X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniowe Mamusie 2018
Odpowiedz

Styczniowe Mamusie 2018

Oceń ten wątek:
  • Oublier Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi ostatnio na szkole rodzenia powiedzieli, że nie trzeba pępka niczym smarować, tylko osuszyć ręcznikiem papierowym w razie potrzeby.

f2wl9vvjra4rp1ln.png

v3gtnyn05cn3o4qn.png
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale teorie sie zmieniaja na przestrzeni lat. U synka mimo fioletu kikut sie trzymal 5 tyg.

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasha86 wrote:
    Ja termometr po opiniach tutaj i po opiniach w internecie kupiłam ten. Narazie się sprawdza na nas :)
    https://www.aptekagemini.pl/termometr-geratherm-bezdotykowy-non-contact.html

Taki termometr elektryczny kosztuje kilka zł, więc pewnie też kupię na "zaś", ale to przy okazji robienia jakiś zakupów w aptece.
    Ja nie kupuję żadnych leków, to moje pierwsze dziecko i pewnie zanim lekarz wyraźnie nie powie mi co mam podać tej małej istocie to sama niczym nie zaryzykuję :) kupiłam tylko sól fizjologiczną kilka ampułek i kilka gazików nasączonych alko do pępka i octenisept.

Dziś zaczynam powoli wstawiać pranie .. zaczęłam od ręczników, prześcieradeł i pieluch, potem jakieś rożki, kocyki itp., a na końcu ciuszki. Taki plan - na samą myśl prasowania mi się odechciewa :P Zastsnawiam się też, czy to nie za szybko to pranie, bo się zdąży zakurzyć, ale boje się, że potem mogę nie zdążyć - toż to już 33 tydzień leci :)

kasha - warto mieć gaziki jałowe do przemywania oczek, paracetamol dobrze jest mieć. Bow przypadku gorączki pow. 38 możej podac zanim pojedziesz do lekarza, oprócz tego wit D+K dla niemowląt

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj ja psikałam tylko octeniseptem pępek.

Termometr mam microlife, różne cuda pokazuje, ale pomiar szybki.

Paula torba w 90 stopni chyba nie wytrzyma. A wszelka zaraza i tak ginie chyba dopiero w 100? Czy się mylę?

Myszka też by mnie wkurzało takie gadanie....

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    teraz wszędzie mówia żeby niczym nie przemywac, ewentualnie octenisept itp...... ja tam jestem zdania że stara szkoła była dibra. Synkowi opepek przemywałam spirytusem (troszeczke umoczony patyczk do uszu w spirytusie salicylowym) i fioletem. To samo mówiła mi starsza połozna ze szpitala. Nie oszukujmy sie że ta odrobina spirytusu na patyczku bedzie miała jakikolwiek wpływ na dziecko. Tam są jakieś ułami promili spirytusu... A faktycznie działa bardzo dobrze i szybko.

Przy samym osuszaniu częściej się babrze. No i kluczowe to nie moczyc pepka.

Co do termometrów to ja mam elektroniczny microlife i sobie chwale, ale miała też rteciowy do mierzenia w dupce. Najbardziej wiarygodny pomiar. Te wszytskie termometry nierteciowe cięzko strzepnąć :-)

Poszczepieniach paracetamol i altacet na opuchlizne ewentualnie.

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Ale teorie sie zmieniaja na przestrzeni lat. U synka mimo fioletu kikut sie trzymal 5 tyg.
    5 tyg.? To faktycznie bardzo długo :/ Mojemu odpadł jeszcze w szpitalu, w 5 dobie życia z tego co pamietam.
    Widzę, że dzisiaj dużo wizytyjących :) Dołączam do tego zacnego grona, o 16.00 wchodzę ;)
    Trzymam kciuki za resztę i dla siebie też poproszę hehe ;)

helagazela, Maruder, kate88:), Polaj, Krokodylica, Muska lubią tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co jest z tymi avatarami? :/

• ŚwinkaMinka Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sylvia nie podaje się już witaminy k dla dzieci - na oddziale po porodzie maluchy dostają jednorazowy zastrzyk z tą witaminą, przynajmniej u nas :)

my psikaliśmy octeniseptem i nic się złego nie działo, teraz też zamierzam kupić, zwłaszcza, że ja również będę mogła go stosować na rany :)

też zamierzam kupić czopki, niestety też nie mam kogo poprosić by w razie czego leciał mi do apteki :( a samochodu nie mam więc musiałabym z dwójką dzieci nocą taksówki szukać :(

pamiętam że z synem miałam też syrop przeciwgorączkowy i taki smoczek do podawania leków niemowlętom i chyba też jeden w razie czego kupię :)

trzymam kciuki za wizyty :)

kasha86 lubi tę wiadomość

3jvzx1hp5ghrc9im.png
  • helagazela Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny, kciuki za wizyty, czekamy na wiesci!

ijpbj48a4iy2absw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ;) wpadłam tylko spojrzeć co u was. Co do pępka to najlepiej niczym, mojej córce odpadł 6 dnia życia :) on musi się wysuszyć i wtedy odpada a przy spirytusie jest to niemożliwe. Pozdrawiam i życzę dobrego samopoczucia do końca :)

• Myszk@ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem Kroko, może jestem bardziej surowa w tej ciąży, ale tak samo mnie wkurzało jak na małą mówili że jest tajniak i wszytskim to powtarzali, bo nie chce się ujawnić, a inni wiedzieli dużo wcześniej, no kurczę, dziecko leży tak jak mu wygodnie a nie na życzenie będzie nogi rozkładać... pewnie że też byłam bardzo ciekawa, ale po prostu czekałam a nie przypinałam łatki.
    Mąż się ze mnie ostatnio śmiał że teorie wymyślam, bo mu powiedziałam, że jak lekarz podglądał co mała ma między nogami to miała zaciśnięte, a jak lekarka spojrzała to pokazała, więc może się mężczyzny wstydziła :D
    Nie wiem co w moją mamę wstąpiło, czy myśli że z racji wieku wszystko może bezkarnie mówić czy co, na naszym ślubie wypaliła do mnie o dziewczynie szwagra "ale ta dziewczyna ma grube nogi", powiedziała to na tyle "cicho" że teściowa słyszała... zbeształam ją oczywiście, na alkohol nie mogę zwalić, bo moi rodzice mało piją, chyba że jej szampan na toast do głowy uderzył.

A te dzieciaczki nie mają przecież wpływu na to ile ważą i jak wyglądają, a że są większe niż 30 lat temu? Cóż, może dlatego że za czasów komuny były puste półki, nie było takiej dostępności jedzenia, witamin i innych rzeczy... Moja mama się chwali że w ciąży ze mną się bardzo pilnowała żeby dużo nie przytyć i jak mnie urodziła to ze szpitala wychodziła w spodniach sprzed ciąży... czuję się jak zaszczuta, do tego stopnia że nie chcę żeby mnie mąż zostawiał w domu a sam jechał coś robić, wolę jechać z nim niż siedzieć w domu z moją mamą!

Dobrze że piszecie co jeszcze dokupić, bo ja jestem zielona w temacie apteki, potrzebnych leków itp. a jeszcze co do rany np. po CC, to mi po operacji (laparotomia) mówili żeby niczym nie przykrywać szwów, umyć wodą ze zwykłym mydłem, osuszyć, popsikać octaniseptem, po chwili zetrzeć i tak chodzić, żadnych plastrów, opatrunków, czegokolwiek, po pół roku od zabiegu miałam delikatną, jasną kreskę na brzuchu, a mój mąż po laparoskopii (inny szpital) miał odkażać, zakrywać ranki gazikami i plastrami i po roku jeszcze ma czerwone kreski. Nie wiem czy to zależy od skóry, czy może jednak lepiej jak rany mają powietrze i się same goją

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • Polaj Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 11:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    BlackCatNorL wrote:
    5 tyg.? To faktycznie bardzo długo :/ Mojemu odpadł jeszcze w szpitalu, w 5 dobie życia z tego co pamietam.
    Widzę, że dzisiaj dużo wizytyjących :) Dołączam do tego zacnego grona, o 16.00 wchodzę ;)
    Trzymam kciuki za resztę i dla siebie też poproszę hehe ;)
    Ano urodzik sie 6grudnia a odpadl w nowym roku. Podczas kapieli uwazalismy na niego zeby go nie zmoczyc.
    Ja sie smialam ze nie chce na dobre polaczenia z mama utracic ;)

Córcia- 3 stycznia 2018
    Synek- grudzien 2012
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no ja synkowi 3 lata temu podawałam jeszcze wit K. Noże sie zmieniło.

Co do spirytusu to sie nie zgodze bo spirytus działa wysuszająco więc nie ma prawa się nic babarac zachowując oczywiscie podstawy higieny.

Ja od kilku dni regularnie budze sie na silu po 3 w nocy :-/. snią mi sie oczywiście straszliwe głupoty

• Angela* Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny trzymam kciuki za Wizyty i czekam na dobre wiesci :)
    Ja mojej córce pępek smarowalam spirytusem i ladnie wysuszyl i odpadl bez żadych problemow :) teraz zobacze co doradzi położna :) ja wizyta za tydz w piątek i skierowanie do szpitala na CC :)
    Juz mi sie po nocach śni tak strasznie sie boje cesarki ... Ale trzeba jakos przezyc :)

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas położna mówiła że przy kp dawać wit k a przy mm nie bo ona jest w składzie mleka.

Myszka wiesz, hormony nam robią swoje, może łatwiej się wkurzamy, ale takie gadanie... dorosła osoba powinna się hamować z takimi komentarzami. :)
    Mnie moi rodzice też potrafią wkurzyc gadaniem, tacie powiedzialam ostatnio że widzę że jest najmądrzejszy w temacie wychowania Zuzi...
    A najmniejszy kontakt mam z teściową i jak już z nią gadam to potrafi mnie wyprowadzić z równowagi w minutę.
    Ostatnio jak ją mój mąż do nas przywiózł to zrobiła zupę i Zuzi coś w tej zupie nie spasowało i widzę że normalnie ją nadciąga pezy jedzeniu a teściowa do niej z pyskiem "jedz to, to jest dobre i ci smakuje!!!"
    Nosz ku*wa.

Mum2b lubi tę wiadomość

• Muska Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Polaj wrote:
    Wlasnie pytanie do mam ktore niedawno rodzily. Sprawdzil wam sie octanisept do pepka bo ja uzywalam starego sposobu czyli fiolet na spirytusie plus waciki od poloznej.
    Octenisept jak najbardziej.Sprawdzil sie na pępku córki i na moim szytym kroczu też ;) Jak najbardziej polecam :)

9f7j3e5e06vngc0g.png
    961lgu1rd0kaje2g.png
  • Myszk@ Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kroko, masakra, babcia wie lepiej kiedy dziecko głodne ile może zjeść i że mu smakuje. Mnie tak moi rodzice męczyli, że trzeba było zjeść to co na talerzu, nieważne że już w połowie byłam syta, na śniadanie w niedziele obowiązkowo kawa inka dla wszystkich, oczywiście słodzona a potem do kościoła, w kościele w połowie mszy zawsze pić mi się chciało, bo to słodkie było jak nie wiem co, ale trzeba było grzecznie wystać lub wysiedzieć, brrr do dziś mam uraz do inki.

Ja od początku ciąży wstaję około 3 do toalety i o 6 razem z mężem jak do pracy idzie, ale od wczoraj jest z tym masakra, mam wrażenie że mi pęcherz pęknie i nie dojdę do wc, ba póki leże jest ok, ale jak się ruszę żeby wstać to się zaczyna ciśnienie :D

age.png
    age.png
    age.png
    06.07.2016 [*] Aniołek
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 listopada 2017, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja juz po wizycie.
    Badania na fotelu nie było, tylko usg.
    Dzieć waży 1600g, wymiary dziecka odpowiadają w zasadzie idealnie wiekowi ciąży.
    Przepływy, wygląd wszytsko ok, położenie główkowe :-). Na plusie dobre 15kg

Dziecko głownie spało - wyszalało się w nocy to teraz odsypiało.

ja za to jestem juz nieprzytomna - oczy mi sie kleją, głowa boli z niewyspania.

Myszk@, ana167, WhyMe, Didi_85, BlackCatNorL, Mama-Ali, Nadin, Paula_29, ktosiowa, kate88:) lubią tę wiadomość

• BlackCatNorL Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam nowy awatar, a co! ;):)

ana167, Nadin, FreshMm, Krokodylica lubią tę wiadomość

• Nadin Autorytet

Wysłany: 16 listopada 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja dziś dokończyłam prasowanie. Nie mogę uwierzyć że za 4 tygodnie będę przytulać Synka ;) jutro planuje spakować torbę, bo w końcu leci już 35 tydzień, więc wolę być gotowa.
    Jeśli chodzi o butelki to mam zamiar kp a w razie czego mam 1 szt medeli calma, która ma nie powodować zaburzeń ssania, a do pępka o do rany po cc mam octanisept.

FreshMm, Krokodylica, Paula_29, BlackCatNorL, ana167, kasha86 lubią tę wiadomość

0d1ydqk308lmhbs3.png
    nzjd6vgcrs8oltsn.png
‹‹ 830 831 832 833 834 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ