X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Melula Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też mam takie prześcieradło, ale dla Małej.

Wiecie, od trzech dni mam ogromną i ciągłą chęć na mleko. Mogłabym je chłonąć hektolitrami, gdyby nie efekt uboczny, he he he

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój teraz miał urlop świąteczno noworoczny i w poniedziałek idzie do pracy , sama mu zaproponowałam żeby sobie wypił jakieś winko, no ale widzę że głupawki jakiejś dostaje tak więc nie ma co ryzykować i już koniec tego dobrego :P

Czas wskoczyć do wyrka... skurczy ni ma, czopa ni ma , wody nie odchodzą , ani kropeleczka , noc zapowiada się spokojnie. Daję na luz i nie będę dopatrywała się objawów, bo ciągle tylko o tym myślałam ostatnio, jak szłam do WC to sprawdzałam za każdym razem czy czop nie odchodzi...
    daje na luz.
    Dobranoc styczniówki, ciekawa jestem czy jutro będzie wiadomość od kolejnej rozpakowanej mamuśki :)
    Spokojnej nocki

szpilka lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 17:57

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój małż ma wolne od Wigilii do 10.01, tak pracują na jego budowie, ale już zapowiedział kierownikowi, że jak dziecko urodzi się później niż termin to weźmie jeszcze tydzień urlopu, bo ma z 2014r jeszcze kilka dni. Może jeszcze ojcowskie 2 tyg wziąć, ale chce na wiosnę skończyć łazienkę, to wtedy będzie potrzeba.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2015, 22:46

• szpilka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melula wrote:
    Mój małż ma wolne od Wigilii do 10.01, tak pracują na jego budowie, ale już zapowiedział kierownikowi, że jak dziecko urodzi się później niż termin to weźmie jeszcze tydzień urlopu, bo ma z 2014r jeszcze kilka dni. Może jeszcze ojcowskie 2 tyg wziąć, ale chce na wiosnę skończyć łazienkę, to wtedy będzie potrzeba.
    ewenntualnie mogłby po porodzie wziac l4 na opieke nad Toba, tylko płatne 80%

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Dziewczyny które odciągacie pokarm laktatorem, ile możecie jednorazowo odciągnąć? Ja próbowałam dzisiaj i ok 2 godz po karmieniu odciągnęłam 40 ml. Póżniej dałam to Hani z butelki. Chciałam zobaczyć, czy umie z butelki, tak na wypadek mojego wyjścia z domu. Jadła ze smakiem i o dziwo nie otwierała już buzi do karmienia jak po piersi zwykle to robi. Zasnęła w spokoju. Jak karmie piersią to przy przebudzeniu zwykle szuka piersi i zawsze chwilę je. Sama ją tak przyzwyczajam, że zawsze jej daję pierś, bo smoczka wyjątkowo nie chce.

Wydaje mi się jednak, że bardzo mało odciągnęłam. Jak to jest u Was?

Wiki, to zależy. Jak odciągam równo co 3 h to jestem w stanie z obu piersi odciągnąć łącznie 60 ml. Jak zrobię dłuższą przerwę - nawet do 100 ml, po przespanej nocy do 140 ml, ale ja od początku na maxa rozkręcałam laktację, żeby móc małej w szpitalu zostawiać porcję mleka na kolejne karmienie. Więc to trochę inaczej niż gdy dziecko reguluje ilość produkowanego mleka, a nie laktator. Wydaje mi się, że u Ciebie jest ok jeśli tylko Hania się najada to znaczy, że produkujesz tyle ile trzeba.

Wiki81 lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Melula Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    ewenntualnie mogłby po porodzie wziac l4 na opieke nad Toba, tylko płatne 80%
    Spoko, da radę. Myślę, że nasz uparciuszek weźmie pod uwagę to, że tata chce być z nią kilka dni a nie tylko godzin po pracy...

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pora isc spac skoro nic sie nie dzieje.
    Martaa trzymam kciuki

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 22:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Tu znów lutowka ;) na czym polega ta metoda 7-5-3?

Chodzi o czas ściągania mleka, najpierw każda pierś po 7 minut, potem po 5 i potem po 3 minuty. Ta metoda jest polecana na rozkręcenie laktacji, na początku stosowałam, potem nie chciało mi się ze stoperem siedzieć i ściągam bez patrzenia na zegarek.

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki81 wrote:
    Agus ja też tak ubieram body z krótkim/ długim rękawem i pajac, kaftanik + śpioszki, body z długim rękawem + półśpiochy.
    Zazwyczaj pod pajac nakładam cos pod spód bo pajacyki są luźne.
    W szpitalu położne ubrały Hanię w body z długim rękawem i pajac, ale jak miała już kilka dni to mówiły żeby ubierać w jedną warstwę bo było na sali 25 stopni chyba a w domu mam 21/22 i ubieram zwykle w dwie warstwy.

Ja właśnie cały czas zachodzę w głowę, jak ubierać Alicję. W domu utrzymujemy temperaturę 21-max 22 stopnie. W szpitalu mała miała zakładany pajac i była zawijana w rożek. W domu mam wrażenie, że jest chłodno i co chwila chodzę sprawdzać, czy ma ciepło - karczek ciepły, rączki zimne. Chyba też będę jej zakładać body+pajac, bo zestaw body i śpioszki wydaje się być wystarczający (są dwie warstwy na pleckach).

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 stycznia 2015, 23:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandra, Tymi, Fucina, Agnesik, A.loth, Julaa85, Kawa, Rybka GRATULUJĘ!!!
    Kilka dni mnie nie było, ale tak jak myślałam, styczeń przekroczony to mamy po 2 porody dziennie!

Ja poproszę o dopisanie imienia do listy przy okazji aktualizacji o kolejną rozpakowaną :) - TOMUŚ
    Chociaż wyglądał mi bardziej na Dawida :P ale byliśmy z mężem dzień przed cc na mszy w kaplicy i było wspomnienie św. Tomasza więc uznaliśmy że to znak :P

Ja jestem od wczoraj w domu. Szkoda że w szpitalu na wyjście oprócz wypisów nie dodawali instrukcji obsługi :P

Do dziewczyn czekających na cc - ja jestem obecnie w 5 dniu po cięciu i normalnie funkcjonuję. Biorę w ciągu dnia ewentualnie przeciwbólowo Apap żeby być bardziej mobilna i szybsza :) Bałam się jak cholera ale nie było czego. Wspominam naprawdę świetnie i operację i pobyt, a byłam w państwowym szpitalu. W poniedziałek mam zdjęcie szwów i mówię do męża że pojadę sobie samochodem ale on nie chce mnie puścić.

Nuskaw, Chanela, lwuska55592, Agus89, szpilka, Ewelina88, polaola, waszka88, jonka91, Paula44, MonikaDM, MartaKD, rastafanka, nix, isabelle, M4DZI4 lubią tę wiadomość

• Chanela Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 22:44

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2015, 23:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Sandra, Tymi, Fucina, Agnesik, A.loth, Julaa85, Kawa, Rybka GRATULUJĘ!!!
    Kilka dni mnie nie było, ale tak jak myślałam, styczeń przekroczony to mamy po 2 porody dziennie!

Ja poproszę o dopisanie imienia do listy przy okazji aktualizacji o kolejną rozpakowaną :) - TOMUŚ
    Chociaż wyglądał mi bardziej na Dawida :P ale byliśmy z mężem dzień przed cc na mszy w kaplicy i było wspomnienie św. Tomasza więc uznaliśmy że to znak :P

Ja jestem od wczoraj w domu. Szkoda że w szpitalu na wyjście oprócz wypisów nie dodawali instrukcji obsługi :P

Do dziewczyn czekających na cc - ja jestem obecnie w 5 dniu po cięciu i normalnie funkcjonuję. Biorę w ciągu dnia ewentualnie przeciwbólowo Apap żeby być bardziej mobilna i szybsza :) Bałam się jak cholera ale nie było czego. Wspominam naprawdę świetnie i operację i pobyt, a byłam w państwowym szpitalu. W poniedziałek mam zdjęcie szwów i mówię do męża że pojadę sobie samochodem ale on nie chce mnie puścić.
    super
    no i daj sie zawiesc na to zdjecie szwow, Tobie bedzie wygodniej a maz pewnie tez chce sie czuc potrzebny

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 00:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chanela wrote:
    Maud dzięki za wpis. :) Cieszę się że jesteście już w domu :)
    Napisz jeszcze jak będziesz mieć chwilkę czym traktowałaś ranę i jak szybko zaczęłaś ją przemywać.

Chanela ja mam ranę zaklejoną do momentu wyciągnięcia szwów (czyli przez 6 dni po zabiegu). Widziałam ją troszkę przy zmianie opatrunku, ale to było podczas badania ginekologicznego na wyjście więc nie miałam czasu obejrzeć :) W tym opatrunku normalnie mogę się kąpać. Po kąpieli osuszam opatrunek ręcznikiem papierowym.
    Więc dopiero od poniedziałku będę ją jakoś traktować. Akurat wtedy przychodzi do nas pierwszy raz położna to zobaczymy co ona powie.

A na wyjście założyłam pas pooperacyjny, taki rozpinany: http://dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php/products_id/649
    Tzn. mąż założył bo trzeba było się trochę nasiłować żeby go dobrze spiąć i powiem, że w 3 dobie na dojazd do domu, szczególnie jak trzepało samochodem to był świetny. W ten sam dzień chodziłam w nim też pod domu i naprawdę 3 x szybciej można się poruszać. I tyle. Dziś już nie używam bo do każdego sikania trzeba ściągać, a poruszać się mogę już szybko.
    Jak będę gdzieś wychodzić w najbliższym czasie to może z niego jeszcze skorzystam.

Chanela lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 00:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    szpilka wrote:
    super
    no i daj sie zawiesc na to zdjecie szwow, Tobie bedzie wygodniej a maz pewnie tez chce sie czuc potrzebny

Szpilka pewnie żebym się dała zawieźć, ale logistycznie to już nie takie proste :)
    Bo Tomuś musiałby pojechać z nami albo ewentualnie zostać pod opieką ślepego i głuchego 16-letniego psa :D

• szpilka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 00:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maud11 wrote:
    Szpilka pewnie żebym się dała zawieźć, ale logistycznie to już nie takie proste :)
    Bo Tomuś musiałby pojechać z nami albo ewentualnie zostać pod opieką ślepego i głuchego 16-letniego psa :D
    zdaje sobie z tego sprawe, ale rozwazcie to, bo choć teraz czujesz sie dobrze i najpewniej nadal tak sie bedziesz czuc, to moze Cie cos zaboleć, no i nie wiem jak w Twoich rejonach, ale u mnie zima wraca wiec pewnie znow bedzie ciekawie na drogach, dlatego moze się uda tak to zorganizować, że pojedziecie z Tomusiem albo znajdzie sie jakas fajna kolezanka ktora z nim zostanie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 00:18

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • szpilka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 00:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dobra dziewczeta lece kapac sie i spac

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Chanela Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 00:42

Cytuj  /     /  Zgłoś

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 22:44

201501275365.png
    p19uk0s3zyd2g4e9.png
  • Goosiaczek2 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2015, 01:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o takie coś się pojawiło

Jesteś w 40 tygodniu ciąży
    (39 tyg. i 0 dni)
    Miesiąc: 9
    Trymestr: 3
    Wiek płodu: 37 tydzień
    Data porodu:
    11 stycznia 2015
    (pozostało 7 dni)

a tu nadal cisza :/

dobranoc :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2015, 01:55

Ewelina88, Chanela, bluegirl89 lubią tę wiadomość

f2w3e6hhhqm6pyjg.png
    201501074974.png
    20130810640114.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2015, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Goosiaczek2 wrote:
    o takie coś się pojawiło

Jesteś w 40 tygodniu ciąży
    (39 tyg. i 0 dni)
    Miesiąc: 9
    Trymestr: 3
    Wiek płodu: 37 tydzień
    Data porodu:
    11 stycznia 2015
    (pozostało 7 dni)

a tu nadal cisza :/

dobranoc :)

U mnie poza ciszą to CZKAWKA małej mnie obudziła....

‹‹ 1785 1786 1787 1788 1789 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ