STYCZNIOWE MAMUSIE 2019
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Teraz już coraz większe
Szyjka u mnie też 6 cm, tylko łóżysko... jest na wejściu szyjki praktycznie... Niby na razie nie ma co się przejmować, powinno pójść w górę, ale jeśli nie pójdzie to będzie CC. -
Witam w poniedziałek. U mnie również potwierdził się chłopak:) Niestety szyjka krótka i nakaz odpoczywania, ale jest prawidłowo uformowana i zamknięta, więc mam się bardzo nie martwić.
Mam pytanie z innej beczki... czy jest jakieś ograniczenie w długości wystawionego jednorazowo l4? Dziś lekarz wystawił mi już do końca ciąży i zastanawiam się czy to przejdzie.Ja o zwolnienie nie prosiłam, ale z uwagi na wcześniejsze plamienia i szyjkę, nawet nie pytał mnie o zdanie. Także nie mam zamiaru wychodzić przed szereg, tylko grzecznie stosować się do zaleceń. -
Luucy wrote:Witam w poniedziałek. U mnie również potwierdził się chłopak:) Niestety szyjka krótka i nakaz odpoczywania, ale jest prawidłowo uformowana i zamknięta, więc mam się bardzo nie martwić.
Mam pytanie z innej beczki... czy jest jakieś ograniczenie w długości wystawionego jednorazowo l4? Dziś lekarz wystawił mi już do końca ciąży i zastanawiam się czy to przejdzie.Ja o zwolnienie nie prosiłam, ale z uwagi na wcześniejsze plamienia i szyjkę, nawet nie pytał mnie o zdanie. Także nie mam zamiaru wychodzić przed szereg, tylko grzecznie stosować się do zaleceń.
Trudno mi powiedzieć, ale dość długie wystawił... Wydawało mi się, że takie co 30 dni wystawiają... -
Seli wrote:Teraz już coraz większe
Szyjka u mnie też 6 cm, tylko łóżysko... jest na wejściu szyjki praktycznie... Niby na razie nie ma co się przejmować, powinno pójść w górę, ale jeśli nie pójdzie to będzie CC.
10.04.2018- laparoskopia diagnostyczna-jajowody drożne
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
czarnaiwi wrote:mierzył Ci sondą przezpochwową długość szyjki?
Tak, badał też i robiłam wymaz na chlamydie, ureoplasme i mycoplasme.
Wyjaśnił mi, że od pół roku zaczęto to badać w ciąży bo jak są te bakterie to skracają szyjkę i mogą powodować zapalenie wewnątrzmaciczne. Mówił mądrze więc zdecydowałam się. -
Seli wrote:Tak, badał też i robiłam wymaz na chlamydie, ureoplasme i mycoplasme.
Wyjaśnił mi, że od pół roku zaczęto to badać w ciąży bo jak są te bakterie to skracają szyjkę i mogą powodować zapalenie wewnątrzmaciczne. Mówił mądrze więc zdecydowałam się.
mi też ostatnio coś pobierał, ale nie powiedział co a ja się nie spytałam głupia.
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
czarnaiwi wrote:myślę, że warto.
mi też ostatnio coś pobierał, ale nie powiedział co a ja się nie spytałam głupia.
może ogólnie na czystość? bo to też się badaja już miałam i jest ok.
-
Seli wrote:może ogólnie na czystość? bo to też się bada
ja już miałam i jest ok.
dziewczyny robiące zastrzyki z heparyny- robicie tylko i wyłącznie w brzuch? u mnie z tym coraz gorzej, coraz mniej miejsc gdzie igła wchodzi jak w masło, a co będzie później..
AMH 7,12 ng/ml
LH 5,9 mLu/ml
FSH 5,6 mLu/ml
-
Luucy wrote:Witam w poniedziałek. U mnie również potwierdził się chłopak:) Niestety szyjka krótka i nakaz odpoczywania, ale jest prawidłowo uformowana i zamknięta, więc mam się bardzo nie martwić.
Mam pytanie z innej beczki... czy jest jakieś ograniczenie w długości wystawionego jednorazowo l4? Dziś lekarz wystawił mi już do końca ciąży i zastanawiam się czy to przejdzie.Ja o zwolnienie nie prosiłam, ale z uwagi na wcześniejsze plamienia i szyjkę, nawet nie pytał mnie o zdanie. Także nie mam zamiaru wychodzić przed szereg, tylko grzecznie stosować się do zaleceń.
Mówił Ci lekarz jaka masz dlugosc szyjki?
Co do zwolnienia to nie wiem, ale zawsze myslalam, ze tak max na miesiac wystawiaja, hmm..Natalka 09.12.'15 ♥️
Klaudusia 20 tc, (*) 08.01.'18
Michaś 18 tc, (*) 09.08.'18
Kornelka i Emilka ~1k2o~ 💕 02.12.'19
..............................................
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
Zgodnie z przepisami, zwolnienie lekarskie powinno być wystawione do dnia, w którym niezbędne jest przeprowadzenie ponownego badania stanu zdrowia pacjenta. Czyli od wizyty do wizyty. W zwykłej chorobie może to być tydzień albo dwa, w ciąży najczęściej jest do 30 dni, bo średnio raz na miesiąc chodzimy do lekarza.
Moim zdaniem ZUS może zakwestionować takie L4. W ich ocenie nie będzie pewności, że plamienia i krótka szyjka będą do końca ciąży. W ciągu tylu miesięcy może Ci się poprawić i będziesz zdolna do pracy
A jeszcze jak Ci lekarz wpisał w tym L4, że powinnaś leżeć, to znając ZUS, ja bym się spodziewała szybkiej kontroli..
-
czarnaiwi wrote:a faktycznie może to. no nic-dowiem się na następnej wizycie
dziewczyny robiące zastrzyki z heparyny- robicie tylko i wyłącznie w brzuch? u mnie z tym coraz gorzej, coraz mniej miejsc gdzie igła wchodzi jak w masło, a co będzie później..
U mnie też coraz wiecej problemow... Już mysle o udzie, ale z drugiej strony brzuch jakoś latem zasłonię, a uda już nie bo jak funkcjonowac w takie upaly w dluzszych spodniach? wiec postaram sie jak najdluzej wbijac w brzuch. Chociaż do końcu lata...Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2018, 14:07
Aniołek[*] 17.09.2016 9tc
Aniołek[*] 02.2018 5/6tc
01.12.2018 - Nasz Wielki Cud Czarek ❤
Starania o drugie bobo od 10.2019 -
Cotton - tak moja szyjka ma 2,65cm.
Magdoczka - nie mam leżącego l4, położna wystawiająca mi zwolnienie też nie mówiła nic na tak długie zwolnienie. Zresztą pisałam jeszcze do gina i potwierdził, że może być do dnia porodu, więc nie sądzę, że wystawiał takie pierwszy raz. Oby -
Luucy wrote:Cotton - tak moja szyjka ma 2,65cm.
Magdoczka - nie mam leżącego l4, położna wystawiająca mi zwolnienie też nie mówiła nic na tak długie zwolnienie. Zresztą pisałam jeszcze do gina i potwierdził, że może być do dnia porodu, więc nie sądzę, że wystawiał takie pierwszy raz. Oby
To oszczedzaj sie, oby się nie skracala.
Natalka 09.12.'15 ♥️
Hashimoto, trombofilia (białko S- 55%, MTHFR C677T homo, PAI 1 homo); ANA2 1:2560; niewydolność cieśniowo-szyjkowa-> TAC od X.'18 -
Ja robię zastrzyki i od jakichś 2 tygodni robię sobie sama. Mój mąż wbijal igle szybko ja sama wnikam tam że przykładem do skóry igle i wtedy dopiero ja wciskam. Czasem wchodzi ciężej ale raczej ok. Nie wyobrażam sobie robić zastrzyki gdzie indziej jak w brzuch. Jak sama robię mam też mniejsze siniaki.
Jak teraz jest przewagą chłopców to coś czuje że teraz posypia się dziewczynkiMoże u mnie w środę się w końcu coś ujawni
-
MonaLiza wrote:Ja robię zastrzyki i od jakichś 2 tygodni robię sobie sama. Mój mąż wbijal igle szybko ja sama wnikam tam że przykładem do skóry igle i wtedy dopiero ja wciskam. Czasem wchodzi ciężej ale raczej ok. Nie wyobrażam sobie robić zastrzyki gdzie indziej jak w brzuch. Jak sama robię mam też mniejsze siniaki.
Jak teraz jest przewagą chłopców to coś czuje że teraz posypia się dziewczynkiMoże u mnie w środę się w końcu coś ujawni
A mi się wydaję, że będą chłopaki górowaćbo w sumie mówi się, że dziewczynek więcej się rodzi a z tego co widzę to to się zmienia i jednak to chłopaków jest więcej.
-
Luucy wrote:Za dwa tygodnie połówkowe, więc podejrzymy szyjkę znowu. Mam nadzieję, że przez ten czas nic się nie stanie więcej. Lekarz wspominał o pessarze i w razie czego będę na niego nalegała.
Jak cos to nalegaj,lepiej mieć niż nie w takich sytuacjach. Szyjka bardzo szybko sie moze skrócić. Ja juz mam kupiony, za tydzien zakładamy...Natalka 09.12.'15 ♥️
cotton wrote:Jak cos to nalegaj,lepiej mieć niż nie w takich sytuacjach. Szyjka bardzo szybko sie moze skrócić. Ja juz mam kupiony, za tydzien zakładamy...
A jaką masz długość? Ja w 12 tyg miałam 2,5 cm, potem wydłużyła się do 3,1 cm i teraz znowu skróciła. Nie wiem też jaką miałam przed i na początku ciąży, także może mam naturalnie dosyć krótką. Na pewno będę to kontrolować, biorę luteinę, magnez i doraźnie nospę.