STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
Jenny Wren wrote:Cześć dziewczęta, chciałam się przywitać i dpi Was dołączyć ☺ termin mam na 22 stycznia ☺ więc zaczęłam 8 tydzień. Czy ból brzucha jest normą także u Was? Oprocz tego mam tylko delikatne mdłości, a piersi pomimo małego obrzmienia nie bolą. I tak mi się zdaje, że może trochę słabo z tymi objawami u mnie
-
nick nieaktualny
-
Tosia2323 wrote:Przyjęli mnie do szpitala. Czekam na badanie
Nadal kciuki I relacjonuj co i jak potem -
Agnuka wrote:z badaniami prenatalnymi I-go trymestru jest tak, że należy je wykonać miedzy 11+0 a 13+6, kiedy dziecko jest wielkościowo między 45 a 85 mm lekarz powinien posiadać certyfikat do wykonania badania USG z oceną ryzyka wad chromosomalnych w I trymestrze (tutaj link, gdzie są wpisani tacy lekarze
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
- trzeba kliknąć na mapie w państwo i pojawi się lista, w Polsce 692 osoby)
W Polsce, według NFZ refundowane ma to badanie, tylko kobieta po 35 roku życia, lub która urodziła dziecko z wadą genetyczną, lub która jest nosicielem wad genetycznych lub u której inne USG w ciąży wyszło nieprawidłowo lub u której lekarz oceni, że ma zwiększone ryzyko wad chromosomalnych. Dostaje wtedy skierowanie i jest bezpłatnie, pozostali niestety robią to prywatnie, we własnym zakresie.
W moim szpitalu wychodzi to 250 zł za USG i jeżeli chcesz robić z krwi pappę to jeszcze 150 zł, czyli łącznie 400 zł.
Dostają je też osoby z milionem chorób, które zwiększają ryzyko urodzenia dziecka z wadami. Trzeba tylko pokazać jakiekolwiek dowody na to, ze się choruje na dane choroby. Ja mam np.padaczkę, wrzodziejace zapalenie jelita grubego, przez co wchlanianie składników odzywczych jest utudnione i kilka innych o też dostałam skierowanie. Niestety juz same leki przeciwpadaczkowe mogą różnie wpływać na dziecko.
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Agnuka wrote:z badaniami prenatalnymi I-go trymestru jest tak, że należy je wykonać miedzy 11+0 a 13+6, kiedy dziecko jest wielkościowo między 45 a 85 mm lekarz powinien posiadać certyfikat do wykonania badania USG z oceną ryzyka wad chromosomalnych w I trymestrze (tutaj link, gdzie są wpisani tacy lekarze
https://fetalmedicine.org/lists/map/certified/NT
- trzeba kliknąć na mapie w państwo i pojawi się lista, w Polsce 692 osoby)
W Polsce, według NFZ refundowane ma to badanie, tylko kobieta po 35 roku życia, lub która urodziła dziecko z wadą genetyczną, lub która jest nosicielem wad genetycznych lub u której inne USG w ciąży wyszło nieprawidłowo lub u której lekarz oceni, że ma zwiększone ryzyko wad chromosomalnych. Dostaje wtedy skierowanie i jest bezpłatnie, pozostali niestety robią to prywatnie, we własnym zakresie.
W moim szpitalu wychodzi to 250 zł za USG i jeżeli chcesz robić z krwi pappę to jeszcze 150 zł, czyli łącznie 400 zł.
11.2017 - aniołek 8tc
-
A moja koleżanka dostała darmowe prenatalne bo była po poronieniu wydaje mi się że moja lekarka też mi coś wspominała że dostanę darmowe że względu na poronienie zobaczymy
Aniołek [*] 30.04.2017r - 5tc
Dwie kreski na teście 30.04.2018r. - Naturalny CUD
Ponad 2 lata walki.
-
spaceangel wrote:Ja też mam wrażenie że będziemy mieli syna ale byle by było zdrowe.
Słuchajcie mam pytanie jak to jest z tymi prenatalnymi ? u gina sie na nie zapisujesz czy jak ? ja od początku ciąży miałam tylko krew mocz i usg następna wizyta 3 lipca czyli w 13 tygodniu ciąży i mammy nadzieje poznać płeć ale prenatalne też bym chciała zrobić nie za bardzo wiem jak się za to zabrać
Jeśli nie masz wskazań do tego by mieć refundowane prenatalne to niestety musisz bulić... Najlepiej u lekarza z certyfikatem, jeśli Twój ginekolog taki posiada to ze spokojem rób u niego A jeśli nie to szukaj i to szybko, bo w sumie to juz powoli czas u Ciebie tez Ja mam 20.06, bede w 12+4 lub 12+5 jesli maluch nadgonil jeden zalegly dzien
Aniołek [*] 17.09.2016 9tc
Aniołek [*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
nick nieaktualny
-
Anika91. wrote:Dzieki Seli, mam nadzieje ze beda miec terminy i dam rade tam zrobic
Podobno Curyło też tam dobrze robi, on ma więcej terminów. -
nick nieaktualny
-
Tosia2323 wrote:Serce przestało bić
O nie Są pewni?... Jezu... ;( -
nick nieaktualny