X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,

chciałam nadrobić wątek, ale odpadłam przy 15 stronie... Spróbuję was nadrobić na bieżąco.

Krokodylica lubi tę wiadomość

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Mikuśka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dopiero dotarłam do domu dziś moje dziecię urodziny wyprawialo więc yrzebz było dopilnować wcześniej Kościół bo my komunijne i tak cały dzień na nogach ehh a jutro do pracy ...

7b0f9c1e19.png
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :) Też mam zabiegany weekend. Imprezy rodzinne, których w maju u nas przesyt. Lubię, ale ile można.

Aniu, bardzo mi przykro.

Morwa, ja z kolei mam kwas foliowy 2x ponad normę przy przyjmowaniu 400mcg metafoliny. Niestety, mimo dużego kwasu muszę podwoić dawkę metafoliny, bo po zmniejszeniu homocysteina mi skoczyła.

Witam wszystkie nowe dziewczyny i stare znajome :) Ktosiowa, miło Cię widzieć.

Raven, Morwa dzięki za czuwanie nad listą.

Jutro idę na trzecią betę i mam nadzieję, że przyrost będzie dobry. Wczorajszy to 91% i już się zamartwiam, że beta się nie podwoiła. Dobra wiadomość jest taka, że dziś nie mam plamienia i marzę, by już nie powróciło.
    Mało się udzielam, ale wszystko czytam i jestem na bieżąco. Czekam, by się upewnić, że ta ciąża będzie trwać.

ktosiowa lubi tę wiadomość

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota;
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A o ciąży wie mąż, brat i bratowa. Obiecałam kiedyś bratu, że jak się uda to mu powiem. Dziś zapytał, więc nie mogłam kłamać. Poza tym brat zaopatruje mnie w leki :)

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

• Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emerald_m wrote:
    Czekam, by się upewnić, że ta ciąża będzie trwać.

Mam nadzieję że bedzie! Trzymam kciuki za betę - żeby się okazało że to chwilowy mniejszy wzrost. Pamiętaj jednak że choć wzrost niski to nadal w normie :)

emerald_m lubi tę wiadomość

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
  • Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 20:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa - super robota z tabelka ;) dzięki za inicjatywę :)

Morwa lubi tę wiadomość

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
  • Inez87 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2017, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa jesteś z okolic Jeleniej? to tak jak ja :)

Morwa lubi tę wiadomość

dqpri09k8v8ti207.png
  • ktosiowa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Emerald,
    niezła niespodzianka ze mną ;-).

To jutro razem betujemy, przy czym ja dopiero o godzinie 18.

Moja kuzynka ma tą mutację genu co ty, tylko nie pamiętam czy jest homo czy heterozygotą, podobno tą gorszą wersją, czyli homo? Mnie nie chcieli przebadać, więc mam nadzieję, że Femibion 1 mi wystarczy (i Lokatorowi)

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • emerald_m Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ikarzyca, dziękuję. Muszę myśleć pozytywnie :)

Ktosiowa, tak homozygota jest gorsza, bo wadliwe są obydwa allele genu mthfr. W pierwszej, szczęśliwej ciąży, gdy nie miałam nawet pojęcia, co to mthfr, brałam właśnie femibion natal 1 i mam zdrowego syna, urodzonego w terminie.
    Mnie też nikt nie chciał badać. Na nic. Wszystko ogarnęłam powoli sama. I diagnostykę i suplementację. A w ogóle to my w tych ciążach to prawie łeb w łeb :D

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

• ktosiowa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli jest homozygotą, a jej siostra jest heterozygotą. To trzymam się feminionu 1, a brałaś go przez całą ciążę? Bo niby on jest do 12 tygodnia.

2r7Ip1.png

jVVIp2.png
  • Ikarzyca Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myśl pozytywnie ;) to bardzo ważne ;)

Też praktycznie wszystkie badania robiłam sama, jakoś lekarze niebardzo chcieli wiedzieć z czym mają do czynienia. A trochę tego wyszło - obie mthfr, v leiden, PAI - no ale jestem dobrej myśli bo obstawienie lekami jest, ciąża w końcu też jest czyli małymi krokami do przodu :)

A i z tym myśleniem - nic nie musisz :) ale na pewno nie zaszkodzisz sobie odrobiną optymizmu :)

o148df9havalwhwu.png

Aniołeczek (*) 9tc
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chodzę do gina prywatnie, chociaż uwazam że to chore, przy tych składkach zus które płacę co miesiąc. :/ A wizyty mało mnie nie kosztują. :/ Wszystkie badania krwi też prywatnie. :/
    Właśnie się zastanawiam czy nie pójść do kogoś na nfz żeby chociaż część kosztów odpadło. Zobaczę jeszcze.

U mnie widzą rodzice jedni i drudzy, oraz rodzeństwo męża i moja bratowa.

• agulineczka Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tesciowie wiedza i przyjaciółka. Moim rodzicom powiemy za 2 tyg, bo dopiero sie zobaczymy. U mnie slaby dzien, lezalam z goraczka i potwornym bolem glowy i gardla. Wzielam paracetamol i jest ciut lepiej, choc glowa i gardlo wciaz bola.

Synek 2016 💚
    Córka 2018 💖
    Synek 2021 💚
  • Morwa Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inez87 wrote:
    Morwa jesteś z okolic Jeleniej? to tak jak ja :)
    Tak :) i mamy tak samo na imię ;)

• Inez87 Ekspertka

Wysłany: 7 maja 2017, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Tak :) i mamy tak samo na imię ;)
    O proszę jak się złożyło ;) ja tą pierwszą wizytę 29.05 mam właśnie w Jeleniej Górze :)

Morwa lubi tę wiadomość

dqpri09k8v8ti207.png
  • Mama-Ali Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny

Nawet nie próbuję Was nadrobić po długim weekendzie majowym, za dużo tematów i wątków :D

Z tego co na szybko wyczytałam:
    ania- przykro mi, nie wiem co więcej moglabym napisać ani czy jeszcze tu będziesz zaglądać
    raven- ale Cie zestresowali, ale najwazniejsze ze wszystko ok
    morwa- widziałam Twojego dziedzica, super :)
    blackcat- o proga sie nie martw, suplementuj i czekaj na wizytę ;)

Witam wszystkie nowe styczniowe mamuśki :), serce rośnie jak widać zmiany na liście :)
    Tabelkę niezłą wystosowałyście ;), ja będę na bieżąco marudzić o wizytach wiec nawet nic tam nie wpisuje ;). Poza tym jestem niesystematyczna wiec i tak byłyby luki :D

Ja mam wizyte w czwartek, jutro badania.
    Już odliczam i mam nadzieje ze w ten czwartek coś bedzie widać ;), to będzie dokładnie 30 dni od owu :). W poprzedniej ciąży dokładnie 30 dni po było juz serducho ;)
    Nawet nie myślę że coś mogłoby być nie tak...bo nie wiem jak bym to udźwignęła...

ex2bgu1r0a0mqp77.png

f2wl3e5eiokd3igu.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agulineczka współczuję, kup sobie w aptece syrop prenalen i tabletki od bólu gardła prenalen.
    No i jeśli przełkniesz to zrób sobie syrop z cebuli, bardzo skuteczny.
    Ja pierwszą ciążę też zaczęłam chorobą i tym syropem się wyratowałam.

• emerald_m Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktosiowa, femibion brałam w I trymestrze, później pharmaton matruelle, w którym jest 600mcg zwykłego kwasu foliowego, ale i cały zestaw witamin z grupy B.

Ikarzyca, łatwiej funkcjonować i nie oszaleć, kiedy myśli się pozytywnie ;) Oprócz tego co robię, czyli systematycznego brania leków, oszczędzania się, więcej i tak zrobić nie mogę. Też badałam wszystkie te mutacje, białko c,s, różne przeciwciała, no masa tego była. A powiedz mi, jakie leki i suplementy bierzesz? Jesteś na clexane?

Agulineczka, dużo zdrowia dla Ciebie. Obyś jutro wstała jak nowo narodzona.

21.01.2014. synek <3
    05.01.2018. synek <3

• Tusia_87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 23:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Morwa wrote:
    Zablokowałam pierwszy wers i pierwszą kolumnę w tabelce mam nadzieję ,że dzięki temu będzie bardziej czytelna :) Zmieniona jest również kolejność imię <-> nick :) poza tym wszystko inne tak jak było :) jak chcecie jakieś zmiany, albo aby coś dodać to proszę o propozycję :)

Tabelka wygląda teraz tak :

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CH_H6ERK185v1T7Gp7Q0cV9ow2VocZQvuRC8KzFSfT4/edit?usp=drivesdk

Możesz mnie zaktualizować :-)
    Marta
    Warszawa
    Wiek rodziców 30/36
    Dwójką dzieci syn i córka
    Imiona dla fasolki Dominik/Dominika
    Termin wizyty 9 maj (idę tylko po USG)
    A termin kolejnej wizyty mam na 22 maja

Morwa lubi tę wiadomość

3jgx3e3k7i9ddw4h.png
  • Tusia_87 Autorytet

Wysłany: 7 maja 2017, 23:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ktosiowa wrote:
    Emerald,
    niezła niespodzianka ze mną ;-).

To jutro razem betujemy, przy czym ja dopiero o godzinie 18.

Moja kuzynka ma tą mutację genu co ty, tylko nie pamiętam czy jest homo czy heterozygotą, podobno tą gorszą wersją, czyli homo? Mnie nie chcieli przebadać, więc mam nadzieję, że Femibion 1 mi wystarczy (i Lokatorowi)

Ja też jutro lecę na powtórna betę ale dopiero ok 20-21 i wynik będę mieć ok 22 :-)
    Takze powodzenia dziewczyny :-) i do jutra :-)

3jgx3e3k7i9ddw4h.png
‹‹ 68 69 70 71 72 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ

Obrotowy fotelik tyłem - bezpieczeństwo i funkcjonalność

Fotelik obrotowy to wygoda i bezpieczeństwo w jednym – dzięki funkcji obracania ułatwia wkładanie i wyjmowanie dziecka z samochodu, a także pozwala na łatwe ustawienie tyłem do kierunku jazdy, co jest najbezpieczniejszą pozycją dla najmłodszych pasażerów. Jakie ma jeszcze korzyści?

CZYTAJ WIĘCEJ

100% nauki, czyli badania i rozwój w OvuFriend!

OvuFriend to jedna z nielicznych aplikacji na rynku, których działanie opiera się na wieloletnich pracach badawczo-rozwojowych, a jej skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi. Od 10 lat najlepszej klasy naukowcy i lekarze pracują nad tym, aby OvuFriend z najwyższą wiarygodnością analizowało cykl miesiączkowy, wyznaczało dni płodne, owulację i miesiączkę. W rezultacie wielu badań naukowych system OvuFriend uczy się płodności każdej kobiety, jej indywidualnych cech, trendów i zależności w cyklu. 

CZYTAJ WIĘCEJ