*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Widzę,ze nie ma dzis porodów u nas:)juz myslalam,że jak pól dnia mnie nie będzie to znów cos omine:)
Ja objedzona po obiedzie światecznym z kolezankami z pracy, bylysmy w pizza hut i same robilysmy pizze.Dostałam od szefowej skórzana torbę,a od kolezanek ubranko dla Mai z H&M:) Bylo tak milo, tak cudnie, objadłam sie i opiłam ice tea,myslalam,ze mi brzuch peknie:) a teraz ogladamy z mezem 10 serie Friends na comedy central:) Wyschła pierwsza partia ubranek, mama wyprasowala i poukladałysmy w komodzie i powiesiłysmy w szafie, jak sie otworzy to tak pieknie pachnie!!!!
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c51b8c359f1b.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e45680a96900.jpgWiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:18
Malenq, Kawa, ania_29, Becia81, Ag..., rastafanka, jonka91, szpilka, MonikaDM, magdalenka, Ewelina88, Agus89, bluegirl89 lubią tę wiadomość
-
Malenq wrote:a co do snów, to mnie się w nocy śniła Ania29 i jej poród heheheh
Tak się prezentował ozdobiony tort
ale nie wiem jak z jego krojeniem było... Mam nadzieję że się nie rozleciałFucina, MartaKD, Kawa, Becia81, Malenq, jonka91, kasiakra, szpilka, Chanela, MonikaDM, magdalenka, Paula44, renia83, Wiki81, Ewelina88, Agus89, A.loth, Martaaa, bluegirl89, Bounia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MartaKD wrote:tort RZONDZI!!!! Ale Ty jestes zdolna!!!
Malenq no to ufffSiostra też mi dzisiaj mówiła, że jej się śniłam. Miałam bliźnięta i wyjaśniło się, czemu najpierw na USG był prognozowany chłopczyk a później dziewczynka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:40
Malenq lubi tę wiadomość
-
magdalenka wrote:Hej
Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??
Ja nie korzystałam z opcji urlopu macierzyńskiego przed, więc się nie wypowiem. Wniosek o zasiłek macierzyński składałam u pracodawcy (mam umowę do końca roku) dołączając do niego akt urodzenia małej, oświadczenie mojego męża, że nie planuje korzystać z dodatkowego urlopu (w przypadku gdy ja biorę roczny) oraz zaświadczenie ze szpitala o porodzie. Warto zwrócić uwagę na terminy, na zarejestrowanie dziecka w urzędzie stanu cywilnego i odebranie aktu urodzenia ma się 14 dni i tyle samo na złożenie wniosku o macierzyński, więc siłą rzeczy trzeba akt urodzenia załatwić wcześniej. U nas był kosmos, bo zanim się ogarnęliśmy - minął tydzień, potem okazało się, że podczas przeprowadzki nie przewieźliśmy aktu małżeństwa, który jest potrzebny do rejestracji w USC i całość spraw załatwiłam rzutem na taśmę, ostatniego możliwego dnia
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnymagdalenka wrote:Hej
Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??
Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę. -
Maud11 wrote:Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę.
Myślałam że wystarczy tylko wniosek o urlop do pracodawcy w którym zaznaczam włąśnie że ojciec dziecka nie będzie w tym samym czasie korzystać z urlopu a do ZUS tylko zaświadczenie od lekarza z przewidywaną datą porodu. Nie rozumiem co muszę załatwiać z USC ?? -
Izabelka88 wrote:magdalenka, składasz wniosek o urlop do pracodawcy z dołączonym zaświadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu, nic więcej.
Akt urodzenia po urodzeniu.
Akt urodzenia po urodzeniu donosze do ZUS-u ? (sorry za może idiotyczne pytania, ale ja w ogóle nie ogarniam "księgowych" spraw) -
Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę, to wszystkim powinien zająć się pracodawca. Nie wiem czy ten wniosek trafia do ZUS, ja składałam wniosek do pracodawcy i sekretarka powiedziała mi, że jak urodzę, to mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia do pracodawcy.
Ja dostarczałam też dokumenty bezpośrednio do ZUSu, ale to dlatego, że oprócz umowy o pracę, prowadzę też działalność gospodarczą, w zw. z czym musiałam złozyc wniosek w ZUSie, dodatkowo wypełnic jakis tam dokument no i po narodzinach mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia. Ale tak jak napisałam, to w zw. z moją działalnością gospodarczą.