*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Moja koleżanka miała okolice pępka tak sine, jakby jej ktoś przywalił pięścią
To silnie ukrwiony rejon, pamiętajmy, że same, gdy byłyśmy w brzuchu. byłyśmy połączone ze swoimi mamami w tym miejscu
Ja nie mam spektakularnych wycieków, miewam tylko skorupkę z siary na sutkach.
co do nawału, warto:
-mieć wtedy w domu schłodzone zbite liście kapusty by chłodzić gorące piersi,
-jak najczęściej przystawiać dziecko do piersi,
-pamiętać, że dziecko odciąga pokarm najpierw od strony bródki i tak ustawiać dziecko by było zwrócone bródka w stronę ewentualnego zastoju,
-rozgrzewać pierś przed karmieniem np pod prysznicem, lub przykładając gorącą pieluchę, to usprawnia wypływ pokarmu
-chłodzić pierś po karmieniu przykładając zbitą kapustę
Sama byłam zszokowana rozmiarem i stanem biustu w nawale :0 jakby mi ktoś pod skórę włożył dwa drewniane, wielkie klocki!Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 17:27
-
Kawa w moim poprzednim niemieckim 22-letnim gratku mezus zrobil odpalanie na przycisk bo stacyjka nie stykala, wiec znam ten bol jak auto z nienacka nie chce zapalic, a raz to juz z przyciskiem nie chcialo jak robilam zakupy na impreze i wiadomo 5 sklepow trzeba bylo zahaczyc bo w tym alkohole, w innym warzywa na salatki i ta menda ani me ani be, kontrolki swieca normalnie czyli nie akumulator, wiec w nerwach odczepilam kable od przycisku i na krotko odpalilam i sie udalo, dobrze, ze kiedys widzialam jak mezus to robil
-
Hejka
ja po wizycie
dzis równe skończone 30 tygodni a mała wielkością na 32 tydzien , szacunkowy waga 1700!!!! ,pessarem jednak na razie nie zobaczymy za 2 tygodnie widziałam malutka na 3d miała niezle pucki heheh rączka sie zasłaniała i nie chciała cała pokazać
ale słodka i tak cudowny widok !!!
Szczęśliwa jestem)))
zielarka, Cookie, lwuska55592, jonka91, Kawa, Ag..., isabelle, Paula44, Gwiazdeczka27, Wiki81, szpilka, rastafanka, nix lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Hej dziewczyny. Ja dzis bylam na usg 3 trymestru. Wszystko dobrze, mlode wazy 1380 i wielkosc ma 29+5, wiec ponad tydzien wyprzedza. Jest jeszcze ulozone poprzecznie. Wiecie moze czy duze ma szanse sie jeszcze obrocic? Strasznie chce rodzic sn, w 1 ciazy synek od 20 tc lezal glowa w dol a tu mlode mame stresuje. Nie wygrala tez ciekawosc i plec malenstwa dalej jest tajemnica. A co do siary to u mnie troszke jest, ale malutko. Jak Wojtek je cyca wieczorem to slysze, ze cos tam lyka
Paula44, zielarka, Gwiazdeczka27, szpilka, rastafanka, lwuska55592, nix, Chanela lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Agus ja zawsze zapinam pasy.
Paula nie chcemy znac plci. Maz jyz przy synku chcial miec niespodzianke, ale powiedzialam, ze na pewno nie wytrzymam, poza tym chcialam wyprawke pod chlopca. A teraz troche jestem ciekawa, ale tez tak fajnie bedzie miec niespodzianke. Wyprawki i tak innej nie kupie jak bedzie dziewczynka. W drugiej ciazy juz nie wszystko jest zaskoczeniem, wiec niech bedzie plec maluchaGwiazdeczka27, rastafanka, isabelle, Agus89, jonka91 lubią tę wiadomość
-
)
Kierujące pojazdem kobiety w ciąży powinny zapinać pasy dla bezpieczeństwa własnego i dziecka - zapewniali lekarze, ratownicy i policjanci podczas konferencji prasowej
Neurochirurg dr Zdzisław Kawecki powiedział, że śmiertelność kobiet w ciąży, które prowadząc samochód nie miały zapiętych pasów, jest spowodowana przede wszystkim urazami twarzowo-czaszkowymi. Na drugim miejscu wśród przyczyn zgonu kobiet są urazy jamy brzusznej i miednicy. Gdy kobieta doznała poważnych urazów lub zmarła, to płód również nie ma szans na przeżycie.
Dla zobrazowania problemu lekarz opisał sytuację, gdy ciężarna prowadzi samochód, nie zapięła pasów i rozmawia przez telefon komórkowy. Telefon nagle upada, a z tyłu na jej auto najeżdża inny pojazd. Kobieta uderza głową o szybę, a brzuchem o kierownicę. W jamie brzusznej może dojść do dramatycznego krwawienia, do odklejenia łożyska lub pęknięcia macicy. Doktor podkreślił, że pasy chronią kobietę przed przesuwaniem się przy nagłym hamowaniu i przed uderzeniami brzucha.
Reklama
"Wyniki badań przeprowadzonych przez Amerykanów udowodniły, że kobiety zapięte pasem nie są zagrożone. Nie udowodniono natomiast, aby zapięte pasy miały szkodliwy wpływ na płód, choć niektóre kobiety uważają, że pasy uciskają dziecko, a to może doprowadzić do niedotlenienia płodu" - powiedział dr Kawecki.
Również zdaniem ginekologa dr Marka Kowalskiego kobiety w ciąży powinny zapinać pasy. "W swojej pracy spotykałem się z przypadkami, gdy kobieta i dziecko przeżyły właśnie dzięki zapiętym pasom" - mówił. Dodał, że nowoczesne samochody są wyposażone w pasy, które nawet mniej niż ubranie uwierają
Jak powiedział ratownik Medyczny Przemysław Barczentewicz, śmiertelność poszkodowanych, również kobiet w ciąży, którzy w wyniku wypadku drogowego zostali wyrzuceni poza pojazd, jest od 20 do 25 razy większa niż osób zatrzymanych wewnątrz pojazdu dzięki pasom bezpieczeństwa.
Ratownicy zwrócili też uwagę na poprawny sposób zapięcia pasów przez ciężarną. Najważniejszy jest - jak mówili - dolny pas, który powinien przechodzić pod brzuchem, a nie przez jego środek. Górny pas pozostaje ułożony standardowo, tak jak u każdego kierowcy.
Ja w tej kwestii więcej dodawac nie będe , wiadomo jakie jest moje stanowisko w tej kwestii....
Sorry ale aż mi chyba ciśnienie skoczyło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2014, 19:28
Agus89 lubi tę wiadomość
-
Goosiaczek2 wrote:Dziewczyny mam pytanie czy wy też tak macie że po każdym posiłku co jecie czujecie takie uczucie pełności po czym odbija mi się hmm tak jak by mi się ulewało i towarzyszy temu straszna zgaga? nie wiem co o tym myśleć a nie jem w cale dużo
okropność
do tego boli za mostkiem, że tchu nie można złapać...z tego co czuję żołądek mam teraz tuż pod prawą piersią, więc nawet się cholera nie dziwię, że to wszystko się wylewa
-
gwiazdeczko badania badaniami i artykuły oczywiście możemy czytać ja niejednokrotnie spotkałam się osobiście z przypadkami ze właśnie niezapięte pasy uratowały życie również ciężarnym. Podam ci przykład mój dobry kolega dwa miesiące temu zginął właśnie przez to ze miał pasy spalił się żywcem w własnym aucie przez co? przez to ze miał pasy i pewnie w panice nie mógł ich odpiąć. Ty masz statystyki internetowe ja życiowe wiec ten temat też powinien być nieporuszany albo traktowany dla każdego indywidualnie. Tak samo jak karmienie czy poród.
-
zielarka wrote:Tez tak mam
okropność
do tego boli za mostkiem, że tchu nie można złapać...z tego co czuję żołądek mam teraz tuż pod prawą piersią, więc nawet się cholera nie dziwię, że to wszystko się wylewa