X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 17 lipca 2019, 22:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ruda90 wrote:
    Czy którejś z Was dziecko miało tak że krecilo5 głową na nie tak jak by ? Moja tak zaczęła robić i nie wiem czy to powód do niepokoju ;/

Ruda, tak jak pisze Elmuszka, zostań z nami, daj się poznać ;)
    Co do kręcenia, u mnie Hania tak czasami potrząsa, jakby ją „otrzepało” albo jakby tańczyła tak na boki.. najczęściej jak się z czegoś nagle ucieszy a jest na rękach..

Elmuszka i dziewczyny, które tez maja thermomixa, cZy normalnie włączacie go przy dziecku? Ostatnuo jak cis robię glosniejszego, np. Siekam, to zauważyłam, ze Hania się tak wzdryga.. ale nie płacze tylko popatrzy na mnie i się bawi dalej.. i tak suw zastanawiam czy to może jej jakoś zaszkodzić taki nagły hałas

klz99vvjhysycx8i.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 07:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli chodzi o mnie udzielałam sie przez jakiś czas na forum lutowych mam będąc w ciąży ale jak jedna dziewczyna straciła dziecko na dość późnym etapie ciąży bardzo to przeżyłam i przestałam zaglądać na forum dopiero od niedawna wróciłam na fale jedynie podczytywałem Was i lutowe mamy i chciałabym dołączyć ponieważ tak jak ruda pisze widzę ze powoli tamto forum „umiera” ;)

Tak krótki opis: Maksiu urodził się 12.02 z waga 2820g i 51cm, 10pkt. Po 30 tc było podejrzenie hipotrofii ale lekarka robiła strasznie zaniżone pomiary twierdząc ze jak mały osiągnie wagę 2kg przy porodzie to będzie dobrze a urodzil się prawie 3 kg ;) w 38tc. Niestety przez to byłam w szpitalu 2 tygodnie na obserwacji.

My powoli szykujemy się do rozszerzania diety, na początku kupiłam kilka słoiczków z warzywami ale 01.08 jedziemy do szczawnicy wiec po powrocie zaczynamy

Fotelik do karmienia mamy kinderkraft fini

Mały jeszcze nie siedzi, od kilku dni przewraca się z plecków na brzuszek :)

Lisa24 lubi tę wiadomość

961l20mmezoojidp.png
  • Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maksiu wita się ze wszystkimi :)

https://m.fotosik.pl/zdjecie/pelne/0834f5909e022c7a

Ciekawe czy będę potrafiła usunąć zdjęcie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lipca 2019, 11:39

961l20mmezoojidp.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 08:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Paulina !! Słodki Maksiu. Moja ostatnio taka przylepa ze szok:) nawet zasypia na rękach i to tylko moich ;D

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 08:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez głównie zasypia na rękach lub przy cycu ;)

961l20mmezoojidp.png
  • Lisa24 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 08:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Paulina u Witaj Maksiu ;)!
    Ale macie fajne zabawki, już widzę, ze moja Hania byłaby nimi zachwycona :D
    Śliczny chłopczyk, blondynek, jak mój mąż 😂
    To niesprawiedliwe, ze takie nieszczęścia dzieją się na świecie :( i to u rodziców, którzy tak wyczekują swojego dziecka..
    Ja wczoraj dostałam informacje, ze 2 letni chłopczyk ze szkoły pływania do której Chodzimy z Hania zachorował na raka:( serce się kraja..

Tez myślałam o kinderkraft fini ale koniec końców zmieniłam kryteria poszukiwać i szukam czzegos z regulacja i do rozłożenia bo Hania jeszcze nie siedzi i się nie zapowiada.. a fini jest chyba tez dość szeroki
    Będziecie rozszerzać blw czy łyżeczka ?;)

Dzisiaj idziemy na basen! W końcu, pierwszy raz po długiej przerwie przez chorobę.

klz99vvjhysycx8i.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 08:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lisa jak się nazywa szkoła pływania do której chodzicie? My byliśmy jak mała miała 4 miesiące ale jeszcze wg mnie była za mala niedługo będzie miała pół roku i robimy 2 podejście:)

Ile Maks teraz waży :)?

• Kendy Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Śliczny Maks. Hej Paulina .👋

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czy ktoś miał doczynienia z tym krzeselkiem?

https://www.caretero.pl/produkt/magnus/

Zastanawiam się nad jego zakupem

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba na początku zaczniemy papki jakoś jestem zagubiona z tym rozszerzaniem diety. Coś czuje ze jeszcze długo nie użyjemy tego krzesełka ponieważ rzeczywiście jest bardzo pionowe oparcie ;)

Maksiu wazyl 2 tygodnie temu 6350g i ma ok 64cm (ostatnio go nie mierzyli wiec to moj pomiar :D )
    Ubranka nosi 62.
    U nas ogólnie chyba w rodzinie mniejsze dzieci się rodzą, moja siostra urodziła synka 36+5 i ważył ok 2500g

Maksiu jest od początku na samej piersi i apetyt ma chodź na początku mieliśmy pewne problemy z karmieniem ponieważ krztusił się w czasie jedzenia z jednej piersi (w sumie ja miałam problem bo on się tym nie przejmował ale ja ciężko to znosiłam i wręcz płakałam) bo za szybko leciało mleko takim ciurkiem pod cisnieniem ale teraz trochę się ustabilizowało a mały już sobie potrafi z tym radzić i nie mamy już z tym problemu :)

My tez chodzimy na basen, kupiliśmy karnet na 4 wejścia i zostało nam ostatnie. Tez zaczęliśmy chodzić jak Maksiu skończył 4 miesiące, podoba mu się chociaż jest bardzo skupiony nie szaleje jak w wannie ;)

961l20mmezoojidp.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina, slodziutki Twój synek i ma takie piękne oczka.
    Elmuszka, ja karmie piersią.
    U nas od poniedziałku masakra. Zęby, zęby, zęby. Mały aż piszczy. Jak sobie radzicie z ząbkowaniem? Mozecie polecieć jakiś żel czy coś?

qdkk20mmaxfz3x0q.png
  • Sewcia Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2019, 09:49

Cytuj  /     /  Zgłoś

Cześć dziewczyny!
    Ostatnio nie pisałam bo na urlopie mało czasu było.
    Tymek kilka dni przed skończeniem 6 miesięcy zaczął wkładać nogi do buzi. Na macie nie był zainteresowany nogami bo na brzuszku było ciekawiej. W leżaczku dopiero się mu udało i teraz jak leży w leżaku to nogi odrazu do buzi ciągnie. Nawet podczas jedzenia cały wtedy jest brudny. A bo nie mamy jeszcze krzesełka, nie mogę się zdecydować.
    Na urlop pojechaliśmy że znajomymi i mieszkaliśmy w jednym dużym apartamencie. Oni mają dwuletnią córeczkę, mała ciągle się darła. Wszystko wymusza płaczem, a Tymek odrazu też w płacz. Bardzo lubimy razem jeździć ale następnym razem będziemy mieszkać osobno.
    Pogoda jak na Chorwację była brzydka bo często padało. Było ciepło nie było upałów.
    Przed wyjazdem Tymek potrafił obracać się tylko na brzuszek i kręcić dookoła. A teraz już pełza i obraca się na plecki. Na plaży szybko przemieszczał się po macie żeby upolować kamyki poza nią. Bardzo podobało mu się w wodzie. Muszę poszukać we Wrocławiu zajęć dla maluchów. Może któraś z was wie gdzie takie są. Seli pewnie by wiedziała.
    Wracamy do domu, tęsknię już za nim. Synek grzeczny na wczasach, więc możemy jeździć. Nawet w dzień dużo śpi w aucie.
    Pozdrawiamy z Austrii jeszcze jakieś 700 km przed nami.

Elmuszka, Marin lubią tę wiadomość

zem3px9i8rzosrkl.png
  • Lilutek Przyjaciółka

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina witaj 🙂

A ja się witam po przespanej nocy 😁 jakie to fajne uczucie ☺️
    Pogoda piękna, od godziny już spacerujemy ☺️
    Dzisiaj mam obiad z wczoraj wiec luzik, tylko Lilce zupkę ugotuje.
    Synek dzisiaj znowu do dziadków jedzie na kolejny tydzień, no wczoraj w domu jeszcze został.

Sewcia spokojnego powrotu ☺️

Miłego dnia

4k73pm2.png
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulina śliczny chłopczyk i jakie fajne macie zabawki!

Marin, jak Wam idzie rozszerzanie diety? pisałaś może a mi umknęło... bo ja się ostatnio naczytałam że jak się nie podaje najpierw piersi przed posiłkiem to może sie dziecko odstawić. i w sumie u nas Zośka zaczęła mniej jeść, ale czy to dlatego to nie wiem...

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • Kendy Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My lecimy na spacerek ,też cudnie u Nas .

Marin jeśli nasz ochotę dołaczyc na FB zapraszamy.

Sewcia
    Super ,że urlop udany. Fakt dla własnego komfortu lepiej mieszkać osobno i mieć trochę swojej przestrzeni. My kiedyś pojechaliśmy z dwiema parami naszych znajomych ,wtedy każda para miała po dwoje dzieci ,my też i wszyscy nocowaliśmy w jednym apartamencie ..maaaasaaakraa głowa bolała od hałasu. Teraz jeździmy na domki i każdy ma swój domek 😊
    Szerokiej drogi :)

Elmuszka
    Zosia odstawia się od cycka ?

Paulina
    Też miałam ten problem. Z jednej leciało słabiej z drugiej ciurkiem i często się krztusił . Później nauczył się radzić sobie z tymi ciśnieniem. Trochę próbowałam karmić pod tzw górkę..ale czy to coś dawało? Niewiem. ..

Marin
    Ja daję twarde schłodzone owoce ,warzywa.
    Marchewka z lodówki fajnie się sprawdza. Jabłko twarde. Albo arbuza w siateczce na schłodzenie dziasełek. Żel mam ziołowy więc tylko lekka ulgę przynosi nie działa przeciwbólowo i mam nakładkę na palec do masażu. Zależy czy mocno boli i czy swędzi. Jak boli bardzo to może paracetamol. Ja jeszcze nie dawałam..tragedii nie ma u nas

Lilutek miłego spaceru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 11:02

qb3cj44jih1qq6pl.png
  • Martoszka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tylko papki chce, wszystko inne wypluwa. Dziś po południu jej dam kawałek jabłka. Pewnie też szybko będzie leżał na podłodze.

A jak z kupami u Was?

U nas cały czas zielone. Trochę stęka jak robi, no ale to norma. A zapomniałam się tego genialnego lekarza zapytać.

M&M
  • Elmuszka Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kendy, no właśnie jakoś tak słabiej je. Ale czy to odstaiwnie to nie wiem, nie chcę do tego dopuścić

ex2bvcqg5w6xjft7.png
  • ruda90 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas właśnie zjedliśmy blendowanego brokuła :)

• Paulina9191 Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo dziękujemy za miłe komentarze :)

Ruda ja o krzesełku nie słyszałam ale wyglada na bardzo fajne i praktyczne wszystko jest w nim regulowane :)

Na ząbki zakupiłam dentinox ale jeszcze nie stosowaliśmy wiec nie wiem czy pomaga a słyszałam jeszcze o Camilia

Zabawek mamy sporo bo część dostałam od siostry która ma prawie 3 letniego synka :) a i ja uwielbiam małemu kupować jak widzę jak się cieszy z nowej zabawki ;)

U nas problemu z kupka nie ma zobaczymy jak po wprowadzeniu innych pokarmów

Tez karmiłam pod górkę ale to średnio pomogło na szczescie to mamy już za sobą i karmieniem jest przyjemnością a nie stresem czy się zskrztusi czy nie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 13:48

961l20mmezoojidp.png
  • Marin Autorytet

Wysłany: 18 lipca 2019, 13:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umyłam sobie jabłko i musiałam oddać pierworodnemu😂😂Dzięki temu mam wolne ręce, mogę napisać.
    Elmuszka, fakt mniej je piersi teraz. Ja dawalam pierś po posiłku bo wtedy chyba nie jadlby zupki chyba. Ale też się zastanawialam jak zrobić aby do pierwszego roku mleko było podstawą. Staram sie przystawiac jak najczesciej. Nawet wody teraz jak chlodniej to nie podaje duzo, w sumie prawie wcale, tylko pierś.

A powiedzcie mi jak podawalyscie jajko? Bo ja wczoraj dałam pół jajka ale to takie suche wióry i Tomek nie chcial jesc.
    Dentinoxu nie próbowaliśmy jeszcze 😉

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 lipca 2019, 13:52

Elmuszka lubi tę wiadomość

qdkk20mmaxfz3x0q.png
‹‹ 1147 1148 1149 1150 1151 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ