X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Hej.
    No już się robi duszno...
    Też siedzimy w domku. Popołudniu mam kontrolę u lekarza z córką a wieczorkiem może z synkiem wyjdę jak wczoraj.

Olinka
    Ok..czyli może masz rację ,że do gotowania dawać olej. Jakoś ja z kolei zakładałam że jak dam do gotowania to on zostanie bardziej w tej wodzie ,która w większości zostaje, dlatego dawałam już do papki przed blendowaniem. Czyli mówisz że olej na ciepło a oliwa z oliwek można po gotowaniu dać??

Marin
    Posłuchałam z Olim tego Yiruma'e i podobał nam się .
    A czym dobrym te kalorie uzupełniasz?
    U mnie ostatnio do kawki nic nie ma:)pilnuje się ale tylko troszkę bo lody jem codziennie 🙊właśnie sobie uświadomiłam 😏

Na obiad dla małego dziś albo młode ziemniaczki i troszkę marchewki albo dam słoiczek dyni z ziemniakiem .

Marin
    Co zagęszczać kasza ? Warzywa czy mleko ?
    Ja mojemu daje niewielkie porcje. Jak coś nowego to mniej jak coś sprawdzonego to trochę więcej że 2 łyżki stołowe???

Ja mam pytanie do mam na mm z podgrzewacza mi..( uwaga ..może być głupie 😄)
    Do podgrzewacza na noc wkładacie butelkę by w nocy była gotowa i to cały czas jest włączone i się grzeje ?Ta woda w podgrzewaczu nie wyparuje ?A w butelce podgrzewa się wodę czy już gotowe mleko? Ale chyba nie bo tak nie może się chyba ciągle grzać to mleko może straci właściwości ..podszkolcie mnie trochę bo dla mnie to nowość...😏
    a to do mojego się nie wlewa :)

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Marin Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka, dynią z ziemniakiem jest smaczna, brokuł jest okropny i brzydko pachnie.
    Kendy, tak chodzi mi o dodawanie kaszki do warzyw czy owoców ze słoiczka. Kiedyś widziałam jak kuzynka tak robiła dla swojego dziecka. I wiesz też się ostatnio zastanawiałam co u dziewczyn, u naszej Zosi czy Katepr.
    Rubi, 8kg, nieźle. U nas waga jakby stoi w miejscu. Pytalam Was o to ile zecsloiczka dajecie swoim dzieciom bo mój Tomek sprawia wrażenie ciągle głodnego. Cały czas mieli buzka aby tylko zobaczył ze ktoś coś je. Daje mu pół słoiczka dziennie i nie wiem czy to nie za mało?

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa
    Współczuję sytuacji ale dobrze,że Ci lepiej.
    My jeszcze nie jesteśmy na mm. Odkładam to ciągle ale już w weekend ruszamy z tematem. Wcześniej sporadycznie dostawał nan i było ok. Dobrze by było by mu podpasowalo,bo mam już kupione 2 puchy po 800 g.😏Zobaczymy. Ogólnie na samym cycku też miewał problemy z zaparciami . Myślę że może tak poprostu mieć...u mnie w rodzinie to częsty problem.

Spaceangel
    Ale Emilce fajniutko w tym baseniku. Proszę bardzo i w domu można mieć basen. Super 😊
    U nas sprawdza się narazie turystyczna wanienka. Robi za basenik 😊 A mamy jeszcze basen dla córki większy to też się popluska mały . A wasz super. Chyba grzybek. Miałam dla córki takiego kwiatka .

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Magdoczka, dynią z ziemniakiem jest smaczna, brokuł jest okropny i brzydko pachnie.
    Kendy, tak chodzi mi o dodawanie kaszki do warzyw czy owoców ze słoiczka. Kiedyś widziałam jak kuzynka tak robiła dla swojego dziecka. I wiesz też się ostatnio zastanawiałam co u dziewczyn, u naszej Zosi czy Katepr.
    Rubi, 8kg, nieźle. U nas waga jakby stoi w miejscu. Pytalam Was o to ile zecsloiczka dajecie swoim dzieciom bo mój Tomek sprawia wrażenie ciągle głodnego. Cały czas mieli buzka aby tylko zobaczył ze ktoś coś je. Daje mu pół słoiczka dziennie i nie wiem czy to nie za mało?
    Pierwsze słyszę żeby kaszka zagęszczać warzywa . No ale może. Myśle,że to bardziej gdy dziecko słabo przybiera by posiłek był bardziej treściwy a tak ja osobiście nie widzę potrzeby. Owoc podaje jako deser. między posiłkami czy jako podwieczorek albo na drugie śniadanie wtedy kasza z owocem tak. A warzywo zaraz będzie razem z innymi warzywami i mięskiem co już samo w sobie będzie stanowiło konkretny posiłek.
    Ja jak podaje słoiczek to też max pół słoiczka jednorazowo.I myślę czy to nie za dużo 😏 póki jest to jako dodatek między posiłkami mlecznymi.

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdoczka wrote:
    Kendy, woda z podgrzewacza nie wyparuje :-p W moim jest opcja podgrzewania do 10 godzin, więc spokojnie wstawiam na noc i się grzeje dopóki młody się nie obudzi.
    Mleko wsypujemy tuż przed podaniem dziecku. Mm nie może sobie tak stać rozrobione, bo się namnażają bakterie.
    A jaki masz podgrzewacz?
    Na moim jest napisane że wyłącza się automatycznie po wyparowaniu wody..więc chyba może woda wyparować...😏

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 21:34

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I najlepszego oczywiście dla Emilki !!!!

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy wrote:
    Pierwsze słyszę żeby kaszka zagęszczać warzywa . No ale może. Myśle,że to bardziej gdy dziecko słabo przybiera by posiłek był bardziej treściwy a tak ja osobiście nie widzę potrzeby. Owoc podaje jako deser. między posiłkami czy jako podwieczorek albo na drugie śniadanie wtedy kasza z owocem tak. A warzywo zaraz będzie razem z innymi warzywami i mięskiem co już samo w sobie będzie stanowiło konkretny posiłek.
    Ja jak podaje słoiczek to też max pół słoiczka jednorazowo.I myślę czy to nie za dużo 😏 póki jest to jako dodatek między posiłkami mlecznymi.
    Ta nasza starsza o dzień koleżanka zjada cały Słoiczek 125 i jeszcze by chciała. Patrzyłam w niedzielę z niedowierzaniem 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2019, 22:13

M&M
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 12 czerwca 2019, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie zależy jaki słoiczek. Nie pamiętam firm dynia chyba z gerbera jest malutka i młoda zjada ją na raz. A te większe ma na dwa razy. Tyle że ja daje albo solo albo rozrabiam w 30-40ml dwie miarki kaszki i mieszam. I ile bym nie dała to zawsze chce więcej...

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pół słoiczka 125 czy 120, nie pamiętam dokładnie. Ale wiem że i cały by zjadł, no chyba że brokuł wtedy całego nie zje

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też podaję po pół słoiczka. A ta dynia z ziemniaczkami z Hippa jest naprawdę obrzydliwa ;)
    Kupiłam już słoiczki z mięskiem. Chyba niedługo zacznę podawać, bo mam wrażenie, że po tych warzywach synek ma jeszcze większy apetyt na mleko ;)

Spaceangel, wszystkiego najlepszego dla Emilki :)

Kendy, ja mam Lovi podgrzewacz z wyparzaczem. Fajny jest, ale jeden już nam się zepsuł i wymienili nam na nowy.
    Może jest tak napisane, że jak włączysz, zapomnisz i wyjedziesz, to sam się wyłączy ;) Ja grzeję po kilka godzin i nie zauważyłam, żeby wody ubywało :)

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Magdoczka Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2019, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też bym kupiła małemu taki basenik, ale ten mały łobuziak od razu odwróciłby się na brzuch i zaczął pić tę wodę ;) Przy kąpieli próbuje tak robić

qdkk3e5eblysdnic.png
    qdkkanliu6452qjx.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry.
    My dziś zaczęliśmy dzień po 6. Córke do szkoły musiałam wyprawić . I byłam rano po bułki. Jest tak cudne powietrze po nocnej burzy,że aż orzeźwa. A w domu duchota. Więc spijam kawę i lecimy zaraz na spacer z synkiem 😀

Ja miesko po 6 mcu...kurcze to już w sumie za moment:) ale ogólnie chyba musimy zwolnić jeszcze bardziej i delikatniej próbować przy tych jego zaparciach.Tym bardziej że przed nami zmiana mleka podstawowego posiłku z kp na mm.Choc z drugiej strony..kiedyś na samym cycku też miał zaparcia i nie robił kupki kilka dni,więc to nie koniecznie musi być wina diety. Może ma tak poprostu. Ogólnie radosny uśmiechnięty ,nie widać żeby coś mu dolegało. Ale ma momenty że wypiera mocno kupkę i az zapłacze a w pampersie pusto...

Ojjjj..deszcz pada...to poczekamy..

Miłego dnia

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, u nas nie było burzy ani żadnego deszczu. Mamy 28 stopni. Dobrze ze powiewa wiaterek. Synek z tatą na spacerze a ja robię kawusie. Noc okropna, Tomek strasznie się wiercil. Rano była kupka na szczęście bo 2 dni nie było nic. Mam wrażenie ze to po brokule. Dziś będziemy zajadać brokuł z cukinią.
    Kendy, to moze podaj czapek glicerynowy skoro Oli tak się męczy. Ja dawalam Tomkowi raz 1/2 czopka jak nie robił 4 dni i też aż siniał i nic nie wychodziło.
    Magdoczka, o gustach się nie dyskutuje😄 ale serio jak dla mnie nic gorszego do tej pory nie podałam dziecku jak ten brokuł.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 09:08

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daje czopek gdy 3 dni nie robi kupki. Narazie przed wczoraj były dwie więc spokojnie 😊choć też dzięki czopkowi...a nie chce z tym przesadzać. Ratujemy się teraz też owockami..jabłuszka daje 😉

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas były burze w nocy i wreszcie się trochę ochłodziło :)
    Właśnie wróciliśmy z ostatniej szczepionki na nfz w tym roku następne dopiero w przyszłym. Za to w sierpniu idziemy na meningokoki właśnie dziś zamówiłam.
    Emilka warzy 7140 i właśnie sobie drzemie. Miłego dnia kobietki

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Marin Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spaceangel, Wy już konczycie a my nie mamy nic poza szpitalnymi. Ja ciagle mam wrazenie że Tomek ma katar no i pokasluje. W sumie już ze 3 dni wydawalo mi się że jest ok a wczoraj wieczorem zaczsl kaslac, i w nocy tez kilka raxy zakaslsl. Poza tym w ten upal tez nie chciałabym szczepic. Nie dałabym rady jeśli byłby jeszcze bardziej marudny😁

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marin wrote:
    Spaceangel, Wy już konczycie a my nie mamy nic poza szpitalnymi. Ja ciagle mam wrazenie że Tomek ma katar no i pokasluje. W sumie już ze 3 dni wydawalo mi się że jest ok a wczoraj wieczorem zaczsl kaslac, i w nocy tez kilka raxy zakaslsl. Poza tym w ten upal tez nie chciałabym szczepic. Nie dałabym rady jeśli byłby jeszcze bardziej marudny😁
    wiesz co Emilka też ciągle pokichuje ale mi się wydaje że to raczej jakaś alergia niż przeziębienie bo smarków nie ma gorączki nie ma czasem zdarza się jej się też pokaszleć . Pediatra dokładnie osłuchuje jak coś tam słyszy to nie szczepi. Do tej pory nie miała żadnych nop-ów oprócz senności czasami i odpukać mam nadzieję że dziś też będzie ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 czerwca 2019, 09:55

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Mega Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa uważaj z nimesilem. To cholernie mocne leki. Brałam je kilka lat temu jak miałam piasek w nerkach. Bardzo szybko uzależniają, na początku działają szybko i na długo uśmierzają bol, potem coraz gorzej. Ja jak przeczytałam ulotkę to sie przeraziłam i brałam tylko przez 3 dni.

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
  • Rozwita Przyjaciółka

Wysłany: 13 czerwca 2019, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę spaceangel zazdroszczę! Ja mam zaległe jedne pneumokoki i przed ostatnia dawkę 6w1. Tylko recepta na PCV mi przepadła i nie wiem co robić. Czy szczepic teraz 6w1 A PCV przesunąć jeszcze czy zrobić zaległą PCV A 6w1 niech czeka...

U nas nie spadła ani kropla deszczu. I jest pomarańczowy alert dla mojej gminy, do niedzieli w dzień ma być 34st😥😥 A wczoraj zostaliśmy zaproszeni na niedzielę na grilla urodzinowego do teścia. Ale jak tu siedzieć na polu w takiej temp?

Moja wczoraj zjadła kalafiora i całkiem posmakowal😋 dziś chyba jej zrobię mix kalafior i brokuł

Lisa jak tam się czujesz? Lepiej niż wczoraj,

3jvzdf9hctqf1jxh.png
  • Mega Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2019, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kajtek wczoraj zjadł zblendowane razem 2 brzoskwinie i banana. Kupiłam batata i buraczki, musze mu ugotować. Gotujecie normalnie w wodzie czy na parze?
    A w piątek wypróbujemy troche ryby. Mam polędwice z dorsza, ciekawe czy mu bedzie smakować.
    Dawalyscie maluchom juz truskawki do spróbowania? Kurcze jakoś sie boje, jak moja starsza była mała to mówiło sie, zeby truskawki podawać po 1 ryku zycia, bo sa silnie uczulające i gdzieś mi to siedzi z tylu głowy....

"I kiedy czegoś gorąco pragniesz, to cały wszechświat sprzyja potajemnie twojemu pragnieniu..." Alchemik

1usae6ydqzglfzj9.png

zrz6l6d8dtqrzz6p.png
‹‹ 1101 1102 1103 1104 1105 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ