*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzien dobry
Oliola trzymamy kciuki aby Oliwcia jak najszybciej wyzdrowiala!
Reniu synek przeslodki
Isabelle oby tak dalej Ala przybierala!
Ag oddychaj, oddychaj i relacjonuj w miare mozliwosci, bo przez ta akcje jeszcze kolejne brzuchatki zaczna rodzic heherenia83, OliOla lubią tę wiadomość
-
Nie ma to jak napisac posta a potem se go wykasowac i trzeba od nowa grrr :p
Dzień dobryMiałam napisac wczoraj po wizycie ale nie miałam jak.Teraz dopiero nadrobiłam nieco zaległości..
marrtka 3mam kciuki za Ciebie,zdrówka i jak najdłużej w dwupaku!!!
OliOla niech malutka szybko zdrowieje, będzie dobrze !Musi!
Pikne te Wasze brzuszki, ja swojego niestety nie pokaże bo na tym kompie nie mogę zdjec wrzucic taki złom heh..
Isabelle,Renia przesłodkie te Wasze maleństwa!!!Niech zdrowo rosną!!!
U nas po wizycie wszystko ok.Wody płodowe i pomiary w porządku.Mały waży 2330g więc kolosem raczej nie będzie, do 3,5kg może dobije.U mnie na wadze 1,5kg na plus w ciągu m-ca, łącznie ok 7kg więc w dyszce powinnam się zmieścic :p
Następna wizyta z wymazem, po nowym roku.Można mi zmienic termin porodu na liście na 16 stycznia, tak mam umówione CC.
Miłego dzionka wszystkim, ide jeśc 3 śniadanie :p Zapowiada się sledzik bo już kanapka i pączek były :pWiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 11:05
renia83, Fedra, OliOla lubią tę wiadomość
-
Jonka Ty to dobra kobita jesteś
Mam dzis kryzys , ledwo chodzę , brzuch ciągnie dzis wyjątkowo mocno
Ciasto na pierniki w lodowce , zobaczę jednak czy dam radę cokolwiek dzis zrobic
Ag zdawaj relacje na bieżąco bo faktycznie wszystkie tu zaraz zaczniemy akcje hehejonka91 lubi tę wiadomość
-
jonka91 wrote:Nie mogę jednak zasnąć..
Pewnie Ag zapoznałaś się już z jaką lit. na temat skurczy, ale podeślę..
Objawy porodu pozornego:
Skurcze nie są regularne. Nie zwiększa się ani ich siła, ani natężenie
Skurcze znikają gdy zmieniasz pozycję lub gdy zaczynasz chodzić
W czasie skurczu ruchy płodu stają się bardziej energiczne
Odczuwasz raczej ból podbrzusza niż okolicy krzyżowej
Wydzielina pochwowa jest brązowa (może to być skutek ostatniego badania ginekologicznego, stosunku, który odbyłaś w ciągu ostatnich 48 godzin lub wysiłku fizycznego)
Objawy porodu prawdziwego:
Skurcze stają się regularne, początkowo co 15, 10 minut później przerwy między skurczami robią się krótsze.
Skurcze stają się coraz silniejsze, bardziej bolesne i coraz częstsze
Przy zmianie pozycji kobiety skurcze raczej nasilają się niż słabną
Ból zaczyna się w okolicy krzyżowej i rozprzestrzenia się na podbrzusze, promieniuje w kierunku pachwin i nóg
Wydzielina pochwowa jest różowa, z widocznymi pasemkami krwi
Skurczom może towarzyszyć biegunka
Odpływają wody płodowe - płyn owodniowy może wypłynąć w dużej ilości lub powoli się sączyć (tak jest najczęściej).
U kobiet rodzących po raz pierwszy akcja porodowa przebiega łagodnie, a pierwsza faza dość łagodnych skurczy może trwać nawet kilka czy kilkanaście godzin. Dlatego nie ma co panikować i na łeb na szyję pędzić do szpitala. Lepiej kilka pierwszych godzin porodu spędzić w domu, posłuchać kojącej muzyki i na spokojnie oswajać się z myślą, że to już. No i przede wszystkim gromadzić siły, bo będą Ci one teraz szczególnie potrzebne.
Jeśli masz ochotę, zjedz coś lekkiego i pożywnego
Regularnie i często chodź do toalety Twoje ciało w naturalny sposób usuwa wszelkie przeszkody, które mogą stanąć na drodze maleństwa
Odpoczywaj jak najwięcej, ale nie układaj się na plecach – ucisk brzucha na duże naczynia krwionośne może ograniczać przepływ krwi przez łożysko
Weź ciepły prysznic lub ciepłą kąpiel – to świetnie odpręża i relaksuje, a kapiąca woda uspokaja i łagodzi ból
Skontaktuj się z mężem, rodziną i powiedz, że prawdopodobnie już się zaczyna.
Pamiętaj, że w przypadku porodu nigdy za wiele ostrożności!
Jeśli coś Cię niepokoi, jesteś niespokojna zawsze możesz pojechać czy zadzwonić do lekarza lub swojej położnej. Przez telefon opiszesz im swoje objawy, a Ci upewnią Cię czy to już poród i powiedzą kiedy najlepiej pojechać do szpitala. Jeśli zdecydujesz się na przyjazd do szpitala na pewno zbada Cię lekarz i oszacuje jakie jest rozwarcie szyjki macicy. Jeśli akcja porodowa będzie zaawansowana zostaniesz w szpitalu, jeśli jeszcze nie - najwyżej wyślą Cię na kilka godzin do domu.
Kiedy należy jechać do szpitala
Odeszły wody płodowe, szczególnie jeśli wody były podbarwione na zielono, brunatnie lub były zabarwione krwią
Z pochwy sączy się krew
Odczuwasz silne ruchy dziecka lub ich brak
Odczuwasz silny ból głowy
Masz gorączkę
W przypadku pierwiastek (kobiet rodzących po raz pierwszy) skurcze trwają minimum 30 sekund i pojawiają się co 5 minut lub częściej
Jesteś wieloródką a skurcze pojawiają się częściej niż co 10 minWiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 11:11
-
Aaaa nie zaczzynajcie rodzic jeszcze:)
malza wygonili z pracy mimo ze kazalam mu dokonczyc prezentacje, no i jedzie juz z Krk i podjedziemy do szpitala. Tam jest moj lekarz wiec nie bede mu juz dzwonic bo pewnie operuje o tej porze.
Generalnie pełen luzik- ja sie nie stresuje, co ma byc to bedzie. Przez 50 min w ciagu godziny zachowuje sie jak rozsądnie myslacy człowiek) przez pozostale 10 min jak dziki zwierz:D
dam znac- ale wyluzujcie;) ta mała cholera mowila ze zostanie do sniegu...ehhh umawiaj sie z facetami:/Anutka, Selene, nix, Malenq, renia83, MonikaDM, Fucina, Agus89, bluegirl89, agnesik, Fedra lubią tę wiadomość
-
Ag... wrote:Aaaa nie zaczzynajcie rodzic jeszcze:)
malza wygonili z pracy mimo ze kazalam mu dokonczyc prezentacje, no i jedzie juz z Krk i podjedziemy do szpitala. Tam jest moj lekarz wiec nie bede mu juz dzwonic bo pewnie operuje o tej porze.
Generalnie pełen luzik- ja sie nie stresuje, co ma byc to bedzie. Przez 50 min w ciagu godziny zachowuje sie jak rozsądnie myslacy człowiek) przez pozostale 10 min jak dziki zwierz:D
dam znac- ale wyluzujcie;) ta mała cholera mowila ze zostanie do sniegu...ehhh umawiaj sie z facetami:/ -
Ag...tylko spokój może Cie uratować :)co ma byc to będzie.
OliOla trzymam kciuki żeby mała szybko wyzdrowiała, a Twoje piersi i laktacja wróciły do porzadku.
Fajnie, też, że u Isabelle i Reni wszystko ok, a maluszek Reni jest przecudny ! mała kruszynka.
renia83, OliOla lubią tę wiadomość
-
Cześć Wam
OliOlia, 3mam kciuki za rozkręcenie laktacji i oby mała zdrowo rosła
Renia - Przystojniak, zazdroszczę, że masz już kruszynkę przy sobie i to w domu!
Ag... Co to za akcja?! Wdech - wydech
U nas nocka dobrze, choć zasnęłam po 1, jak zawsze, kiedy M. jest na nocce, a nie obok mnieDziś zapowiada się leniwy dzień, chociaż może przejdę się na spacerek do Pepco
renia83, OliOla lubią tę wiadomość
-
No w srode gin mi powiedzial ze wszystko wlasnie opiera się na pessarze...narazie sprawdzalam jest na miejscu. A teraz wszamałam jogurt i patrze sobie spokojnie na tv:)
jejku ale gdybyscie slyszaly moją mame- matko myslalam ze jakas apokalipsa albo cos...chybabym wolala autobusem jechac do szpitala niz z nią
nie ma to jak spokoj:)kamilaaa_88, jonka91, MartaKD, Fedra lubią tę wiadomość
-
Ok wprowadzam drobne zmiany w naszej liście porodowej.
Dziewczynom, które mają wyznaczone planowane cc dopisuje daty, tak więc proszę o przypomnienie, która kiedy zamierza poznać swoje Dziecię!
Z tego co pamiętam:
Kawa 05.01
Fucina 05.01
M4DZIA 16.01
Wiki 19.12
Malenq, MartaKD, MonikaDM i reszta przypomnijcie sięWiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 11:35
Kawa, Anutka, MartaKD, M4DZI4 lubią tę wiadomość
-
Ja bym też z moją mamą nie mogła jechać na porodówkę... Każdy tylko nie ona, to mogło by się źle skończyć dla mnie, dla niej i pewnie dla innych uczestników ruchu po drodze.......
Zresztą położna na szkole rodzenia wypowiedziała się, że też odradza mamę jako osobę towarzyszącą przy porodzie, bo mamy mają to do siebie, że najchętniej to by za nas urodziłyNo ale wiadomo, każdy przypadek inny