X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do picia wody, to ja też mam z tym ogromny problem. Po prostu nie lubię wody. Czasem popijam smakową, ale zdaję sobie sprawę z tego, że to raczej gówno jest w składzie :/ dlatego stawiam na soki - wypijam mniej więcej kartonik dziennie, choć wiem, że to dalej za mało. Trochę mnie blokuje to, że jak wypiję to od razu potem biegnę siku, a jak np. jestem na mieście, w aucie, to jest to dość uciążliwe.

• JATA Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa dzięki za info! Ja kasy jeszcze nie dostałam, a ZUS miał mi płacić już za końcówkę maja i czerwiec. Mają 30 dni teoretycznie więc jeszcze z tydzień poczekam.
    Co do wody to ja wręcz odwrotnie nie nadążam z kupowaniem. Ja bym mogła pić non stop. Z domu też się nie ruszam bez butelki, nawet jak jadę samochodem to na każdych światłach muszę się napić ;)

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • Pola_x Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zawsze miałam problem ze zbyt małą ilością picia. Nie potrzebowałam zbyt dużo, a zdawałam sobie sprawę z tego, że to za mało. Ale w ciązy mi się chyba jakiś mechanizm samozachowawczy włączył, bo odkąd jestem w ciąży piję znacznie więcej. Teraz nie mogę się ruszyć z domu bez butelki wody. Aczkolwiek nie jestem wielką fanką wody i nigdy nie byłam (niegazowanej nie przełknę), muszę sobie do niej dodać np cytryny i już jest ok :P A soki uwielbiam <3

km5sio4phkxiw92p.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA wrote:
    Giannaa dzięki za info! Ja kasy jeszcze nie dostałam, a ZUS miał mi płacić już za końcówkę maja i czerwiec. Mają 30 dni teoretycznie więc jeszcze z tydzień poczekam.
    Co do wody to ja wręcz odwrotnie nie nadążam z kupowaniem. Ja bym mogła pić non stop. Z domu też się nie ruszam bez butelki, nawet jak jadę samochodem to na każdych światłach muszę się napić ;)

A kiedy miałaś wystawione pierwsze zwolnienie ?

a.png
    a.png
  • JATA Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ogólnie jestem od majówki na zwolnieniu, ale najpierw płaciła mi firma, a potem przeskoczyło to pod koniec maja na ZUS, chyba 28 dotarło do nich moje zwolnienie

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hejka a ja się witam w ostatnim dniu pierwszego trymestru - przynajmniej wg OM bo wg usg już jesteśmy od tygodnia prawie ;)

a oto jak sobie rośniemy:

rs7sjk.jpg

no i wczoraj otrzymałam wyniki testu papa jako uzupełnienie badań prenatalnych - wzrosło nam ryzyko trisomii 21 ale nadal jesteśmy w grupie niskiego ryzyka. I uspokajam mamy, które się martwią swoimi wynikami - jak mi powiedziała pani doktor która przeprowadzała badania oni MAJĄ OBOWIĄZEK poinformować pacjenta jeśli ryzyko wzrośnie od razu telefonicznie dlatego dzwonią do pacjentek - no ale w naszym przypadku mamy na tyle niekie ryzyko że mamy spokojnie dalej nic nie robić

Giannaa, ewka315, Liskova, Pola_x, mimi87, anulka557, Carmen1724, Felicity, dorbie lubią tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 11:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA wrote:
    Ogólnie jestem od majówki na zwolnieniu, ale najpierw płaciła mi firma, a potem przeskoczyło to pod koniec maja na ZUS, chyba 28 dotarło do nich moje zwolnienie

Jeśli od majówki to 33 dni mijają w czerwcu ? Podejdź do ZUSu bądź zadzwoń i wszytko Ci powiedzą po co masz myśleć i się stresować nr tel. 22 560 16 00

a.png
    a.png
  • vincaminor Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pola_x wrote:
    To żebym się nie zdziwiła jak dostanę od nich kasę. To prawda też że lubią mieć opóźnienia?
    Ja raz byłam na chorobowym, w zeszłym roku to parę dni po terminie dopiero wypłacili zasiłek, dopiero jak zadzwoniłam do ZUSu z pytaniem o co kaman. :/

grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
    h84fi09kllurhqo8.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja byłam na L4 w marcu, a potem cały kwiecień i już wpadł mi zasiłek za kilka dni, to szczerze mówiąc dość szybko dostałam.

Ale to zależy wszystko od tego, czy to firma wypłaca zasiłki czy od razu ZUS, bo jak ZUS, to zależy kiedy kadry przekażą do ZUSu stosowne dokumenty.

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eneska, a czemu się denerwujesz tą wizytą, a prenatalnymi nie? :>

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak z tymi wypłatami to temat rzeka... to zależy od zbyt wielu czynników...

a.png
    a.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 12:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    JATA wrote:
    Ale czekaj, to Ty wysylasz zwolnienie do zusu? Czy ja cos zle zrozumialam. Bo ja normalnie do firmy i firma do zusu pozniej

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Liskova wrote:
    Eneska, a czemu się denerwujesz tą wizytą, a prenatalnymi nie? :>
    nie wiem. nie potrafię tego wytłumaczyć. denerwuję się wizytą, bo trochę martwię się, czy wszystko tam ładnie rośnie, bo mi np. brzuch właściwie wcale nie rośnie i to są tego typu obawy.
    a prenatalnymi się nie martwię, bo jakoś no nie wiem, nie dotarłoby to do mnie, gdyby dzieciątko było chore. nie wiem, może to hormony - nie potrafię tego racjonalnie wytłumaczyć- czuję wewnętrzny spokój :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 czerwca 2015, 13:38

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 14:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa pamietam ze chyba Ty kiedys podawalas link do tego artykułu gdzie pokazywali różnice w narządach płciowych dzieciaczków, masz może to jeszcze? bo nie moge znaleźć :/

• JATA Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Ale czekaj, to Ty wysylasz zwolnienie do zusu? Czy ja cos zle zrozumialam. Bo ja normalnie do firmy i firma do zusu pozniej
    nie do firmy, kadrowa sama wysyła ale też do mnie pismo do wiadomości więc wiem dokładnie kiedy

thgfvfxm3bi7mzv7.png
  • Liskova Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eneska, rozumiem :)

Ale z drugiej storny pomyśl, jak Cię prenatalne nie martwi, to wizyta tym bardziej nie powinna :)

Ale rozumiem Cię doskonale, u mnie do wizyty 5 dni i też się martwię jak cholera, bo brzuszek malutki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny u mnie tez sie zmniejszył a wyszło wszystko ok, także nie stresujcie sie:) trzymam kciuki cały czas:)

Liskova lubi tę wiadomość

• Liskova Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla, wiesz że w ciąży wszystko nas martwi: brak objawów źle, są objawy źle, nie dogodzisz :D

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 czerwca 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To prawda, pewnie w drugiej ciąży mniejszy stres;) ale tera trudno wiedzieć co jest norma a co nie;)

• Pola_x Autorytet

Wysłany: 24 czerwca 2015, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    e w drugiej pewnie będzie to samo :P każda ciąża przebiega inaczej i na pewno każda coś wymyśli :D

km5sio4phkxiw92p.png
‹‹ 522 523 524 525 526 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ