Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Nadin wrote:Ja się wybieram jutro na te warsztaty bezpieczny maluch, zobaczymy czy wysiedzę 3,5 godziny.
Kasha86 a masz już jakieś doświadczenie z kura z La millou do karmienia, bo czytałam takie różne opinie odnośnie praktyczności, a strasznie mi się podoba i chętnie bym ją zakupiła jako taka podręczna do karmienia. Mam już duża ciążowa w kształcie C ale ona będzie w sypialni, a na dół myślę właśnie o kurze, lub fasolce
Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o karmienie - to moje pierwsze dzieciątko, ale też tak mi się spodobala ta kura, że musiałam kupić - pewnie co osoba to opinia, jednym podpasuje, innym nie ..też mam poduchę w kształcie litery C do spania teraz z mothercare , ale kura wydaje mi się praktyczniejsza, ale jak wyjdzie w praktyce to nie wiemzawsze potem może być zabawko-maskotką
O katarek jutro podpytam
Jeśli chodzi o "prezenty wyproawkowe od rodziny" to już mamy ustalone, że nasi rodzice kupują wózek i fotelik do auta, siostra - monitor oddechu i nianię, także nam zostają inne rzeczya nasi znajomi jak przyjdą w odwiedziny nie będą nam kupować bujaczka, który nie jest tani )(aż tylu znajomych nas nie odwiedzi, żeby się uzbierało
) - wystarczy drobiazg - symbolicznie. A tak jak pisałam, na mojej liście nie ma tylko produktów, które wykorzystam od razu pierwszego dnia - są na niej rzeczy i linki do sklepów, gdzie monitoruję ceny i kupuję jak jest jakaś okazja. Wypatrzyłam sobie np. matę babysens i akurat ta marka jutro ma być na tych targach i mają mieć do 20% zniżki. Dawno nie widziałam tej maty w takiej cenie (nawet u pośredników, bo na ich strony też czasem wchodzę) dlatego uważam, że to dobry moment na zakup kilkadziesiąt zl taniej
nie będę miała glowy, żeby śledzić te ceny jak pojawi się dziecko dlatego skoro mam okazję to kupię nawet jakby miała się przydać za jakiś czas
Krokodylica lubi tę wiadomość
New Baby
Julia -
Marzycielka111192 wrote:Ja też kupuje tą kurę
Dziewczyny a co na ból gardła? Pomóżcie bo aż pali
Mozna też płukać do woli woda z sola,ewentualnie szałwia ale tego absolutnie nie połykać,bo nie wolno tego zioła pić w ciąży.Marzycielka111192 lubi tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Ciekawa ta kura.
Nie wiem czy lepiej to czy rogal do karmienia?
Córki nie karmiłam piersią to nie mam doświadczenia w temacie.Warto pomacac obie rzeczy i wtedy wybrać
-
Marzycielka111192 wrote:Ja też kupuje tą kurę
Dziewczyny a co na ból gardła? Pomóżcie bo aż pali
No gargarin dobry, mi pomaga tez woda z solą i tantum verde do psikania
Z ta wyprawka to jakiś kosmosale pomału ogarniemy
ja mam już kilka pieluszek tetrowych i flanelowych (z mothercare są cudne i z wyglądu i w dotyku zobaczymy jak po kilu praniach
), miękki rozek, kilka pajacow, 2 kaftaniki, jedne polospiochy jakieś geterki i bodziaki, skarpetki i 2 czapeczki
narazie stopuje zakupy bo musze najpierw zabrać i przejrzeć rzeczy od szwagierki ( mają 7 msc córeczkę )
My od wczoraj w górachzaraz śniadanko i wychodzimy na spacerek ( co prawda szczytów zdobywać nie będziemy ale jakaś dolinke czemu nie
Miłego weekenduWiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 08:35
inessa, Krokodylica, Polaj, ktosiowa, Marzycielka111192 lubią tę wiadomość
-
kate88:) wrote:No gargarin dobry, mi pomaga tez woda z solą i tantum verde do psikania
Z ta wyprawka to jakiś kosmosale pomału ogarniemy
ja mam już kilka pieluszek tetrowych i flanelowych (z mothercare są cudne i z wyglądu i w dotyku zobaczymy jak po kilu praniach
), miękki rozek, kilka pajacow, 2 kaftaniki, jedne polospiochy jakieś geterki i bodziaki, skarpetki i 2 czapeczki
narazie stopuje zakupy bo musze najpierw zabrać i przejrzeć rzeczy od szwagierki ( mają 7 msc córeczkę )
My od wczoraj w górachzaraz śniadanko i wychodzimy na spacerek ( co prawda szczytów zdobywać nie będziemy ale jakaś dolinke czemu nie
Miłego weekendukate88:) lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyHej u nas cudna pogoda w koncu
życze kazdej z Was miłego weekendu
ciesze sie z udanych wizyt
a ja teraz nie ide do szpitala a dopiero za tydzien ale wyniki mam ok cisnienie tez jest dobre uff jedynie morfologia słabnie:anemia sie zaczyna a cieszyłam sie,ze jest ok.
Piszecie o wyprawce to ja mam czesc po synku i troche dostałam ciuszkow dla dziewczynki od kolezanki juz je poprałam i posegregowałam ale zostało prasowanie.
Na start uzywałam malutkie rozmiary bo ponizej rozmiaru 50 a synek nie rosł jakos bardzo szybko wiec rozmiary ktore dostałam przydały sie u nas dopierona jesien czyli 3-4 miesiac ( 62 -68 rozmiar) a lato było bardzo ciepłe wiec uzywane było body z krotkim rekawem, z długim, pajacyki i spioszki na nocki.
Nie uzywałam kaftanikow drazniło mnie to,ze wychodziły po bokach lub zwijały sie pleckach czy brzuszku.
Rozek miałam kupiony ale uzywałam go tylko do połozenia dziecka w innym miejscu niz łózeczko. Wozek mamy 3 w 1 i mimo,ze dosc ciezki ja byłam bardzo zadowolona. Dopiero pozna wiosna kupilismy lekka spacerowke abym nie musiała nosic tej ciezkiej na pietro bo juz byłam w ciazy. No i wozek z pompowanymi kołami u nas bardzo sie sprawdził na nasze chodniki i drogi.
A na zime synek miał kombinezony oraz ciepły kocyk i tez sie sprawdził
A i mam poduszke rogal i byłam bardzo zadowolona zarowno jeszcze w czasie ciazy jak i podczas karmienia.
A do szpitala nie trzeba było miec ubranek tylko na wyjscie tak samo pieluchy w szpitalu wszystko dzieci dostały.
A i co do pieluch to np u nas nie sprawdzily sie Pampersy bo synek miał uczulenie na nie wiec jak chcecie kupowac to polecam rozne rodzaje ale po 1-2 paczce.
Co do smoczka ja kupiłam ale synek nie uzywał i nie uzywa probowałam Mu dac ale wypluwał.
Butelki do karmienia MM uzywam canpolu a na start mielismy specjalistyczne dla wczesniaków.
Pieluszki tetrowe u nas bardzo sie przydaly bo młody bardzo ulewał a flanelowe tez mam ale uzywałam jako przykrycie w upały a takze gdy chodzilismy czy chodzimy do pediatry na badania czy szczepienia jako podkład
Teraz chcemy kupic wozek rok po roku bo synek nie da rady jeszcze duzo sam chodzic a na spacery czy na zakupy trzeba bedzie jakos wyjsc i jestesmy na etapie poszukiwan.
A i ostatnio w TV słyszałam wypowiedz połoznej o niedrapkach aby ich nie uzywac a dlaczego? a dlatego,zebysmy dały szanse dziecku aby siebie poznawało przez dotyk oraz otoczenieta połozna mowiła,ze sa to nowe zalecenia miedzynarodwoych pediatrow - ciekawe !!!
Mamy tez tulika ale młody nie lubił nim byc otulony i praktycznie kilka razy go uzyłam. Ostatnio tez czytałam artykuł o badaniach pediatrow na temat wlasnie tulikow wg nich stały sie one bardzo modne na całym swiecie a wcale nie sa one takie super.
A chodziło im niestety o smierc łózeczkowa,ze przez Złe podkreslali Złe korzystanie z nich wzrosła ilosc smiertelnych wypadków zwłaszcza w USA.
Dlatego polecaja tuliki ale w tulikach nie kładzie sie dziecka na brzuszku czy nawet boku najlepsza pozycja jest na plecach! Oczywiscie nie chce Was straszyc to taka ciekawostka no i tulik jest polecany ale madrze wykorzystany.
To tez dotyczy ochraniaczy na łózeczko -pediatrzy rowniez odradzaja!
A jeszcze karuzelka - super sprawa ale ja osobiscie polecam dopiero po 1-2 miesiacu zycia wczesniej dzieci nie zwracaja na nia uwagi. Tak samo bujaczki tez polecam na pozniejszy etap i mate rowniez pozniej polecam a to jednak dosc spory wydatek no chyba,ze dostanie sie w prezencie to super
Ale sie rozpisałam przepraszam.
Jeszcze raz zycze dobrego dnia i zdrowka bo infekcje panuja
Krokodylica lubi tę wiadomość
-
Na gardło wciąż polecam płukanie kilkanaście razy dziennie wodą utlenioną rozcieńczoną w ciepłej wodzie. Pomaga i jest antybakteryjne
Ja nie wiem co mam bo część worów przywiezie teściowa jakos w październiku lub listopadzie a część mam u siebie ale nie wiem.dobrze co. Na pewno mam sporo letnich bo córka była z lipca i były upały. Kombinezon mam najmniejszy na 68 chyba więc muszę na pewno jakiś mniejszy, kocykow mam chyba z 10 różnych bo tak ciągle coś się kupowało więc nie muszę i śpiwory mam w sumie 2 jeden typowo do gondoli puchowy ale nie wiem jak to z uczuleniem, córka nie miała ale też jeździła w tym jak miała prawie 6 mies ale mam drugi trochę większy taki pokarmowy od środka, co prawda bardziej do spacerówki ale myślę że do gondoli też się nada.
Pieluchy tetrowe miałam chyba 10szt i starczyło ale córka nie ulewała i kilka flanelowych, nawet 2 zostały jak nowe bo były takie piękne że służyły jako podkład do gondoli na materacyk.
Co tam dalej hehe karuzela kupiliśmy jakos po 2 mięs ale córka miała ją w nosie i płakała jak tylko się włączało więc szybko sprzedałam, teraz też poczekam i kupię jakos po 2-3 mies. Matę mam tiny Love kick &Play i to był chyba najlepszy zakup, akuray dziadki dali pieniądze jak mała miał a 3 mies i służyła nam bardzo bardzo długo. Jak raczkowala to nadal się na niej bawiła, wszędzie ją zabieralam ze sobą na szczęście nie sprzedałam więc jest i czeka. Mam też huśtawkę na baterie ż Fisher Price też super zakup bo był czas że córka tylko w tym leżała spokojnie i oglądała się w lusterku które tam jest i jakieś kręcące się zwierzaki itp no i funkcja bujanie była wybawieniem ale to też nie wcześniej niż od 3 mies.
Niedrapek nie mam i nie kupuję, w de też ich nie zakładają w szpitalu bo właśnie już 3 lata temu mówili że nie ma potrzeby i dotyk to jest dla dziecka najlepszy zmysł na początku, rozka nie mam bo też moja mała nie nawidziła być uwięziona od razu był wrzask no i było gorąco. W szpitalu też nie mają tu dają spiworek taki rozpinany i pościel w sensie kolderkę i pieluchę flanelową i można dawać co komu pasujeinessa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja też kupuję podwójny wózek bo córka nie może jeździć autem więc wszędzie wózkiem.
Dostawka to wg mnie kiepski pomysł bo np idąc do lekarza z chorym dzieckiem nie będzie stać na tym.
A za 500zł.można kupić używany podwójny wózek.inessa lubi tę wiadomość
-
Z mężem postanowiliśmy identycznie -kupujemy podwójny wózek używany. Starsza córka nie będzie miała nawet dwóch lat jak urodzi się druga wiec na dłuższe trasy lepiej mieć podwójny. Zastanawiam się tylko nad modelem, wiadomo że chciałabym żeby był wąski wiec phil&teds albo babyjogger double. Zobaczymy jeszcze. A co do początków karmienia piersia to my mieliśmy fasole z motherhood. Fajna na ćwiczenie różnych pozycji karmienia przy takiej drobince, czyli na pierwsze trzy miesiące. Ale później de facto poszła w odstawie. Warto się zastanowić czy w ogóle zakup się opłaca, można ja zastąpić zwykła poduszka albo wałkiem ciążowym. Doradczyni laktacyjna uczyła mnie przystawiania na poduszce szpitalnej
Edit:jak macie potrzebę to mam taka listę wyprawkową z pierwszej ciąży w excelu od mojej kumpeli ktora jest organizacyjnym freakiem. Jest tam wszystko i dla dziecka i dla mamy na poród itp. Wiadomo ze jest subiektywna, wiec ja np. Dostosowałam rzeczy do swoich potrzeb, cześć usunęłam, cześć zamieniłam. Sa tam chyba nawet przykładowe linki. Ja byłam w I ciszy kompletnie nieprzygotowana i zielona w tych kwestiach wiec mi się przydała. Mogłabym ja wstawić na fejsa,bo tu to nie ogarniam jak to zrobić. Tylko na tej grupie mnie nie ma.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2017, 13:42
inessa, Morwa lubią tę wiadomość
-
Krokodylica wrote:Ja też kupuję podwójny wózek bo córka nie może jeździć autem więc wszędzie wózkiem.
Dostawka to wg mnie kiepski pomysł bo np idąc do lekarza z chorym dzieckiem nie będzie stać na tym.
A za 500zł.można kupić używany podwójny wózek.inessa lubi tę wiadomość
Córcia- 3 stycznia 2018
Synek- grudzien 2012