X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia fajnie, ze sie odezwalas

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswariatka my u nas też będziemy mieli prysznic nad czym ubolewam :( chociaż teraz ciężko się z wanny wstaje.
    Jasiek juz się tak rozpycha, że jak z mojego brzucha robi się kwadrat to mam wrażenie że on tam ma za mało miejsca.

• MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę,ze nie ma dzis porodów u nas:)juz myslalam,że jak pól dnia mnie nie będzie to znów cos omine:)
    Ja objedzona po obiedzie światecznym z kolezankami z pracy, bylysmy w pizza hut i same robilysmy pizze.Dostałam od szefowej skórzana torbę,a od kolezanek ubranko dla Mai z H&M:) Bylo tak milo, tak cudnie, objadłam sie i opiłam ice tea,myslalam,ze mi brzuch peknie:) a teraz ogladamy z mezem 10 serie Friends na comedy central:) Wyschła pierwsza partia ubranek, mama wyprasowala i poukladałysmy w komodzie i powiesiłysmy w szafie, jak sie otworzy to tak pieknie pachnie!!!!
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c51b8c359f1b.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e45680a96900.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:18

Malenq, Kawa, ania_29, Becia81, Ag..., rastafanka, jonka91, szpilka, MonikaDM, magdalenka, Ewelina88, Agus89, bluegirl89 lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    a co do snów, to mnie się w nocy śniła Ania29 i jej poród heheheh
    Mam nadzieję że Cię przez sen nie straszyłam :D

Tak się prezentował ozdobiony tort :)
    tortjpg_wrpqhes.jpg
    ale nie wiem jak z jego krojeniem było... Mam nadzieję że się nie rozleciał ;)

Fucina, MartaKD, Kawa, Becia81, Malenq, jonka91, kasiakra, szpilka, Chanela, MonikaDM, magdalenka, Paula44, renia83, Wiki81, Ewelina88, Agus89, A.loth, Martaaa, bluegirl89, Bounia lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tort mnie powalił na kolana i muszę się odezwać! przepiękny!
    Marta, super dzień miałaś! Na zdjęciu widać że przeszczesliwa!
    Pozdrawiam!

MartaKD lubi tę wiadomość

rar0a9a.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martaKD ale masz rewelacyjną sukienke:D

MartaKD lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tort RZONDZI!!!! Ale Ty jestes zdolna!!!

ug37df9hvpghw3yg.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    martaKD ale masz rewelacyjną sukienke:D
    to taka tuniczka w sumie, dziekuję:) kupiłam rok temu w Carry i jakże pasuje teraz,hehehe:)

ug37df9hvpghw3yg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu to było CUDOWNE jak o nim opowiadałaś, taką błogą, anielską minę miałaś...i ogólnie sen bardzo pozytywny...nawet maleństwo mi się śniło...:)

tort 1wsza klasa:)

ania_29 lubi tę wiadomość

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    tort RZONDZI!!!! Ale Ty jestes zdolna!!!
    Kochana, ale to nie ja ozdabiałam, więc komplement niezasłużony :D

Malenq no to ufff :D Siostra też mi dzisiaj mówiła, że jej się śniłam. Miałam bliźnięta i wyjaśniło się, czemu najpierw na USG był prognozowany chłopczyk a później dziewczynka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:40

Malenq lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • aswariatka Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważajcie z tymi snami :) Ja "wyśniłam" termin porodu WIKI :D

Malenq, jonka91, Wiki81 lubią tę wiadomość

2fwas65gx6qqidvv.png
    Hanka 6,5 l
    Emilka 3 l
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    Hej
    Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??

Ja nie korzystałam z opcji urlopu macierzyńskiego przed, więc się nie wypowiem. Wniosek o zasiłek macierzyński składałam u pracodawcy (mam umowę do końca roku) dołączając do niego akt urodzenia małej, oświadczenie mojego męża, że nie planuje korzystać z dodatkowego urlopu (w przypadku gdy ja biorę roczny) oraz zaświadczenie ze szpitala o porodzie. Warto zwrócić uwagę na terminy, na zarejestrowanie dziecka w urzędzie stanu cywilnego i odebranie aktu urodzenia ma się 14 dni i tyle samo na złożenie wniosku o macierzyński, więc siłą rzeczy trzeba akt urodzenia załatwić wcześniej. U nas był kosmos, bo zanim się ogarnęliśmy - minął tydzień, potem okazało się, że podczas przeprowadzki nie przewieźliśmy aktu małżeństwa, który jest potrzebny do rejestracji w USC i całość spraw załatwiłam rzutem na taśmę, ostatniego możliwego dnia ;)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswariatka wrote:
    Uważajcie z tymi snami :) Ja "wyśniłam" termin porodu WIKI :D
    tylko u mnie nie było daty, tylko opowieść już "PO" :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    Hej
    Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??

Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę.

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak zacznie się urlop macierzyński przed porodem, to kiedy ZUS wypłaci? Dajmy na to 5 tygodni przed porodem, to kiedy powinien wypłacić?

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę.
    Ale jak mam załatwić akt urodzenia dziecka skoro chcę składac przed porodem??
    Myślałam że wystarczy tylko wniosek o urlop do pracodawcy w którym zaznaczam włąśnie że ojciec dziecka nie będzie w tym samym czasie korzystać z urlopu a do ZUS tylko zaświadczenie od lekarza z przewidywaną datą porodu. Nie rozumiem co muszę załatwiać z USC ??

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka, składasz wniosek o urlop do pracodawcy z dołączonym zaświadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu, nic więcej.

Akt urodzenia po urodzeniu.

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelka88 wrote:
    magdalenka, składasz wniosek o urlop do pracodawcy z dołączonym zaświadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu, nic więcej.

Akt urodzenia po urodzeniu.
    Napisz mi jeszcze proszę czy ten wniosek wraz z zaświadczeniem trafia do ZUS? Bo w moim przypadku sama będę musiała to zanieść do ZUS tak jak zwolnienia (tak wiem to obowiązek pracodawcy, ale już się nie chcę szarpać o to.)

Akt urodzenia po urodzeniu donosze do ZUS-u ? (sorry za może idiotyczne pytania, ale ja w ogóle nie ogarniam "księgowych" spraw)

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę, to wszystkim powinien zająć się pracodawca. Nie wiem czy ten wniosek trafia do ZUS, ja składałam wniosek do pracodawcy i sekretarka powiedziała mi, że jak urodzę, to mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia do pracodawcy.

Ja dostarczałam też dokumenty bezpośrednio do ZUSu, ale to dlatego, że oprócz umowy o pracę, prowadzę też działalność gospodarczą, w zw. z czym musiałam złozyc wniosek w ZUSie, dodatkowo wypełnic jakis tam dokument no i po narodzinach mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia. Ale tak jak napisałam, to w zw. z moją działalnością gospodarczą.

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Twoim miejscu zapytałabym pracodawcę co masz zrobić.

‹‹ 1650 1651 1652 1653 1654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ