*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKAWA - dzięki. Mieszkam w DE i musze chyba wybrać się do swojego okulisty, bo nie wiem gdzie taką konsultację tu zrobić A i tak chciałam iść, więc podpytam co i jak. Mimo, że lubię moje okulary to jednak latem te okulary przeciwsłoneczne mnie ciągną Aha...ja chyba wtedy też miałąm Acuvue i cały czas czułam jakby coś mi tam w oku coś siedziało i drażniło
-
nick nieaktualnyPo acuvue miałam wrażenie że mam śpiochy w oczach, albo coś tłustego wylanego do oczu typu oliwka/płyn do demakijażu. Tak nachodziło i rozmazywało mi widzenie.
Ja nawet w 1dniu nie czułam soczewek na oku, jedynie pierwsze 5min.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 18:21
-
nick nieaktualnyANIU no właśnie próbowałam je nosić 2-3 tygodnie. Zaczęłam od 2-3godzin i zwiększałam, ale dyskomfort był cały czas, non stop coś tam czułam. Moze faktycznie takie soczewki na krótszy czas byłyby lepsze...zobaczymy, może przy okazji jakichś zakupów wejdę do takiego większeg sklepu, albo jak bede u okulisty to podpytam dzięki
-
nick nieaktualnyCześć.
Boli mnie bardzo głowa...
Dziewczyny, jak to jest z tym żelazem w 1 trymestrze? Bo gin kazał mi odstawić folik i kupić elevit prenatal a tam jest żelazo. U mnie to zaczal się 11 tydzień a podobno w 1 trymestrze żelazo jest mutogenne. Nie wiem, co robić.
Od kiedy lykacie preparaty witaminowe i czy jest w nich żelazo? Co na to Wasi lekarze? Jeśli jest - to jaka dawka?
Dzięki z góry. -
nick nieaktualnyMonikaDM jeśli pierwszy raz sama sobie kupiłaś soczewki o tej samej wadzie co masz w okularach to nic dziwnego że Ci przeszkadzały, musisz znać krzywizne oka i wielkość soczewki a to określi tylko specjalista. Miałam podobnie jak Ty kiedy sobie kupiłam soczewki bez konsultacji, czułam dyskomfort, "uwieranie" w oko i łzawiły mi oczy.
Paula44 ja biore Vitaminer prenatal on ma 28mg żelaza czyli 200% zal.dziennego spożycia, chociaż na niektórych stronach aptek pisze że ma 28mg-50% dziennego spożycia, niewiem w co wierzyć a ulotkę wyrzuciłam. -
Ja po USG!!! Badanie prawidłowe. Mierzone parametry w normie. Nasze maleństwo ma 64 mm, mam 7 zdjęć z usg, ale żadne nie przypomina małego człowieczka Na USG zaciągnęłam mojego M - nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia. Pytam się go jak mu się bicie serca podobała, a on że nie słyszał bo szumiało (prócz małych pretensji, że usg miało być przez brzuch, a było waginalne). Mam jutro zrobić badanie krwi do oceny ryzyka genetycznego wad płodu TEST PRISCA-4- skierowanie mam do Diagnostyki - ale to badanie podobno płatne. Za wizytę dałam tradycyjnie 120 zł. Dupka już mam nie brać skończyć tylko listek. Z basenem mam poczekać jeszcze miesiąc. O sex już nawet nie spytałam
Po badaniu już w domu oglądałam wyniki bardzo wnikliwie i co widzę, że na skierowaniu mam zaznaczoną ciążę bliźniaczą Pierwsza reakcja - mega radość - druga hmmm chyba lekarka na usg by nie przemilczała tego faktu. No ot z powrotem do lekarza wyjaśnić, położna zobaczyła zdjęcia z usg i zmieniła kratkę - i już nie jestem w ciąży bliźniaczej
Soczewki powinien dobrać okulista - nie tylko moc (przy dużej wadzie jest ciut mniejsza niż moc okularów) ale przede wszystkim rozmiar. W niektórych salonach jak kupisz u nich soczewki to badanie masz za 1 zł lub gratis. Ja mam obecnie okulary OP -7 cyl -0,75 OL -7,25, a soczewki Acuvue na oba oczka takie same -6,5.Paula44, Kawa, Gwiazdeczka27, MonikaDM, agnb6, Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość
Marianna [*] 08.11.2013 8tc
Kamilka 7.01.2015
Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
Weronika 11.08.2017 -
nick nieaktualny
-
ja biore tylko folik i magnez bo bolał brzuch i "skacze" mi oko, ktoś mi powiedział że jeżeli bierzemy witaminy a mamy wyniki dobre to dziecko będzie szybko rosło i przybierało na wadze, a przy porodzie nie chciałabym rodzić 4 kilogramowe dziecko.. a do tego mamy lato i dużo dobrego w sklepach
-
MonikaDM wrote:Dziewczyny ja dziś jestem jak słoń w składzie porcelany: potrzaskałam talerz, upusciłąm dwa kubki (nie strzaskały sie na szczęście), spadło mi lustro, ale też jest w cąłości tylko się porysowało, ale jak spadało to kantem uderzyło w umywalkę i ta pękła...do wymiany. Ciekawe co bedzie jak brzuchol urośnie - maż się smiał, ze samej mnie w domu zostawić nie można bo same straty
BELLDANDY...ja mam 31 lat rocznikowo, a jak wyjdę gdzies bez makijażu toteż mnie biora za nastolatkę. Pamiętam jak chyba z 5 lat temu byłąm u dentysty na NFZ, tak na sportowo, włosy spięte w kucyk bez makijażu, a pani pielęgniarka mówi do mnie "ale dziecko...niepełnoletni musza z rodzicami przyjść" jak usłyszała, ze mam 25 lat to nie wierzyła. tez w sklepie proszą o dowód czasami, ale akurat nie przeszkadza mi to. Najgorsze jest to ze ja przez telefon mam bardzo dziecięcy głos, i też milion razy słyszałam "czy możesz porosić do telefonu mamusię albo tatusia?" hihi.
Dziewczyny a jak to jest z tymi soczewkami...jak mam wadę -4,0 to też powinnam kupić -4,0? Kiedys próbowałam soczewek ale na pierwszy raz kupiłam takie kwartalne i bardzo przeszkadzały mi w oku. Kuzynka mi dradziła, ze moze były dla mnie za twarde i zebym na początku kupiła sobie np. tygodniowe czy dwu. Przyznam ze lubię moje okulary, ale czasem latem byłby wygdniej w soczewkach i okulary przeciwsłoneczne. Bo w każdej chwili przeciwsłoneczne możesz ściagnąć i normalnie widzieć. Mam takie przeciwsłoneczne korekcyjne, ale to tragedia jak jade autem -jade i jest słońce to ok, ale np. słońce zachodzi i chcę je zdjąć to musze zmieniać na zwykłe, jak jade sama to niezbyt to bezpieczne...
Wada na soczewkach jest mniejsza ciut, u mnie np o 0,25, tak jak dziewczyny mówią idź do salonu optycznego i tam niech Ci dobiorą soczewki, żebyś sobie krzywdy nie zrobiła -
nick nieaktualnyPaula44 Jak tylko pokazały mi się II zaczęłam brać Fembion 30dni, jak się skończyły to zapytałam w aptece czy są witaminy prenatalne nieco tańsze i pani mi dała te, powiedziała że podobne a cena dużo niższa.
Przypomnę za Fembion 30tab-35zł, Vitaminer Prenatal 60tab-15zł
Biorę po dzień dzisiejszy, bo nie odżywaim się do końca "racjonalnie"
Agataaa ja na soczewkach mam większą wadę, więc jak widać każda ma inaczej i lepiej to skonsultować by sobie nie zaszkodzić.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 19:46
-
Kawa dlatego trzeba iść do okulisty, pierwszy raz słyszę, że ma się większą wadę na soczewkach niż na okularach, może dlatego, że akurat trafiałam na osoby, które miały tak jak ja
Widzę, że wiele z was ma wizytę w poniedziałek, ja dopiero w środę Już się doczekać nie mogę
Któraś zna już płeć swojego Maleństwa? -
nick nieaktualnyAgataa mam soczewki dobierane przez optyka, zresztą kilka wiadomości wcześniej o tym pisałam., że nie można samemu sobie dobierać.
Jeśli chodzi o płeć to we wtorek na prenatalnych gin mi powiedział że idzie to w stronę dziewczynki ale to tak "GDYBAJĄC"Agataa, M4DZI4 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgataa nie pytałam jeszcze, będę pytać dopiero kiedy będę ustalać termin CC na życzenie. Ale rozmawiałam z dziewczyną która miała soczewki w czasie CC, była znieczulana od pasa w dół, tak jak i ja chcę a miała nieco większą wadę wzroku. Myślę że to nie problem bo nie wytwarza się ciśnienie tak jak w czasie SN kiedy trzeba przeć.