X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • ania_29 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    ania_29 mam z czego chudnąć dlatego się tym nie przejmuję. Teraz ważę 67 kg przy 169 cm wzrostu więc jest ok.
    Silatan ja mam 2 ciepłe kombinezony, akurat na wyjście ze szpitala.
    No to mamy podobny wzrost i wagę :)

201501145565.png
  • Martaaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny GDZIE jest CHŁODNIEJ?

Pod Wawą 32 stopnie, pełne słońce. Szał i masakra... Zaraz padnę :(

relgh371rphwpz6l.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    neharika wrote:
    Ewelina zawsze sie usmiecham jak czytam Twoje posty o jedzeniu :-). Zastanawiam sie co mysli Twoj szef skoro masz tam monitoring :-)

Mam to samo Hahah! Ewelina i szpilka maja tu takie teksty o jedzeniu, ze chyba zacznę spisywać!

Ewelina88, szpilka lubią tę wiadomość

• ania_29 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MArtaa ponoć na północy, nad morzem ;) U mnie na południu skwar....

Martaaa lubi tę wiadomość

201501145565.png
  • Agus89 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja kwas foliowy biorę w Femibionie.

U mnie dziś 23 stopnie. :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 13:57

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    ania_29 mam z czego chudnąć dlatego się tym nie przejmuję. Teraz ważę 67 kg przy 169 cm wzrostu więc jest ok.
    Silatan ja mam 2 ciepłe kombinezony, akurat na wyjście ze szpitala.

Agus89 a powiedz jakie zamawiałaś? Jaki rozmiar, ewentualnie gdzie? Jak ocieplane? :-)

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag... wrote:
    wlasnei zamawialam wozek- i okazalo mi sie ze zwineli mi kolor gondoli ktory chcialam no i nie wiem teraz czy zamowic jakis inny czy moze to jakis znak ze za szybko i zeby nie kupowac.
    No ale z 2 strony 2000zl roznicy pomiedzy cena regularna a promocja piechota nie chodzi:/

na wozek jestem zdecydowana i nie wiem co zrobic:/

Jak Wam się podoba inny kolor to bierz. I koniec z przesądami! Bóg czuwa!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 lipca 2014, 13:59

Ag... lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słuchajcie a takie pukanie pod pępkiem w okolicy trochę nad-łonowej ;-) to już maluch? Mam tak od kilku dni, zwłaszcza kiedy leżę na brzuchu, albo np opieram się o blat i coś uciskam. :-)

ania_29, renia83 lubią tę wiadomość

• belldandy Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag, a jaki to wózek;)?

Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
    Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
    Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
    Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm

[*] 2014 i 2016
  • Ewelina88 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula44 wrote:
    Mam to samo Hahah! Ewelina i szpilka maja tu takie teksty o jedzeniu, ze chyba zacznę spisywać!
    Paula Ty też masz dobre i nie tylko o jedzeniu! :P:P
    A tak w ogóle to jak się czujesz?

Paula44 lubi tę wiadomość

zplX18SyZp.gif
    https://www.maluchy.pl/li-70300.png
  • Ag... Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emmaljunga nitro city + gondola city korg. fajna promocja na niego jest a ja po "przymierzeniu" sie do nich wlasnie wybralam nitro city.

dqprhdgeyewjk8qy.png
  • jonka91 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 18:02

2e0KXOD.jpg2e0Kp1.pngUld9p2.pngPYdSp1.png

• ania_29 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silatan wrote:
    Słuchajcie a takie pukanie pod pępkiem w okolicy trochę nad-łonowej ;-) to już maluch? Mam tak od kilku dni, zwłaszcza kiedy leżę na brzuchu, albo np opieram się o blat i coś uciskam. :-)
    Może być :) U mnie puka z boku, pod pępkiem ma główkę :)

201501145565.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silatan wrote:

To może być maluch!!

Ja też od kilku dni jak leżę spokojnie to czuję takie dziwne muskanie, takie bąbelki... jakby od środka ktoś na harfie grał... albo raczej brzdąkał... Kilka takich motylków dziennie. No tak mi się głupio skojarzyło.
    Ale ja to taaaki niedowiarek jestem i dopóki nie będę pewna na 100% że to Dzidek to nie uwierzę.

nix lubi tę wiadomość

• Agus89 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Silatan wrote:
    Agus89 a powiedz jakie zamawiałaś? Jaki rozmiar, ewentualnie gdzie? Jak ocieplane? :-)

Mój Mąż kupował. Jeden właśnie z Next-a, a drugi z Marks&Spencer. Nie pamiętam dokładnie rozmiarów, bo zostaly w domu a jestem u Męża. Ale wydaje mi się, że jeden jest rozmiaru 56-60, a drugi większy troszkę.

Silatan lubi tę wiadomość

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • zielarka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziołchy jestem już w domu po badaniach: glukoza na czczo:85, po godzinie z obciążeniem: 96. Norma jest do 130. Położna powiedziała, że podroby mam w super formie :D :D :D
    No kamień z serca mi spadł.
    A dziś mamy obiad z półfabrykatów, czyli biedronka rules :D
    Ja pochłonęłam małe opakowanie śledzi "śledzik na raz" i porcję sałatki z fetą, oliwkami i pomidorami. Nie mam dziś ochoty na żadne obiady, najadłam się i jestem nasycona pysznościami :)

Maud11, Ewelina88, Ag..., M4DZI4, Paula44, Malenq, neharika, nix lubią tę wiadomość

FITop1.png
  • K_niecierpliwaMama Przyjaciółka

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania_29 wrote:
    Nie, to nie remont :) Maluję komodę dla małego a później zabieram się za jedną ścianę w sypialni ;)
    Meble maluję emaliami akrylowymi - są wodorozcieńczalne i bezpieczne dla dzieci. Zapach jakiś tam swój mają, tak jak i farby do ścian. Nie są duszące, ale warto malować teraz, kiedy można do woli wietrzyć pomieszczenia :)

Ania, na pewno lepiej teraz jak jest ciepło, ale zastanawiam się czy w ogóle warto ryzykować rozumiesz.. zwłaszcza, że to czarna szafa, a ja chcę ją na biało przerobić- chyba ze 3 warstwy pójdą :P

ou9mp2.png
  • Fucina Ekspertka

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ja słyszałam, że niedobór kwasu foliowego może powodować rozszczepy. Nie da się przedawkować kwas foliowy, nadmiar pozbywamy się z moczem...

Gwiazdeczka27, Myszka-Minnie, neharika lubią tę wiadomość

rar0a9a.png
  • magdalenka Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczęłam brac kwas dopiero jak dowiedziałam się, że jestem w ciąży, a teraz biorę vita-miner w którym też jest zawarty.

• Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 31 lipca 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ag a czy nie możesz zamówić tego wózka w innym sklepie , który również sprzedaje te wózki tego producenta? Bo jak jest promocja to rozumiem, że w innych punktach również. Może w innym sklepie będą nadal mieli taki kolor jaki ci się podoba.

Znalazłam o kwasie foliowym:

Kwas foliowy ma postać bardzo wrażliwej substancji, która do organizmu powinna dostawać się tylko i wyłącznie w obecności niektórych składników. Jak się bowiem okazuje, istnieją substancje, które w znaczny sposób polepszają wchłanianie kwasu foliowego.

Według lekarzy kwas foliowy najlepiej wchłania się w obecności kwasu glutaminowego lub jego soli. Wówczas bowiem kwas foliowy nie zostaje zniszczony przez bakterie jelitowe i może dotrzeć bezpiecznie do błony śluzowej. Dlatego przyjmowanie kwasu foliowego powinno wiązać się z uwzględnieniem kilku czynników, które będą w znacznym stopniu poprawiać jego wchłanianie. W ten sposób z zażywania kwasu foliowego będziemy mogli odnieść najwięcej korzyści.

Czynniki polepszające przyswajalność kwasu foliowego to natomiast:

kompleks witamin z grupy B (witamin B, witamina B6, witamina B12, witamina H i witamina C),
    kwas para – aminobenzoesowy.

Trzeba jedna mieć na uwadze, że - jak donoszą nowe badania - kwas foliowy jest potrzebny w budowie zdrowych komórek, dlatego też prawidłowy poziom tej witaminy u kobiety w czasie całej ciąży jest bardzo ważny. Niestety, wady cewy nerwowej powstają pomiędzy 16 a 28 dniem po zapłodnieniu, kiedy większość kobiet nie zdaje sobie jeszcze sprawy z tego, że spodziewa się dziecka. Zazwyczaj kobieta dowiaduje się o ciąży w 4 - 6 tygodniu jej trwania lub później, gdy mózg i rdzeń kręgowy dziecka są już ukształtowane. Dlatego też przyszła mama powinna rozpocząć przyjmowanie kwasu foliowego co najmniej 4 tygodnie przed zajściem w ciążę i kontynuować przez cały okres ciąży. Ponieważ ciąże w Polsce w większości nie są planowane, codzienne zażywanie kwasu foliowego powinno dotyczyć każdej kobiety w wieku rozrodczym - pomiędzy 18 i 45 rokiem życia.

Kwas foliowy jest witaminą rozpuszczalną w wodzie i jego nadmiar wydalany jest z moczem, dlatego też nie ma niebezpieczeństwa przedawkowania go.

(Reasumując ważne jest aby przyjmując kwas foliowy , brać go przyjmując pokarmy zawierające odpowiednie witaminy aby został on dobrze przyswojony przez organizm. Niektóre preparaty, które mają w sobie również kwas foliowy moga mieć niewystarczającą jego zawartość. Też trzeba zwracać na to uwagę.)

Takie przyjemne pukanie od środka to z pewnością dzidzia!!! Ach jak ja zazdroszczę wszystkim Wam, które już doświadczają pierwszych ruchów.

Idę się położyć przed wiatrakiem bo taki upał, że nie do wytrzymania.

368978uy6nuhwh64.gif

Maud11 lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
‹‹ 440 441 442 443 444 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Objawy ciąży i testy ciążowe – co powinnaś wiedzieć?

Czy to nietypowe zachcianki, czy zmiany nastroju zwiastują nowy etap w Twoim życiu? Poznaj kluczowe objawy ciąży oraz najpopularniejsze testy ciążowe, które rozwieją Twoje wątpliwości i pozwolą odkryć, czy naprawdę zostaniesz mamą. Podajemy ważne informacje! Sprawdź!

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ