*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczynki wykład dla Was na dzisiaj:
Zboczenie zawodowe, chociaż to w ogóle nie mój temat, bo uczę na co dzień Baz Danych 
Postanowiłam Wam to napisać, bo martwię się o każdą Styczniówkę a wenę miałam po przeczytaniu podpisu Ag na 30 tydz ciąży.
W trakcie ciąży Twoja dieta powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia. Pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych składników kości. Odpowiednia ilość wapnia w codziennym pożywieniu przyszłej mamy zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka. Jest on również istotny w profilaktyce osteoporozy.
Wapń odgrywa też dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.
Jak dostarczać wapń w codziennej diecie?
Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli. Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.
Wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować.
mi dr mówiła żeby brać w okresie jesienno - zimowym witaminy ze zwiększoną ilością wit D
Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje:
1 l mleka - 3-4 szkl. (można zastąpić np. 35 dag białego sera lub dwa trójkąciki serka toopionego)
lub 1 l kefiru
lub 600 ml jogurtu naturalnego
isabelle, jonka91, MartaKD, rastafanka lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
nick nieaktualny
-
hej i ja też kiepsko sypiam ale nic mnie na szczęście nie boli tylko ułożyć się nie mogę jak wstanę na 1 siku i później klops męczę się, do tego dochodzi mój mały zbój co rozrabia w swoim apartamencie i co tu zrobić

bryy za oknem tak zimno rano mieliśmy 0 stopni a ja zaraz muszę z łózka wyjść bo do szkoły jadę a tak mi się nie chce... no ale cóż jak trza to trza... miłego dzionka dla wszystkich -
nick nieaktualny
-
Ag... wrote:Wiki no ja jak mialam setkę to brałam po jednej, faktycznie sluzu mniej. Dali mi setki na recepcie ze szpitala z refundacja ale to podobno błąd lekarza bo 100 jest refundowana do 18tc, ale jak oni to sprawdzają to nie wiem. 50 parę zł kosztuje ( ok 5 chyba)
A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować
Ag... lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
isabelle wrote:A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować

50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
-
Cześć dziewczyny.
U mnie też zimno ale poszłam na pół godzinny spacer z psem i się lepiej czuje. Wczoraj po pracy mąż zabrał mnie do sh bo że względu na to że kiedyś mieliśmy swój to lubimy chodzic a tu dupa. Zamknięte. Aż płakać mi się chciało ale dziś jedziemy bo nowy towar. He he. .
Co do porodu to ja zaproponowałam i on się zgodził. Nie wyobrazam sobie porodu bez niego. Od samego początku chodzi że mną do lekarza. Nie przeszkadza mi jak jest przy badaniu ginekologicznym, i tak się nie patrzy, na usg dopochwowym też był. Poród dla nas to cud narodzin i nawet jak będzie chciał cały obejrzeć nie przeszkadza mi to. Też chciałabym ale nie zgodze się na nagranie.
Pepowiny tylko nie chciał przeciąć ale kiedyś rozmowie z kolega zmienił zdanie ale wątpię że da radę. Ja na pewno nie potrafilabym. No ale każda para ma inne zdanie na temat poródu, itp.
lwuska55592 lubi tę wiadomość

Może któraś stosuje jakieś ćwiczenia na kręgosłup? Basenu przy takiej pogodzie sobie nie wyobrażam. Z resztą u mnie pływalnia jest kiepska...