*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczynki wykład dla Was na dzisiaj:
Zboczenie zawodowe, chociaż to w ogóle nie mój temat, bo uczę na co dzień Baz Danych
Postanowiłam Wam to napisać, bo martwię się o każdą Styczniówkę a wenę miałam po przeczytaniu podpisu Ag na 30 tydz ciąży.
W trakcie ciąży Twoja dieta powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia. Pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych składników kości. Odpowiednia ilość wapnia w codziennym pożywieniu przyszłej mamy zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka. Jest on również istotny w profilaktyce osteoporozy.
Wapń odgrywa też dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.
Jak dostarczać wapń w codziennej diecie?
Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.
Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli. Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.
Wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować.
mi dr mówiła żeby brać w okresie jesienno - zimowym witaminy ze zwiększoną ilością wit D
Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje:
1 l mleka - 3-4 szkl. (można zastąpić np. 35 dag białego sera lub dwa trójkąciki serka toopionego)
lub 1 l kefiru
lub 600 ml jogurtu naturalnego
isabelle, jonka91, MartaKD, rastafanka lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
nick nieaktualny
-
hej i ja też kiepsko sypiam ale nic mnie na szczęście nie boli tylko ułożyć się nie mogę jak wstanę na 1 siku i później klops męczę się, do tego dochodzi mój mały zbój co rozrabia w swoim apartamencie i co tu zrobić
bryy za oknem tak zimno rano mieliśmy 0 stopni a ja zaraz muszę z łózka wyjść bo do szkoły jadę a tak mi się nie chce... no ale cóż jak trza to trza... miłego dzionka dla wszystkich -
nick nieaktualny
-
Ag... wrote:Wiki no ja jak mialam setkę to brałam po jednej, faktycznie sluzu mniej. Dali mi setki na recepcie ze szpitala z refundacja ale to podobno błąd lekarza bo 100 jest refundowana do 18tc, ale jak oni to sprawdzają to nie wiem. 50 parę zł kosztuje ( ok 5 chyba)
A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować
Ag... lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
isabelle wrote:A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować
50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
-
Cześć dziewczyny.
U mnie też zimno ale poszłam na pół godzinny spacer z psem i się lepiej czuje. Wczoraj po pracy mąż zabrał mnie do sh bo że względu na to że kiedyś mieliśmy swój to lubimy chodzic a tu dupa. Zamknięte. Aż płakać mi się chciało ale dziś jedziemy bo nowy towar. He he. .
Co do porodu to ja zaproponowałam i on się zgodził. Nie wyobrazam sobie porodu bez niego. Od samego początku chodzi że mną do lekarza. Nie przeszkadza mi jak jest przy badaniu ginekologicznym, i tak się nie patrzy, na usg dopochwowym też był. Poród dla nas to cud narodzin i nawet jak będzie chciał cały obejrzeć nie przeszkadza mi to. Też chciałabym ale nie zgodze się na nagranie.Pepowiny tylko nie chciał przeciąć ale kiedyś rozmowie z kolega zmienił zdanie ale wątpię że da radę. Ja na pewno nie potrafilabym. No ale każda para ma inne zdanie na temat poródu, itp.
lwuska55592 lubi tę wiadomość