*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dokladnie, mi tez objawy zniknely. Chociaz ostatnio pisalam, ze piersi tez przestaly bolec ale wieczorem lekko je odczuwalam (przy dotyku).
Czasem (sporadycznie, raczej rzadziej niz czesciej) boli mnie podbrzusze jakos 2-3cm pod pepkiem ale nie wiem czemu, co to i czy to normalne. Pojutrze wizyta i w sumie tez sie stresuje, moze dlatego ze pierwszy raz jade sama bo Moj niestety nie moze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 17:04
-
Kawa wrote:cath! pytanie!
jak sobie radzisz z kłakami przecież to wielkie sierściuchy! Lubię psy i planuję kupno jak dziecko będzie miało rok-dwa. Ale nie toleruję furgającej sierści, moja kotka dachowiec jest wyczesywana średnio 2 razy tyg i przede wszystkim ma dostęp tylko do salonu i kuchni otwartej tak że zawsze mam ją na oku, po blatach i stole nie może chodzić, nigdy nie zostaje sama w domu, wypuszczam ją na dwór, do sypialnie nie ma wstępu a co dopiero do łóżka!
Jak dla mnie masakra!
Kawa u mnie tak samo, kot nigdy nie zostaje sam w domu no i do kuchni i pokoi nie ma wstępu. Tylko kanapa jej zostaje w salonie i to na kocyku. Szybko zrozumiała że do kuchni i jadalni tez nie ma wstępu.Kawa lubi tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
ja się melduje po badaniu. Na szczęście wszystko jest idealnie.
CRL 58 mm o jeden dzień starsze bo 12 i 2 dni
akcja serca FHR 166 ud/min
Przezierność karkowa NT 1,2
Dwie cudne rączki, dwie cudne nóżki i stópki,
płyn owodniowy w normie,
kość nosowa prawidłowa
mózg w normie, napływ krwi do serduszka do obu komór prawidłowy, brzuszek,żołądek, pęcherz moczowy są widoczne i na miejscu
Ryzyko wad genetycznych baaardzo malutkie
Boże jak ja się ciesze.
Wam też życzę z całego serducha takich udanych wizyt bo to na prawdę cudowne uczucie oglądać dziecko i wiedzieć, że wszystko jest ok.Martaaa, Ag..., szpilka, ania_29, Kawa, kaarolaa, MonikaDM, isabelle, Patrycha, Ewelina88, rastafanka, waszka88, Izabelka88, Monifah, bluegirl89, agnb6 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja właśnie po badaniu. Oczywiście każda z nas się martwi od badania do badania także u Ciebie belldandy i agattee tez tak jest. A że czujecie się lepiej to w ogóle super, tylko gratulować.
Ja miałam badanie u mojej doktor ponad tydzień temu ale byłam strasznie niepewna, bo dziecko nie chciało sie odwrócić i tylko z boku i to tez pod kątem wszystko mierzyła. Godzinę mnie trzymała. Ponieważ nie chciałam robić dodatkowych testów i badań genetycznych wymyśliłam sobie, że pójdę do innego lekarza w mieście u siebie, który ma bardzo dobre opinie i ma USG 4D i powiedziałam mu szczerze że miała badanie, jednak zależy mi na ponownym zmierzeniu markerów. Zobaczył ostatnie USG i od razu powiedział, że na tych zdjęciach niewiele widac i to było to o co mi chodziło.
Dziewczyny !!! nie uwierzycie jak różne może być to badanie. Ten lekarz robił przekrój po przekroju mówił o każdym narządzie, całą czaszkę omówił, wszystkie przegrody, pod kątek sprawdzał linie przecięcia: linię czaszki i przekroju żuchwy, komory serca wszystkie, kości udowe, piszczelowe, organy wewnętrzne: żołądek, nerki, wątrobę, jelita, nawet przepływ moczu, który był już w nerkach, przepływ pokarmu w żołądku - bo widać było że był wypełniony, oczy, nawet rozszerzenie źrenic - mówił, że odruchy są prawidłowe, bo były mocno źrenice rozszerzone w ciemności, wszystkie palce odnalazł. Powiedział że przyzierność karkowa to jeden z pięciu markerów, które się sprawdza na przekroju czaszki, a pierwsza doktor tylko to sprawdziła. Ja czuję się spokojna. Fakt że wizyta z tym USG kosztowała mnie 200 zł (normalna mówił , że 100 zł, ale zastanawiam się, czy nie zmienić lekarza na niego. Do mojej dr jeździłam ponad 140 km do Lublina a okazuje się że na miejscu mam lekarza, który sprawia wrażenie bardzo wiarygodnego. Tylko jak on mi założy kartę ciąży od 13 tyg to co z pierwszymi wizytami. Tyle że badania mam z całego okresu.
A zauważyłyście Dziewczyny, że wszystkie po badaniach jesteśmy bardzo zadowolone. Nie chce zapeszać, ale super, że na forum tak nam sie fajnie układa.Gwiazdeczka27, jonka91, Patrycha, rastafanka, agnb6 lubią tę wiadomość
Gwiazdeczka27 wrote:ja się melduje po badaniu. Na szczęście wszystko jest idealnie.
CRL 58 mm o jeden dzień starsze bo 12 i 2 dni
akcja serca FHR 166 ud/min
Przezierność karkowa NT 1,2
Dwie cudne rączki, dwie cudne nóżki i stópki,
płyn owodniowy w normie,
kość nosowa prawidłowa
mózg w normie, napływ krwi do serduszka do obu komór prawidłowy, brzuszek,żołądek, pęcherz moczowy są widoczne i na miejscu
Ryzyko wad genetycznych baaardzo malutkie
Boże jak ja się ciesze.
Wam też życzę z całego serducha takich udanych wizyt bo to na prawdę cudowne uczucie oglądać dziecko i wiedzieć, że wszystko jest ok.
Super Gwiazdeczka. Gratuluję. To tylko potwierdza moje założenie, że wszystkie jesteśmy szczęśliwe po badaniach.
U mnie dziewczynka, a u Ciebie juz wiadomo?
Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość
ania_29 wrote:O Bio-oil mówiła mi moja siostra ze szwagrem - ponoć jest super
W pierwszej ciąży używałam tylko oliwki i muszę przyznać że na brzuchu nie mam żadnego rozstępu. Tylko na pośladkach mam takie malutkie (kilka). Nie wiem czy do końca mamy na to wpływ, ale ja w miarę możliwości będę się smarowała.www.styczniowki2015.phorum.pl -
Hej dziewczyny strasznie dlugo nic nie pisalam , ale jestem juz na biezaco nadrobilam
27 czerwca mialam badnie prenatalne cieszylam sie strasznie bo ryzyko wad wyszlo male , wszystko w najlepszym porzadku
wyniki dl ciemieniowa 67,6 mm
przeziernosc karku - 1,70 mm
Pobrali mi tez krew i dzis wlasnie dostalam wiadomosc ze jeden z wynikow chodzi o trisomia 21 wynosi 1:65 lekarz przez telefon stwierdzil ze jego obowowiazkiem jest poiformowac mnie o tym i mam wybor czy chce wykonac aminiopunkcje .
Nie wytlumaczyl nic konkretnie , jestem strasznie zmartwiona , a wizyte u mojego ginekologa mam w przyszlym tygodniu .
Czy ktoras z was miala albo slyszala o podobnym problemie , ja wiem ze to sa statystyki ale strasznie sie martwie -
Cookie wrote:Hej dziewczyny strasznie dlugo nic nie pisalam , ale jestem juz na biezaco nadrobilam
27 czerwca mialam badnie prenatalne cieszylam sie strasznie bo ryzyko wad wyszlo male , wszystko w najlepszym porzadku
wyniki dl ciemieniowa 67,6 mm
przeziernosc karku - 1,70 mm
Pobrali mi tez krew i dzis wlasnie dostalam wiadomosc ze jeden z wynikow chodzi o trisomia 21 wynosi 1:65 lekarz przez telefon stwierdzil ze jego obowowiazkiem jest poiformowac mnie o tym i mam wybor czy chce wykonac aminiopunkcje .
Nie wytlumaczyl nic konkretnie , jestem strasznie zmartwiona , a wizyte u mojego ginekologa mam w przyszlym tygodniu .
Czy ktoras z was miala albo slyszala o podobnym problemie , ja wiem ze to sa statystyki ale strasznie sie martwieWiadomość wyedytowana przez autora: 7 lipca 2014, 18:27
-
Cookie wrote:No tak .. dzwonilam do mojego lekarza stwierdzil ze mam sie nie martwic ale umowic sie na aminopunkcje , tez mowil ze to statystyki ale jest to temat na wizyte nie na telefon .
Cookie lubi tę wiadomość
-
Cookie wyniki te 1:5 wychodzą fałszywie dodatnie. Czyli co u piątej dziewczyny wynik jest nieprawidłowy. Moja doktor nie poleciała mi w ogóle tego robić. Ja chcąc się upewnić zrobiłam usg 4d. Wszystko jest na pewno dobrze. Pisałaś że USG wyszlo Ci bardzo dobrze.www.styczniowki2015.phorum.pl
-
Jestem również po badaniu, naczekałam się w kolejce ponad 30 minut, lekarz był spóźniony 15... Ale już się przyzwyczaiłam, bo zawsze jest opóźniony...
No ale do rzeczy
Przepiszę to co wystukał mi lekarz:)
Płód pojedynczy w położeniu zmiennym. (szalał straszliwie w brzuchu, nawet BEZ cukierka!)
Biometria płodu odpowiada 13 tyg (dziś mam 12+6, więc ok:))
Uwidoczniono prawidłowe pokrywy czaszki, struktury mózgu, twarzoczaszkę. Prawidłowe powłoki brzuszne, żołądek. Prawidłowy kręgosłup, kończyny górne i dolne.
NT: 1,3 mm
CRL: 65,6 mm
BPD: 19,1 mm
AC: 69,4 mm
CER: 62,8 mm
HC: 74,5 mm
Wszystko w normie, co do płci nie wiadomo, bo Bąbelo wiercił się niesamowicie, lekarz ledwo co go pomierzył
A dziś zaszalałyśmy ze szwagierką.. kupiłam troszkę ciuszków w Smyku na wyprzedaży.. skarpetek, kaftaników, śpiochów i półśpiochów:) wszystko w kolorach szarości, beży i ecru :)jutro może popstrykam fotki to wrzucę, dziś nie mam już siły. Głowa mi pęka przez tą pogodę.. Chyba zaraz się zdrzemnę
Gratuluje udanych wizyt i pięknie rosnących DzieciaczkówGwiazdeczka27, Kawa, Cookie, Ag..., MonikaDM, Paula44, kejti91, Patrycha, rastafanka, bluegirl89, agnb6 lubią tę wiadomość
-
Cookie badanie testu pappa to tylko statystyka, wcześniej już pisałam, że może być tak, że badanie usg jest ok, a test papa jest zły, tak samo może być że usg jest niepokojące a test pappa jest dobry.
Ja miałam w pierwszej ciąży robioną amniopunkcję, i nie jest ona taka straszna jak się wydaje. Daje za to 100 % pewności , że dziecko ma genotyp prawidłowy.
Mam nadzieje, że wszystko skończy się pomyślnie u Ciebie bo rozumiem teraz stres w jakim jesteś. Trzymam mocno kciuki aby było dobrze.Cookie, agnb6 lubią tę wiadomość