X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Anielle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welina wrote:
    Dziewczyny i ja Was stale czytam:) wcześniej chociaż trochę udzielałam się , a później bierna się zrobiłam...
    Mam pytanie do dziewczyn z już przekroczonym terminem, a jeszcze z dzidzią w brzuszku - jak umilacie sobie czekanie? Bo ja termin wg usg mialam na wczoraj a wg @ na jutro a tu ani skurczy ani rozwarcia (ktg robię regularnie i byłam dziś na konsultacji) i strasznie niecierpliwie się.
    Dodatkowo na ostatnim usg 29/12/2014 z pomiarów wyszło ze Franek waży już 3640g! i boję się że jak dalej będzie tak siedział w brzuszku to ze 4,5 kg będzie miał, a bardzo chciałabym go urodzić sn.
    Czy któraś z Was ma/miała prognozy na tak dużego Malucha?

Welina ja termin z @ mam na dzisiaj a z USG na dwa dni temu, u mnie rozwarcie na jeden palec bylo juz w zeszly poniedzialek, dzisj na ktg skurcze regularne, ale ja ich nie czuje wiec licho wie ile to jeszcze potrwa. Nie przejmuj sie ze u ciebie nic sie nie dzieje bo to sie moze w kilka godzin zmienic, u mnie sie dzieje od dobrych 2-3 tygodni a dalej jestem w ciazy :) A czekanie sobie umilam chwytajac sie czegokolwiek do roboty! A to posprzatam, a to cos upieke, skocze na targ, poczytam, no chwytam sie byle czego, ale i tak czuje ze to jest jedno wielkie wyczekiwanie... Chyba sie nie da o tym nie myslec.

nix lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • Welina Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Passiflora wrote:
    Welina:
    Mój mały 9 grudnia miał 3100. Teraz mam wizytę w piątek więc podejrzewam, że musiał minimum przybrać 1 kg przez tez miesiąc. Mój gin zapowiadał, że jeśli donoszę do tego 9 stycznia to będziemy rozmawiali o cc z powodu dużej wagi dziecka.
    Także czekam na piątek a w międzyczasie zastanawiam się jaką decyzję ewentualnie podjąć.

Passiflora - dobrze że jesteś :) napisz jaką decyzje podejmiesz i co lekarz Ci zaleci. Mi po dzisiejszej wizycie powiedział że spróbujemy sn, ale im bliżej porodu i nizej dziecko tym pomiary z usg są mniej dokładne i przyjmują +/- 0,5 kg. Taki błąd był u koleżanki, której powiedzieli że mała wazy ok 3800 a wyszło 4300g. Ale jakoś dała radę :)
    Trochę sobie wyrzucałam że może za dużo słodyczy jadłam pod koniec ciąży (wcześniej tylko ogórki kiszone, kapusta i cytrusy), ale ogólnie to przytyłam 14 kg więc to chyba nie to.

dqpri09k9d4fedco.png
  • Welina Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    Welina ja termin z @ mam na dzisiaj a z USG na dwa dni temu, u mnie rozwarcie na jeden palec bylo juz w zeszly poniedzialek, dzisj na ktg skurcze regularne, ale ja ich nie czuje wiec licho wie ile to jeszcze potrwa. Nie przejmuj sie ze u ciebie nic sie nie dzieje bo to sie moze w kilka godzin zmienic, u mnie sie dzieje od dobrych 2-3 tygodni a dalej jestem w ciazy :) A czekanie sobie umilam chwytajac sie czegokolwiek do roboty! A to posprzatam, a to cos upieke, skocze na targ, poczytam, no chwytam sie byle czego, ale i tak czuje ze to jest jedno wielkie wyczekiwanie... Chyba sie nie da o tym nie myslec.

Anielle a nie próbujesz jakoś "pośpieszyć" Malutkiej? Bo ja już na piłce ćwiczę, po schodach chodzę, ale mały jest uparty. A dziś lekarz mi powiedział że to nic nie pomoże bo potrzebny jest chemiczny sygnał do rozpoczęcia porodu. Mąż tak się stara i na razie nic nie pomaga ;)

dqpri09k9d4fedco.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welina u mnie synuś zapowiadał się na dorodnego chłopa. W 32+3 ważył ok 2400, w sylwestra ten sam lekarz, tylko na innym sprzęcie go mierzył i wyszło mu ok 3400, czyli kilogram w niecałe 6 tygodni. Synuś ma bardzo dużą główkę i długaśne nogi, więc też do końca nie wiadomo ile on może ważyć. Zawsze trzeba wziąć margines błędu te +/-15-20%. Trochę się boję porodu sn, właśnie ze względu na jego gabaryty. Aleee myślę, że takiego 4-ro kilogramowego klocka dam radę urodzić.. :)

Welina lubi tę wiadomość

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• Anielle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Welina probowalam juz i lazic po schodach (mieszkam na 3 pietrze bez windy), i spacerowac (pare dni temu 5 km), okna mylam, sprzatanie calego domu, nawet meza wykorzystalam po kilkumiesiecznym celibacie i nic. Mysle ze to nie ma sensu, dziecko samo zdecyduje jak bedzie chcialo wyjsc i co by czlowiek nie robil to nic nie przyspieszy niestety :)

Edit: Na pilce tez skacze :)
    A co do wagi to ja nie mam pojecia ile moje dziecie wazy bo ostatnie usg mialam 14 listopada. Zyje w niewiedzy i nieswiadmosci blogiej :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 16:53

Welina lubi tę wiadomość

relgjw4z78qot2nk.png
    8p3ogzu3ye28ntmj.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla dzielnych mamuś, a słodziakom życzymy dużo zdrówka!

U nas jest postęp - Alicja je już tylko z piersi, raz dziennie dostaje tylko butlę z odciągniętym mlekiem z witaminami. Ssie ładnie tylko ...długo. Jedno karmienie trwa nawet 1-1,5 h. U Was też tak jest?

Welina, Ag..., Becia81, Ewelina88 lubią tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Welina Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jonka91 wrote:
    Welina u mnie synuś zapowiadał się na dorodnego chłopa. W 32+3 ważył ok 2400, w sylwestra ten sam lekarz, tylko na innym sprzęcie go mierzył i wyszło mu ok 3400, czyli kilogram w niecałe 6 tygodni. Synuś ma bardzo dużą główkę i długaśne nogi, więc też do końca nie wiadomo ile on może ważyć. Zawsze trzeba wziąć margines błędu te +/-15-20%. Trochę się boję porodu sn, właśnie ze względu na jego gabaryty. Aleee myślę, że takiego 4-ro kilogramowego klocka dam radę urodzić.. :)

Jonka mi właśnie w 2 tygodnie przybrał ponad 500 g, ale też był komentarz ze ma dużą główkę.
    A jak byś wolała rodzić cc czy sn jakbyś miała wybór?

dqpri09k9d4fedco.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potrzymajcie kciuki, dostałam skierowanie na patologię, właśnie czekam na IP. Młoda ma za wysokie tętno, ja też puchnę.
    Boję się...

FITop1.png
  • Welina Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anielle wrote:
    Welina probowalam juz i lazic po schodach (mieszkam na 3 pietrze bez windy), i spacerowac (pare dni temu 5 km), okna mylam, sprzatanie calego domu, nawet meza wykorzystalam po kilkumiesiecznym celibacie i nic. Mysle ze to nie ma sensu, dziecko samo zdecyduje jak bedzie chcialo wyjsc i co by czlowiek nie robil to nic nie przyspieszy niestety :)

Edit: Na pilce tez skacze :)
    A co do wagi to ja nie mam pojecia ile moje dziecie wazy bo ostatnie usg mialam 14 listopada. Zyje w niewiedzy i nieswiadmosci blogiej :)

Anielle tak samo robię, ale tak jak Ty dochodzę to wniosku że Franek ma charakter po mężu i to on zdecyduje kiedy czas na wyjście ;)
    A z wagą to chyba tak lepiej jak i tak to jest obarczone błędem nawet do 0,5 kg.

dqpri09k9d4fedco.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    isabelle wrote:
    Gratulacje dla dzielnych mamuś, a słodziakom życzymy dużo zdrówka!

U nas jest postęp - Alicja je już tylko z piersi, raz dziennie dostaje tylko butlę z odciągniętym mlekiem z witaminami. Ssie ładnie tylko ...długo. Jedno karmienie trwa nawet 1-1,5 h. U Was też tak jest?

U mnie Kostek jadal przewaznie po 20 min i tylko z jednego cyca. Ale na wadze przybieral dobrze. teraz nawet zacznie drugiego cyca, ale pozniej ulewa sporo.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarka trzymaj się, ale teraz już bedzie dobrze. Suwaczek przeciez na ukonczeniu.
    Najwazniejsze, ze cię skontrolują i bedziesz pod obserwacją.
    A jak po zdjęciu pessara?

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wolę rodzić siłami natury. Do cesarki bym się jedynie przekonała w tedy jakbym była pewna, że ten mój słodziak waży więcej niż 4kg. Bałabym się po prostu tego jakie mogą być dla mnie skutki porodu tak dużego dziecka. A i czy synuś się nie poddusi.. Na razie o tym nie myślę. W sumie usg miałam robione tydzień temu, jeżeli rzeczywiście Filip waży tyle ile wyszło lekarzowi i jeżeli poród nastąpi w okolicach terminu to nie będę się niczym martwić :)

• jonka91 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielarko kciuki zaciśnięte!!!! Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze, trzymaj się!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 stycznia 2015, 17:03

• Ag... Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to nie jest tak, ze najwazniejszy obwod głowki a nie waga jesli chodzi o SN?
    przeciez 3000 czy 3500 to waga zlokalizowana raczej na ciałku niz na glowce, a jak ona przejdzie to reszta juz idzie od razu.
    Kostkowi zawsze na USG głowa wychodzila 2/3 tyg do przodu w stosunku do reszty i tez sie bałam. Mimo ze wazyl niecałe 3 kg to nie wiem czy wlasnie dlatego mnie tak nie rozerwało...chociac normalnie ta glowka wygląda, wcale za duza nie jest

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Końcówki naszych ciąż są bardzo emocjonujące. Zielarko trzymam kciuki, informuj nas jak dasz radę jak wygląda sytuacja.
    Faktycznie więcej tych cc niż sn u nas, ale to jeszcze może się zmienić tyle przecież jeszcze oczekujących styczniówek.

Gratulacje dla rozpakowanych mam i oczywiście kibicuję też tym, u których coś się rozkręca.
    Z tymi rozwarciami szyjki to też trzeba brać pod uwagę, że szyjka rozwiera się od zewnątrz ale też i przecież od wewnątrz.
    Może być takk, że jest zewnętrzne rozwarcie ale jeszcze nie spowodowało , że szyjka od wewnątrz się "otworzyła" dlatego pewnie niektóre kobitki muszą czekać mimo rozwarcia (no tak sobie to tłumaczę)
    Jejku jakie to musi być frustrujące jak już jest się po terminie porodu, tutaj wszystkie prawie świrujemy a jeszcze trochę do PTP wg. OM to co będzie się działo i jakie napięcie będzie na forum jak już będziemy po 40 skończonym tygodniu??

mhsvp07w3ex0n696.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    U mnie Kostek jadal przewaznie po 20 min i tylko z jednego cyca. Ale na wadze przybieral dobrze. teraz nawet zacznie drugiego cyca, ale pozniej ulewa sporo.

To masz fajnie, mała je nawet aktywnie, ale właśnie nie widać w żadnym momencie, żeby się najadła i sama odstawiła czy zasnęła. Jak próbuję jej przerwać po 40 minutach to się wkurza. Przypuszczam, że oprócz zaspokajania głodu chodzi tu pewnie jeszcze o bliskość i przytulaski. Też ładnie nam przybiera i brudzi pieluszki pierwszorzędnie.

Ag... lubi tę wiadomość

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Welina Przyjaciółka

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... a używałaś już laktatora? Czy nie ma takiej potrzeby?

dqpri09k9d4fedco.png
  • isabelle Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zielarka wrote:
    Potrzymajcie kciuki, dostałam skierowanie na patologię, właśnie czekam na IP. Młoda ma za wysokie tętno, ja też puchnę.
    Boję się...

Zielarko, już bliżej niż dalej. Dasz radę! Trzymam kciuki

0d1yskjom1pl8rx5.png
    mhsvrl68zjjdct5d.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiedyś gdzieś przeczytałam co mnie zdziwiło dlatego zapamiętałam to, że ponoć przy porodzie obwód główki, ramion i bioder jest taki sam u dziecka.

mhsvp07w3ex0n696.png
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 7 stycznia 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje następnym mamusiom <3

Zielarko trzymamy kciuki, będzie dobrze ;-)

relg8iikn5mn7s8i.png
‹‹ 1825 1826 1827 1828 1829 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ