*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
kejti91 wrote:Wiki swietny plaszczyk! Kupiłaś go w jakiejs sieciowce czy w jakims miejscowym sklepie? Jaka jest jego dlugosc? A cena? Tak z ciekawosci
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 20:06
kejti91 lubi tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
magdalenka wrote:Wiki bardzo ładny płaszczyk, ja kupiłam pod koniec zeszłej zimy płaszcz zimowy w reserved i boję się, że się nie zmieszczę
Zawsze miałam dopasowane płaszczyki na guziczki. Są zdecydowanie za wąskie.Pewnie nawet w rękawach. Eh...www.styczniowki2015.phorum.pl -
pamietacie jak pisalam ze zepsuła mi sie drukarka?
no to już wiem co jej było, kabel od pradu sie poluzował, wymacać go wymacałam, ale zeby sprawdzic czy dobrze siedzi już nie pomyslalam, bo przeciez drukarke trzebaby odsunac
to chyba nie wymaga komentarza
renia83, jonka91 lubią tę wiadomość
-
Hej:)
O to kawalerka GabrysieńkiSorki za jakość ale fotkę robiłam kamerką.
Ag...jak możesz wysłać to tez poproszę listę.
[email protected]Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 20:43
olka25, zielarka, Wiki81, szpilka, MonikaDM, Tymi, Gwiazdeczka27, Kawa, Paula44, jonka91 lubią tę wiadomość
-
szpilka wrote:pamietacie jak pisalam ze zepsuła mi sie drukarka?
no to już wiem co jej było, kabel od pradu sie poluzował, wymacać go wymacałam, ale zeby sprawdzic czy dobrze siedzi już nie pomyslalam, bo przeciez drukarke trzebaby odsunac
to chyba nie wymaga komentarza
uśmiałam sięsuper
któraś już kiedyś pisała że ciąża odbiera mózg
u mnie też się to sprawdza
z miesiąc temu na biwaku mój mezus pyta mnie czy zrobić mi herbatki, ja na to oczywiście kochanieuśmiech spełzł z mojej buzki jak zobaczyłam że leje do czajniczka wodę gazowana, zaraz mnie nerw zatelepał i rycze na niego " czy ty chcesz mi zrobić gazowana herbatę???!!!! Popatrzal na mnie z politowaniem i kiwając głową mówi " i ty skonczylas studia kochanie?"
Także rozumiem chwilowe ciążowe odmóżdżenia
jonka91 lubi tę wiadomość
-
Ewelina88 wrote:
Hej:)
O to kawalerka GabrysieńkiSorki za jakość ale fotkę robiłam kamerką.
Ag...jak możesz wysłać to tez poproszę listę.
[email protected] -
Nie nadrobie Was ale news ode mnie. Mam założony dziś szew było szybko i ok nic nie boli i nie bolało. Teraz trochę jest krwi ale lekarze mówią że to normą. Najgorsze że dziś nie mogę wstawać. Także jak by co to nie ma się co bać.
Wiki jestem w szpitalu bielańskim opieką super nie spotkałam nie sympatycznej tv osoby. Tylko mówią kochaniutka i wszystko wyjaśniała. A jak pojawiła się krew mąż poszedł po kogoś to i lekarz i położną była w 5 minut. A i mąż dziś że mną siedział do teraz i nikt nic nie mówił a odwiedziny teoretycznie dm18
Nie lubie pisać z komWiki81, polaola, nix, Paula44, jonka91, rastafanka lubią tę wiadomość
-
Ewelina mam taki sam brzuszek, też tak wysoko. MartaKD wiesz, że bajki opowiadasz. Jaki mały brzuch??? U mnie w poprzedniej ciąży brzuch dopiero w 5 miesiącu zaczął się pokazywać.
Martaa cieszę się, że masz dobrą opiekę. A będziesz rodziła w tym szpitalu? Trzymaj się Kochana.MartaKD, Ewelina88 lubią tę wiadomość
www.styczniowki2015.phorum.pl -
Witam,
ja miałam dziś połówkowe u nowego lekarza. Wiem na 100% że będę miała synka, wg. usg pomiary i wymiary synka są w normie, choć nie wszystkie - UMK nerki lewej jest znacznie podwyższone i wynosi 4.8 a norma jest do 5, prawa ma 3.8. Gin dokładnie zbadał ją kilka razy i nie ma mowy o pomyłce, dodatkowo kość udowa jest krótsza i jej wymiar wskazuje na rowzój opóźniony o tydzień. Dodatkowo w serduszku synka w lewej komorze znalazł hiperechoniczne ognisko tzw. białą plamkę.
Zaczęłam się martwić, zwłaszcza, że zalecił mi wykonanie testu potrójnego - wiem, że któraś z was go robiła-celem wykluczenia wad genetycznych.
do tej pory czułam się w ciąży rewelacyjnie, nic mi nie dolegało, nie bolało, żadnych oznak ciąży, tak bardzo się cieszyłam... a teraz chyba się boję.
Wcześniej chodziłam do innej ginki na nfz z gorszym sprzętem, i ona nic nie wykryła, wszystko było ok, ale jak teraz patrze to badanie połówkowe było bardzo dokładne, a jej badanie prenatalne na koniec I trymestru było jak zwykłe usg, tylko przezierność karkowa mi zmierzyła 2,1 i powiedziała, ze kość nosowa, serce, żołądek i kończyny są ok. nie dostałam wtedy żadnego opisu badań (wiem, że Wy miałyście) tylko lakoniczny wpis do karty ciąży. -
nick nieaktualnyMartaKD nie przejmuj się małym brzuszkiem
u mnie już prawie 21/22tydzień nikt jeszcze nie zauważył ze znajomych
wszyscy wręcz się dziwią że to nie możliwe że to 5 miesiąc, właściwie wg belly od wtorku już 6ty
chociaż raz wykorzystałam sytuację - na oddawaniu krwi poszłam w bardzo obcisłej bluzce i legginsach i pogładziłam się po brzuszku, nikogo to nie ruszyło.. oprócz jednego Pana i puścił mnie przed sobąMasakra dobrze że mam auto bo jakbym miała jechać z pustym żołądkiem pół miasta autobusem na badanie to bym się chyba zeżygała!
MartaKD lubi tę wiadomość
-
Kasiakra wiem, że się martwisz, ale musisz być dobrej myśli. Mi w sumie nawet lekarz nie mówił, czy wymiary kości się różnią. Patrzył też dokładnie ale nie pamiętam liczb. Czy nerki oddzielnie mierzył też nie pamiętam. a w serduszku u dzidziusia to trzeba dołądnie określić co to. Ja mam koleżankę, której synek jak sie urodził to miał coś z serduszkiem, ale tylko na początku. Chodzi z moim do klasy i wszystko z nim ok.www.styczniowki2015.phorum.pl
-
kasiakra wrote:Witam,
ja miałam dziś połówkowe u nowego lekarza. Wiem na 100% że będę miała synka, wg. usg pomiary i wymiary synka są w normie, choć nie wszystkie - UMK nerki lewej jest znacznie podwyższone i wynosi 4.8 a norma jest do 5, prawa ma 3.8. Gin dokładnie zbadał ją kilka razy i nie ma mowy o pomyłce, dodatkowo kość udowa jest krótsza i jej wymiar wskazuje na rowzój opóźniony o tydzień. Dodatkowo w serduszku synka w lewej komorze znalazł hiperechoniczne ognisko tzw. białą plamkę.
Zaczęłam się martwić, zwłaszcza, że zalecił mi wykonanie testu potrójnego - wiem, że któraś z was go robiła-celem wykluczenia wad genetycznych.
do tej pory czułam się w ciąży rewelacyjnie, nic mi nie dolegało, nie bolało, żadnych oznak ciąży, tak bardzo się cieszyłam... a teraz chyba się boję.
Wcześniej chodziłam do innej ginki na nfz z gorszym sprzętem, i ona nic nie wykryła, wszystko było ok, ale jak teraz patrze to badanie połówkowe było bardzo dokładne, a jej badanie prenatalne na koniec I trymestru było jak zwykłe usg, tylko przezierność karkowa mi zmierzyła 2,1 i powiedziała, ze kość nosowa, serce, żołądek i kończyny są ok. nie dostałam wtedy żadnego opisu badań (wiem, że Wy miałyście) tylko lakoniczny wpis do karty ciąży.
kochana rozumiem Twój lęk, bo sama byłam w takiej samej sytuacji jak Ty. Ciężko jest cokolwiek doradzać ponieważ to wyłącznie Ty musisz sprostać w podejmowaniu decyzji. Są rzeczy, których nie da się wykryć w badaniu między 11-14 tygodniem ciąży, dopiero na badaniu połówkowym widać o wiele więcej, ale też np. nie widać pełnego obrazu mózgu, który oceniany jest podobnie ale już w 3 badaniu 3 trymestru ciąży. Powinnaś się bardzo zastanowić nad badaniami.
1. badanie testu potrójnego to również tylko statystyka, i jego czułość jest niższa od samego testu Pappa, który defacto również jest jedynie badaniem statystycznym. Jeżeli badanie wyjdzie pomyślnie- NIE oznacza, że dziecko na 100% jest zdrowe. Jeżeli badanie wyjdzie niepomyślnie ( co wcale nie musi oznaczać, że dziecko jest chore ) to wówczas zlecą badanie amniopunkcji
2. jeżeli zależy Ci na czasie ale i na 100% pewności warto zastanowić się nad badaniem amniopunkcji zamiast testu potrójnego ( ale są kobiety, które nie podejmują się tego badania bo się boją, dla mnie niepotrzebnie ale każdy ma prawo do wyboru)
Co najważniejsze postaraj się nie panikować ani nie martwić się na zapas, chociaż wiem jakie to musi być trudne. Może jeszcze udaj się do jakiegoś specjalisty od wykrywania wad, co robi USG aby to on dokładnie to sprawdził.
Wszystko jeszcze może się unormować, dzieci rosna już swoim tempem, jedne są większe , inne mniejsze potem to się jak by wyrównuje, a co do tej plamki, często takie wykrywają i potem tylko trzeba zrobić echo serduszka aby sprawdzić, czy wszystko jest ok, i też często okazuje się, że jest w porządku . Trzymam mocno kciuki aby okazało się, że wszystko jest dobrze.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2014, 22:34
isabelle, Ewelina88 lubią tę wiadomość