Styczniowe Mamusie 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Cześć Też mam zabiegany weekend. Imprezy rodzinne, których w maju u nas przesyt. Lubię, ale ile można.
Aniu, bardzo mi przykro.
Morwa, ja z kolei mam kwas foliowy 2x ponad normę przy przyjmowaniu 400mcg metafoliny. Niestety, mimo dużego kwasu muszę podwoić dawkę metafoliny, bo po zmniejszeniu homocysteina mi skoczyła.
Witam wszystkie nowe dziewczyny i stare znajome Ktosiowa, miło Cię widzieć.
Raven, Morwa dzięki za czuwanie nad listą.
Jutro idę na trzecią betę i mam nadzieję, że przyrost będzie dobry. Wczorajszy to 91% i już się zamartwiam, że beta się nie podwoiła. Dobra wiadomość jest taka, że dziś nie mam plamienia i marzę, by już nie powróciło.
Mało się udzielam, ale wszystko czytam i jestem na bieżąco. Czekam, by się upewnić, że ta ciąża będzie trwać.ktosiowa lubi tę wiadomość
21.01.2014. synek
05.01.2018. synek
12.03.2015 - 10tc [*] 12.05.2016 - 10tc [*] MTHFR C677T homozygota; -
A o ciąży wie mąż, brat i bratowa. Obiecałam kiedyś bratu, że jak się uda to mu powiem. Dziś zapytał, więc nie mogłam kłamać. Poza tym brat zaopatruje mnie w leki
ktosiowa lubi tę wiadomość
21.01.2014. synek
05.01.2018. synek
emerald_m wrote:Czekam, by się upewnić, że ta ciąża będzie trwać.
Mam nadzieję że bedzie! Trzymam kciuki za betę - żeby się okazało że to chwilowy mniejszy wzrost. Pamiętaj jednak że choć wzrost niski to nadal w normieemerald_m lubi tę wiadomość
-
Emerald,
niezła niespodzianka ze mną .
To jutro razem betujemy, przy czym ja dopiero o godzinie 18.
Moja kuzynka ma tą mutację genu co ty, tylko nie pamiętam czy jest homo czy heterozygotą, podobno tą gorszą wersją, czyli homo? Mnie nie chcieli przebadać, więc mam nadzieję, że Femibion 1 mi wystarczy (i Lokatorowi)
-
Ikarzyca, dziękuję. Muszę myśleć pozytywnie
Ktosiowa, tak homozygota jest gorsza, bo wadliwe są obydwa allele genu mthfr. W pierwszej, szczęśliwej ciąży, gdy nie miałam nawet pojęcia, co to mthfr, brałam właśnie femibion natal 1 i mam zdrowego syna, urodzonego w terminie.
Mnie też nikt nie chciał badać. Na nic. Wszystko ogarnęłam powoli sama. I diagnostykę i suplementację. A w ogóle to my w tych ciążach to prawie łeb w łeb21.01.2014. synek
05.01.2018. synek
Myśl pozytywnie to bardzo ważne
Też praktycznie wszystkie badania robiłam sama, jakoś lekarze niebardzo chcieli wiedzieć z czym mają do czynienia. A trochę tego wyszło - obie mthfr, v leiden, PAI - no ale jestem dobrej myśli bo obstawienie lekami jest, ciąża w końcu też jest czyli małymi krokami do przodu
A i z tym myśleniem - nic nie musisz ale na pewno nie zaszkodzisz sobie odrobiną optymizmu -
Ja chodzę do gina prywatnie, chociaż uwazam że to chore, przy tych składkach zus które płacę co miesiąc. A wizyty mało mnie nie kosztują. Wszystkie badania krwi też prywatnie.
Właśnie się zastanawiam czy nie pójść do kogoś na nfz żeby chociaż część kosztów odpadło. Zobaczę jeszcze.
U mnie widzą rodzice jedni i drudzy, oraz rodzeństwo męża i moja bratowa. -
U mnie tesciowie wiedza i przyjaciółka. Moim rodzicom powiemy za 2 tyg, bo dopiero sie zobaczymy. U mnie slaby dzien, lezalam z goraczka i potwornym bolem glowy i gardla. Wzielam paracetamol i jest ciut lepiej, choc glowa i gardlo wciaz bola.Synek 2016 💚
Córka 2018 💖
Synek 2021 💚 -
Dziewczyny
Nawet nie próbuję Was nadrobić po długim weekendzie majowym, za dużo tematów i wątków
Z tego co na szybko wyczytałam:
ania- przykro mi, nie wiem co więcej moglabym napisać ani czy jeszcze tu będziesz zaglądać
raven- ale Cie zestresowali, ale najwazniejsze ze wszystko ok
morwa- widziałam Twojego dziedzica, super
blackcat- o proga sie nie martw, suplementuj i czekaj na wizytę
Witam wszystkie nowe styczniowe mamuśki , serce rośnie jak widać zmiany na liście
Tabelkę niezłą wystosowałyście , ja będę na bieżąco marudzić o wizytach wiec nawet nic tam nie wpisuje . Poza tym jestem niesystematyczna wiec i tak byłyby luki
Ja mam wizyte w czwartek, jutro badania.
Już odliczam i mam nadzieje ze w ten czwartek coś bedzie widać , to będzie dokładnie 30 dni od owu . W poprzedniej ciąży dokładnie 30 dni po było juz serducho
Nawet nie myślę że coś mogłoby być nie tak...bo nie wiem jak bym to udźwignęła... -
Ktosiowa, femibion brałam w I trymestrze, później pharmaton matruelle, w którym jest 600mcg zwykłego kwasu foliowego, ale i cały zestaw witamin z grupy B.
Ikarzyca, łatwiej funkcjonować i nie oszaleć, kiedy myśli się pozytywnie Oprócz tego co robię, czyli systematycznego brania leków, oszczędzania się, więcej i tak zrobić nie mogę. Też badałam wszystkie te mutacje, białko c,s, różne przeciwciała, no masa tego była. A powiedz mi, jakie leki i suplementy bierzesz? Jesteś na clexane?
Agulineczka, dużo zdrowia dla Ciebie. Obyś jutro wstała jak nowo narodzona.21.01.2014. synek
05.01.2018. synek
Morwa wrote:Zablokowałam pierwszy wers i pierwszą kolumnę w tabelce mam nadzieję ,że dzięki temu będzie bardziej czytelna Zmieniona jest również kolejność imię <-> nick poza tym wszystko inne tak jak było jak chcecie jakieś zmiany, albo aby coś dodać to proszę o propozycję
Tabelka wygląda teraz tak :
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1CH_H6ERK185v1T7Gp7Q0cV9ow2VocZQvuRC8KzFSfT4/edit?usp=drivesdk
Możesz mnie zaktualizować
Marta
Warszawa
Wiek rodziców 30/36
Dwójką dzieci syn i córka
Imiona dla fasolki Dominik/Dominika
Termin wizyty 9 maj (idę tylko po USG)
A termin kolejnej wizyty mam na 22 majaMorwa lubi tę wiadomość
-
ktosiowa wrote:Emerald,
niezła niespodzianka ze mną .
To jutro razem betujemy, przy czym ja dopiero o godzinie 18.
Moja kuzynka ma tą mutację genu co ty, tylko nie pamiętam czy jest homo czy heterozygotą, podobno tą gorszą wersją, czyli homo? Mnie nie chcieli przebadać, więc mam nadzieję, że Femibion 1 mi wystarczy (i Lokatorowi)
Ja też jutro lecę na powtórna betę ale dopiero ok 20-21 i wynik będę mieć ok 22
Takze powodzenia dziewczyny i do jutraktosiowa lubi tę wiadomość