X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Kinia1986 Przyjaciółka

Wysłany: 4 czerwca 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już wysiadam... ja mam ostatnio takie noce, że mała budzi się co 2 godziny, a jedyne po czym się uspokaja to cyc... kiedyś pierwsze spanie miała do 2, a teraz już domaga się jeść po 23 :( chodzę nieprzytomna i płakać mi się chce...

dxomcwa1ppg5wdso.png
  • appee Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to witaj w klubie...
    Ja kładę Zośkę 20-20.30 i o 23 już je, potem różnie czasem północ, czasem 1, 2... Potem co 2 h też. Ostatnie 4 noce ok 4 biorę ją do siebie, bo nie daje rady przez ponad godzinę zasnąć w łóżeczku. Takie noce miałam na wyjeździe do dziadków, po powrocie przez ok, tydzień było normalnie, i od 2 tygodni jest masakra... Dodatkowo w dzień w domu nie chce spać, na spacerze z pól godzinki i potem w domu na rękach pośpi...
    Szukam jakiejś metody na to, ale na razie różnych rzeczy próbowałam i nic nie działa...

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • appee Ekspertka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanie do dziewczyn chustujących - w jakim wiązaniu nosicie i cyz uczyłyście się same wiązać czy na jakimś kursie?

Zosiuleńka:)
    https://www.maluchy.pl/li-72083.png

ex2bvcqgf0ivz93s.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja noszę w kangurku, kieszonce, plecaku prostym, w kółkowej z przodu i kółkowej na biodrze - czyli w sumie wszystkie opcje dla niesiedzącego dziecka.
    Uczył mnie doradca.

• Ediii Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kacper zasypia o 20 i zawsze budzi sie o 4-4.30 na jedzonko, kilka razy wytrzymal do 5.30 ale wtedy to juz jest meeega glodny.
    Co do niespania w nocy i na spacerze u mnie przyczyny byly dwie. Zatkany nosek, mega wazne!! Bo psikalam tylko wtedy kiedy wydawalo mi sie ze ma zatkany a potem zabralam nawilzacz powietrza i zaczely sie problemy ze spaniem, wybudza sie czesto z placzem. Druga zabkowanie. Budzil sie z placzem i od razu rece w buzi, pomaga tylko paracetamol lub ibuprofen, ale wiadomo bez przegiecia.

Przewraca sie sprawnie z plecow na brzuch ale w druga strone jeszcze cieeeezko :-) Viki, nie musisz pomagac. Ani sie obejzysz a mala sama fiknie.

Mam natomiast caly czas problem z brzuszkiem. Mleka od dawna nie zmieniam hipp bio combiotic a zdarza sie placz przy puszczaniu bąków i tylko przybtym, boje sie ze moze cos tam jest nie tak, nie wiem za waskie, za krotkie!? Caly czas jedziemy na symeticonie! Znacie taki przypadek moze?

Ja tez daje wode, ale malo, okolo50 na dzien, do tego marchewke mamy za soba, musze cos innego teraz dac. Co dawalyscie?

n59y3e5ewov6z8v4.png

mhsvpx9inset8y66.png
    I dwa Aniołki 1.11.2014 i 2.4.2015
  • marta1987 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    appee wrote:
    No to witaj w klubie...
    Ja kładę Zośkę 20-20.30 i o 23 już je, potem różnie czasem północ, czasem 1, 2... Potem co 2 h też. Ostatnie 4 noce ok 4 biorę ją do siebie, bo nie daje rady przez ponad godzinę zasnąć w łóżeczku. Takie noce miałam na wyjeździe do dziadków, po powrocie przez ok, tydzień było normalnie, i od 2 tygodni jest masakra... Dodatkowo w dzień w domu nie chce spać, na spacerze z pól godzinki i potem w domu na rękach pośpi...
    Szukam jakiejś metody na to, ale na razie różnych rzeczy próbowałam i nic nie działa...
    U mnie jest dokładnie taka sama sytuacja jak u Ciebie....też nie wiem o co chodzi...mój mały ma 4 miesiące i 14 dni. Myślałam że to skok rozwojowy ale coś zbyt długo to trwa....już ponad 3 tygodnie.Sama nie wiem, też już jestem zmęczona...:/

• marta1987 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ediii wrote:
    Kacper zasypia o 20 i zawsze budzi sie o 4-4.30 na jedzonko, kilka razy wytrzymal do 5.30 ale wtedy to juz jest meeega glodny.
    Co do niespania w nocy i na spacerze u mnie przyczyny byly dwie. Zatkany nosek, mega wazne!! Bo psikalam tylko wtedy kiedy wydawalo mi sie ze ma zatkany a potem zabralam nawilzacz powietrza i zaczely sie problemy ze spaniem, wybudza sie czesto z placzem. Druga zabkowanie. Budzil sie z placzem i od razu rece w buzi, pomaga tylko paracetamol lub ibuprofen, ale wiadomo bez przegiecia.

Przewraca sie sprawnie z plecow na brzuch ale w druga strone jeszcze cieeeezko :-) Viki, nie musisz pomagac. Ani sie obejzysz a mala sama fiknie.

Mam natomiast caly czas problem z brzuszkiem. Mleka od dawna nie zmieniam hipp bio combiotic a zdarza sie placz przy puszczaniu bąków i tylko przybtym, boje sie ze moze cos tam jest nie tak, nie wiem za waskie, za krotkie!? Caly czas jedziemy na symeticonie! Znacie taki przypadek moze?

Ja tez daje wode, ale malo, okolo50 na dzien, do tego marchewke mamy za soba, musze cos innego teraz dac. Co dawalyscie?

Ja dałam przez 3 dni marchewke,potem 3 dni dynia a jutro zaczynamy brokuł.

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 6 czerwca 2016, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinia1986 wrote:
    Ja już wysiadam... ja mam ostatnio takie noce, że mała budzi się co 2 godziny, a jedyne po czym się uspokaja to cyc... kiedyś pierwsze spanie miała do 2, a teraz już domaga się jeść po 23 :( chodzę nieprzytomna i płakać mi się chce...
    Czyli nie jestem sama! U nas juz z miesiac takie problemy. Ostatnio tez mi sie wydaje ze mniej cyca je i dlatego glodny, no ale z drugiej strony jak wstaje w nocy co godzine ( wczoraj wstawal co godzine od 23 do 3) to chyba nie powinien byc glodny.
    Od trzech dni probuje go dokarmic na noc ale lyknie dwa razy i wyrzuca z buzi smoczek. Dzis dalam mu kasze w butli i to samo. A przeciez w 2-3 miesiacu go dokarmialam, karmilam ta sama butelka i bylo dobrze. Potem przestalam go dokarmiac i juz teraz mam zonka. A za dwa tyg jade na impreze firmowa z mezem i zostajemy na noc i maly zostaje z babcia. Juz jej wspolczuje jak on bedzie co chwila sie budzil, a ja bede w stresie czy zjadl

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Kinia1986 Przyjaciółka

Wysłany: 6 czerwca 2016, 22:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też próbowałam butli... O 19.20 wypijała 180! I jeszcze dojadala z cyca! A o 23.30 pobudka i ryk... i znow chciala jeść... ja naprawdę zaczynam nieogarniać :( no a potem pobudka co godzinę a o 6 pobudka i wyspana jakby nigdy nic...

Smaruje dziąsła bo miałam nadzieję, że to zęby.. ale poza gryzieniem i mega ślinieniem nic nie widać :(

Natalka.. miesiąc?? :o chyba mnie zamkną w jakimś Toszku... u nas 2 tygodnie a ja już psychicznie wysiadam... nawet jak ją biorę koło siebie do łóżka to wybudza mi sie z płaczem...

Co do drzemek w ciągu dnia to zazwyczaj kolo 10 i 17.30 po około 30 minut oczywiście najlepiej na rogalu przy mamie.. tak samo na długiej kolo 13-14... wtedy potrafi pospać ze 2 godz z tym, że po godzinie (zawsze po równej godzinie - nie wiem jak ona to robi) wybudza się z rykiem...

Czasem nic na nią nie działa, aż się biedna zanosi a jak jej proponuje smok to jeszcze większy ryk.. ostatnio przy zasypianiu na drzemki okazał się pomocny tv.... poprostu ją sadzam na kolanach i włączam tv i ona się uspokaja i zasypia.... bardzo niewychowawcze ale za to jaka błoga cisza......

dxomcwa1ppg5wdso.png
  • myssss Autorytet

Wysłany: 8 czerwca 2016, 23:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny! Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak to jest z ilością porcji dziennych mm? Otwieram aktualny schemat żywienia niemowląt z internetu i tam jest napisane że dziecko w wieku 5 miesięcy powinno zjadać 5 x 150-160 ml mleka matki bądź modyfikowanego. I właśnie tyle dziennie podaję synkowi. Na opakowaniu mleka modyfikowanego zalecana porcja w tym wieku wynosi 180 ml wody + 6 miarek proszku, co daje 210 ml mleka po przygotowaniu i zalecają taką porcję 5 razy dziennie! Skąd ta rozbieżność?
    Mój Kuba niestety nie zna umiaru i ile bym mu nie podała tyle by zjadł. Mam zatem problem z tym czy odpowiednio go karmię. Ostatnio miał przewlekłą (2 tygodnie) biegunkę i słabo przybrał przez ten czas na wadze. Mam w związku z tym wątpliwości czy mało przybrał ze względu na chorobę czy po prostu za mało daję mu mleka!
    Jak pytałam pediatry około 2 tygodnie temu to stwierdziła, że powinien zjadać 750-850 ml dziennie czyli mniej więcej tyle co wynika ze schematu żywnienia niemowląt. Ale skąd te zalecenia na puszkach z mlekiem?
    A Wy ile dajecie swoim maluchom?

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu dziewczyny! Masakrę macie!
    Może za mało w ciągu dnia jedzenia?
    Ja daje 150 +5 miarek- 5 razy dziennie+ obiadek 120 g.

Śpi od 20 do 7 rano. Bez pobudek od 7 tygodnia. W swoim łóżeczku.

Pokarmy stałe w kolejności:
    marchew, ziemniak, cukinia,jabłko, brokuł, dynia, a teraz już mieszam: marchew+ziemniak+pietruszka itp.

Aby spało (kilka reguł):

800-1000 ml pokarmu na dzień,
    kaszka przed snem,
    rytuał+kąpiel przed snem,
    drzemki 2x 1,5h minimum,
    stały plan dnia,
    pieluszka przytulaczek i śpiworek.

Kurde macie plan dnia??? Jakikolwiek??Jakiekolwiek regułu przed snem? I drzemką?

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Viki Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na ząbkowanie za wcześnie! ślinienie jest normalne. Gryzienie jest odruchem poznawczym nie oznakią ząbkowania.

km5stv73cogtpx8e.png

• iNso87 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 10:35

Viki, Liskova lubią tę wiadomość

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • iNso87 Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 20:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2016, 10:36

P62Wp2.png
    5oRIp1.pngXMJMp2.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 9 czerwca 2016, 23:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dlaczego za wczesnie na zeby? Moj syn nie mial jeszcze 5mcy i juz mial dwie dolne jedynki. Dodam, ze przecież wczesniak, także no.

I dla mnie zapychanie kaszką na noc to słaba opcja. No ale to ja :)
    ja też kaszy na wieczór nie jadam.

My dopiero skonczylismy 6mcy i zaczynamy rozszerzac dietę metodą BLW, jest super, mlody przeszczesliwy :)

Kinia1986 lubi tę wiadomość

• Viki Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova chodzi mi o to, że w większości koło 7 miesiąca.
    Bo jakbym patrzyła na sinienie i wkładanie wszystkiego do buzi to moja już od 3 miesiąca ząbkuje.;)

Nie sama kaszką. Tylko zagęszczam mleko 2 łyżeczkami jaglanki eco. Żeby było bardziej kaloryczne. Bo przez dzień mało mamy tych zbóż jednak.

Właśnie zaczynam podawać orkisz. A wy kiedy gluten?
    Siedzą już wasze dzieciaczki?

km5stv73cogtpx8e.png

• natalka0887 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 23:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze dzieciaki z rodziny, dwoch chlopcow mieli 4,5 miesiaca jak wyszly im dwie dolne jedynki, znajomej synek slinil sie od 3 miesiaca a zeby wyszly po 7mc. U nas czasami takie gryzienie raczek i wszystkiego ze az sie wscieka, widac ze go meczy, ale dziasla nie sa spuchniete.

U nas posilki wygladaja tak:
    Pobudka o 6, ale wtedy nie je
    9-10 kaszka ryzowa mieszam z manna w proporcji 80ml/20ml
    11-12 owocki, pol sloiczka ( jak daje popoludniu to potem mu sie ulewa)
    13 cycus
    15-16 obiadek ok 180g z mieskiem
    18 cycus
    19.30 -20 kolacja cycus

A potem to juz roznie ostatnio pobudki co 2-3 godz z placzem.
    W nocy je duzo, a w dzien pochlipie troche i przestaje i przystawiam go w roznych pozycjach zeby zjadl jak najwiecej. W ostatnim mieaiacu przybral tylko 400g. Zobacze jak bedzie teraz, nie moze przeciez ciagle tak duzo przybierac bo bedzie kloc nie dziecko. Teraz wazy 7800g wiec chyba niezle.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 23:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szymek jeszcze nie siedzi sam. Ale jak go posadze to juz coraz stabilniej sie trzyma, jak sie go pusci to sie zlozy na pol;-)

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • natalka0887 Autorytet

Wysłany: 10 czerwca 2016, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha wczoraj udalo mi sie podac malemu przed snem 90ml mm+ piers no i tak sie obudzil po 3h na jedzenie... Moze on teraz w nocy tyle potrzebuje, w dzien sie tak nie upomia.

82do3e5emfsmi6fi.png
    3i49df9hbiuokhok.png
  • Viki Autorytet

Wysłany: 11 czerwca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalka0887 to że się więcej na noc poda to nic nie da. On musi przez cały dzień jeść tyle co teraz je przez dzień i w nocy. Wtedy się nie będzie budził.

Nie wiem jak to obliczyć. Ale to jest problem dzieciaków 6 miesięcznych, które przez dzień mają tyle zabawy, że jedzenie jest często ostatnią rzeczą która je interesuje. Za to w nocy cisza i spokój . I się miło je. :)

Ale ty tez nie jesz w nocy. No nie? Więc może warto zacząć smyka przestawić, że w nocy się śpi a w dzień je? \

Mała na noc zjada: 180 ml mleka + 3 łyżeczki kaszy jaglanej.

Przez dzień:
    Śniadanie: 200 ml mleka,
    Drugie śniadanie: 180ml mleka,
    Obiadek: 150 g warzyw na parze,
    Obiadek II: 180 ml mleka,
    Podwieczorek: 120 g owoców +kaszka jaglana+ kaszka orkiszowa
    Kolacja:180 ml mleka +3 łyżeczki kaszy jaglanej.
    Pije wyłącznie wodę. Około 100 ml.

Mamy 4 posiłki mleczne + 1 warzywny i jeden owocowy.

Mała śpi bez przerwy a rano nie jest jakoś mega głodna.
    Waży 6,5 kg. Więc jest średniakiem;)
    Przybiera zawsze idealnie na takiej diecie.

Z piersi trudno stwierdzić ile zjada. Więc może częstsze przystawianie?

natalka0887 lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

‹‹ 1212 1213 1214 1215 1216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ