STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Dobrego piatku dobrze ze piatek.
Troszke jestem zmeczona po calym tygodniu pracy. Chociaz jutro musze popracowac rowniez.
Jeszcze 2 tygodnie do wakacji wiec pewnie szybko zleci. W miedzyczasie beda tez prenatalne i duzo roznych spraw.
Wczoraj dostalismy przesylke od znajomych z ksiazeczka "czekamy na dzidziusia". Musze przyznac ze pomimo ze dluga Stasiek sluchal z zaciekawieniem.
I stracilam jakakolwiek intuicje co do plci dodatkowo chyba nie mam zadnych preferencji...
-
Ja od poniedziałku jestem pewna, że to chłopiec nie miałam jakiś preferencji, będę się cieszyć z tego co będzie, ale jakoś byłam przekonana, że ja to pierwszą córeczkę będę miała a teraz tak... Nie wiem na ile to się sprawdzi
-
Mi obojętna płeć aby zdrowe i urodziło się po 38 tygodniu
Seli to może już będziesz się lepiej czuć, spojrzałam ze juz w 11 tyg jestes moze to koniec męk :p
Tosia trzymam kciukiWiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 08:36
Paulcia28 lubi tę wiadomość
-
katepr wrote:Mi obojętna płeć aby zdrowe i urodziło się po 38 tygodniu
Seli to może już będziesz się lepiej czuć, spojrzałam ze juz w 11 tyg jestes moze to koniec męk :p
Tosia trzymam kciuki
Oby!! Choć koleżanka jest w 15 i wcale nie jest u niej lepiej, nawet nie wiem czy nie gorzej Więc wiem, że to różnie może być
Mi też obojętna, najważniejsze by było zdrowe, ale przeczucia są normalnie tak ostatnio popapatrzyłam na te usg i "mój syn!" hahaha to było tak silne i takie... nie wiem czemu Śmiać mi się chce z męża bo on marudził a to, że chce córeczkę a potem, że syna i już sam nie wiedział a teraz już na pewniaka bierze sokoła milenium -
nick nieaktualny
-
Ja też mam wrażenie że będziemy mieli syna ale byle by było zdrowe.
Słuchajcie mam pytanie jak to jest z tymi prenatalnymi ? u gina sie na nie zapisujesz czy jak ? ja od początku ciąży miałam tylko krew mocz i usg następna wizyta 3 lipca czyli w 13 tygodniu ciąży i mammy nadzieje poznać płeć ale prenatalne też bym chciała zrobić nie za bardzo wiem jak się za to zabrać
11.2017 - aniołek 8tc
-
Cześć dziewczęta, chciałam się przywitać i dpi Was dołączyć ☺ termin mam na 22 stycznia ☺ więc zaczęłam 8 tydzień. Czy ból brzucha jest normą także u Was? Oprocz tego mam tylko delikatne mdłości, a piersi pomimo małego obrzmienia nie bolą. I tak mi się zdaje, że może trochę słabo z tymi objawami u mnie
marcelcia, spaceangel, bereda11, Paulcia28, sallvie, toyotarav4 lubią tę wiadomość
-
I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli po 13 tyg będzie wszystko ok poznamy płeć itd zamierzamy co miesiąc robić jakieś zakupy pierwsze co to będzie wózek. Wiem że polecana dla noworodka jest gondola bo jest stabilna i dobra na kręgosłup natomiast ja nie jestem do niej przekonana. Jest dość mała, bardzo nie praktyczna dzieciaki szybko z niej wyrastają ( wiem woziłam 2 siostrzeńców) Bardziej podobają mi się i są praktyczniejsze duże spracerówki z pompowanymi kołami wiem że można dokupić ( przy niektórych jest w zestawie) specjalny wkład, usztywniany becik przeznaczony specjalnie do spacerówek dla noworodków. Moja siostra 3 dziecko woziła w spacerówce nawet bez tego wkładu i wszystko z dzieckiem w porządku.
Jak myślicie?
11.2017 - aniołek 8tc
-
Jenny ciesz się, że masz je lekkie uwierz nie ma co przywiązywać uwagi do lekkich, ani spektakularne ani słabe nie są niczego gwarancją
Ja na prenatalne jestem umówiona 22.06 Mój ma wszystkie certyfikaty więc idę do mojego na nie, ale wiem,że nie zawsze robi się je u prowadzącego. -
Jenny Wren wrote:Cześć dziewczęta, chciałam się przywitać i dpi Was dołączyć ☺ termin mam na 22 stycznia ☺ więc zaczęłam 8 tydzień. Czy ból brzucha jest normą także u Was? Oprocz tego mam tylko delikatne mdłości, a piersi pomimo małego obrzmienia nie bolą. I tak mi się zdaje, że może trochę słabo z tymi objawami u mnie
Witamy z objawami to jest niezła zabawa. Raz są raz w ogóle nie ma. W moim przypadku nie było potem były intensywne potem zniknęły z dnia na dzień (z dzieckiem wszystko ok ) a potem wróciły ale o wiele mniej intensywne i zanikające od czasu do czasu. Ból brzucha to norma jeżeli nie zgina cię w pół i nie są to bóle skurczowe nie masz co się martwić
11.2017 - aniołek 8tc
-
A ja dziś byłam na badaniach. Pobrano mi 6 fiolek krwi i zapłaciłam 330 zl.. ręka cała sina i w głowie karuzela. Dobrze że tata ze mną pojechał bo bym nie wróciła samochodem.. Teraz tylko czekać na wyniki i do lekarza..
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 09:12
Aniołek [*] 30.04.2017r - 5tc
Dwie kreski na teście 30.04.2018r. - Naturalny CUD
Ponad 2 lata walki.
-
spaceangel wrote:I jeszcze jedno pytanie. Jeżeli po 13 tyg będzie wszystko ok poznamy płeć itd zamierzamy co miesiąc robić jakieś zakupy pierwsze co to będzie wózek. Wiem że polecana dla noworodka jest gondola bo jest stabilna i dobra na kręgosłup natomiast ja nie jestem do niej przekonana. Jest dość mała, bardzo nie praktyczna dzieciaki szybko z niej wyrastają ( wiem woziłam 2 siostrzeńców) Bardziej podobają mi się i są praktyczniejsze duże spracerówki z pompowanymi kołami wiem że można dokupić ( przy niektórych jest w zestawie) specjalny wkład, usztywniany becik przeznaczony specjalnie do spacerówek dla noworodków. Moja siostra 3 dziecko woziła w spacerówce nawet bez tego wkładu i wszystko z dzieckiem w porządku.
Jak myślicie?
Będziemy rodzić zimą więc jak dla mnie tylko gondola. Dziecku będzie ciepło i wygodnie. 3 i pół roku temu urodziłam córeczkę w grudniu i nie wyszła bym z nią na spacer w wózku bez gondoli, przynajnmiej przez te pierwsze zimowe miesiące
Agnuka lubi tę wiadomość
-
spaceangel wrote:Ja też mam wrażenie że będziemy mieli syna ale byle by było zdrowe.
Słuchajcie mam pytanie jak to jest z tymi prenatalnymi ? u gina sie na nie zapisujesz czy jak ? ja od początku ciąży miałam tylko krew mocz i usg następna wizyta 3 lipca czyli w 13 tygodniu ciąży i mammy nadzieje poznać płeć ale prenatalne też bym chciała zrobić nie za bardzo wiem jak się za to zabrać
z badaniami prenatalnymi I-go trymestru jest tak, że należy je wykonać miedzy 11+0 a 13+6, kiedy dziecko jest wielkościowo między 45 a 85 mm lekarz powinien posiadać certyfikat do wykonania badania USG z oceną ryzyka wad chromosomalnych w I trymestrze (tutaj link, gdzie są wpisani tacy lekarze
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
- trzeba kliknąć na mapie w państwo i pojawi się lista, w Polsce 692 osoby)
W Polsce, według NFZ refundowane ma to badanie, tylko kobieta po 35 roku życia, lub która urodziła dziecko z wadą genetyczną, lub która jest nosicielem wad genetycznych lub u której inne USG w ciąży wyszło nieprawidłowo lub u której lekarz oceni, że ma zwiększone ryzyko wad chromosomalnych. Dostaje wtedy skierowanie i jest bezpłatnie, pozostali niestety robią to prywatnie, we własnym zakresie.
W moim szpitalu wychodzi to 250 zł za USG i jeżeli chcesz robić z krwi pappę to jeszcze 150 zł, czyli łącznie 400 zł.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 czerwca 2018, 09:15
-
nick nieaktualnySeli wrote:Jenny ciesz się, że masz je lekkie uwierz nie ma co przywiązywać uwagi do lekkich, ani spektakularne ani słabe nie są niczego gwarancją
Ja na prenatalne jestem umówiona 22.06 Mój ma wszystkie certyfikaty więc idę do mojego na nie, ale wiem,że nie zawsze robi się je u prowadzącego.
Oo,a moge zapytac do kogo chodzisz? Moj nie ma certyfikatow.. -
Anika91. wrote:Oo,a moge zapytac do kogo chodzisz? Moj nie ma certyfikatow..
Do Fabijańskiego w gineamedice -
Ja tam nie liczę, że na prenatalnych dowiem jaka to płeć pewnie będę męczyć gina by podał chociaż przypuszczenia ale myślę, ze najwcześniej to tak koło 15-17 tygodnia
-
Tosia powodzenia, dawaj znać.
Co do płci ja w pierwszej ciąży byłam przekonana, że będzie syn. A mam córeczkę. Teraz nie ma ogóle żadnych podejrzeń, w sumie jest mi to wszystko jedno.
Jeśli chodzi o wózek, to m się wydaje że jednak takie typowe gondole są lepsze, stabilniejsze. Ja dosyć dożo używałam ale to dlatego, że córeczka urodziła się wiosną, więc bardzo dużo jeździłyśmy. A latem to na wyjazdach nawet w wózku spała.
iI jeszcze trochę o wymiotach, ja w pierwszej ciąży miałąm do ok 20 tyg, teaz mam nadzieję że skończą się szybciej.
Dzisiaj mam wizytę, trzymajcie kciuki.