X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • Pinia108 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A.loth wrote:
    Przesyłam ciekawy link z animacją, jak zmienia się położenie narządów w ciąży. Trochę przerażające, biedne jelita ;)
    http://www.msichicago.org/whats-here/exhibits/you/the-exhibit/your-beginning/make-room-for-baby/interactive/

I teraz już wiem, dlaczego pierwszy pojawia się taki miękki, trochę szpiczasty wzgórek sporo ponad macicą - to właśnie pierwsze wypychane jelita :)

Jak tylko M wróci z pracy to mu pokaże. Rewelacyjna ta animacja :) Dzidzia wygląda jakby parasolkę w ręku trzymała :):):) Tak się zastanawiałam kiedy mi pępek wypchnie, ale chyba jeszcze troszkę

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodzę na NFZ usg genetyczne musze prywqatnie robic koszt 200 zł
    Jak byłam 23 czerwca to dziecko miało 2 cm 3 mm

• Ag... Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to moze idz w tym 2 terminie, albo tak jak napisala gwiazdeczka, sprobuj i moze bedziesz mogla przyjsc za tydzien jak bedzie za male dzieciątko. Zawsze mozesz zadzwonic do gina i zapytac kiedy ci radzi iśc.

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
    11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
    22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
    po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.

Te badania są w 100% darmowe na NFZ . Jeżeli ginekolog nie posiada odpowiedniego certyfikatu to zawsze wypisuje skierowanie do takiej placówki gdzie ginekolog robi badanie na NFZ za darmo. ( a słyszałam , że nawet bez certyfikatu robią takie badania lekarze, a w razie gdyby coś im się nie zgadza to wysyłają do np. szpitala w którym ponownie robi sie takie badanie u lekarza z odpowiednim certyfikatem) uffff się rozpisałam

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 16:28

mhsvp07w3ex0n696.png

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag też dobra myśl z tym telefonem do gina, on z pewnością doradzi kiedy najlepiej się udać.

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    to ja nie rozumiem, ja jak byłam w pierwszej ciąży chodziłam na NFZ i miałam w 13+4 dni badanie za darmo normalnie. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne rekomenduje darmowe badania prenatalne 1,2,3 trymestru
    11-14 badanie kości nosowej i przezierności karkowej
    22 tydzień +/- 2 tygodnie badanie budowy ciała, narządy wewnętrzne, duża uwaga skierowana na badanie serca
    po 30 tygodniu- ocena stanu łożyska, ułożenia dziecka, i stanu ogólnego dziecka.

Te badania są w 100% darmowe na NFZ .
    wlasnie kolezanka tez miala darmowe na NFZ, i wcale nie ma powyzej 35lat. Kasia moze dowiedz sie dokladniej.

dqprhdgeyewjk8qy.png

Wysłany: 2 lipca 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kochane dziewczyny widziałyście ten świetny filmik jak ojciec dowiaduje się, że będzie dziadkiem? Jego miny są bezsenne , jego wyraz twarzy przypomina jak by znowu był małym chłopcem :) Polecam

http://www.youtube.com/watch?v=q2sM7tzILeE

ania_29, Paula44, M4DZI4, Ag..., MonikaDM, Maud11 lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez mam na nfz badania prenatalne a tez nie mam 35lat

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane a jak u Was z depilacją??? denerwuje już mnie golenie maszynką, a wszędzie na stornach jest napisane, że zakazane jest stosowanie: pasty cukrowej, wosku, depilatora.....kurczę ja mam problem z niechcianym owłosieniem (zawdzięczam to PCOs)...przed ciążą stosowałam pastę cukrową i depilator elektryczny....

• Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co ja wiem to to USG jest darmowe, ale jak ktoś chce np ten test PAPPA to wtedy po 35 roku życia jest za darmo. Zresztą będę w poniedziałek u lekarza to się dowiem co i jak.

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agataa wrote:
    Jeżeli marzy się wam kołyska, macie na ten cel budżet, to kupcie, czemu nie? W końcu rodzicielstwo ma być dla was przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem.
    założę się, ze nawet te z nas `z większa bazą wiedzy` co się przyda, a co nie, też kupi jakiś `niewypał` ;)
    To do mnie czy do Eweliny? ;) Używaną kołyskę można za 100zł kupić :) Najchętniej kupiłabym od razu normalne łóżeczko, ale nie zmieści się w małej sypialni a wynosić się już teraz z sypialni do salonu i spać na kanapie... no nie bardzo :) Byłam ciekawa czy ktoś też ma taką "zagwozdkę" ;)

Ewelina88 lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest jeszcze tzw kosz mojżesza :) taki koszyk z trawy lub wikliny.

FITop1.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli o mnie chodzi to mi się nie podoba i nie wiem jak jest z doborem materacyka do takiego kosza

201501145565.png
  • lwuska55592 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny! Od dawna obserwuje forum ;) jednak nie udzielałam się, tak jakoś wyszło. Będąc na ostatniej wizycie nawet o nic nie zapytałam lekarza. Generalnie nawet nie pamiętałam kiedy miałam ostatnią miesiączkę na ostatniej wizycie czyli 9 Czerwca byłam w ok 8 tygodnia, teraz mam wizytę 7 i generalnie wszystko będę wtedy wiedzieć i dopisze się do listy;))
    Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.
    Któraś z was pytała o zgagę. Ja miałam często zgagi odkąd jestem w ciąży, niezależnie od tego co zjadłam, lepsze to chyba niż wymioty. Przyznam szczerze że ani razu nie zdarzyło mi się zaliczyć wymiotów.
    Pozdrawiam.

M4DZI4, jonka91, agnb6, Monifah, Monifah, Monifah lubią tę wiadomość

ex2bo7ess0m327wq.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 18:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie kefir owocowy wzmaga zgagę...

201501145565.png
  • bluegirl89 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to i ja się pochwalę brzuszkiem:)

313ggtg.jpg

I zaczęłam smarować się olejkiem arganowym, podobno jest rewelacyjny:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 18:22

M4DZI4, ania_29, Ag..., Agataa, MonikaDM, Paula44, agnb6, Agus89, jonka91, zielarka, Ewelina88 lubią tę wiadomość

ex2bhdgejfu72ae7.png
    km5shdgeqwm0rb9j.png[/url]
  • M4DZI4 Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwuska55592 witamy i zapraszamy do udzielania się :)
    Gwiazdeczko fajny filmik,aż mi się łezka w oku zakręciła....szkoda że mój tata nie dożył czasu by poznac swojego wnuka i ten skarb co noszę teraz po sercem :(
    Ja oczywiście niedawno wstałam z drzemki jak zwykle hihi, trochę się ogarnę bo wieczorem na zakupy z mamuśką se skoczę do galerii :)A na obiad tak się objadłam że jeszcze ledwo się ruszam... :) Co do zgagi to też czasem mam, zależy co zjem albo jak gazowanego za dużo wypiję chociaż staram się wogóle nie pic ale czasem się chce.Ja na zgagę biorę normalnie do ssania coś typu Rennie, w pierwszej ciąży lekarz mi pozwoliła więc biorę jak mnie już tak mocno pali że np zasnąc nie mogę.

relgh371ssmqv4f3.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 2 lipca 2014, 18:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gwiazdeczka27 wrote:
    kochane dziewczyny widziałyście ten świetny filmik jak ojciec dowiaduje się, że będzie dziadkiem? Jego miny są bezsenne , jego wyraz twarzy przypomina jak by znowu był małym chłopcem :) Polecam

http://www.youtube.com/watch?v=q2sM7tzILeE

no i sie poryczalam, bo jak sobie przypomnialam jak to u mnie bylo to tez wszyscy ryczeli:)

dqprhdgeyewjk8qy.png

Wysłany: 2 lipca 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    M4DZI4 z pewnością Twój tata czuwa nad Tobą i dzieckiem :) ja tez jak pierwszy raz widziałam ten filmik to aż się popłakałam ze wzruszenia.

M4DZI4, Ag..., Paula44 lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lipca 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Iwuska witam gorąco :) Udzielaj się z nami - u nas jest fajnie :)

Gwiazdeczko super ten filmik. My moim rodzicom powiedzieliśmy przez Skype, z racji odległości, to mój tata przytulał monitor i też się popłakał, a mama chyba z 15 razy pytała czy to naprawdę :)

M4DZI4 - Gwiazdeczka ma rację, Twój tata na pewno czuwa nad Wami, tak jak mój dziadzio nad nami, wierzę w to całym sercem :) (Znowu sie powyłam jak niemądra).

Dziewczyny co do listy to wydaje mi się świetna, ja robię swoją listę z podziałem na Ubranka, Kosmetyki i leki i pozostałe. Nie wszystkie rzeczy mi sie pokrywają bo coś co mnie nie pasuje może podpasowac innej dziewczynie, np. sterylizator, dla mnie zbędny wydatek i zagracanie i tak niewielkiej kuchni, prawdopodobnie podgrzewacza też nie kupię (zwłaszcza ze czytałam ze podgrzewa 4 minuty, a to wydaje się długo - może nie każdy model), ja zastosuję metodę mojej siostry - ona zawsze miała przegotowaną wodę, w pożądanej temperaturze w termosie :) Myślę, że podstawę mamy i teraz każda z nas może taka listę modyfikować pod siebie :)

Agattee - miewam zgagę, ale ja miewałam ją też wcześniej więc to raczej nie "przez ciążę" tylko np. po jakimś ciężkim jedzeniu, albo po czymś gazowanym.

Ja dziś sie czuję jakby mnie coś zeżarło i wypluło. Brzuch mnie boli, takie skurcze w dole brzucha jak na @, termin @ mam za ok. tydzień więc może dlatego...ale teraz jakieś takie te skurcze że przeszkadzają mi...ogólnie od samego początku coś tam czuję, ale dziś sa takie własnie, ze mnie drażnią strasznie. Zastanawiam sie czy wziać NoSpę, bo zaraz ma wpaśc kolega męża a nie chcę być taka zrzędą! A dziś marudzę za cały poczatek ciąży.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 lipca 2014, 19:59

Ag..., Gwiazdeczka27, jonka91, M4DZI4 lubią tę wiadomość

‹‹ 233 234 235 236 237 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ