X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2017, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka ani niania nie mogłabym być. Potrezbuje kontaktu z dorosłymi :-).
    Za to moja siostra jest uwielbiana przez dzieci. Mój synek ja uwielbia :-)

• kasha86 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaaa zapomniałam - polećcie jakiś sterylizator do butelek i smoczków.
    Zastanawiam się nad zakupem dwóch butelek - Medeli i Philips Avent. Kupię pewnie jedną taką i jedną taką i zobaczę jak się sprawdzą. Obie mają nie zaburzać odruchu ssania piersi. Chodzi o to, że już wiem, że w lutym np. będę musiała zostawić małą na kilka godzin, więc chciałabym, żeby potrafiła wypić moje mleko z butelki.

I teraz kwestia sterylizatora - czy to jest tak, że butelki np. z Medeli i Philipsa wejdą do sterylizatora np. marki Canpol ?
    Czarna magia dla mnie :)

Zastanawiam się nad takim:

http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/200672/s/canpol-babies-elektryczny-sterylizator-parowy/

lub takim:

http://www.smyk.com/philips-avent-mikrofalowy-sterylizator-parowy.html

Doradźcie proszę - może u Was się jeszcze inny sprawdził ?

2nn3leb4ic2eh3rg.png
    New Baby <3
    relgtv73w2riqvl3.png
    Julia <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 października 2017, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sterylizatora nie uzywałam tylko wyparzała wrzątkiem :-)
    i uzywąłam zwykły płyn do nauczyń a nie dla niemowląt. I dało rade. Ale fakt karmiłam mm jak synek miał 5-6 miesiący. A wczesniej tylko cyc. Nie podawałam w butelce nawet ściągniętego

• Vilu Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szmaragdowa wrote:
    HAHA jak to? :D Jak Wam się udaje utrzymać to w tajemnicy? Nas aż skręcało żeby wszystkim powiedzieć, ale wytrzymaliśmy do 3 miesiąca.

Może to zabrzmi trochę okropnie, ale teściowie sobie mocno na to zapracowali. A że mieszkamy kilkaset km od rodzinnego miasta, to nie ma też opcji, żebyśmy wpadli na nich przypadkiem. Początkowo zamierzaliśmy ich poinformować dopiero po urodzeniu się młodej, ale niedawno doszliśmy do wniosku, że ostatnie, czego będziemy potrzebować zaraz po porodzie, to awantura z nimi, więc chyba jednak mąż pojedzie im powiedzieć wcześniej. Zaraz potem spodziewam się telefonu z żądaniem nazwania młodej po prababci (bo to tradycja w tej rodzinie) ;)

wff2tv73b0vlt43s.png
  • Maruder Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Aaaa zapomniałam - polećcie jakiś sterylizator do butelek i smoczków.
    Zastanawiam się nad zakupem dwóch butelek - Medeli i Philips Avent. Kupię pewnie jedną taką i jedną taką i zobaczę jak się sprawdzą. Obie mają nie zaburzać odruchu ssania piersi. Chodzi o to, że już wiem, że w lutym np. będę musiała zostawić małą na kilka godzin, więc chciałabym, żeby potrafiła wypić moje mleko z butelki.

I teraz kwestia sterylizatora - czy to jest tak, że butelki np. z Medeli i Philipsa wejdą do sterylizatora np. marki Canpol ?
    Czarna magia dla mnie :)

Zastanawiam się nad takim:

http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/200672/s/canpol-babies-elektryczny-sterylizator-parowy/

lub takim:

http://www.smyk.com/philips-avent-mikrofalowy-sterylizator-parowy.html

Doradźcie proszę - może u Was się jeszcze inny sprawdził ?

Heh, ja średnio mogę doradzić :) ale ja mam jakąś taką funkcję hygiene plus w zmywarce, więc pewnie nie będę kupować sterylizatora. tylko używać tej funkcji - jest opisana jako idealna do butelek.. Dla pewności chcę kupić butelki samo-sterylizujące się w mikrofali. Szkoda mi miejsca na dodatkowe graty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 16:28

relgi09kotjuarzp.png
  • natki89 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana167 wrote:
    Natki współczuję, ale tak bywa,ze ja sie meczylam to inny tez sie niech męczy..ale siostra. Hmm..
    W sumie ja tez nie mam za bardzo kontaktu ze swoją... Jestesmy z innych planet..

Na szczęście moja młodsza siostra i ja mamy super kontakt :)

Co do praktyk to straszą chyba wychodzi z takiego założenia że ona się musiała męczyć to ja też muszę. No cóż. Ja chętnie zrobię te praktyki, ale gdzieś gdzie mi pójdą na rękę przy ewentualnych chorobach dzieci no i je trochę skrócą. Na szczęście mama dzwoniła dosłownie chwilę temu i mówiła ze jej pacjentka uczy w Gdańsku i chętnie mnie przyjmie pod opiekę. :) Myślę że z nią się dogadam a u siostry nie będę miała długu wdzięczności, który pewnie byłby długo wypominany.

Kasha, Inka to świetne imię! :) Z mężem byliśmy zgdni co do Sary i mimo że niektórzy kręcą nosem to decyzji nie zmienimy, bo to nasza Dzidziulka :) w końcu się przyzwyczaja

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 16:52

Krokodylica lubi tę wiadomość

1a564c9e4d.png
    244036ec09.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha jeśli planujesz karmić piersią to ja bym się wstrzymała albo kupiła jakiś tani, nawet jeśli w lutym będziesz musiała wyjść na kilka godzin to zużyjesz jedną butelkę, spokojnie można ją wyparzyć wrzątkiem albo kupić woreczki do sterylizacji. Ja nie miałam żadnego, mimo, że jak wychodziłam zostawiałam mężowi butelkę
    Nie wiadomo też czy dziecko będzie butelkę akceptować, i jaką. Moja np nie chciała jeść z butelki avent więc zostawiłabym ten zakup na po porodzie. Zawsze możesz zamówić internetowo

BlackCatNorL lubi tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • Paula_29 Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha co do dzieci siostry to ja nie widzę powodów dla których nie mogłyby zobaczyć małej po tych dwóch tygodniach pod warunkiem, że oczywiście będą zdrowe i zaraz po przyjściu do Was umyją ręce. Równie dobrze to możesz im całe pół roku nie pokazać, bo w każdym momencie infekcje i bakterie dla niemowlaka są niebezpieczne ale nie wierzę też że nie będziesz z nią nigdzie wychodzić, a w sklepach i galeriach równie szybko może coś złapać. Przecież ludzie się odwiedzają, przychodzą zobaczyć dziecko i Ci, którzy mają małe dzieci często przychodzą z nimi, kwestia tylko by byli zdrowi, ale to tyczy się również dorosłych

BlackCatNorL, Krokodylica, kasha86 lubią tę wiadomość

atdc8u69hnetasq1.png
    Leonek 12.02.2017, 21 tc [*]
    3i4920mmxxemdpk1.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kesha Z checia bym cos poradzila.
    My ze sterylizatorem i 'dojarka :D' wstrzymujemy sie do dni po porodzie, kiedy to juz mniej wiecej bede wiedziala czy mam pokarm itd itp. Zawsze mozesz wyslac mezulka do sklepu lub jak Paula napisala zamowic przez neta :). Ja kupilam butelki Tomee Tippe i wydaje mi sie ze jak cos powinnam kupic takiej samej firmy sterylizator , ale nie wiem czy dobrze mowie... Moze jak spytasz w sklepie to Pani ci cos poradzi.

kasha86 lubi tę wiadomość

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • Vilu Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    natki89 wrote:
    Kasha, Inka to świetne imię! :) Z mężem byliśmy zgdni co do Sary i mimo że niektórzy kręcą nosem to decyzji nie zmienimy, bo to nasza Dzidziulka :) w końcu się przyzwyczaja

Strasznie lubię to imię. Przyjaciółka tak nazwała swoją córę, zdrabniamy: Sarnold ;)))

natki89 lubi tę wiadomość

wff2tv73b0vlt43s.png
  • WhyMe Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A cwiczycie miesnie kegla?
    Jesli tak to w jaki sposob? i myslicie ,ze jest to takie wazne? :)

w57vleb4iew7v2qt.png
    rwgqw167u9doupb1.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha zluzuj warkocze trochę bo się nerwowo wykończysz! :)
    W szpitalu w którym nie ma zakazu odwiedzin zjawiają się całe tabuny obcych ludzi, zwłaszcza jak sale są kilku osobowe i to jest dopiero dramat :/ Pielegniarki śmigają po całym szpitalu i zapewniam Cię, że nie dezynfekują co chwilę rąk a maluszkow dotykają i co zrobisz?
    Jeśli rodzice będą zdrowi i umyją ręce po przybyciu to nie stanowią zagrożenia dla Twojego kilkudniowego dzieciątka :) Niech tylko nie całują w usta i będzie dobrze ! Hehe :)

WhyMe, Paula_29 lubią tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do sterylizatora to wg mnie totalnie zbędne urządzenie :) Wystarczy rozcieńczony płyn do naczyń, osobna gąbeczka i wrzątek z czajnika :) Ale to oczywiście moje zdanie ;)

FreshMm, emi2016 lubią tę wiadomość

• Nadin Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja akurat popieram przynajmniej 2 tygodniowe embargo na odwiedziny i to wcale nie ze względu na infekcje. Po prostu uważam że to czas żeby się odnaleźć w nowej sytuacji zarówno dla dziecka jak i rodziców, chce po prostu mieć wtedy spokój a nie jeszcze gości zabawiać. A tłumy odwiedzających w szpitalu to już w ogóle uważam za nieporozumienie, ale nie potępiam jak ktoś ma inne zdanie.

Krokodylica, kasha86 lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też jestem za 2 tyg. kwarantanną no ale żeby mamci wnuczki nie pokazać to sobie nie wyobrażam :) A na tłumy w szpitalu nie masz wpływu niestety :( Możesz ewentualnie wybrać taki szpital, w ktòrym jest zakaz odwiedzin...

Paula_29, kasha86 lubią tę wiadomość

• Polaj Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasha moim zdaniem nie ma sensu kupowac sterylizatora w tej chwili bo jak bedzie trzeba dokarmic od czasu do czasu to wrzatek i wygotowanie w nim daje rade.
    Jak bedzies, musiala to zamowisz po porodzie przez neta.
    Ja sie nastawilam na KP i jedna butelke tylko kupilam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 20:01

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • Nadin Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Black wystarczy, że nie mówię w którym szpitalu rodzę, wybralam też pojedynczą salę, więc mam zamiar delektować się nową sytuacją tylko z mężem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 października 2017, 18:27

Krokodylica lubi tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
  • Krokodylica Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Sylwia ja się muszę nauczyć obsługi dziewczynki he, he,...

Z drugiej strony jak sobie przypomnę synka i jego przygodę z napletkiem czy to ciesze się, że będzie dziewczynka bo nie będę tego jeszcze raz przechodziła. Z tym, że nie jest powiedziane, że by było tak samo. Każdy jest przecież inny.

Polaj mojej Zuzi sklejały się wargi sromowe więc u dziewczynek też bywa problematycznie.

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadin wrote:
    Black wystarczy, że nie mówię w którym szpitalu rodzę, wybralam też pojedynczą salę, więc mam zamiar delektować się nową sytuacją tylko z mężem
    A no chyba, że tak! :) Ja mam 1 szpital w okolicy hehe i zero wyboru co do sali :):):)

• Polaj Autorytet

Wysłany: 17 października 2017, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Krokodylica wrote:
    Polaj mojej Zuzi sklejały się wargi sromowe więc u dziewczynek też bywa problematycznie.
    Tej mnie pocieszylas. Bede sie martwic pozniej jakby co.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
‹‹ 753 754 755 756 757 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ