STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzień dobry
Marin ja o tej kolejności tez wcześniej nie słyszałam dlatego nie posłałam
U nas masakra.. tzn ze mną masakra. Coś mi strzeliło w szyi i nie mogę nią ruszać, zginąć sie, podnieść Hani. Mąż był na chwile pomoc mi sie ogarnąć, ubrać i czekam na teściowa żeby została z mała a js do lekarza. Musi mnie jakoś postawić na nogi.
Jeszcze jak ns złość moi rodzice dopiero wracają bo byli na wyjeździe a siostra w pracy. Mam nadzieje, ze uda mi się wrócić do normalności bo nie wiem jak ka sobie poradzę z Hania -
Hej.
No już się robi duszno...
Też siedzimy w domku. Popołudniu mam kontrolę u lekarza z córką a wieczorkiem może z synkiem wyjdę jak wczoraj.
Olinka
Ok..czyli może masz rację ,że do gotowania dawać olej. Jakoś ja z kolei zakładałam że jak dam do gotowania to on zostanie bardziej w tej wodzie ,która w większości zostaje, dlatego dawałam już do papki przed blendowaniem. Czyli mówisz że olej na ciepło a oliwa z oliwek można po gotowaniu dać??
Marin
Posłuchałam z Olim tego Yiruma'e i podobał nam się .
A czym dobrym te kalorie uzupełniasz?
U mnie ostatnio do kawki nic nie ma:)pilnuje się ale tylko troszkę bo lody jem codziennie 🙊właśnie sobie uświadomiłam 😏
Na obiad dla małego dziś albo młode ziemniaczki i troszkę marchewki albo dam słoiczek dyni z ziemniakiem .
Marin
Co zagęszczać kasza ? Warzywa czy mleko ?
Ja mojemu daje niewielkie porcje. Jak coś nowego to mniej jak coś sprawdzonego to trochę więcej że 2 łyżki stołowe???
Ja mam pytanie do mam na mm z podgrzewacza mi..( uwaga ..może być głupie 😄)
Do podgrzewacza na noc wkładacie butelkę by w nocy była gotowa i to cały czas jest włączone i się grzeje ?Ta woda w podgrzewaczu nie wyparuje ?A w butelce podgrzewa się wodę czy już gotowe mleko? Ale chyba nie bo tak nie może się chyba ciągle grzać to mleko może straci właściwości ..podszkolcie mnie trochę bo dla mnie to nowość...😏Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 10:30
-
Lisa zdrówka to ważne przy naszych maluchach.
Adaś jeszcze nie ssie palcy u nóg ale chwyta je, za to ćwiczy pozycje czworaczą i buja sie przód-tył. Co do wagi dzieci kp. To u nas tylko kp a pewnie 8kg już mineliśmy -
Kendy, woda z podgrzewacza nie wyparuje :-p W moim jest opcja podgrzewania do 10 godzin, więc spokojnie wstawiam na noc i się grzeje dopóki młody się nie obudzi.
Mleko wsypujemy tuż przed podaniem dziecku. Mm nie może sobie tak stać rozrobione, bo się namnażają bakterie.
-
też taki robimy woda sobie stoi się grzeje ile czasu trzeba osadza się para na smoczku ale nic nie paruje. Proszek przed podaniem kiedyś moja mądra kumpela wstawiła gotowe mleko do podgrzewacza pomijając że to może stać tylko 2 godziny w temp pokojowej to jej się zważyło
11.2017 - aniołek 8tc
-
Czyli dobrze myślałam...😏
Magdoczka , Martoszka dziękuję za potwierdzenie 😉
Mój czorcik dopiero ok 14 zasnął i dał się odłożyć i śpi więc robię obiadek. Ale fajnie dziś się bawiliśmy ,nawet dyskoteka była...ale zacieszał w głos
Łapcie dla ochłody !!!
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/baad3c5b59ed.jpg
Muszę dziś upolować miętę i cukier trzcinowy i zrobię mohito 😋
Spaceangel
Tobie też dzięki za odp. Co do wody to chodziło mi o ta z podgrzewacza czy nie wyparuje,bo tam się wlewa..
Człowiek uczy się całe życie...córkę karmiłam do roku prawie, cycem więc nie korzystałam w ogóle z takich gadżetów...nie było potrzeby ..Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 15:02
Martoszka lubi tę wiadomość
-
Ja dawałam osobno pierwszy raz. Sama kaszke i już więcej nie dawałam nowości danego dnia by zobaczyć jak reaguje po kaszce.
Chyba że masz juz sprawdzone np .marchewkę to możesz dać jednego dnia,bo skoro po marchewce przykładowo było ok to jak coś się będzie działo to będziesz wiedziała że winowajcą jest kaszka. Dlatego to stopniowe wprowadzanie. -
Martoszka nie wiem jak robiły dziewczyny ale moja córka pluła kaszą dalej niż widziała. Więc zaczęłam dosypywać jedna miarke do mm na noc. I tak przez tydzień bez niczego innego. Potem wprowadzilam trochę warzyw i owoców solo. A teraz rano dostaję butelkę potem do poludnia kaszę z owocami swieżymi albo warzywami ze słoika, i po południu albo warzywa z nami na obiad albo mus owocowy. I mleko dostaje kiedy chce ale je dużo mniej niż przed rozszerzaniem diety
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 15:12
-
Hej
Odwiedziła mnie dzisiaj koleżanka. Ma dziecko też ze stycznia. Wypiłyśmy kawę i pozmawiałyśmy a dzieciaczki fikały na macie - słodziaki. Dostałam od niej smoczek TOMMEE TIPPEE BREAST. Mój synek nie lubi smoczków a tego polubił i z nim zasnął. Szok a ja wcześniej kupiłam wszystkie rodzaje smoczków które widziałam. Chciałam go oduczyć zasypiania z butelką. Kochana wiedziała że mamy problem z tym zasypianiem.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 15:46
-
No to kaszkę wprowadzimy w weekend i tyle.
Właśnie zastanawiam się jak to zrobić. Na początku to bym chciała kaszkę i drugie jedzenie coś z warzyw, a potem kaszki+ owoc, drugie to warzywa lub obiadki i na noc może kaszkę. No ale zobaczymy. Muszę się dogadać z córką w tej kwestii i tyle 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 15:52
M&M -
A ja jednak wzięłam też małego z córką do lekarza ,bo pręży mi się dziś przy cycku,brzuszek mu dokucza i podpytałam o te zaparcia i tą zieloną kupkę. I dobrze ,że poszłam bo jednak po mm może być jeszcze gorzej. A dostaliśmy probiotyk i saszetki na zaparcia.Tylko ,że maluch nie chce pić wody..walczymy już kilka dni o to .I różne butelki próbowałam i różne smoczki i wypycha językiem nie chce i koniec .Mąż mu łyżeczką podawał i trochę popił.Nic będziemy próbować jak nie to te soki będę z wodą rozcieńczac. Cos pić musi przy mm tym bardziej .
I klusek waży 7900😏
Wychodzi że to 50 centyl więc w normie
Sewcia
Fajne są takie spotkania. Super,że znaleźliście odpowiedni smoczek. Ja się poddałam choć tomme tippe nie próbowałam. Może przekona się do smoczka przy butelce.
Lisa
Jak się masz?
W ogóle ciekawe co tam u dziewczyn które kiedyś udzielały się na forum ...czarnaiwi ,katepr,Paulina,Zośka ..co u was?? Zaglądacie tu czasem ?
Gorąco strasznie. Mały nie chcial w wózku leżeć słońce go wkurzało i gorąco mu było ..dziś spacer odpuszczam...zresztą umeczylam się z dwójką u lekarza. Całe szczęście córa już zdrowa
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 18:00
-
Kendy, niezła waga Mój 2 tygodnie temu ważył 7015 g, więc podejrzewam, że teraz niedużo więcej.
Jaki probiotyk będziecie brać? Dicoflor?
Mój synek chyba naprawdę nie lubi słodkiego Ostatnio pluł bananem, a dziś jabłkiem z brzoskwinią.
Chyba muszę mu dokupić tych obrzydliwych brokułów, albo jeszcze bardziej obrzydliwej dyni z ziemniaki z Hippa. Spróbowałam ostatnio właśnie tej dyni z ziemniakami i omal nie zwymiotowałam A synek wcinał i wołał o więcejMega lubi tę wiadomość
-
Estabiom baby ..drozszy dwa razy jak dicoflor..no ale nic ...może będzie lepszy . I xenna junior w saszetkach. Oby pomogło...
Dobrze że dobrze waży :)Wychodzi 50 centyl . Martwilabym się gdyby słabo przybierał a starczy mi zmartwień na ten moment 😉
Hehe mam tą dynie z ziemniakiem z Hippa jeszcze nie dawałam. 😀posmakuje. U nas też dziś jabłko z brzoskwinia było:)Ale mojemu smakowało:)Mijacie się z synkiem smakami.
A mój teraz ma już dłuższą drzemkę...czyli tradycyjnie ostatnio...wszystko się poprzestawiało...lepiej mu się śpi wieczorem .przez te upały ..ale przynajmniej skończyłam sprzątanie i nawet pomalowałam paznokcie .Wstanie rozbudzony..wykapie go( choć już dziś zaliczył dwie kąpiele w zlewie ale przy takiej pogodzie wypada 😏) i trzeba będzie go zmęczyc na noc 😀Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 19:12
-
Przyszedł mi dzisiaj spray na komary. Posmarowałam się i poleciałam do ogródka sprawdzić czy działa. Kilka komarów mnie pokąsało, ale widać było że też odlatują. Wniosek działa ale nie 100%. Spray jest konsystencji kremowej więc trzeba go rozsmarować. A i kupiłam też żel po ukąszeniu. Posmarowałam się i dalej swędzi czyli chyba nie działa. Albo trzeba dłużej poczekać.
-
U lekarza dostałam zastrzyk i tabletki na dzień i na noc plus nimesil na dzisiaj przeciwbólowo. Teściowa wzięła mnie do siebie i baardzo pomogła. Później przeszło w miarę chociaż dalej muszę delikatnie się poruszać i nie dam rady obrócić głowy całkiem na prawo ale jest juz duuuuzo lepiej. Ale jakby nie ona i szwagierka to nie wiem co bym zrobiła.. nie byłam wstanie jej wziąć na ręce, w pewnym momencie myślałam ze się popłacze bo każdy najmniejszy ruch to był przeszywający ból.. jeszcze mam sąsiadkę bratowa ale ona ma sama 3 miesięczne dziecko..
Kendy co do mm i brzuszka to powiem Ci, ze pod tym względem super jest podobno hipp comfort, mojej bratanicy tej 3 miesięcznej mega pomogło a ona mordowała się nawet po cycu samym. Co prawda ma olej palmowy no ale coś za cos.. a właśnie o nan słyszałam, ze podobno przytyka i ogólnie jest ciężkostrawne.. magdoczku synek tez robi kupke co kilka dni wiec może faktycznie coś w tym jest ??
Ja tez wodę wkładam do podgrzewacza, mój trzyma 12h i sam się po tym czasie wyłączy.
Sewcia, Pan tabletka chyba pisał, ze ten z chicco nie jest na wszystkie komary niestety ale chyba jeden z niewielu, który mogą takie maluszki jak nasze. Ja kupiłam jakiś komplet z urządzeniem do kontaktu i do wózka z ultradźwiękami, ciekawe cZy coś da
-
Nasza córunia kończy dziś 5 miesięcy z tej okazji wypróbowaliśmy basenik na początku był strach potem zabawa a na końcu wrzask bo woda zimna
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ab2986d11db8.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/b27445d1e567.jpg
Marin, Martoszka, Sewcia, Magdoczka lubią tę wiadomość
11.2017 - aniołek 8tc