X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KAWA - dzięki. Mieszkam w DE i musze chyba wybrać się do swojego okulisty, bo nie wiem gdzie taką konsultację tu zrobić :) A i tak chciałam iść, więc podpytam co i jak. Mimo, że lubię moje okulary to jednak latem te okulary przeciwsłoneczne mnie ciągną :) Aha...ja chyba wtedy też miałąm Acuvue i cały czas czułam jakby coś mi tam w oku coś siedziało i drażniło :)

• zielarka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie wstawiłam do pieczenia chleb :) mam zakwas i piekę własny chleb :) smakuje jak żaden inny :)

Kawa, Ag..., agnb6 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika w większym sklepie optycznym, w którym przyjmuje okulista, powinni Ci przebadać wzrok i dobrać soczewki. W pierwszym dniu soczewki czuje się na oczach, z czasem coraz mniej :)

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Po acuvue miałam wrażenie że mam śpiochy w oczach, albo coś tłustego wylanego do oczu typu oliwka/płyn do demakijażu. Tak nachodziło i rozmazywało mi widzenie.

Ja nawet w 1dniu nie czułam soczewek na oku, jedynie pierwsze 5min.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 18:21

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANIU no właśnie próbowałam je nosić 2-3 tygodnie. Zaczęłam od 2-3godzin i zwiększałam, ale dyskomfort był cały czas, non stop coś tam czułam. Moze faktycznie takie soczewki na krótszy czas byłyby lepsze...zobaczymy, może przy okazji jakichś zakupów wejdę do takiego większeg sklepu, albo jak bede u okulisty to podpytam :) dzięki :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Boli mnie bardzo głowa...
    Dziewczyny, jak to jest z tym żelazem w 1 trymestrze? Bo gin kazał mi odstawić folik i kupić elevit prenatal a tam jest żelazo. U mnie to zaczal się 11 tydzień a podobno w 1 trymestrze żelazo jest mutogenne. Nie wiem, co robić.
    Od kiedy lykacie preparaty witaminowe i czy jest w nich żelazo? Co na to Wasi lekarze? Jeśli jest - to jaka dawka?
    Dzięki z góry.

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM jeśli pierwszy raz sama sobie kupiłaś soczewki o tej samej wadzie co masz w okularach to nic dziwnego że Ci przeszkadzały, musisz znać krzywizne oka i wielkość soczewki a to określi tylko specjalista. Miałam podobnie jak Ty kiedy sobie kupiłam soczewki bez konsultacji, czułam dyskomfort, "uwieranie" w oko i łzawiły mi oczy.

Paula44 ja biore Vitaminer prenatal on ma 28mg żelaza czyli 200% zal.dziennego spożycia, chociaż na niektórych stronach aptek pisze że ma 28mg-50% dziennego spożycia, niewiem w co wierzyć a ulotkę wyrzuciłam.

• Pinia108 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja po USG!!! Badanie prawidłowe. Mierzone parametry w normie. Nasze maleństwo ma 64 mm, mam 7 zdjęć z usg, ale żadne nie przypomina małego człowieczka :P Na USG zaciągnęłam mojego M - nie zrobiło to na nim żadnego wrażenia. Pytam się go jak mu się bicie serca podobała, a on że nie słyszał bo szumiało (prócz małych pretensji, że usg miało być przez brzuch, a było waginalne). Mam jutro zrobić badanie krwi do oceny ryzyka genetycznego wad płodu TEST PRISCA-4- skierowanie mam do Diagnostyki - ale to badanie podobno płatne. Za wizytę dałam tradycyjnie 120 zł. Dupka już mam nie brać skończyć tylko listek. Z basenem mam poczekać jeszcze miesiąc. O sex już nawet nie spytałam :(
    Po badaniu już w domu oglądałam wyniki bardzo wnikliwie i co widzę, że na skierowaniu mam zaznaczoną ciążę bliźniaczą :P Pierwsza reakcja - mega radość - druga hmmm chyba lekarka na usg by nie przemilczała tego faktu. No ot z powrotem do lekarza wyjaśnić, położna zobaczyła zdjęcia z usg i zmieniła kratkę - i już nie jestem w ciąży bliźniaczej

Soczewki powinien dobrać okulista - nie tylko moc (przy dużej wadzie jest ciut mniejsza niż moc okularów) ale przede wszystkim rozmiar. W niektórych salonach jak kupisz u nich soczewki to badanie masz za 1 zł lub gratis. Ja mam obecnie okulary OP -7 cyl -0,75 OL -7,25, a soczewki Acuvue na oba oczka takie same -6,5.

Paula44, Kawa, Gwiazdeczka27, MonikaDM, agnb6, Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość

Marianna [*] 08.11.2013 8tc
    Kamilka 7.01.2015
    Jan [*] 19.04.2016 12 tc (8/9 tc)
    Weronika 11.08.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa, a od którego tygodnia bierzesz ten preparat?

• Patrycha Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja biore tylko folik i magnez bo bolał brzuch i "skacze" mi oko, ktoś mi powiedział że jeżeli bierzemy witaminy a mamy wyniki dobre to dziecko będzie szybko rosło i przybierało na wadze, a przy porodzie nie chciałabym rodzić 4 kilogramowe dziecko.. a do tego mamy lato i dużo dobrego w sklepach :)

Aniołki 24.07.2013

relgio4pvwnm6mxt.png

• Agataa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Dziewczyny ja dziś jestem jak słoń w składzie porcelany: potrzaskałam talerz, upusciłąm dwa kubki (nie strzaskały sie na szczęście), spadło mi lustro, ale też jest w cąłości tylko się porysowało, ale jak spadało to kantem uderzyło w umywalkę i ta pękła...do wymiany. Ciekawe co bedzie jak brzuchol urośnie - maż się smiał, ze samej mnie w domu zostawić nie można bo same straty :)
    BELLDANDY...ja mam 31 lat rocznikowo, a jak wyjdę gdzies bez makijażu toteż mnie biora za nastolatkę. Pamiętam jak chyba z 5 lat temu byłąm u dentysty na NFZ, tak na sportowo, włosy spięte w kucyk bez makijażu, a pani pielęgniarka mówi do mnie "ale dziecko...niepełnoletni musza z rodzicami przyjść" jak usłyszała, ze mam 25 lat to nie wierzyła. tez w sklepie proszą o dowód czasami, ale akurat nie przeszkadza mi to. Najgorsze jest to ze ja przez telefon mam bardzo dziecięcy głos, i też milion razy słyszałam "czy możesz porosić do telefonu mamusię albo tatusia?" hihi.

Dziewczyny a jak to jest z tymi soczewkami...jak mam wadę -4,0 to też powinnam kupić -4,0? Kiedys próbowałam soczewek ale na pierwszy raz kupiłam takie kwartalne i bardzo przeszkadzały mi w oku. Kuzynka mi dradziła, ze moze były dla mnie za twarde i zebym na początku kupiła sobie np. tygodniowe czy dwu. Przyznam ze lubię moje okulary, ale czasem latem byłby wygdniej w soczewkach i okulary przeciwsłoneczne. Bo w każdej chwili przeciwsłoneczne możesz ściagnąć i normalnie widzieć. Mam takie przeciwsłoneczne korekcyjne, ale to tragedia jak jade autem -jade i jest słońce to ok, ale np. słońce zachodzi i chcę je zdjąć to musze zmieniać na zwykłe, jak jade sama to niezbyt to bezpieczne...

Wada na soczewkach jest mniejsza ciut, u mnie np o 0,25, tak jak dziewczyny mówią idź do salonu optycznego i tam niech Ci dobiorą soczewki, żebyś sobie krzywdy nie zrobiła ;)

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula44 Jak tylko pokazały mi się II zaczęłam brać Fembion 30dni, jak się skończyły to zapytałam w aptece czy są witaminy prenatalne nieco tańsze i pani mi dała te, powiedziała że podobne a cena dużo niższa.

Przypomnę za Fembion 30tab-35zł, Vitaminer Prenatal 60tab-15zł :)

Biorę po dzień dzisiejszy, bo nie odżywaim się do końca "racjonalnie" ;)

Agataaa ja na soczewkach mam większą wadę, więc jak widać każda ma inaczej i lepiej to skonsultować by sobie nie zaszkodzić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 19:46

• Agataa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kawa dlatego trzeba iść do okulisty, pierwszy raz słyszę, że ma się większą wadę na soczewkach niż na okularach, może dlatego, że akurat trafiałam na osoby, które miały tak jak ja ;)

Widzę, że wiele z was ma wizytę w poniedziałek, ja dopiero w środę :( Już się doczekać nie mogę :)

Któraś zna już płeć swojego Maleństwa?

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • jonka91 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na naszej liście parę dziewczyn już wpisało prawdopodobną płeć Maluszka:) mamy na razie 2 dziewuszki i 2 dżentelmenów :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 20:02

Ewelina88, kejti91 lubią tę wiadomość

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• zielarka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie syn jak na razie. Ale wszystko się może jeszcze zmienić ;)
    Chleb wyszedł super, córa siedzi obok i zajada ciepłą pajdę z masłem :D

Kawa, Agataa, MonikaDM, Gwiazdeczka27, Patrycha, Ag..., Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agataa mam soczewki dobierane przez optyka, zresztą kilka wiadomości wcześniej o tym pisałam., że nie można samemu sobie dobierać.

Jeśli chodzi o płeć to we wtorek na prenatalnych gin mi powiedział że idzie to w stronę dziewczynki ale to tak "GDYBAJĄC" :)

Agataa, M4DZI4 lubią tę wiadomość

• Agataa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, ze w środę poznam płeć, bo ciężko mi coś kupić tak unisex bo takich ubranek mam już sporo.

Kawa pytałaś swojego gina o wadę wzroku i jej wpływ na rodzaj porodu?

p19u3e3kzv3sw8vu.png
  • ana7227 Ekspertka

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    będę miała synka :)ale nie na 100 %

Ewelina88, M4DZI4 lubią tę wiadomość

relgh371buf3k1xz.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam minusy-4,5 i 4,75 i astygmatyzm. W pierwszej ciąży postarałam się o zaświadczenie od okulisty o braku przeciwskazań do porodu SN. Urodziłam a wada jaka była taka jest ;)
    Ważne by rodząc nie przeć na twarz tylko w przeponę.

FITop1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agataa nie pytałam jeszcze, będę pytać dopiero kiedy będę ustalać termin CC na życzenie. Ale rozmawiałam z dziewczyną która miała soczewki w czasie CC, była znieczulana od pasa w dół, tak jak i ja chcę a miała nieco większą wadę wzroku. Myślę że to nie problem bo nie wytwarza się ciśnienie tak jak w czasie SN kiedy trzeba przeć.

‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych - aplikacja - starania o dziecko

Postanowione - rozpoczynacie starania o dziecko. Mija pierwszy, drugi, trzeci miesiąc, a ciąży nie ma. Pojawia się lekki niepokój - co się dzieje? Tak rozpoczyna się historia wielu kobiet z OvuFriend, które używają aplikacji podczas starania o dziecko. Inteligentny kalendarz dni płodnych nie tylko szybko nauczy się Twojej płodności ale również wcześnie wykryje nieprawidłowości. Przeczytaj jak aplikacja pomoże Ci zajść w ciążę!  

CZYTAJ WIĘCEJ