*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
-
WIADOMOŚĆ
-
Silatan wrote:Dziewczyny a Wam też lekarz na usg już nie podaje długości dziecka? Mi podają tylko wagę. Dziwne jak na Medicover. Powiedzieli, że orientacyjna długość nie ma teraz takiego znaczenia jak waga. Spotkała się któraś z tym?
Do Medicoveru musisz się umawiać osobno na USG i osobno na wizytę czy lekarz prowadzący robi Ci USG każdorazowo na wizycie? Ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę i zastanawiam się, czego się spodziewać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2014, 14:21
-
Silatan wrote:Dziewczyny a Wam też lekarz na usg już nie podaje długości dziecka? Mi podają tylko wagę. Dziwne jak na Medicover. Powiedzieli, że orientacyjna długość nie ma teraz takiego znaczenia jak waga. Spotkała się któraś z tym?
u mnie też tak, tylko waga, szukałam długości i nie znalazłam w opisie już na połówkowym.Silatan lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySilatan wrote:Dziewczyny a Wam też lekarz na usg już nie podaje długości dziecka? Mi podają tylko wagę. Dziwne jak na Medicover. Powiedzieli, że orientacyjna długość nie ma teraz takiego znaczenia jak waga. Spotkała się któraś z tym?
kochanie u mnie (też Medicover) też tylko wagę orientacyjną, na tym etapie nie są w stanie zmierzyć dzieci, chyba że chciałabyś wiedzieć długość tylko od główki do pupy...tak mi gin tłumaczył hehehhehe.....
blador cieszę się - rodzinka moja długgggggggggoooooooooooo przyzwyczajała się do tego skrótu.....ale już jest dobrze......
Silatan lubi tę wiadomość
-
Malenq wrote:Ja nie wybrałam żadnej, więc nawet nie wiem, chyba zadzwonię po porodzie...
ale daj znać, jak już będziesz po rozmowie:)
Dam znać, lekarza nie mam ze szpitala, to może chociaż położną dziabnę i obym się na nią natkęła przy porodzie.Malenq lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyisabelle wrote:Do Medicoveru musisz się umawiać osobno na USG i osobno na wizytę czy lekarz prowadzący robi Ci USG każdorazowo na wizycie? Ja dzisiaj idę na pierwszą wizytę i zastanawiam się, czego się spodziewać.
Tzn, ja mam lekarza prowadzącego, który w swoim gabinecie nie ma akurat aparatu usg, ale ilekroć go poproszę o skierowanie to dostaję. Na te główne daje sam. I wtedy jadę na usg do szpitala Medicover w Wilanowie bo tam mają super aparaturę i tam też zawsze lekarz prosi mnie, żeby zrobić. (jeżeli chcesz 4d to musisz powiedzieć przed badaniem i potem w recepcji w zależności od zakresu karty dopłacasz ja dopłacałam 90 złotych).
Każdorazowo na wizycie mam badaną szyjkę, czystość pochwy i detektorem tętno dzidziusia. Przed wizytą zawsze muszę wejść do położnej która ma gabinet przy pokoju lekarza (u mnie tak jest) i ona waży i mierzy tętno wpisuje wyniki badań do karty ciąży.isabelle lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Silatan wrote:A i mi lekarz powiedział, że gdyby miał aparat usg to by się nie bawił detektorem bo wie ,że każdą matkę uspokaja zobaczenie dzieciątka na żywo.
Daj znać jak było na wizycie.
Mój chyba ma USG u siebie, bo dzisiaj robi tylko badania USG, a moja wizyta jest taka wciśnięta na koniec dnia, bo nie było już terminów na ten tydzień, a ja chciałam jak najszybciej skontrolować pessar. Dam znać wieczorem! -
Kawa wrote:A ta położna jest do czegoś wymagana?np becikowego? Obowiązkowa?
Nie jest obowiązkowa przed porodem, ale masz prawo do bezpłatnej opieki od 21 tyg ciazy i 6 tyg po porodzie. One dostają za to dodatkowe pieniądze z nfz. Można zadzwonić gdyby coś się działo np czy to już? rodzę??pokazuje jak karmić, przewijać, kąpać itd, zbada pępek dziecka po porodzie i np bliznę kobiety.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 października 2014, 20:58
Silatan, Kawa, Malenq lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMalenq mi to się wydaje, że większość lekarzy chyba ma tę podstawę. Tym bardziej u mnie w Warszawie
I na pewno robię usg każdorazowo. U mnie lekarz akurat nie ma, ale jeżeli umawiam się na wizytę do innego bo coś tam, a mój akurat nie może, to też zawsze jest usg i zawsze mówią: a teraz sprawdzimy jak tam dzidziuś.
To takie miłe, że zdają sobie sprawę z tego po co tak naprawdę tu jesteś
Malenq lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyisabelle wrote:Malenq, lekarz robi Ci USG na wizytach?
no ja taką środowiskową wybiorę, ale zobaczymy jak do mnie dojedzie heheheheh
Silatan jest taka strona na której można znaleźć położną w swojej okolicy, albo na stronę nfz zajrzyj:) -
Silatan wrote:Marrtka to gdzie powinnyśmy zgłosić się po taką położną? Niby mam fajną położną ze szkoły rodzenia która mówi: jak coś to dzwonić! Ale jednak ja spod Warszawy to przydałaby mi się taka środowiskowa.
Zapytaj w najbliższej przychodni. Wybór położnej środowiskowej jest niezależny od wyboru lekarza rodzinnego czy placówki, w której się leczysz. Trzeba wypełnić deklarację. Może ktoś już ma wybraną i powie nam coś więcej o wizytach? -
Malenq wrote:tak, bo ma usg w gabinecie...
no ja taką środowiskową wybiorę, ale zobaczymy jak do mnie dojedzie heheheheh
Silatan jest taka strona na której można znaleźć położną w swojej okolicy, albo na stronę nfz zajrzyj:) -
Ag... lubi tę wiadomość
-
marrtka wrote:
Szkoda, że ta baza jest taka uboga. U mnie nie ma żadnej
-
nick nieaktualnyAg... wrote:Wiesz co to za strona? Dla mnie to czarna magia z tymi poloznymi☺
tu coś do poczytania:
http://www.rodzice.pl/ciaza-i-porod/porod-i-polog/Pod-troskliwa-opieka.html
http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79332,4138534.html
http://parenting.pl/portal/wybor-poloznejmarrtka, Ag... lubią tę wiadomość