X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne *~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*
Odpowiedz

*~*~* STYCZNIÓWKI 2015 - łączmy się ;) *~*~*

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka to pogadaj tak szczerze, bo bardzo łatwo machnąć ręką i "nie fisiować", ale co innego lekarz który zachowuje się nieodpowiedzialnie, bo badanie o którym napisała Karoola to w XXI w. podstawa....a to że kiedyś nie było usg, to nie znaczy że dzieci rodziły się zdrowe...Anutka no weź pomyśl...jak to kolejne usg w sierpniu???w kulki z Tobą poleciał? albo czeka na zaproszenie Twoje na prywatę?

broń Boże nie chcę się kłócić...zrobisz jak uważasz, ale zagadnij go na ten temat, a przynajmniej przygotuj się do rozmowy, poczytaj, pozapisuj za i przeciw...etc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 16:01

kaarolaa, Maraska lubią tę wiadomość

• Anutka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    [Figa z makiem

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2015, 14:14

Coccolina lubi tę wiadomość

1usavcqg3fbgb4ge.png
    3jgx3e3kec0agggp.png
    f2w3rjjgjb0z63zo.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hormony u naszej Anutki szaleją na całego....Anuś no nie wkurzaj się tak...to może on na tej wizycie coś Ci powie...

• Agus89 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mój gin mówił o badaniach prenatalnych. Dał mi adresy i telwfony do miejsc gdzie robią takie badania. Mówił że jeśli się zdecyduje to koszt wynosi ok 250-300zl. Nie jest ono obowiązkowe. Zaleca się je kobietom ktore są po 35 r.ż lub u których w rodzinie wykryto jakieś wady genetyczne itp. Jeśli nie będę szła na te badanoa to w ramach wizyty (kolejna wizyta w 12tc.) Zrobi mi USG prenatalne.

Mam pytanko jeszcze: Czy badania pierwszego trymestru można zrobić wszystkie za jednym zamachem czy rozłożyć je na dwa razy lepiej?

43kt9vvj5d2sqlej.png
  • kejti91 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie ma sie co denerwowac :-)
    Ile lekarzy tyle teorii.
    Najlepiej jest mniej wiecej byc w temacie i pytac, pytac i jeszcze raz pytac :-) dobry lekarz odpowie na kazde nasze pytanie!

Malenq, Wiki81 lubią tę wiadomość

f2w33e3ks3h3a3i8.png
    img-2013040601801830.png
  • Gwiazdeczka27 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kochane dla sprostowania
    1. kiedy na usg widoczny jest pęcherzyk z zarodkiem i zapisane jest również , że uwidoczniono ECHO płodu to znaczy, że ginekolog zobaczył, że pulsuje serce, we wczesnym etapie ciąży nie da się dokonać pomiaru tzw FHR (tętna) ale z czasem puls jak i echo da się zmierzyć
    2. badania prenatalne dzielą się na nie inwazyjne i na inwazyjne
    Badania prenatalne ( Według Polskiego Stowarzyszenia Ginekologicznego w Polsce) obowiązują 3 badania prenatalne 1,2,3 trymestru, pierwsze wykonywane między 11-13+6 dni, drugie tzw. połówkowe( jak nazwa sama wskazuje jest to badanie mniej więcej w połowie ciąży) ostatnie w 3 trymestrze 32-35 tydzień ciąży.
    Badania prenatalne inwazyjne są badaniami ze wskazaniem, kiedy to badania nieinwazyjne wykazują nieprawidłowości widoczne u płodu na USG. Do takich badań należy np. amniopunkcja.
    Są kobiety, które nie wykonują badań prenatalnych zdając się na "wolę Bożą" ale w moim mniemaniu w XXI wieku takie badania powinno się wykonywać zwłaszcza dlatego, że kiedy na danym badaniu wyjdzie jakaś np. nieprawidłowość z serduszkiem można już właśnie w łonie matki wykonać operację ratująca życie dziecka!
    Badania prenatalne to badanie USG z dokładnym pomiarem i opisem przez ginekologa. nie jest ono szkodliwe.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 16:33

kaarolaa, Malenq lubią tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • Ag... Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutka poszalała:) forum służy dyskusjom na różny temat i każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie wiec nie ma sensu się oburzać.

Maraska, Malenq, Wiki81 lubią tę wiadomość

dqprhdgeyewjk8qy.png

Wysłany: 27 maja 2014, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podczytywałam wątek i pewnie Anutka zdenerwowała się, bo sama zapewne trochę obawia się, że ominie ją jedno z ważniejszych badań. Ale Anutka w razie czego pójdź do ginekologa prywatnie tak jakoś w 12-13 tygodniu ciąży ( to wówczas wykonuje się badanie przezierności karkowej, sprawdza się, czy jest widoczna kość nosowa, i czy organy odpowiednio się wykształciły, czy serce odpowiednio się podzieliło, czy są dobre przepływy w żyłach płodu) wyklucza się wówczas wady płodu czy np. nie ma ryzyka zespołu Downa itp.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 16:42

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no, ja po tym wlasnie 11-12 tydzień poczuje się spokojniejsza myślę ;)

A forum.. cóż, ile ludzi tyle opinii, ale nie ma co się wściekać ;)

Ag..., Gwiazdeczka27, kejti91 lubią tę wiadomość

• szpilka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anutko nie denerwuj się i na razie ciesz się przede wszystkim tym, że dzidzia jest na miejscu, myślę, że Twój gin też zrobi Ci to badanie a tylko nieogarnięte Panie w rejestracji zapisały Cię na taki termin, bo może nie wiedziały, że to ma być to najważniejsze usg w 1 trymestrze, tak naprawdę o wiele ważniejsze niż sprawdzanie ciąży na początku czyli czy jest zarodek i czy jest serduszko, pozdrawiam Cię serdecznie i nie martw się to na pewno przez te baby z rejestracji i jak pójdziesz od niego na wizytę to się wszystko wyjaśni

Gwiazdeczka27 lubi tę wiadomość

17u9i09kee501cvj.png
    relgzbmhgbzxq515.png
    Aniołek listopad 2013
  • Martaaa Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja gin od razu na 1 wizycie opowiedziała mi o tych badaniach prenatalnych, ja mam je mieć 17 czerwca czyli pod koniec 12tygodnia. I dodatkowo pobiorą od razu krew na jakieś testy. Też mówiła że to bardzo istotne, pomimo że jestem dość młoda i nie było w rodzinie przypadków Downa itp.

Anutka nie denerwuj się :) każda z nas chce dla Ciebie jak najlepiej!
    Ja niestety lekarzom na NFZ też zupełnie nie ufam...

relgh371rphwpz6l.png
  • Wiki81 Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam badania 25 czerwca dopiero, będzie to już 13 tydz, dokładnie 12+4. I to jest moja druga planowana wizyta u ginekologa. Byłam w 6+4 na pierwszej i było serduszko.

Zastanawiałam się czy znaleźć sobie lekarza w moim mieście, bo do mojej pani dr jeżdżę daleko (140 km). Ale ufam jej. Jak zadzwoniłam kiedys że coś nie tak to kazała mi przyjechac od razu, odwołała inną wizytę i mnie przyjęła. Okazało sie to wtedy poronienie i od razu zadzwoniła do szpitala o 21, gdzie mnie przyjęli i zrobili łyżeczkowanie. Także nie wiem czy szukać prywatnie drugiego lekarza. Tam chodzę prywatnie, ale wychodzi na to, że co 6 tyg.

www.styczniowki2015.phorum.pl
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiki, jak jej ufasz to ja bym nie zmieniała...

Sama mam fantastycznego gina, zna mnie od laaaaaat ;) wie wszyściutko o moim zdrowiu ;)
    mam pełen dostęp do niego i do wsyztskich badań. Dwa minusy są, że się czeka, bo ma dużo pań, no i w cholerę drogi jest, ale warto, bo ufam mu w 100%

Malenq lubi tę wiadomość

• Melula Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem, jak to jest, ale na NFZ wykonują 3 obowiązkowe USG: w 11-13 tc, połówkowe i III trymestru. To są obowiązkowe także, aby dostać becikowe (choć wiadomo, że to mało ważne) . poza tym, z tego co wyczytałam, jest ono obowiązkowe... Anutka się zdenerwowała, bo te terminy na NFZ są chore, ale wydaje mi się, że tę przezierność karkową robi się standardowo... no cóż...

Malenq, Buziulka, Maraska lubią tę wiadomość

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 18:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a jak dzisiejsze samopoczucia???
    ja na "umieram" a muszla to mój drugi kierunek, pierwszy to łóżeczko...a do tego brzuchol pobolewa...

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski ja dopiero wróciłam do domu, bo byliśmy tacy głodni, ze po wizycie poszliśmy na obiad i spacerek.
    więc relacja: u nas wszystko ok. dzidzia ma 0,61 cm, serduszko bije 126 uderzen na minute, macica prawidłowo powiększona. Lekarz powiedzial że wszystko jest super i w jak najlepszym porządku. Z USG wychodzi mu ze to 6 tydz. 3 dzień, ale to żadne dwu dniowe opóźnienie, bo sie jeszcze 15 razy zdąży wyrównać. Powiedział, ze mam nie czytac za duzo internetu a bedzie ok. Na rowerze gora do 12 tygodnia, później się zobaczy :) Generalnie nie dał też zielonego swiatła bo jak to określił "przez wariatów, których na scieżkach nie brakuje", ale przeciwwskazań żadnych nie ma, zobaczymy jak to będzie, bo ja jeżdżę w godzinach gdzie rowerów jest jak na lekarstwo :) Powiedział ze nawet kwas foliowy jest zbędny i magnez też, że to jest tylko nabijanie kasy firmom farmaceutycznym, ale jak mam w domu zapas i bede sie lepiej czula biorąc to mi to nie zaszkodzi :) O kwasie mówił, ze muszą go stosować kobiety, które juz urodziły dziecko z rozszczepem kręgosłupa i coś tam jeszcze, a mnie to nie dotyczy. Następna wizyta za 3 tygodnie - 20.06. już się nie mogę doczekać :) Mam zdjecie naszego maluszka, i cały pakiet próbek na początek. No i od razu zostawiłąm siuśki i krew do badań :)

Tekst mojego lekarza mnie rozwalił: "niech Pani ściągnie majtki" :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 18:14

Malenq, Maraska, Buziulka, rastafanka, jonka91, kejti91, M4DZI4, Wiki81, nix, GabiKOR lubią tę wiadomość

Wysłany: 27 maja 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agus89 wrote:
    Mi mój gin mówił o badaniach prenatalnych. Dał mi adresy i telwfony do miejsc gdzie robią takie badania. Mówił że jeśli się zdecyduje to koszt wynosi ok 250-300zl. Nie jest ono obowiązkowe. Zaleca się je kobietom ktore są po 35 r.ż lub u których w rodzinie wykryto jakieś wady genetyczne itp. Jeśli nie będę szła na te badania to w ramach wizyty (kolejna wizyta w 12tc.) Zrobi mi USG prenatalne.

Mam pytanko jeszcze: Czy badania pierwszego trymestru można zrobić wszystkie za jednym zamachem czy rozłożyć je na dwa razy lepiej?

do badań prenatalnych również zalicza się np. nie obowiązkowe badanie , które nazywa się testem Pappa (pobiera się krew i wówczas wyniki wykazują jakie jest prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z daną wadą genetyczną tj. chromosomalną 21, 18, 13 ( takie badania kosztują właśnie w granicach 200-300 zł) plus oczywiście koszt badania usg. ( jeżeli kobieta ma ponad 35 lat podobno takie badania nie są płatne)
    Jeżeli chcesz zrobić dodatkowo badanie testu Pappa to takie badanie wykonuje się między 10-14 tygodniem ciąży. Reasumując : robisz badanie u ginekologa między 12-14 tygodniem ciąży ( pomiar przezierności karkowej itp) zresztą w tym badaniu sprawdza praktycznie wszystko za jednym razem, nie robi się badań rozłożonych na jakieś tam dni.
    Plus w tym właśnie okresie czasu również wykonujesz test pappa ( te ostatnie podkreślam nie jest obowiązkowe ale jak kobieta chce może sobie je zrobić)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 maja 2014, 18:08

Martaaa lubi tę wiadomość

mhsvp07w3ex0n696.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 maja 2014, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika cieszę się, że wizyta przyniosła same pozytywne wieści:)

• rastafanka Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki :) Spóźnione życzenia z okazji Dnia Mamy! :)
    Dziś moje maluszki miały Dzień Mamy w przedszkolu i tak się rozmarzyłam kiedy ja pójdę do mojego dzieciątka na taką uroczystość :P
    A dzisiaj mnie tak brzuchol boli, że odkąd wróciłam do domu to wcale z kanapy nie wstaję...

l22ndf9hcnybk1rg.png
  • blador Autorytet

Wysłany: 27 maja 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o matko dziewczyny nie było mnie jeden dzień, a Wy tak szalałyście z postami:)

Anutka nie denerwuj się bo wszystkie chcemy dla Ciebie i Twojego dzieciątka jak najlepiej i dlatego musisz zrobić to USG. Na NFZ przysługują chyba 3 badania więc może nie liczy się kiedy powinnaś tylko, że już wykorzystałaś swój limit na I trymestr

Kurcze a ja idę już jutro do gina, nie mogę się doczekać, a jednocześnie trochę się boję czy wszystko OK. Dodatkowo idę do niego pierwszy raz, a w mojej mieścinie to jedyny podobno godny polecenia, zobaczymy czy nie bede musiała szukać dalej

Ja w czwartek powiem szefowej i wiem, że nie będzie zadowolona delikatnie mówiąc, ale cóż takie życie

Malenq, Maraska lubią tę wiadomość

relgh3718o9n8rtv.png
‹‹ 95 96 97 98 99 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również: