X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki wykład dla Was na dzisiaj: :) Zboczenie zawodowe, chociaż to w ogóle nie mój temat, bo uczę na co dzień Baz Danych :)

Postanowiłam Wam to napisać, bo martwię się o każdą Styczniówkę a wenę miałam po przeczytaniu podpisu Ag na 30 tydz ciąży.

W trakcie ciąży Twoja dieta powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia. Pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych składników kości. Odpowiednia ilość wapnia w codziennym pożywieniu przyszłej mamy zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka. Jest on również istotny w profilaktyce osteoporozy.

Wapń odgrywa też dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.

Jak dostarczać wapń w codziennej diecie?

Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli. Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.

Wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować.

mi dr mówiła żeby brać w okresie jesienno - zimowym witaminy ze zwiększoną ilością wit D

Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje:
    1 l mleka - 3-4 szkl. (można zastąpić np. 35 dag białego sera lub dwa trójkąciki serka toopionego)
    lub 1 l kefiru
    lub 600 ml jogurtu naturalnego

isabelle, jonka91, MartaKD, rastafanka lubią tę wiadomość

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny

Też mam problem ze spaniem.. boli mnie krzyż, nie potrafię się dobrze ułożyć, nawet podusia nic mi nie daje.. W dodatku obudziłam się z bólem głowy i katarem- chyba przeziębienie mnie bierze.. :(

• MartaKD Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy coś dojrzycie,jest podpisane niby:) ale wstawiam.
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b70263b06ee.jpg

Kawa, isabelle, jonka91, Ewelina88, M4DZI4, bluegirl89, Anutka, rastafanka lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i du*a, nie idę do domu:( powiedziałam o plamieniu na wizycie i powiedzieli ze mam zostać jeszcze:(

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej i ja też kiepsko sypiam ale nic mnie na szczęście nie boli tylko ułożyć się nie mogę jak wstanę na 1 siku i później klops męczę się, do tego dochodzi mój mały zbój co rozrabia w swoim apartamencie i co tu zrobić :)
    bryy za oknem tak zimno rano mieliśmy 0 stopni a ja zaraz muszę z łózka wyjść bo do szkoły jadę a tak mi się nie chce... no ale cóż jak trza to trza... miłego dzionka dla wszystkich

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki nie twierdzę że jest źle, ale na pewno lepiej nie będzie, tylko gorzej ;) Może któraś stosuje jakieś ćwiczenia na kręgosłup? Basenu przy takiej pogodzie sobie nie wyobrażam. Z resztą u mnie pływalnia jest kiepska...

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię pływać, ale w basenie mi zawsze zza zimno i ciężko się przełamać by do niego wejść.. :P

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Wiki no ja jak mialam setkę to brałam po jednej, faktycznie sluzu mniej. Dali mi setki na recepcie ze szpitala z refundacja ale to podobno błąd lekarza bo 100 jest refundowana do 18tc, ale jak oni to sprawdzają to nie wiem. 50 parę zł kosztuje ( ok 5 chyba)

A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować :)

Ag... lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam mleka do kawy- skończyło się.

Więc idę jeszcze pospać pod cieplutkim kocykiem :)

Nie naskrobcie za dużo! :P

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki, ja z powodu zgagi jestem bliska dziennego ideału spożycia mleka. Mąż tylko butelki donosi ze sklepu. Ja piję 2%, bo takie najbardziej mi smakuje.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry porannie:)

U mnie z rana było -11C, teraz jest -4C czyli robi się cieplej heheheh

i tak jak Kawa idę dalej spać hehehehe

miłego dzionka:)

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq ile? 036.gif A ja myślałam że moje 2 stopnie na zewnątrz to straszny ziąb. ;) Trzeba dzisiaj było założyć zimową kurtkę :/

201501145565.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to już nie mogę patrzeć na swoje nogi.. takiego cellulitu to ja w życiu nie widziałam, normalnie jestem w szoku. Po urodzeniu wracam do moich systematycznych masaży bańką chińską bo normalnie wstyd!

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniu hehehehee tak, tak -11C......i jeszcze mróz trzyma....ptaki głodomory "napadły" na winogron hehehe...

jak ja bym chciała mieć +2C:)

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    aniu hehehehee tak, tak -11C......i jeszcze mróz trzyma....ptaki głodomory "napadły" na winogron hehehe...

jak ja bym chciała mieć +2C:)

Malenq, ty mieszkasz w Suwałkach?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować :)

50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
    :)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Ja się dziś tylko witam.
    Jakoś nie mam weny, zaraz chyba wracam do spania.

Miłego dnia!

relgh371rphwpz6l.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
    :)

Pół mózgu mocno daje się we znaki ;)

Ag... lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    U mnie też zimno ale poszłam na pół godzinny spacer z psem i się lepiej czuje. Wczoraj po pracy mąż zabrał mnie do sh bo że względu na to że kiedyś mieliśmy swój to lubimy chodzic a tu dupa. Zamknięte. Aż płakać mi się chciało ale dziś jedziemy bo nowy towar. He he. .
    Co do porodu to ja zaproponowałam i on się zgodził. Nie wyobrazam sobie porodu bez niego. Od samego początku chodzi że mną do lekarza. Nie przeszkadza mi jak jest przy badaniu ginekologicznym, i tak się nie patrzy, na usg dopochwowym też był. Poród dla nas to cud narodzin i nawet jak będzie chciał cały obejrzeć nie przeszkadza mi to. Też chciałabym ale nie zgodze się na nagranie. :-) Pepowiny tylko nie chciał przeciąć ale kiedyś rozmowie z kolega zmienił zdanie ale wątpię że da radę. Ja na pewno nie potrafilabym. No ale każda para ma inne zdanie na temat poródu, itp.

lwuska55592 lubi tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wypelnialam ankietę satysfakcji pacjenta.
    W pyt co powinniśmy zmienić aby pobyt był bardziej komfortowy napisałam kucharza:D

W porównaniu do rudy sl, jedzenie tu jest okropne!!!

Paula44, agnesik lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
‹‹ 1025 1026 1027 1028 1029 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mięśniaki macicy - przyczyny, objawy, leczenie

Mięśniaki macicy mogą występować nawet u 3 na 4 kobiety, w dowolnym momencie życia. U kogo jednak występują najczęściej? Czy znane są przyczyny powstawania mięśniaków macicy? Jakie są najczęstsze objawy i co powinno skłonić do wizyty u lekarza?

CZYTAJ WIĘCEJ