X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
Odpowiedz

STYCZNIOWE MAMUSIE 2019

Oceń ten wątek:
  • Seli Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na prenatalnych miałam tak, że na usg widziałam co lekarz bada i dzikusa mojego :) Tłumaczył co widzi, mózg, serce, nosek, przepływy itp. nie wiem ile trwało ale z 15 min na pewno :P A potem przy biurku opowiedział mi o ryzykach itp.

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

Więcej cudów nie będzie 😔
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anika82 wrote:
    u mnie zrobił tylko usg i do widzenia. pózniej od pielęgniarki dostałam kartkę z opisem , pobrała krwe i za tydzień mam przyjśc po pelny winik i spotkanie z genetykiem , może on mi więcej powie. lekarz co robił usg to tylko na pytanie czy wszystko jest ok powiedział że raczej tak
    U mnie też tak było. Prenatalne na NFZ. Z 5 min góra... Lekarz bardzo oszczędny w słowach. Powiedział tylko, że anatomicznie wszystko w porządku i tyle. Sama zapytałam się ile cm ma dziecko. Za tydzień odbieram wyniki więc mam nadzieję że tam będzie trochę więcej. Uspokaja mnie jednak fakt, że to jeden z najlepszych specjalistów od badań prenatalnych.

17CDp1.png lcZRp1.png
    Adrianna - 23.12.2018, 3340 g, 55 cm
    Starania od 08.2014 - Aniołki - 05.2015 - 7t3d - cp; 04.2017 5t5d; 07.2017 - cb
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem umówiona do niby jedynego speca w zachodniopomorski. Już się cykam

uwo99n73lnbybmmo.png
  • Zośkaaa Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    A jak wygląda badanie prenatalne lekarz na bieżąco mówi co widzi czy np zbada i dopiero potem się siada i omawia ?

U mnie mowil na bieżąco. Ze np.crl wynosi tyle, przeziernosc tyle, kość nosowa obecna, potem okrecal obraz i pokazywał, ze sa dwie stópki, dwie nóżki, dwie raczki, dwa platy mózgu, mozdzek, pęcherz moczowy, żołądek, bicie serduszka. Takze bardzo mi sie podobało, ze mówił na bieżąco. I na koncu powiedzial, ze wszystko wygląda bardzo ładnie i nie widzi nic niepokojącego.

oar8ikgnjlcssob7.png
    qdkk2n0arn45g84d.png
    Aniołek <3 [*] 17.09.2016 9tc
    Aniołek <3 [*] 02.2018 5/6tc
    01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤

Starania o drugie bobo od 10.2019
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zosiu robiłaś usg na NFZ?

17CDp1.png lcZRp1.png
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zośkaaa wrote:
    U mnie mowil na bieżąco. Ze np.crl wynosi tyle, przeziernosc tyle, kość nosowa obecna, potem okrecal obraz i pokazywał, ze sa dwie stópki, dwie nóżki, dwie raczki, dwa platy mózgu, mozdzek, pęcherz moczowy, żołądek, bicie serduszka. Takze bardzo mi sie podobało, ze mówił na bieżąco. I na koncu powiedzial, ze wszystko wygląda bardzo ładnie i nie widzi nic niepokojącego.
    Nóżki i rączki to widać ale zdolalas dostrzec np żołądek ?:)

uwo99n73lnbybmmo.png
  • anika82 Ekspertka

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja jak zrobił zbliżenie i pytam czy to główka??/ a on nie serce

MonaLiza, Zośkaaa lubią tę wiadomość

28.03.2015 Antosia
    3jgxgzu3j37hb7pn.png
  • katepr Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czas badania zalezy też od dziecka no bo jak nie współpracuje to wiadomo ze się przedłuża. U mnie ma trwać 40min ...niewiem co tak długo ale ten lekarz jest bardzo dokładny :p w poprzedniej ciąży mialam na nfz i trwało może z 10min samego usg.

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Lekarz nie potrafi stwierdzić w którym tygodniu zarodek przestał się rozwijać. Jeszcze 1.6 było wszystko dobrze. A teraz ... Dziewczyny czy w takiej sytuacji może się obejść bez zabiegu skoro dzieciątka nie ma?
    Ja się wypisałam ze szpitala na własne żądanie po wykryciu ciąży obumarłej, nie zgodziłam się na tabletki poronne i pobyt w szpitalu bo u różnych kobiet różnie długo trwa kiedy one zaczną działać a tylko depresja się pogłębia jak tam leżysz... Po 12 dniach zaczął mi się krwotok, pojechałam do szpitala pęcherzyka już nie było ale niestety (u mnie było to około 8tc) moja macica nie oczyściła się sama. Zabieg trwał 20 minut pod narkozą, bezbolesny, w ten sam dzień byłam już w domu. Jeżeli u Ciebie to ten etap ciąży nawet jeżeli tak jak u mnie sam zaczniesz ronić po jakimś czasie to jest małe prawdopodobieństwo że macica sama się oczyści do końca. A resztki są niebezpieczne dla Twojego zdrowia i przyszłej ciąży. Na twoim miejscu nie zgadzałabym się na tabletki.. dadzą l4 na ile będziesz chciała przez ten czas się uspokoisz, spędzisz czas z rodziną, będziesz miała wsparcie i nie będzie ci tak bardzo ciężko jak z krwawieniem pojedziesz do szpitala. Jeżeli będzie trzeba zrobią ci zabieg ale od ręki bez czekania

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 12:13

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Seli Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No u mnie był problem i z dzieckiem i ze mną :D bo zaczęłam się tak śmiać... Że cała się trzęsłam a ze mną dziecko bo dziecko fikało, i tak się nakręcaliśmy :P

dZhdp1.png

Endometrioza głębokonaciekająca IV stopnia, guz jelita grubego zrośniety z macicą, macica, jajnik, jelito w zrostach, jajnik z guzkami, torbielami... Adenomioza na szyjce.

• MonaLiza Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wolałam zabieg niż ronic w bólach nie wiadomo jak długo. Psychicznie dla mnie zabieg był lepszy.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonaLiza wrote:
    Ja wolałam zabieg niż ronic w bólach nie wiadomo jak długo. Psychicznie dla mnie zabieg był lepszy.
    Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie chcieli zrobić zabiegu bez wywołania poronienia tabletkami. U kumpeli to trwało 2 dni... Nie dzięki to ja już wolałam w domu poczekać dłużej ale bez chemii. Natura sama zaczęła działać. Miałam trochę skurczy ale ale bardziej to się po prostu ze mnie lało, przy tabletkach poronnych przeżyłabym to samo

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 12:17

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • MonaLiza Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    spaceangel wrote:
    Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie nie chcieli zrobić zabiegu bez wywołania poronienia tabletkami. U kumpeli to trwało 2 dni... Nie dzięki to ja już wolałam w domu poczekać dłużej ale bez chemii. Natura sama zaczęła działać
    Najpierw dali tabletki.

uwo99n73lnbybmmo.png
  • spaceangel Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia28 wrote:
    Nie ma poprostu lekarz znalazł pusty pęcherzyk nie ma nic zero . Mogę gdybac że ok 9 tyg przestał się rozwijać maluch . Wolę tabletki nie dam się wylyzeczkowac nie
    Bardzo to dziwne ale zarodek był i co wsiąknął jakoś? wchłonął się ? Zazwyczaj albo się krwawi i zaczyna się poronienie albo poronienie zatrzymane i zarodek jest ale obumarły. Baaardzo dziwne ja rozumiem że się przestał rozwijać ale że był i nie ma...

relgvcqgarwutg3a.png

11.2017 - aniołek 8tc
  • Paulina_2603 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paulcia skonsultuj się z innym lekarzem. Twój przypadek jest bardzo dziwny... Zarodek nie mógł tak sobie wyparowac (przepraszam za stwierdzenie). Musiałabyś krwawic itd. Zanim cokolwiek postanowisz, poszlabym jeszcze to sprawdzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 12:30

17CDp1.png lcZRp1.png
  • Agulaa30 Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Seli wrote:
    Agulaa30 to są 3 badania na całą ciążę! Nie wyobrażam sobie... Naprawdę. Dziecko to koszta, masz dwójkę to powinnaś wiedzieć. Tak jak dziewczyny piszą, a co będzie potem? Denerwujesz się bo piszesz, że coś jest nie tak, nie możesz tego sprawdzić... Co będzie potem? Bo nie daj Boże (nie życzę nikomu) będzie coś nie tak to lekarze na nfz nie wystarczą...
    a czy wy rozumiecie co ja pisze?? byłam 2 razy prywatnie !! co mam co tydzień latac na usg ? to ze mam dzieci to nie znaczy ze musze miec fure kasy !! byłam w ciazy blizniaczej i ani razu prywatnie nie byłam bo nie miałam takiej potrzeby!!! nikt mnie nie chce przyjąć dzisiaj na prenatalne bo trzeba czekac!! nawet na zwykle usg nie mozna dzisiaj bo nie maja miejsc! nie w kazdym miescie da sie wszystko załatwic od reki.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 12:28

w4sq9n73sbn750go.png Agata 30.... Blizniaki 9 lat...Czekamy na nastepne dzieciątko .Bicie serduszka 5tydz.5dz.JUZ CIĘ KOCHAMY <3.<3
  • Seli Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa30 wrote:
    a czy wy rozumiecie co ja pisze?? byłam 2 razy prywatnie !! co mam co tydzień latac na usg ? to ze mam dzieci to nie znaczy ze musze miec fure kasy !! byłam w ciazy blizniaczej i ani razu prywatnie nie byłam bo nie miałam takiej potrzeby!!! nikt mnie nie chce przyjąć dzisiaj na prenatalne bo trzeba czekac!! nawet na zwykle usg nie mozna dzisiaj bo nie maja miejsc! nie w kazdym miescie da sie wszystko załatwic od reki.

To zamiast tych dwóch razy trzeba było iść po prostu na prenatalne prywatnie a nie zwykłą wizytę... A to normalne, że trzeba poczekać, ale to kwestia 2-3 dni...

Minie Black lubi tę wiadomość

dZhdp1.png

• katepr Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agulaa przede wszystkim nie krzycz na nas :p
    Czy Ci lekarze u których byłaś prywatnie mają certyfikat FMF? Nikt nie pisał też że masz się odrazu za godzinę umówić :) więcej spokoju. W takim razie czekaj na te wyniki badan prenatalnych ale tam będziesz mieć tylko określone ryzyko pamiętaj.

atdc9vvj09r8djr1.png
    atdcjw4zue2zk2y5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula jest to możliwe, obumarły zarodek się kurczy. U mnie między stwierdzeniem braku akcji serca, a szpitalem miałam odstęp 2 tygodni, dzidzia się zmniejszyła z 1.30 cm na 0.4cm...

Aga, nie będę z Tobą dyskutowala już, bo nie widzę sensu, ale krzyczeć to możesz sobie do lustra, albo na męża. Gratuluję poziomu wypowiedzi!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 czerwca 2018, 12:47

• Agnuka Autorytet

Wysłany: 29 czerwca 2018, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, potrzebuję porady ;)
    odebrałam przed chwilą wyniki posiewu moczu i nie jest dobrze ;/
    Całe szczęście, że mój lekarz jest taki zapobiegliwy, zawsze wychodzi z założenia, że lepiej zrobić coś dodatkowego i mieć jasną sytuację, niż coś przeoczyć...
    czy któraś z Was w poprzedniej ciąży miała zakażenie bakterią streptococcus agalactiae? :( ja już się naczytałam na internecie i już mi serdecznie wystarczy ;<
    jutro rano mam wizytę u swojego lekarza i później w południe prenatalne, także myślę, że rano ustalimy jakiś plan działania i antybiotykoterapię, ale może któraś z Was już to przechodziła i będzie w stanie powedzieć mi coś więcej dzisiaj...?

23cs R. <3
    age.png
    21cs M. <3
    age.png
‹‹ 412 413 414 415 416 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 ważnych rzeczy dotyczących Twoich piersi, które warto wiedzieć

Piersi - symbol kobiecości, płodności i namiętności. Mężczyźni je uwielbiają, a kobiety często zbyt surowo je oceniają. Przeczytaj jak dbać o piersi, co wynaleźli ostatnio polscy naukowcy, jakie objawy powinny Cię zaniepokoić i w jaki sposób piersi mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ