X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli nawet jak nie ciąża uważasz że nie warto zapinać pasów...
    Ja mam w rodzinie przypadek śmiertelny gdzie osoba nie zapięła pasów i inny samochód uderzył i śmierć na miejscu..ąle nie będziemy się licytować...
    Nawet drobne uderzenie może spowodować tragedie, po coś te pasy w samochodach są...

Ale nie ma co faktycznie dyskutować, ja mam inne zdanie na ten temat i się w tej kwestii nie dogadamy.
    Oby nigdy nie spotkało nas takie nieszczęście jak wypadek samochodowy. Koniec tematu

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:35

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goosiaczek2 wrote:
    Dziewczyny mam pytanie czy wy też tak macie że po każdym posiłku co jecie czujecie takie uczucie pełności po czym odbija mi się hmm tak jak by mi się ulewało i towarzyszy temu straszna zgaga? nie wiem co o tym myśleć a nie jem w cale dużo

Oj tez tak mam, i to bardzo... A na zgage pomaga mi jedynie siemie lniane, niby dostalam jakies tablety od poloznej, ale nie chce sie faszerowac.

Moj pepek co chwile sie przeksztalca, jue nieraz mialam taki wlasnie jakby posiniaczony, i bardzo bolesny przy kazdym kontakcie nawet z ubraniem. Pewnego dnia mnie cos kulo przy nim, poczulam takie male "pyk" i bol minal. Mysle ze poprostu wszystko sie tam rozciaga. Rzadka to przypadlosc, ale znajoma przy blizniakach tez sie bradzo na to skarzyla. Wiec mysle ze to normalne.

Pasy zapinam zawsze, jestem przekonana ze wiecej szkod wyrzadzi nie-zapiecie pasow. Ale kazdy robi jak uwaza.

Agus89 lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie argumentem za pasami był wypadek Księżnej Diany, z czworga pasażerów przeżył tylko ten, który miał zapięte pasy, a wiadomo była tam mielonka :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:38

FITop1.png

Wysłany: 28 października 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarko i co opanowałaś wagę? Nadal twardo starasz się nie jeść za dużo słodkiego itp?

mhsvp07w3ex0n696.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goosiaczek2 wrote:
    gwiazdeczko badania badaniami i artykuły oczywiście możemy czytać ja niejednokrotnie spotkałam się osobiście z przypadkami ze właśnie niezapięte pasy uratowały życie również ciężarnym. Podam ci przykład mój dobry kolega dwa miesiące temu zginął właśnie przez to ze miał pasy spalił się żywcem w własnym aucie przez co? przez to ze miał pasy i pewnie w panice nie mógł ich odpiąć. Ty masz statystyki internetowe ja życiowe wiec ten temat też powinien być nieporuszany albo traktowany dla każdego indywidualnie. Tak samo jak karmienie czy poród.

Zgadzam się. Ja nie zapinam od dawna, znajoma w 5 miesiącu ciąży miała wypadek, nie miała zapiętych pasów, skończyło się siniakiem i pobytem w szpitalu na obserwacji, lekarz stwierdził że gdyby miała zapięte pasy najprawdopodobniej płód by został ,,zgnieciony,,.
    Znam też przypadek że że jedna z 4 osób uczestniczących w wypadku miała zapięte pasy i to ona zginęła. Sytuacje są różne, pasy są po coś ale prawo nie nakazuje kobietom w ciąży ich używania zapewne z jakiegoś powodu. Każda robi jak uważa.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:46

Agus89 lubi tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    Zielarko i co opanowałaś wagę? Nadal twardo starasz się nie jeść za dużo słodkiego itp?
    Nie jem słodyczy :D i...unikam wagi :D :D :D w czwartek do gina maszeruję więc się zderzę z rzeczywistością :D hahahaha

A co do pasów jeszcze, może lepiej byłoby ten dolny pas biodrowy dawac za plecy, niech trzyma tylko pas piersiowy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:46

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

FITop1.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dlatego twierdzę, że każda z nas jest osobą świadomą i też takie decyzje podejmuje.

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lwuska55592 wrote:
    Sytuacje są różne, pasy są po coś ale prawo nie nakazuje kobietom w ciąży ich używania zapewne z jakiegoś powodu. Każda robi jak uważa.

dokładnie tak dziękuję za poparcie ale nie drążmy już tego tematu:)

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jest jakiś sposób żeby zapinać pasy jakoś tak nisko na biodrach
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e1c117d676d.jpg
    Gdy pas zssuwa nam się na brzuch to wiadomo że może więcej biedy niż pożytku.
    Polecam wujka Google gdzieś na pewno jest dokładny opis jak się zapinać a jak nie;)

Chce mi się coś słodkiego masakra. Nie miałam wcześniej napadów a teraz masakra..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:53

Agus89 lubi tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    chwila na opisanie co sie dzieje na mojej SR

w temacie porodu pani nas poinformowała kiedy udac sie do szpitala czyli gdy skurcze sa co 5-7 minut jesli mieszkamy dosc blisko
    jak odróżnić skurcze przepowiadające od porodowych (porodowe narastają czyli odste miedzy nimi sie skraca askurcze wydłużają, są w miarę regularne i jeżeli wezmiemy ciepły prysznic lub 20-30 minutowa kapiel w wannie nie ustepują

poinformowala tez jak to mniej wiecej bedzie wygladac w szpitalu, jak sie mierzy rozwarcie i o tym, że z reguły przy rozwarciu na 7 cm nie mamy juz siły, ale od tego momentu to już niewiele brakuje

z ciekawostek dowiedzialam sie, że dziecko w trakcie porodu też się przekręca, tak jakby się wkrecało

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ostatnie zajecia byly o uśmierzaniu bólu porodowego, pani pokazywała rózne ćwiczenia ktore powinny pomóc a potem omówiła sposoby farmakologiczne, przy czym od razu zapytała czy chcemy wiedziec ogólnie czy ma nas poinformowac o tym co jest dostepne u nas w szpitalu, stwierdzilysmy,że chcemy te ktore mozemy dostac :)
    u nas nie ma zzo na zyczenie niestety, ale poinformowala, ktory z okolicznych szpitali daje taka mozliwosc
    no i zawsze nam mowi jak jest naprawde na porodowce, nie slodzi ze jest nie wiadomo jak dobrze, ale tez nie straszy i poza tym ze czasem jej sie dygresje zdarzają, to jest ok

lwuska55592, Gwiazdeczka27 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013

Wysłany: 28 października 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobitki,czy któraś też tak ma, że dziecko grzebie jak by w pachwinach? Tak jak by tam smyrało rączkami, takie dziwne uczucie...

Od jakiegoś czasu też zauważyłam,że jak leże na prawym boku to synek tak się rozpycha jak by miał przebić się przez skóre, tak boli, nie są to gwałtowne ruchy tylko takie wolne wypychanie i to silne. Chyba tego boku nie lubi

Właśnie co do SR to jak czegoś ciekawego się dowiecie to piszcie. Ja np. Nie chodze do sr bo nie moge :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 20:02

mhsvp07w3ex0n696.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lwuska55592 wrote:
    jest jakiś sposób żeby zapinać pasy jakoś tak nisko na biodrach
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5e1c117d676d.jpg
    Gdy pas zssuwa nam się na brzuch to wiadomo że może więcej biedy niż pożytku.
    Polecam wujka Google gdzieś na pewno jest dokładny opis jak się zapinać a jak nie;)

Chce mi się coś słodkiego masakra. Nie miałam wcześniej napadów a teraz masakra..

Tak właśnie robię :)
    Wróciłam... Oglądaliśmy dzisiaj oddział a później były ćwiczenia. Po pobycie na sali porodowej mam ochotę powiedzieć: pier**lę, nie rodzę :D

lwuska55592, renia83, isabelle, Agus89, jonka91 lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może Chanela jeszcze coś dopowie o czym zapomniałam

a co do pasów mam adapter i zapinam, jak nie mialam tez zapinałam ale więcej czasu zajmowało umieszczenie go pod brzuchem tak, żeby na brzuch nie zjeżdżał

jak miałam stłuczkę miałam zapięte i tylko dlatego nie rabnęłam brzuchem o kierownicę, bo mimo, że ja już stałam a koleś bardzo szybk nie jechał to szarpnęło mnie a radio wyjechało do połowy

każda zrobi jak uważa ja znam więcej przypadów gdzie ktoś zginął/miał duże urazy z powodu braku pasów i znam takie (dużo mniej), że niewiele mu się stało, bo miał niezapięte
    w razie czego miejmy nadzieję, że decyzja którą podejmiemy będzie dobra

Gwiazdeczka27, Paula44, Agus89 lubią tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczko jeżeli chodzi o leżenie na prawym boku to i ja tak mam, identycznie wolne wypychanie aż do granic. Może aż tak nie boli ale jest bardzo bardzo nieprzyjemne.

szpilka fajnie na tej szkole rodzenia;) Ja jednak nie będę chodziła szkoda mi tych 300 zł ale w sumie i po co jak możesz z nami podzielić się informacjami;)

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam adapter pasów. Bardzo polecam.

Wybaczcie. ... ale kto nie zapinana pasów i to jeszcze w ciąży ...
    Hmm.... to głupota. A tekst lekarza, który stwierdził, że gdyby była zapieta to by dziecko zgniotla.... powinien zmienić zawód! !!!!

Gwiazdeczka27, MonikaDM, Agus89 lubią tę wiadomość

• Ag... Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wrrrr, wlasnie dostalam odmowe wyplaty odszkodowania za pobyt w szpitalu ( prawie 2000) bo z powodu ciazy, mimo ze moje warunki nic takiego nie mówią.
    jutro zas wojna z Uniqa- masakra o kazda naleznosc trzeba sie z nimi kłócic! co to za wredna firma jest!

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szpilko, a położna nie mówiła nic o wpływie zzo na dziecko? Bo u nas dziś powiedziała, że dzieci które się urodziły po znieczuleniu mają gorszy odruch ssania i często nie są zainteresowane piersią (że są otępiałe). Ale może tylko tak powiedziała żeby nas zniechęcić?
    W sumie wszędzie piszą, że nie ma wpływu na dziecko... Ehh, sama nie wiem :/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 20:18

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/8339ccc5eddd.jpg

Mam taki. Na dole pokazane jak zapinać. Taka wkładka między nogami. Jest super.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 20:18

• szpilka Autorytet

Wysłany: 28 października 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale to chyba po dolarganie a nie po zzo

nasza powiedziala ze najczesciej u nas stosuje sie dolargan na znieczulenie, to jest pochodna morfiny i to najczesciej moze powodowac lekkie poczatkowe otepienie, ale szybko przemijajace

powiedziala nam tez zeby mimo wszystko sie tego nie bac jezeli już naprawde nie bedziemy dawac rady a bedzie jeszcze czas na podanie takiego znieczulenia, i ze u nas czasami to lekarz sam z siebie zleca jak widzi ze dana rodzaca za nic juz nie da rady dluzej bez znieczulenia, jest jeszcze drugi srodek mniej wplywajacy na stan matki i dziecka, ale tez mniej znieczulajacy, ale nie paietam nazwy niesttey
    no i czasami jest gaz teraz koniec roku i nie ma, moze jak bede rodzic w styczniu to bedzie z nowej puli pieniedzy

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 20:21

rastafanka lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
‹‹ 1069 1070 1071 1072 1073 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - najczęstsze przyczyny, objawy i leczenie

Suchość pochwy to wstydliwa dolegliwość, która dotyka wielu kobiet. Kiedy się pojawia? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z odpowiednim nawilżeniem pochwy? Czy suchość pochwy można leczyć? 

CZYTAJ WIĘCEJ