maria Lepucka - położna i cdl. A biorę ją pod uwagę jako doradcę laktacyjnego, więc chętnie ją wcześniej poznam(http://poloznawroclaw.pl)
New Baby
Julia -
Też polecam katarek do odkurzacza.
I na później inhalator.
Ja bodziaków miałam i mam dużo, bo to się zmienia nieraz i 5 razy dziennie. A to siku wyjdzie z pieluszki a to się uleje.
Do moich wszystkich cudownych ciążowych dolegliwości doszła mi teraz mega zgaga.zaczęło się cholerka.
-
Lagostina wrote:Właśnie... wybiera się któraś jutro?
Tak więc szykuje się na poranne zabawy (czyt.od 6 rano zapewne) z moją 3latką.Zamiast na targi to pewnie zalicze kimonko
Bawcie się tam dobrze i napiszcie potem co tam ciekawego było. -
hej ja już po
wyznaczoną wizytę miałam na 16.20 ale weszłam dopiero o 17.00, wszystkie pomiary w normie
nie mierzyła mi tego fałdu karkowego, pokazała szczegółowo wszystko i omówiła, łącznie z siusiakiem (więc nie odpadł
) nic nie budziło jej niepokoju
, waga ok 460 gram, ułożenie poprzeczne
Krokodylica, Muska, kasha86, BlackCatNorL, Mama-Ali, Lagostina, Didi_85, Polaj, kate88:), Morwa, Szmaragdowa lubią tę wiadomość
-
WhyMe wrote:A poduszka rogal, przydaje sie?
Super sprawa.Juz teraz zaczęłam znowu,bo używane go do spania
Ale teraz kupię dodatkowo poduszkę fasolkę,czyli taki mały rogalik.Tez jest super.Uzywalam u koleżanki i też mi się podobał.Jego plus to wielkość,bo można go łatwo przenosić i wszędzie się zmieści.
Ogólnie na siedzaco karmienie bez jakiejś podpórki na ramię z maluszkiem to dramat kręgosłupa,no chyba że ma się mega duże piersi i sięgają do maluszka na kolanachBywa i tak.Moja kuzynka ma taki bufet że jest jej mega wygodnie bez poduchy
-
Morwa, Mysza, ana167 - witajcie w klubie
Ja wprawdzie kupiłam trochę ciuszków - ale co firma to inny rozmiar - kupiłam większość na rozmiar 62..najwyżej dokupię mniejsze jak mała urodzi się małaAle wkurzam się bo większośc pajacyków jest rozpinana na jednej nodze - n drugiej już nie i naprawdę ciężko znaleźć coś, co będzie takie idealne. Zwracam dużą uwagę na jakość bawełny i np. Coodo for kids ma super jakościowo bawełnę, ale ceny na ich stronie powalają (ale ciuszki piękne na www i na żywo), zamowiłam za to z H&M 2 bodziaki i 2 pajace i widać bardzo dużą różnicę w kwestii jakości tej bawełny.. kupiłam też kiedyś w Lidlu jakieś bodziaki z długim rękawem i też ta bawełna nie jest rewelacyjna - ale kady byl po 8 PLN, więc w sumie mogłam się tego spodziewać.
Poza tym nie mam nic i tylko oglądam przeglądam i zrobiłam sobie listę w excelu co muszę kupić - wózek, prześcieradło do gądoli, śpiwór na zimę do gondoli, girlanda do wózka, fotelik do auta, bazę do fotelika, lozeczko,materac do łóżeczka, prześcieradło do łózeczka, przewijak + przenośny przewijak (taki poza dom, żeby nie kłaść dziecka na byle czym), pojemniczki na kosmetyki i przybory do powieszenia na przewijak z ikea, śpiworek do spania, bujaczek, gniazdko, rożek, monitor oddechu, nianię elektroniczną, wanienkę, kubełek do spłukiwania główki, kosmetyki dla dzidziutka - żel, oliwka, krem (derma baby), waciki, chusteczki waterwpis, maść przeciwodparzeniom, Octenisept, mini cążki + nożyczki zaokrąglone, szczoteczka miękka, myjka muślinowa, termometr do wody (ja potrzebuję), płyn do prania dla dzieci, katarek - do noska, termometr bezdotykowy, kocyk x 2 , otulacz x 2, ręcznik x 2, śliniak, pieluchy tetrowe - w ilości sporej (podobno dobre pieluchy tetrowe są z firmy Kieczmerscy), poducha do karmienia, mata edukacyjna (ale tylko dlatego, że chce ją mieć w przyszłości a liczę na promocje), smoczek, pieluszki jednorazowe new born - małą paczkę, laktator i jedną butelkę medela (tak na wszelki wypadek - nie jest droga), bujak / fotelik, projektor z wgraną pozytywką (mam już upatrzony), koszula nocna do porodu, biustonosz z funkcją karmienia, klapki do szpitala (podobno najlepiej od razu je wyrzucić , bo w szpitalach na podłodze jest najwięcej zarazków), podkłady poporodowe, majteczki siatkowe, Krem z lanoliny do sutków oraz nakładki typu Breast Shells – ktore pozwalają skutkom oddychać i się regenerować między karmieniami (to poleca mamaginekolog), wkładki laktacyjne.
To by było na tyle - sporo tego, nie mówię, że wszystko się od razu przyda i nie twierdzę, że każda mama potrzebuje tych wszystkich rzeczy - to moja subiektywna lista - po przejrzeniu Internetu i rozmowie z kilkoma koleżankami. Np. ja bazę do fotelika potrzebuję, bo mam 3 drzwiowe auto i nie wyobrażam sobie za każdym razem przypinać fotelika pasami - co nie jest łatwe (żeby zrobić to poprawnie) , ale dla niektórych to może być zbędny wydatek. Napisałam to co jest na mojej liście)
EDIT: Tu macie taką fajną listę w pdf - można wydrukować
https://www.mamagama.pl/uploads/files/WYPRAWKA_lista_OST_TAB_8.06.2015_druk_mniejsze.pdfWiadomość wyedytowana przez autora: 15 września 2017, 19:05
Szmaragdowa lubi tę wiadomość
New Baby
Julia -
Jeśli chodzi o pieluchy tetrowe,to wiele zależy od dziecka.Moja córka np.nie ulewala ani się nie slinila więc ja miałam 10 i spokojnie mi starczało.Za to córka koleżanki non stop ulewala i ona zużywała ich masę,do tego co karmienie to zaraz potem zmiana wszystkich ciuszkow.Dobrze mieć te 10 a potem zawsze można dokupić jak będzie mało.
Miałam też parę sztuk flanelowych.Te używałam w sumie jako prześcieradło do gondoli albo do nakrycia malej,bo wtedy był sierpień i mega upały.
Z Cieszków to faktycznie tych tycich 56 nie ma co dużo kupować.Moja mała miała na starcie 57 cm i po 2 tyg.juz 62 nosiła.Poza tym w większe dzieciątko zawsze się zmieści
I co wspomniała kasha- baza do fotelika to cudo! My mieliśmy wózek 3w1 tako ale sprzedałam fotelik z kompletu i kupiliśmy maxi Cosi pebble i bazę do niego na ISOFIX.Wklada się fotelik na bazę i tyle montażu w aucie.A taki fotelik z dzieckiem jest naprawdę ciężki i mi było ciężko choćby go wkładać na ten ISOFIX bo trzeba podnieść mega wysoko i usadzić w aucie na siedzeniu dobrze.A schylanie się do pasów parę razy dziennie to też udręka. Inwestycja się zwraca i plecy podziękują
kasha86 lubi tę wiadomość
-
Polaj wrote:Katarek tez polecam tylko trzeba miec odkurzacz z regulacja obrotow. Wczesniej mialam Fride ale jak kupilam to cudo do odkurzacza to w mig nosek byl oczyszczony z glutow.
Co do pieluszek tetrowych czy muslinowych to tez uwazam ze 40 sztuk bedzie ok. Pamietam jak pojechalam je dokupic tydzien po cesarce i przezylam koszmar kolejkowy malo co nie padlam na podloge.
A Katarek nie może być używany z takim odkurzaczem zwykłym - mój nie ma takiej regulacji. Podobno on jakoś bezpiecznie eliminuje to ostre ciągnięcie ...
P.S. Jutro na targach ma być stoisko katarka - może będą mieć lepszą cenę
New Baby
Julia -
Ja się wybieram jutro na te warsztaty bezpieczny maluch, zobaczymy czy wysiedzę 3,5 godziny.
Kasha86 a masz już jakieś doświadczenie z kura z La millou do karmienia, bo czytałam takie różne opinie odnośnie praktyczności, a strasznie mi się podoba i chętnie bym ją zakupiła jako taka podręczna do karmienia. Mam już duża ciążowa w kształcie C ale ona będzie w sypialni, a na dół myślę właśnie o kurze, lub fasolce -
kasha86 wrote:A Katarek nie może być używany z takim odkurzaczem zwykłym - mój nie ma takiej regulacji. Podobno on jakoś bezpiecznie eliminuje to ostre ciągnięcie ...
P.S. Jutro na targach ma być stoisko katarka - może będą mieć lepszą cenę
Mysle ze wszysyko zalezy jakie obroty ma odkurzacz.
Ja mam nebulizator ale kupilam go jak maly zaczal chorowac czyli jak mial jakis roczek. Teraz dokupie tylko do niego smoczek bo przy starszym dziecku choroby sie raczej szybciej.Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012 -
Kasha tak patrzę na Twoją listę i radziłabym najpierw kupić jeden otulacz bo część dzieci ich nie akceptuje, drugi zawsze możesz dokupić w razie czego
A pieluszki to kupić ze 2 paczki bo w szpitalu tak szybko schodzą na samym początku, że mnie na cały pobyt (6 dniowy) jedna nie starczyła
Mnie poducha do karmienia się nie przydała, ale ja karmiłam na leżąco, tak mi było najwygodniej
Z innych list to jeszcze mnie nie przydała się pościel do wózka, tylko samo prześcieradło i śpiworek
Co do pieluch tetrowych to ja miałam chyba 15 i mi wystarczyło, a mała sporo ulewała, więc więcej to zawsze można dokupić
Co do katarka mój odkurzacz ma regulacje, ale nawet na najwyższych obrotach katarek ciągnie na tyle ok że jest w porządku, tylko głośniej. Ale zapytajcie na wszelki wypadek
Proponuje też kupić stojak do wanienki bo schylanie się do niej to masakrakasha86 lubi tę wiadomość
-
A jeszcze jeśli mogę doradzić to np my takie rzeczy jak bujaczek czy mata nie kupiliśmy tylko zażyczyliśmy sobie na prezent. Oczywiście wszystko zależy czy macie od kogoś, ale jak wiecie że rodzice, teściowie czy siostry, bracia będą pytać to warto wtedy nawet poprosić by więcej osób się złożyło i przyniosło, zamiast setek niepotrzebnych zabawek czy kolejnej pary śpiochów. Bo tak czy siak w 1 mcu życia za bardzo ani bujaczka ani maty się nie używa