*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyKawa wrote:MonikaDM jeśli pierwszy raz sama sobie kupiłaś soczewki o tej samej wadzie co masz w okularach to nic dziwnego że Ci przeszkadzały, musisz znać krzywizne oka i wielkość soczewki a to określi tylko specjalista. Miałam podobnie jak Ty kiedy sobie kupiłam soczewki bez konsultacji, czułam dyskomfort, "uwieranie" w oko i łzawiły mi oczy.
KAWA, ja sie nie opisałam dokładnie co do moich pierwszych soczewek...przepraszam. Pierwsze miałam dobrane przez okulistę, nawet byłam na "lekcji pokazowej" w sensie, ze uczyła mnie jak zakładać i ściagać te soczewki i jak rozpoznać czy sa na dobrej stronie. Więc tym bardziej teraz się boję o soczewki - bo skoro wtedy były dobrane, to moze moje oczy poprostu nie tolerują soczewek. Może to też dlatego, że jak mam niewielki astygmatyzm, a wtedy u tego okulisty stwierdzili, ze go nie mam - może o to chodziło. Zobaczę jak będzie...skonsultuję się z lekarzem przy następnej wizycie i zoabczę co mi powieJesli chodzi o oczy to uważam, ze ani samemu nigdy nie dobrałabym sobie soczewek, ani nie kupiłabym okularów gdzies w sklepie, bez konsultacji z lekarzem bo można zrobić sobie większą krzywdę
Ja mam wizytę w czwartek i lekarz powiedział, ze być może będzie widac czzy to syne czzy córeczkaWiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 20:41
Kawa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyOk rozumię.
Aczkolwiek też miałam -0,5 astygmatyzmu na obu oczach ale optyk przy doborze soczewek stwierdził że nie potrzebuję ich:) Może wypróbuj innego rodzaju soczewek, moje 2tyg acuvu były nie do strzymania a te miesięczne 24h toleruję więc to chyba od długości noszenia nie zależy
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzięki laski
Na pewno się zastanowię nad tymi soczewkami i umówię sie do okulisty (bo i tak muszę) i z nim pogadam, a oprócz tego w jakimś optyku
Myślę, że warto spróbwać - w końcu prędzej czy później dziecko będzie łapać wszystko w zasięgu rączek więc pewnie moje okulary nie raz wylądują na podłodze
Kawa lubi tę wiadomość
-
Ja nosiłam na początku Acuvue, ale z czasem zaczęły one `męczyć` moje oczy, teraz używam baush&lomb i są ekstra! Przewiewne, są nieco bardziej giętkie i mniej sztywne od acuvue. Nosze je od roku i jestem bardzo zadowolona
Ja właśnie chciałabym SN, ale zobaczymy... chce się udać do okulisty by doradził co i jak, nie chciałabym swoim `uporem` sobie zaszkodzić, ani też się ze sobą cackać niepotrzebnie -
nick nieaktualnyMoja Tarta czekoladowa z truskawkami (tylko truskawy trochę zmutowane):
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2014, 21:37
Ag..., zielarka, Agataa, rastafanka, agnb6, jonka91, Kawa, Ewelina88, Monifah, M4DZI4, kejti91, agattee lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
MonikaDM wrote:Dziewczyny a jak to jest z tymi soczewkami...jak mam wadę -4,0 to też powinnam kupić -4,0? Kiedys próbowałam soczewek ale na pierwszy raz kupiłam takie kwartalne i bardzo przeszkadzały mi w oku. Kuzynka mi dradziła, ze moze były dla mnie za twarde i zebym na początku kupiła sobie np. tygodniowe czy dwu. Przyznam ze lubię moje okulary, ale czasem latem byłby wygdniej w soczewkach i okulary przeciwsłoneczne. Bo w każdej chwili przeciwsłoneczne możesz ściagnąć i normalnie widzieć. Mam takie przeciwsłoneczne korekcyjne, ale to tragedia jak jade autem -jade i jest słońce to ok, ale np. słońce zachodzi i chcę je zdjąć to musze zmieniać na zwykłe, jak jade sama to niezbyt to bezpieczne...
O to, jakie soczewki dobrać, to najlepiej zapytaj okulistę.
Ja mam wadę -9,50 ale soczewki lekarz mi kazał -7,50, bo powiedział, ze przy mocniejszych mogłabym mieć bóle i zawroty głowy.
Noszę miękkie dwutygodniowe, z możliwością przedłużenia do 1 miesiąca Acuvue oasys.Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014 -
MonikaDM - Boże, co za pyszna tarta! Ale smaka zrobiłaś!
))
Paula44 - ja biorę Femibion Natal Classic. Jest tam i kwas foliowy i żelazo i witaminy. Zaczyna się brać jeszcze przed ciążą i najbardziej zalecany jest w I trymestrze, ale można go kontynuować przez całą ciążę.Paula44, MonikaDM lubią tę wiadomość
Aniołek [*] 5tc - 15/08/2012
Aniołek [*] 9tc - 22/10/2013 (pusty pęcherzyk)
Aniołek Karolek [*] 21tc - 11/09/2014 -
nick nieaktualny
-
Ja brałam witaminy dla ciężarnych w I trymestrze, a teraz lekarka kazała mi odstawić i dopiero pod koniec ciąży znowu brać.
U mnie na usg było widać, że to dziewczynka i podobno to już na 100%Ag..., Kawa, M4DZI4 lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
Paula44- a mnie gin zalecił branie witamin prenatalnych dopiero od 12 tygodnia, czyli od przyszłego czwartku zaczynam, przy czym zostawił mi wolną rękę co do marki, bo ponoć niewiele się różnią, a cenowa przepaść.
Ja mam prenatalne dopiero za tydzień w niedzielę 13.07. Nie mogę się już doczekać, tym bardziej, że martwię się bo wczoraj się dowiedziałam, że kuzynka, która była w podobnym okresie ciąży dostała na poronienie, bo serduszko już nie biło:( No i wiadomo człowiek wtedy sobie różne rzeczy myśli i zaczyna się martwić, aczkolwiek mąż pocieszył mnie mówiąc, że wszystko będzie ok bo to w końcu jego dzieckoStaram się teraz nie myśleć o tym i być pozytywnie nastawiona, przecież i tak nie mamy na to wpływu...
Nie mogę się doczekać USG...Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lipca 2014, 09:42
-
bluegirl89 wrote:Paula44- a mnie gin zalecił branie witamin prenatalnych dopiero od 12 tygodnia, czyli od przyszłego czwartku zaczynam, przy czym zostawił mi wolną rękę co do marki, bo ponoć niewiele się różnią, a cenowa przepaść.
Ja mam prenatalne dopiero za tydzień w niedzielę 13.07. Nie mogę się już doczekać, tym bardziej, że martwię się bo wczoraj się dowiedziałam, że kuzynka, która była w podobnym okresie ciąży dostała na poronienie, bo serduszko już nie biło:( No i wiadomo człowiek wtedy sobie różne rzeczy myśli i zaczyna się martwić, aczkolwiek mąż pocieszył mnie mówiąc, że wszystko będzie ok bo to w końcu jego dzieckoStaram się teraz nie myśleć o tym i być pozytywnie nastawiona, przecież i tak nie mamy na to wpływu...
Nie mogę się doczekać USG...za tydzien bedziesz w 13:)
-
Ag dziękuję, miałam nadzieję, że będzie to dziewczynka, chociaż żądnych oznak typu mdłości nie miałam. Słodkich rzeczy też nie jadłam - czułąm się tak samo jak w I ciąży. Ale kalendarz chiński si.e sprawdził. Tak wychodziło że dziewczynka.
Bluegirl wszystko będzie dobrze. Musi być!!
Ja w poniedziałek powtarzam jeszcze USG chociaż to już nie będzie 1 tyg 11-13 ale podobno mogę, bo dzidziuś nie jest bardzo duży, Prz ostatnim USG dziecko tak leżało, że ciężko było go dokładnie obejrzeć.www.styczniowki2015.phorum.pl -
nick nieaktualny