X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczynki wykład dla Was na dzisiaj: :) Zboczenie zawodowe, chociaż to w ogóle nie mój temat, bo uczę na co dzień Baz Danych :)

Postanowiłam Wam to napisać, bo martwię się o każdą Styczniówkę a wenę miałam po przeczytaniu podpisu Ag na 30 tydz ciąży.

W trakcie ciąży Twoja dieta powinna zawierać odpowiednią ilość wapnia. Pierwiastek ten jest jednym z najważniejszych składników kości. Odpowiednia ilość wapnia w codziennym pożywieniu przyszłej mamy zapewnia prawidłową gęstość kostną u noworodka. Jest on również istotny w profilaktyce osteoporozy.

Wapń odgrywa też dużą rolę w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Odpowiednia ilość tego składnika w diecie może zapobiegać występowaniu nadciśnienia ciążowego, stanu przedrzucawkowego oraz przedwczesnego porodu.

Jak dostarczać wapń w codziennej diecie?

Zapotrzebowanie na wapń powinno być zaspokajane w diecie. Suplementację tego składnika stosuje się tylko w uzasadnionych przypadkach – jeśli lekarz ją zaleci.

Najlepszym źródłem wapnia jest mleko i jego przetwory. Aby dostarczyć odpowiednią ilość wapnia dla Ciebie i Twojego dziecka, w trakcie ciąży powinnaś spożywać dziennie 3-4 szklanki chudego mleka lub wymiennie inne napoje mleczne (kefir, jogurt) oraz częściowo ser żółty. Chude mleko zalecane jest dlatego, iż tłuszcz mleczny i cholesterol sprzyjają rozwojowi miażdżycy tętnic. Z tych samych powodów nie zaleca się spożywania zbyt dużej ilości serów, które poza tłuszczem zawierają też duże ilości soli. Wapń jest obecny również w niektórych wodach mineralnych, zielonych warzywach, takich jak szpinak i brokuły, owocach i produktach zbożowych oraz migdałach.

Wapń jest najlepiej przyswajalny w towarzystwie witaminy D, którą w ciąży należy suplementować.

mi dr mówiła żeby brać w okresie jesienno - zimowym witaminy ze zwiększoną ilością wit D

Dzienne zapotrzebowanie na wapń realizuje:
    1 l mleka - 3-4 szkl. (można zastąpić np. 35 dag białego sera lub dwa trójkąciki serka toopionego)
    lub 1 l kefiru
    lub 600 ml jogurtu naturalnego

isabelle, jonka91, MartaKD, rastafanka lubią tę wiadomość

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny

Też mam problem ze spaniem.. boli mnie krzyż, nie potrafię się dobrze ułożyć, nawet podusia nic mi nie daje.. W dodatku obudziłam się z bólem głowy i katarem- chyba przeziębienie mnie bierze.. :(

• MartaKD Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy coś dojrzycie,jest podpisane niby:) ale wstawiam.
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9b70263b06ee.jpg

Kawa, isabelle, jonka91, Ewelina88, M4DZI4, bluegirl89, Anutka, rastafanka lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i du*a, nie idę do domu:( powiedziałam o plamieniu na wizycie i powiedzieli ze mam zostać jeszcze:(

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej i ja też kiepsko sypiam ale nic mnie na szczęście nie boli tylko ułożyć się nie mogę jak wstanę na 1 siku i później klops męczę się, do tego dochodzi mój mały zbój co rozrabia w swoim apartamencie i co tu zrobić :)
    bryy za oknem tak zimno rano mieliśmy 0 stopni a ja zaraz muszę z łózka wyjść bo do szkoły jadę a tak mi się nie chce... no ale cóż jak trza to trza... miłego dzionka dla wszystkich

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki nie twierdzę że jest źle, ale na pewno lepiej nie będzie, tylko gorzej ;) Może któraś stosuje jakieś ćwiczenia na kręgosłup? Basenu przy takiej pogodzie sobie nie wyobrażam. Z resztą u mnie pływalnia jest kiepska...

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja lubię pływać, ale w basenie mi zawsze zza zimno i ciężko się przełamać by do niego wejść.. :P

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    Wiki no ja jak mialam setkę to brałam po jednej, faktycznie sluzu mniej. Dali mi setki na recepcie ze szpitala z refundacja ale to podobno błąd lekarza bo 100 jest refundowana do 18tc, ale jak oni to sprawdzają to nie wiem. 50 parę zł kosztuje ( ok 5 chyba)

A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować :)

Ag... lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam mleka do kawy- skończyło się.

Więc idę jeszcze pospać pod cieplutkim kocykiem :)

Nie naskrobcie za dużo! :P

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki, ja z powodu zgagi jestem bliska dziennego ideału spożycia mleka. Mąż tylko butelki donosi ze sklepu. Ja piję 2%, bo takie najbardziej mi smakuje.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry porannie:)

U mnie z rana było -11C, teraz jest -4C czyli robi się cieplej heheheh

i tak jak Kawa idę dalej spać hehehehe

miłego dzionka:)

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq ile? 036.gif A ja myślałam że moje 2 stopnie na zewnątrz to straszny ziąb. ;) Trzeba dzisiaj było założyć zimową kurtkę :/

201501145565.png
  • Selene Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to już nie mogę patrzeć na swoje nogi.. takiego cellulitu to ja w życiu nie widziałam, normalnie jestem w szoku. Po urodzeniu wracam do moich systematycznych masaży bańką chińską bo normalnie wstyd!

eNortjKzUjIytDAwMVKyBlwwFXACzg,,50.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 października 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aniu hehehehee tak, tak -11C......i jeszcze mróz trzyma....ptaki głodomory "napadły" na winogron hehehe...

jak ja bym chciała mieć +2C:)

• isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    aniu hehehehee tak, tak -11C......i jeszcze mróz trzyma....ptaki głodomory "napadły" na winogron hehehe...

jak ja bym chciała mieć +2C:)

Malenq, ty mieszkasz w Suwałkach?

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    A 50 zł to już sporo za coś co idzie jak woda. Ja kupuję 50-tki, bo tak mi gin przepisuje i za płaciłam chyba kilka zł za opakowanie. Teraz jak wyleczyłam infekcję to ta wypływająca luteina z dwóch tabletek jest do ogarnięcia, tylko trochę na wkładce rano i wieczorem. No ale bez wkładek w ciąży to już się nie da funkcjonować :)

50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
    :)

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć,
    Ja się dziś tylko witam.
    Jakoś nie mam weny, zaraz chyba wracam do spania.

Miłego dnia!

relgh371rphwpz6l.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    50 dawka:) nie 50zl, Cena w nawiasie 5 zl.
    :)

Pół mózgu mocno daje się we znaki ;)

Ag... lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny.
    U mnie też zimno ale poszłam na pół godzinny spacer z psem i się lepiej czuje. Wczoraj po pracy mąż zabrał mnie do sh bo że względu na to że kiedyś mieliśmy swój to lubimy chodzic a tu dupa. Zamknięte. Aż płakać mi się chciało ale dziś jedziemy bo nowy towar. He he. .
    Co do porodu to ja zaproponowałam i on się zgodził. Nie wyobrazam sobie porodu bez niego. Od samego początku chodzi że mną do lekarza. Nie przeszkadza mi jak jest przy badaniu ginekologicznym, i tak się nie patrzy, na usg dopochwowym też był. Poród dla nas to cud narodzin i nawet jak będzie chciał cały obejrzeć nie przeszkadza mi to. Też chciałabym ale nie zgodze się na nagranie. :-) Pepowiny tylko nie chciał przeciąć ale kiedyś rozmowie z kolega zmienił zdanie ale wątpię że da radę. Ja na pewno nie potrafilabym. No ale każda para ma inne zdanie na temat poródu, itp.

lwuska55592 lubi tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 24 października 2014, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wypelnialam ankietę satysfakcji pacjenta.
    W pyt co powinniśmy zmienić aby pobyt był bardziej komfortowy napisałam kucharza:D

W porównaniu do rudy sl, jedzenie tu jest okropne!!!

Paula44, agnesik lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
‹‹ 1025 1026 1027 1028 1029 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ