X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pinia fajnie, ze sie odezwalas

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswariatka my u nas też będziemy mieli prysznic nad czym ubolewam :( chociaż teraz ciężko się z wanny wstaje.
    Jasiek juz się tak rozpycha, że jak z mojego brzucha robi się kwadrat to mam wrażenie że on tam ma za mało miejsca.

• MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę,ze nie ma dzis porodów u nas:)juz myslalam,że jak pól dnia mnie nie będzie to znów cos omine:)
    Ja objedzona po obiedzie światecznym z kolezankami z pracy, bylysmy w pizza hut i same robilysmy pizze.Dostałam od szefowej skórzana torbę,a od kolezanek ubranko dla Mai z H&M:) Bylo tak milo, tak cudnie, objadłam sie i opiłam ice tea,myslalam,ze mi brzuch peknie:) a teraz ogladamy z mezem 10 serie Friends na comedy central:) Wyschła pierwsza partia ubranek, mama wyprasowala i poukladałysmy w komodzie i powiesiłysmy w szafie, jak sie otworzy to tak pieknie pachnie!!!!
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c51b8c359f1b.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/e45680a96900.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:18

Malenq, Kawa, ania_29, Becia81, Ag..., rastafanka, jonka91, szpilka, MonikaDM, magdalenka, Ewelina88, Agus89, bluegirl89 lubią tę wiadomość

ug37df9hvpghw3yg.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq wrote:
    a co do snów, to mnie się w nocy śniła Ania29 i jej poród heheheh
    Mam nadzieję że Cię przez sen nie straszyłam :D

Tak się prezentował ozdobiony tort :)
    tortjpg_wrpqhes.jpg
    ale nie wiem jak z jego krojeniem było... Mam nadzieję że się nie rozleciał ;)

Fucina, MartaKD, Kawa, Becia81, Malenq, jonka91, kasiakra, szpilka, Chanela, MonikaDM, magdalenka, Paula44, renia83, Wiki81, Ewelina88, Agus89, A.loth, Martaaa, bluegirl89, Bounia lubią tę wiadomość

201501145565.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tort mnie powalił na kolana i muszę się odezwać! przepiękny!
    Marta, super dzień miałaś! Na zdjęciu widać że przeszczesliwa!
    Pozdrawiam!

MartaKD lubi tę wiadomość

rar0a9a.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    martaKD ale masz rewelacyjną sukienke:D

MartaKD lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tort RZONDZI!!!! Ale Ty jestes zdolna!!!

ug37df9hvpghw3yg.png
  • MartaKD Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    martaKD ale masz rewelacyjną sukienke:D
    to taka tuniczka w sumie, dziekuję:) kupiłam rok temu w Carry i jakże pasuje teraz,hehehe:)

ug37df9hvpghw3yg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aniu to było CUDOWNE jak o nim opowiadałaś, taką błogą, anielską minę miałaś...i ogólnie sen bardzo pozytywny...nawet maleństwo mi się śniło...:)

tort 1wsza klasa:)

ania_29 lubi tę wiadomość

• ania_29 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD wrote:
    tort RZONDZI!!!! Ale Ty jestes zdolna!!!
    Kochana, ale to nie ja ozdabiałam, więc komplement niezasłużony :D

Malenq no to ufff :D Siostra też mi dzisiaj mówiła, że jej się śniłam. Miałam bliźnięta i wyjaśniło się, czemu najpierw na USG był prognozowany chłopczyk a później dziewczynka :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 grudnia 2014, 20:40

Malenq lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • aswariatka Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Uważajcie z tymi snami :) Ja "wyśniłam" termin porodu WIKI :D

Malenq, jonka91, Wiki81 lubią tę wiadomość

2fwas65gx6qqidvv.png
    Hanka 6,5 l
    Emilka 3 l
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    Hej
    Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??

Ja nie korzystałam z opcji urlopu macierzyńskiego przed, więc się nie wypowiem. Wniosek o zasiłek macierzyński składałam u pracodawcy (mam umowę do końca roku) dołączając do niego akt urodzenia małej, oświadczenie mojego męża, że nie planuje korzystać z dodatkowego urlopu (w przypadku gdy ja biorę roczny) oraz zaświadczenie ze szpitala o porodzie. Warto zwrócić uwagę na terminy, na zarejestrowanie dziecka w urzędzie stanu cywilnego i odebranie aktu urodzenia ma się 14 dni i tyle samo na złożenie wniosku o macierzyński, więc siłą rzeczy trzeba akt urodzenia załatwić wcześniej. U nas był kosmos, bo zanim się ogarnęliśmy - minął tydzień, potem okazało się, że podczas przeprowadzki nie przewieźliśmy aktu małżeństwa, który jest potrzebny do rejestracji w USC i całość spraw załatwiłam rzutem na taśmę, ostatniego możliwego dnia ;)

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aswariatka wrote:
    Uważajcie z tymi snami :) Ja "wyśniłam" termin porodu WIKI :D
    tylko u mnie nie było daty, tylko opowieść już "PO" :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka wrote:
    Hej
    Mam pytanie do dziewczyn które już urodziły i tych które składały wnioski o zasiłek macierzyński, jakie dokumenty trzeba dostarczyć do ZUSu i pracodawcy jeśli chce się rozpocząć urlop macierzyńskki przed porodem??

Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę.

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a jak zacznie się urlop macierzyński przed porodem, to kiedy ZUS wypłaci? Dajmy na to 5 tygodni przed porodem, to kiedy powinien wypłacić?

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Magdalenka do tego co napisała Isabelle, w przypadku gdy chcesz żeby urlop zaczął się przed terminem porodu, potrzebujesz zaświadczenie od lekarza o przewidywanym terminie porodu. I tę datę wpisujesz na wnioskach. Wiadomo że i tak wyjdzie w praniu, ale ZUS musi mieć jakąś datę.
    Ale jak mam załatwić akt urodzenia dziecka skoro chcę składac przed porodem??
    Myślałam że wystarczy tylko wniosek o urlop do pracodawcy w którym zaznaczam włąśnie że ojciec dziecka nie będzie w tym samym czasie korzystać z urlopu a do ZUS tylko zaświadczenie od lekarza z przewidywaną datą porodu. Nie rozumiem co muszę załatwiać z USC ??

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    magdalenka, składasz wniosek o urlop do pracodawcy z dołączonym zaświadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu, nic więcej.

Akt urodzenia po urodzeniu.

• magdalenka Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelka88 wrote:
    magdalenka, składasz wniosek o urlop do pracodawcy z dołączonym zaświadczeniem od lekarza o przewidywanym terminie porodu, nic więcej.

Akt urodzenia po urodzeniu.
    Napisz mi jeszcze proszę czy ten wniosek wraz z zaświadczeniem trafia do ZUS? Bo w moim przypadku sama będę musiała to zanieść do ZUS tak jak zwolnienia (tak wiem to obowiązek pracodawcy, ale już się nie chcę szarpać o to.)

Akt urodzenia po urodzeniu donosze do ZUS-u ? (sorry za może idiotyczne pytania, ale ja w ogóle nie ogarniam "księgowych" spraw)

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeżeli jesteś zatrudniona na umowę o pracę, to wszystkim powinien zająć się pracodawca. Nie wiem czy ten wniosek trafia do ZUS, ja składałam wniosek do pracodawcy i sekretarka powiedziała mi, że jak urodzę, to mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia do pracodawcy.

Ja dostarczałam też dokumenty bezpośrednio do ZUSu, ale to dlatego, że oprócz umowy o pracę, prowadzę też działalność gospodarczą, w zw. z czym musiałam złozyc wniosek w ZUSie, dodatkowo wypełnic jakis tam dokument no i po narodzinach mam 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia. Ale tak jak napisałam, to w zw. z moją działalnością gospodarczą.

• Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 21 grudnia 2014, 21:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na Twoim miejscu zapytałabym pracodawcę co masz zrobić.

‹‹ 1650 1651 1652 1653 1654 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ