X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Obudzily nas skurcze co 5-10 minut... na ktg ladne gory doliny, a max to 97%... ale spokojnie pewnie zaraz sie wyciszy, jak w ostatnich dniach

I mam glupie pytanie, jak sie robi lewatywe....

Anutka, do lewatywy najlepiej zakupić w aptece tzw. wlewnik. Jest to spory, mieszczący ok litra płynu, gumowy worek z rurką. Napełniasz ten worek np. lekko ciepłą wodą (tylko nie prosto z kranu), zawieszasz gdzieś wyżej, żeby swobodnie spływała, no a drugi koniec wkładasz, hm, wiadomo gdzie:) Przybierasz wygodną pozycję, na klęczka, w domu można położysz się na lewym boku no i czekasz. Tylko uwaga - bo czasami parcie przychodzi w nieoczekiwanym momencie i z dużą siłą. Najlepiej jest postarać się jak najdłużej wytrzymać z wodą w środku, żeby miała czas przedostać się do zakamarków jelit no i wypłukać co zbędne.

Dziewczyny, nie bójcie się i nie wstydźcie lewatywy. To jest zabieg stosowany od tysięcy lat, można rzecz wręcz uzdrawiający.
    Takie rzeczy nosimy w środku, niestety. My kobitki możemy być piękne i pachnące na zewnątrz, a w srodku... więc trzeba się pozbywać zanieczyszczeń i złogów. a wcale nie będę się bronić przed tym zabiegiem, zresztą, praktykuję go od czasu do czasu z powodzeniem;))

p.s. nie polecam gotowych zestawów z apteki do jednorazowej lewatywy, ponieważ są to bardzo małe opakowania, ok 200ml, a 200 ml niewiele da - z doświadczenia piszę.

• Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczku i Malenq ale mnie zrobiłyscie! Miałyśmy razem jechać na porodowke a tu sama zostałam! Nie ładnie, nie ładnie. A tak na poważnie Malenq gratuluje z całego serca!
    Zielarko jak u Ciebie? Nic nie piszesz więc pewnie już corcia na cycu u Ciebie wisi. :)

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wielkie gratulacje dla rozpakowanych mam, czekamy jeszcze na wieści od Zielarki ile waży jej córcia i jaka jest duża :-)

Kurcze mam wrażenie, że wszystkie dookoła rodzicie tylko nie ja !
    W dodatku boje sie o synka po tym koszmarze o stracie, masakra jakaś.
    Jak mąż coś planuje związanego z małym to ja go opierniczam, aby się zamknął i poczekał aż synek się urodzi, takie schizy łapie.

Aj cholera trzeba uzbroić się w cierpliwość :-)
    Mąż wczoraj przyłożył ucho do brzucha i autentycznie czuł bicie serca Mateusza.

Malenq skakała na piłce to jej chyba pomogło przyśpieszyć poród , jak któraś taką ma to do dzieła :D

Kurcze nie wiedziałam, że dzieci potrafią strzelać kupą jak z armaty hehe :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 09:09

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Izabelka88 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tu się mędrkuje o lewatywie, a mi samej niepotrzebna. Przepraszam za takie info, może to Was nie interesuje, ale moje jelita postanowiły same się oczyścić... Właśnie jestem po wizycie w toalecie. Mam nadzieję, że to zwiastun porodowy, bo długo nie wytrzymam. Kolejną noc spałam jakies 4 godziny i to z przerwami - siku, okropne bóle wiązadeł, ciągnięcie w brzuchu, skurcze, a od 5.30 ból żołądka z powodu głodu. Jeju... ostatnie dni są straszne.

Szykuję się do szpitala na KTG.

Dopiero co wypiłam szklanę soku i zjadłam śniadanie, a już głodna. Chyba dziecko potrzebuje więcej energii.

• A.loth Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MartaKD, ja bym nie kąpać w emolientach profilaktycznie. W ogóle nie miałam stosować, chyba że by coś się działo ze skórą. I właśnie Adam urodził się z mega suchą skórą, która łuszczy się płatami, szczególnie na brzuchu. I to mam wyprowadzić właśnie emolientem. Potem pewnie odstawię.

o14815nmahj2bgg1.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izabelko widzę że tak samo już jesteś zmęczona jak ja. Dobrze że jak do poniedziałku nic się nie zacznie to działamy z moją ginka bo ja już naprawdę nawet z chłodzeniem mam problem bo mi uciska jakiś nerw i trochę mi paraliżuje lewy bok i noga boli.

zplX18SyZp.gif
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ma Ktoras z was ten krem na sutki? Skład wydaje się fajny.
    http://www.doz.pl/apteka/p62109-Linoderm_Mama_krem_do_pielegnujacy_brodawek_sutkowych_15_ml

zplX18SyZp.gif
  • ana7227 Ekspertka

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Malenq trzymam kciuki! A mi odeszła kolejna cześć czopu podbarwionego krwią tym razem. Mam nadzieję że zacznie się do poniedziałku i nie będę mieć wywoływanego.
    Ja mam termin również na niedziele, ale w szpitalu, w którym będę rodzić powiedzieli, że dopiero tydzień po terminie mam przyjechać na wywoływanie. Pewnie zadzwonię tam już w czwartek, abo piątek, bo nie wytrzymam tego napięcia :)

relgh371buf3k1xz.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina kupiłam tego kremu jedną tubkę, bo akurat sprzedawca u którego robiłam zapasy dla małego miał tylko do wyboru taki krem na sutki. Generalnie krem tłuściutki ładnie nawilża brodawkę. A czy na pewno pomoże już po porodzie to nie wiem. Na wszelki wypadek mam też maść bepanthen, a jak będzie potrzeba innej mężu poleci do apteki po purelan albo maltan.

Właśnie się obudziłam po raz drugi. Idę spróbować coś zjeść..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 09:38

Ewelina88 lubi tę wiadomość

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ana7227 wrote:
    Ja mam termin również na niedziele, ale w szpitalu, w którym będę rodzić powiedzieli, że dopiero tydzień po terminie mam przyjechać na wywoływanie. Pewnie zadzwonię tam już w czwartek, abo piątek, bo nie wytrzymam tego napięcia :)
    No u mnie dzień po terminie ale w poniedziałek pewnie nic nie zrobią. We wtorek jakieś badania itp. Może w środę kroplówka na próbę. Myślę że czwartek lub piątek się tak naprawdę zacznie. Niestety strasznie długo to trwa ale szpital jest naprawdę super.

zplX18SyZp.gif
  • Anutka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kamilaaa_88 wrote:
    Anutka.oby sie jednak nie wyciszyly tylko nasilily :-)

A co do lewatywy to nie mam pojecia, nigdy nie mialam.
    Zastanawiasz sie czy zrobic?
    Tutaj jest lewatywa na zyczenie, robia jak chcesz a jaj nie to nie robia i nie wiem co teraz

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelina88 wrote:
    Dziewczyny ma Ktoras z was ten krem na sutki? Skład wydaje się fajny.
    http://www.doz.pl/apteka/p62109-Linoderm_Mama_krem_do_pielegnujacy_brodawek_sutkowych_15_ml
    Ja też mam ten krem, dostałam wcześniej próbkę od położnej. Zapach nie specjalny jak to we wszystkich tych naturalnych kremach, ale tak jak pisze jonka dobrze nawilża. Zapakowałam go do torby do szpitala i bepanthen tez. Ja póki co smaruje brodawki oliwka z rosmanna i masłem shea. Są nawilżone nic nie pęka wiec mam nadzieje, ze to będzie dobry start :-)

A chciałam Wam jeszcze napisać z takich tipow, które zasłyszałam od mojej siostry. W czasie laktacji przy dużych morozach trzeba szczególnie chronić piersi przed zmarznięciem ponieważ bardzo łatwo można nabawić się zapalenia. Jako, że największe mrozy przypadną na luty, a wtedy juz wszystkie będziemy karmiące przy wyjściu z domu najlepiej owinąć się na wysokości piersi jakimś cieplutkim niegrubym szalikiem i oczywiście przynajmniej trzy warstwy górnej garderoby. Koszulka, bluzka i sweter. :-)

• rastafanka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq, gratulacje! :)
    Zielarka i Anutka trzymam kciukasy! :)
    I za wszystkie, które już się męczą i chciałyby urodzić- aby akcja się rozkręciła jak najszybciej!
    U nas nadal zero objawów...
    Miłego dnia! :)

bluegirl89 lubi tę wiadomość

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka ja raczej będę chciała bo po 1 mniejsze ryzyko że wypróżnisz się podczas porodu i po drugie dziecku będzie łatwiej wyjść.

zplX18SyZp.gif
  • kamilaaa_88 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie juz nad tym zastanawialam po relacjach kolezanki ktora nie miala lewatywy, organizm sie sam nie oczyscil bo miala porod wywolywany i w jego trakcie zrobila.kupke i jak mi to opisywala to stwierdzilam ze wpadka przy porodzie bedzie dla mnie wieksza trauma niz lewatywa, wiec biore lewatywe.

Nuskaw lubi tę wiadomość

relg8iikn5mn7s8i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2015, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka wrote:
    Tutaj jest lewatywa na zyczenie, robia jak chcesz a jaj nie to nie robia i nie wiem co teraz
    Ja bym zrobiła w szpitalu ze wzgledów logistycznych. Moim zdaniem lepiej mieć o jeden stres mniej podczas porodu, że się przy mężu nie pos*am na łóżko. :-)

kamilaaa_88, Ewelina88 lubią tę wiadomość

• bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I my się witamy w nowym tygodniu :D

Jesteś w 39 tygodniu ciąży
    (38 tyg. i 0 dni)
    Miesiąc: 9
    Trymestr: 3
    Wiek płodu: 36 tydzień
    Data porodu:
    22 stycznia 2015
    (pozostało 14 dni)

Waga:85,8kg( czyli niecałe 15 kg na plusie)
    Obwód: 113cm :D

Gratuluję rozpakowanym mamom i trzymamy kciuki za resztę :D

Ja się już powoli szykuję, ale czekam spokojnie na rozwój sytuacji...na razie brzuch twardnieje nieregularnie i bezboleśnie, zwłaszcza w nocy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 stycznia 2015, 10:04

rastafanka, Ewelina88, Nuskaw, Gwiazdeczka27, Chanela, M4DZI4 lubią tę wiadomość

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 10:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witajcie :) wiadomosc od Malenq:
    Nadal bez córki....
    Leży na intensywnej bo w trakcie porodu uderzyła nisko w moją kość i ma problem z oddychaniem obrzęk wewnętrzny noska ma.....
    Do tego problem z serduszkiem.....
    A i jeszcze karmią ją tam mlekiem MM i boję się ,że mogę zapomnieć o karmieniu piersią.......
    Ech.....takie wieści z rana.....
    Ps. Dziękuje za wszystkie posty i miłe słowa na belly i ovu........

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • rastafanka Autorytet

Wysłany: 8 stycznia 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lewatywy, to ja też na początku mówiłam, że nie będę chciała. Ale po informacji od szwagierki, której też "przydarzyło się" podczas porodu jestem pewna, że chcę żeby mi zrobili lewatywe w szpitalu :)

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 stycznia 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malenq jeśli nas czytasz to jesteśmy z Tobą i trzymamy kciuki za ciebie i malutką, żeby jak najszybciej wyszła z tych chwilowych komplikacji i trafiła do mamusi. Trzymaj się ciepło Kochana!

‹‹ 1830 1831 1832 1833 1834 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ