*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
A.loth wrote:Przesyłam ciekawy link z animacją, jak zmienia się położenie narządów w ciąży. Trochę przerażające, biedne jelita
http://www.msichicago.org/whats-here/exhibits/you/the-exhibit/your-beginning/make-room-for-baby/interactive/
I teraz już wiem, dlaczego pierwszy pojawia się taki miękki, trochę szpiczasty wzgórek sporo ponad macicą - to właśnie pierwsze wypychane jelita
Jak tylko M wróci z pracy to mu pokaże. Rewelacyjna ta animacja Dzidzia wygląda jakby parasolkę w ręku trzymała Tak się zastanawiałam kiedy mi pępek wypchnie, ale chyba jeszcze troszkęMarianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
nick nieaktualny
-
to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.
Te badania są w 100% darmowe na NFZ . Jeżeli ginekolog nie posiada odpowiedniego certyfikatu to zawsze wypisuje skierowanie do takiej placówki gdzie ginekolog robi badanie na NFZ za darmo. ( a słyszałam , że nawet bez certyfikatu robią takie badania lekarze, a w razie gdyby coś im się nie zgadza to wysyłają do np. szpitala w którym ponownie robi sie takie badanie u lekarza z odpowiednim certyfikatem) uffff się rozpisałamWiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 16:28
-
Gwiazdeczka27 wrote:to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.
Te badania są w 100% darmowe na NFZ .Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
-
kochane dziewczyny widziałyście ten świetny filmik jak ojciec dowiaduje się, że będzie dziadkiem? Jego miny są bezsenne , jego wyraz twarzy przypomina jak by znowu był małym chłopcem Polecam
http://www.youtube.com/watch?v=q2sM7tzILeEania_29, Paula44, M4DZI4, Ag..., MonikaDM, Maud11 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKochane a jak u Was z depilacją??? denerwuje już mnie golenie maszynką, a wszędzie na stornach jest napisane, że zakazane jest stosowanie: pasty cukrowej, wosku, depilatora.....kurczę ja mam problem z niechcianym owłosieniem (zawdzięczam to PCOs)...przed ciążą stosowałam pastę cukrową i depilator elektryczny....
-
Agataa wrote:Jeżeli marzy się wam kołyska, macie na ten cel budżet, to kupcie, czemu nie? W końcu rodzicielstwo ma być dla was przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
założę się, ze nawet te z nas `z większa bazą wiedzy` co się przyda, a co nie, też kupi jakiś `niewypał`
Ewelina88 lubi tę wiadomość
-
Witam dziewczyny! Od dawna obserwuje forum jednak nie udzielałam się, tak jakoś wyszło. Będąc na ostatniej wizycie nawet o nic nie zapytałam lekarza. Generalnie nawet nie pamiętałam kiedy miałam ostatnią miesiączkę na ostatniej wizycie czyli 9 Czerwca byłam w ok 8 tygodnia, teraz mam wizytę 7 i generalnie wszystko będę wtedy wiedzieć i dopisze się do listy;))
Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
Któraś z was pytała o zgagę. Ja miałam często zgagi odkąd jestem w ciąży, niezależnie od tego co zjadłam, lepsze to chyba niż wymioty. Przyznam szczerze że ani razu nie zdarzyło mi się zaliczyć wymiotów.
Pozdrawiam.M4DZI4, jonka91, agnb6, Monifah, Monifah, Monifah lubią tę wiadomość
-
No to i ja się pochwalę brzuszkiem:)
I zaczęłam smarować się olejkiem arganowym, podobno jest rewelacyjny:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 18:22
M4DZI4, ania_29, Ag..., Agataa, MonikaDM, Paula44, agnb6, Agus89, jonka91, zielarka, Ewelina88 lubią tę wiadomość
-
Iwuska55592 witamy i zapraszamy do udzielania się
Gwiazdeczko fajny filmik,aż mi się łezka w oku zakręciła....szkoda że mój tata nie dożył czasu by poznac swojego wnuka i ten skarb co noszę teraz po sercem
Ja oczywiście niedawno wstałam z drzemki jak zwykle hihi, trochę się ogarnę bo wieczorem na zakupy z mamuśką se skoczę do galerii :)A na obiad tak się objadłam że jeszcze ledwo się ruszam... Co do zgagi to też czasem mam, zależy co zjem albo jak gazowanego za dużo wypiję chociaż staram się wogóle nie pic ale czasem się chce.Ja na zgagę biorę normalnie do ssania coś typu Rennie, w pierwszej ciąży lekarz mi pozwoliła więc biorę jak mnie już tak mocno pali że np zasnąc nie mogę. -
Gwiazdeczka27 wrote:kochane dziewczyny widziałyście ten świetny filmik jak ojciec dowiaduje się, że będzie dziadkiem? Jego miny są bezsenne , jego wyraz twarzy przypomina jak by znowu był małym chłopcem Polecam
http://www.youtube.com/watch?v=q2sM7tzILeE
no i sie poryczalam, bo jak sobie przypomnialam jak to u mnie bylo to tez wszyscy ryczeli:) -
nick nieaktualnyIwuska witam gorąco Udzielaj się z nami - u nas jest fajnie
Gwiazdeczko super ten filmik. My moim rodzicom powiedzieliśmy przez Skype, z racji odległości, to mój tata przytulał monitor i też się popłakał, a mama chyba z 15 razy pytała czy to naprawdę
M4DZI4 - Gwiazdeczka ma rację, Twój tata na pewno czuwa nad Wami, tak jak mój dziadzio nad nami, wierzę w to całym sercem (Znowu sie powyłam jak niemądra).
Dziewczyny co do listy to wydaje mi się świetna, ja robię swoją listę z podziałem na Ubranka, Kosmetyki i leki i pozostałe. Nie wszystkie rzeczy mi sie pokrywają bo coś co mnie nie pasuje może podpasowac innej dziewczynie, np. sterylizator, dla mnie zbędny wydatek i zagracanie i tak niewielkiej kuchni, prawdopodobnie podgrzewacza też nie kupię (zwłaszcza ze czytałam ze podgrzewa 4 minuty, a to wydaje się długo - może nie każdy model), ja zastosuję metodę mojej siostry - ona zawsze miała przegotowaną wodę, w pożądanej temperaturze w termosie Myślę, że podstawę mamy i teraz każda z nas może taka listę modyfikować pod siebie
Agattee - miewam zgagę, ale ja miewałam ją też wcześniej więc to raczej nie "przez ciążę" tylko np. po jakimś ciężkim jedzeniu, albo po czymś gazowanym.
Ja dziś sie czuję jakby mnie coś zeżarło i wypluło. Brzuch mnie boli, takie skurcze w dole brzucha jak na @, termin @ mam za ok. tydzień więc może dlatego...ale teraz jakieś takie te skurcze że przeszkadzają mi...ogólnie od samego początku coś tam czuję, ale dziś sa takie własnie, ze mnie drażnią strasznie. Zastanawiam sie czy wziać NoSpę, bo zaraz ma wpaśc kolega męża a nie chcę być taka zrzędą! A dziś marudzę za cały poczatek ciąży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 19:59
Ag..., Gwiazdeczka27, jonka91, M4DZI4 lubią tę wiadomość