*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Fucina wrote:Jesteście kochane! Dziś poczułam ogromne wsparcie od Was bardzo Wam dziękuje! Rozsądek wrócił do Fuciny!
))
To dobrze!
Ja tylko dodam od siebie, że pomiary Filipa na 32+3 wyglądały tak:
BPD - 88 mm - 35,5 HbD
HC - 313 mm - 35,2 HbD
AC - 291 mm - 33,1 HbD
FL - 69 mm - 35,4 HbD
Dopiero w domu się im przyjrzałam i zaczęłam się zastanawiać, czy wszystko ok. Aleeee skoro lekarz wykonujący usg i moja prowadząca nie widzieli w tych wymiarach nic niepokojącego ja też przestałam się martwić
-
Tez swojego męża nie zmuszam do porodu, fakt, był ze mną za pierwszym razem i baaardzo pomógł, właściwie nawet to, że po prostu był.
Teraz jednak on bardzo sie przejmuje, nasza sytuacja w ogóle jest też inna niż za pierwszym razem, więcej odpowiedzialności i stresów. Te stresy maja wpływ na jego myślenie i postawę. Ostatnio powiedziałam mu przy teściach, że chyba nie chcę by ze mną był, że wolę się skupić na sobie a nie uspokajać jego nerwy.
I mąz i teściowie mocno zaoponowali, ze lepiej będzie jak będzie ze mną, ze będzie patrzył lekarzom na ręce itp.
Szczerze to czuję wolność, że mąż nie musi być ze mną, że jeśli chce to ok, ale teraz nie ma we mnie już takiego strachu, wiem co i jak i jesli nie chce wspierać mnie ze spokojem to nie musi byc przy porodzie i to tez jest ok
-
Dodam jednak, że za pierwszym razem zmuszałam męża, tzn nie było opcji, ze nie będzie ze mną przy porodzie
i wcale nie miałam wyrzutów sumienia
Pozwoliłam mu tylko zdecydowa, czy chce przeciąć pępowinęale tak czy siak ciężko powiedzieć by o tym zdecydował, położna podała mu nożyczki podetknęła pepowinę i przeciął, nie miał czasu się zastanawiać
Wg mnie mnie ma potrzeby odżegnywać się od słowa "zmuszam", bo jeśli jednak zmuszam, to co? Jestem gorszą żoną, że chcę by był ze mną?
Chłop ma być chłopem, iść na barykady, bronić swojej kobity.
Często mam wrażenie, że cywilizacja zabiera mężczyznom potrzebę konfrontacji z nieznanym, przygodą, bólem...cywilizacja robi z mężczyzn mięczaków, którzy słuchają innych mięczaków.
cholera, idę pozmuszać mojego męża by zobaczył jak wychodzi główkabo ja kurna nie będę mogła tego widzieć
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 10:14
Ewelina88, lwuska55592, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ewelina a stare baby najgorsze, bo za ich czasow bylo inaczej i w glowach im sie to nie miesci, podejrzewam, ze historie bardziej mrozace krew w zylach niz te opowiadane ciezarnym. Moj ma byc ze mna, ale jak mu sie odechce to idzie na korytarz i jak mnie wnerwi to tez wyrzuce na korytarz.
Ewelina88 lubi tę wiadomość
-
Malenq pozazdrościł Filipowi powodzenia u 2 lasek:) hehe.
a sytuacja bez zmian co 15 boli okropnie. Od krzyza promieniuje na podbrzusze i są chyba coraz dluzsze:/ ale ciężko mi to mierzyć. No nie wiem, zobaczymy co to będzie. Ale jeśli to nie są te bolesne skurcze porodowe to ja nie wiem jak tamte muszą bolec:/renia83 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Nie mogę jednak zasnąć..
Pewnie Ag zapoznałaś się już z jaką lit. na temat skurczy, ale podeślę..
Objawy porodu pozornego:
Skurcze nie są regularne. Nie zwiększa się ani ich siła, ani natężenie
Skurcze znikają gdy zmieniasz pozycję lub gdy zaczynasz chodzić
W czasie skurczu ruchy płodu stają się bardziej energiczne
Odczuwasz raczej ból podbrzusza niż okolicy krzyżowej
Wydzielina pochwowa jest brązowa (może to być skutek ostatniego badania ginekologicznego, stosunku, który odbyłaś w ciągu ostatnich 48 godzin lub wysiłku fizycznego)
Objawy porodu prawdziwego:
Skurcze stają się regularne, początkowo co 15, 10 minut później przerwy między skurczami robią się krótsze.
Skurcze stają się coraz silniejsze, bardziej bolesne i coraz częstsze
Przy zmianie pozycji kobiety skurcze raczej nasilają się niż słabną
Ból zaczyna się w okolicy krzyżowej i rozprzestrzenia się na podbrzusze, promieniuje w kierunku pachwin i nóg
Wydzielina pochwowa jest różowa, z widocznymi pasemkami krwi
Skurczom może towarzyszyć biegunka
Odpływają wody płodowe - płyn owodniowy może wypłynąć w dużej ilości lub powoli się sączyć (tak jest najczęściej).
U kobiet rodzących po raz pierwszy akcja porodowa przebiega łagodnie, a pierwsza faza dość łagodnych skurczy może trwać nawet kilka czy kilkanaście godzin. Dlatego nie ma co panikować i na łeb na szyję pędzić do szpitala. Lepiej kilka pierwszych godzin porodu spędzić w domu, posłuchać kojącej muzyki i na spokojnie oswajać się z myślą, że to już. No i przede wszystkim gromadzić siły, bo będą Ci one teraz szczególnie potrzebne.
Jeśli masz ochotę, zjedz coś lekkiego i pożywnego
Regularnie i często chodź do toalety Twoje ciało w naturalny sposób usuwa wszelkie przeszkody, które mogą stanąć na drodze maleństwa
Odpoczywaj jak najwięcej, ale nie układaj się na plecach – ucisk brzucha na duże naczynia krwionośne może ograniczać przepływ krwi przez łożysko
Weź ciepły prysznic lub ciepłą kąpiel – to świetnie odpręża i relaksuje, a kapiąca woda uspokaja i łagodzi ból
Skontaktuj się z mężem, rodziną i powiedz, że prawdopodobnie już się zaczyna.
Pamiętaj, że w przypadku porodu nigdy za wiele ostrożności!
Jeśli coś Cię niepokoi, jesteś niespokojna zawsze możesz pojechać czy zadzwonić do lekarza lub swojej położnej. Przez telefon opiszesz im swoje objawy, a Ci upewnią Cię czy to już poród i powiedzą kiedy najlepiej pojechać do szpitala. Jeśli zdecydujesz się na przyjazd do szpitala na pewno zbada Cię lekarz i oszacuje jakie jest rozwarcie szyjki macicy. Jeśli akcja porodowa będzie zaawansowana zostaniesz w szpitalu, jeśli jeszcze nie - najwyżej wyślą Cię na kilka godzin do domu.
Kiedy należy jechać do szpitala
Odeszły wody płodowe, szczególnie jeśli wody były podbarwione na zielono, brunatnie lub były zabarwione krwią
Z pochwy sączy się krew
Odczuwasz silne ruchy dziecka lub ich brak
Odczuwasz silny ból głowy
Masz gorączkę
W przypadku pierwiastek (kobiet rodzących po raz pierwszy) skurcze trwają minimum 30 sekund i pojawiają się co 5 minut lub częściej
Jesteś wieloródką a skurcze pojawiają się częściej niż co 10 min
Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 10:44
-
nick nieaktualny