X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Mnie termin jednak wyszedł na 2 stycznia zamiast 9;) ciekawe jak bedzie naprawdę;)
    Mi teraz po usg wychodzi 1.01 a nie 7.01, ale zobaczymy to się będzie zmieniać caly czas

FasUla lubi tę wiadomość

• Viki Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia no to już dzidzia:) Dno macicy się podnosi. Teraz mi już przeszkadza spać na brzuchu:(

Gumisia, dorbie lubią tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na szczęście nigdy nie spałam na brzuchu, po prostu nie lubię, ale spodni już nie dopinam. Zostały mi tylko jedne takie wyjściowe, które dopnę. :P

• Pianistka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, jestem tegoroczną lutówką...
    Mam do Was pytanie, czy któraś z Was miała pseudo miesiączkę w terminie kiedy powinna ona być gdyby nie ciąża? Czyli ok 8-9tc?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mi najpierw położna wpisała termin 19 stycznia, metodą 9 miesięcy plus 7 dni do daty OM, ale z usg wychodziło jak nic 11-13 stycznia, gin powiedziała, że na pewno nie będziemy czekały do 19, także zastanowiła się kilka sekund ii wpisała 15 :D stwierdziła, że wypośrodkuje :P w ich "karcie" od razu poprawiła, w mojej teraz na wizycie poprawi, mam nadzieje, że kreślić nie będzie tylko korektorem to zrobi :P

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    viki ja ręką nie czuję nic twardego, ale jak próbuję spać na brzuchu to już "coś" mi przeszkadza heh :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do prenatalnych to wg mnie jeśli chcecie je robic to tylko u lekarza który ma certyfikat - bo dużo lekarzy robi nie mając uprawnień. Myślałam że nie ma różnicy bo lekarz to lekarz ale przyjaciółka właśnie robiła u takiego niby specjalisty i on jej wtedy powiedział ze mały ma powiększone przepływy w jednej nerce , a po porodzie okazało ze się ze nie był powiekszony przepływ tylko to byla nerk taka malutka bo nie wykształciła sie prawidłowo! I mały urodził się z chorymi bardzo nóżkami nie wie jak się ta wada nazywa.... lekarz tego nie zauważył. .. masakra...ona w depresję wpadła po porodzie bo nie była przygotowana, na szybko zaczęli szukać specjalistów aby leczyć dziecko, nie byli przygotowani finansowo -jednym słowem masakra!!!!! Dlatego jeśli już się decydujecię na badania prenatalne e to sprawdźcie czy lekarz ma uprawnienia - poniżej daje linka do nazwisk lekarzy którzy maja uprawnienia

https://courses.fetalmedicine.com/lists/web

Coby burzy nie rozpetac - nie mowie ze wasi lekarze nie są dobrymi ginekolagmi - ja swojego bardzo szanuje i właśnie choćby za to ze tez mi mówił jak ważne jest aby takie badania robili lekarze z uprawnieniami

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:20

FasUla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jeju ja nie wiem czy w domu kwiatki ode mnie płodność przejmują czy jak :D wyobraźcie sobie, że w domu mamy 5 orchidei i pod opieką teściowej żadna nigdy pędu nie puściła.. nie ma jej 3 miesiące, a właśnie dojrzałam, że już trzecia puściła :D pierwsza z 2 głównych łodyg puściła 3 pędy, druga od zera, jednen rośnie główny i teraz przy trzecim z głównego puszcza :D

• Gumisia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka wrote:
    Co do prenatalnych to wg mnie jeśli chcecie je robic to tylko u lekarza który ma certyfikat - bo dużo lekarzy robi nie mając uprawnień. Myślałam że nie ma różnicy bo lekarz to lekarz ale przyjaciółka właśnie robiła u takiego niby specjalisty i on jej wtedy powiedział ze mały ma powiększone przepływy w jednej nerce , a po porodzie okazało ze się ze nie był powiekszony przepływ tylko to byla nerk taka malutka bo nie wykształciła sie prawidłowo! I mały urodził się z chorymi bardzo nóżkami nie wie jak się ta wada nazywa.... lekarz tego nie zauważył. .. masakra...ona w depresję wpadła po porodzie bo nie była przygotowana, na szybko zaczęli szukać specjalistów aby leczyć dziecko, nie byli przygotowani finansowo -jednym słowem masakra!!!!! Dlatego jeśli już się decydujecię na badania prenatalne e to sprawdźcie czy lekarz ma uprawnienia - poniżej daje linka do nazwisk lekarzy którzy maja uprawnienia

Coby burzy nie rozpetac - nie mowie ze wasi lekarze nie są dobrymi ginekolagmi - ja swojego bardzo szanuje i właśnie choćby za to ze tez mi mówił jak ważne jest aby takie badania robili lekarze z uprawnieniami
    Ja robię w klinice prenatalnej w Nowej Soli, więc jestem spokojna. :)
    Sprawdziłam i mój lekarz jest na liście (Jakub Pankiewicz). :)

• Summerka Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki, nie musisz sie tak ekscytować, czytaj proszę, ze zrozumieniem...nie napisałam, ze babydream ma zły skład, tylko, ze dziewczyna która prowadzi bloga o składach kosmetyków (która zreszta tutaj była polecana) wspominała tam, ze ona ma niezaciekawy skład (tylko nie oliwka a balsam), wiec nie napisałam, ze ma tylko, ze PODOBNO ma, a to duża różnica.

A dla dzieci najlepsze sa wg mnie emolienty, fakt droższe, ale wszystko w jednym, nie uczulają, etc.

Co do badan prdnatalnych, to o dziwo z tej listy wynika, ze, jak ba cała Polskę, to bardzo niewielu z nich ma certyfikat, a np. nie ma nikogo z jednej z warszawskich poradni, do której przyjeżdzają ludzie z całej Polski, bo sa tam naprawdę dobrzy specjaliści i maja dobry sprzęt...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 czerwca 2015, 19:38

klz9zbmh5xgwp3to.png
    mjvyt5odxe9y0ge4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:
    Viki, nie musisz sie tak ekscytować, czytaj proszę, ze zrozumieniem...nie napisałam, ze babydream ma zły skład, tylko, ze dziewczyna która prowadzi bloga o składach kosmetyków (która zreszta tutaj była polecana) wspominała tam, ze ona ma niezaciekawy skład (tylko nie oliwka a balsam), wiec nie napisałam, ze ma tylko, ze PODOBNO ma, a to duża różnica.

A dla dzieci najlepsze sa wg mnie emolienty, fakt droższe, ale wszystko w jednym, nie uczulają, etc.

Co do badan prdnatalnych, to o dziwo z tej listy wynika, ze, jak ba cała Polskę, to bardzo niewielu z nich ma certyfikat, a np. nie ma nikogo z jednej z warszawskich poradni, do której przyjeżdzają ludzie z całej Polski, bo sa tam naprawdę dobrzy specjaliści i maja dobry sprzęt...
    dokładnie, z mojego miasta nie ma żadnego, z sąsiedniego, gdzie jest szpital położniczy i na prawdę dobrzy ginekolodzy.. też nie ma ich na liście! najbliższy mnie jest w mieście 30 km ode mnie eh
    dwie ciąże robiła mi babka "bez uprawnień", teraz będzie robiła moja gin, też ich nie ma, ale jej ufam.

Summerka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez robilam u lekarza z certyfikatem, moj gin mi polecił konkretna lekarkę blisko mojego miejsca zamieszkania i jestem bardzo zadowolona:) bo tez powiedział ze nie każdy lekarz robi to USG, bo szkolenia wymagają duzo czasu i trzeba byc na bieżąco. Cena tez nie była bardzo wysoka, bo 200 zł, a spokój i ulga ogromne;) ale połówkowe jeszcze sie zastanowię, gdzie będę robic;)

A co do smarowania, muszę przyznać, ze jestem leniuchem i na razie trudno mi sie zmobilizować, poza tym odrzuca mnie od kosmetykow wizę względu na zapach...mam nadzieje ze nie zostanę rozstepowym tygrysem, na razie mam plan spokojnie zacząć ćwiczyć, zeby nie przytyć za duzo, ale tez bez presji;) no i muszę tez kupic spodnie, bo tak samo zostały mi tylko jedne...

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A termin mam wpisany według OM na 4 stycznia, ale potem juz nic w karcie nie zmieniają;)
    Btw nosicie kartę cały czas ze sobą?mnie gin zalecił nosić duphaston w torebce, czasami bardzo żałowałam, ze go nie posłuchałam, na szczęście sie nie przydał, ale były mpstresujace momenty i uważam, ze to dobry pomysł przy wczesnej ciazy.

• Liskova Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka wrote:
    Dlatego jeśli już się decydujecię na badania prenatalne e to sprawdźcie czy lekarz ma uprawnienia - poniżej daje linka do nazwisk lekarzy którzy maja uprawnienia

Mój lekarz ma ten certyfikat :)

dorbie lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    menka wrote:

Podobno są lekarze, którzy mają kurs i lekarze, którzy mają certyfikaty i muszą non stop wysyłać zdjęcia z wykonanych badań do Londynu chyba.
    Moja doktor tam jest :-) ale ja wiedziałam, że ma certyfikat, jest podane na stronie Kliniki i myślę, że zapisując się na takie badania trzeba to sprawdzać

• Vuko Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Summerka wrote:

Summerka emolionty, to po prostu produkty natluszcajace i nawilzajace skore. I moga to byc zarowno kremy, jak i oleje, lotiony itd :-) ja dla maluszkow polecam olej ze slodkich migdalow (mozna nim takze masowac ciemiaczko) oraz olej kokosowy

Summerka lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja tez robilam u lekarza z certyfikatem, moj gin mi polecił konkretna lekarkę blisko mojego miejsca zamieszkania i jestem bardzo zadowolona:) bo tez powiedział ze nie każdy lekarz robi to USG, bo szkolenia wymagają duzo czasu i trzeba byc na bieżąco. Cena tez nie była bardzo wysoka, bo 200 zł, a spokój i ulga ogromne;) ale połówkowe jeszcze sie zastanowię, gdzie będę robic;)

A co do smarowania, muszę przyznać, ze jestem leniuchem i na razie trudno mi sie zmobilizować, poza tym odrzuca mnie od kosmetykow wizę względu na zapach...mam nadzieje ze nie zostanę rozstepowym tygrysem, na razie mam plan spokojnie zacząć ćwiczyć, zeby nie przytyć za duzo, ale tez bez presji;) no i muszę tez kupic spodnie, bo tak samo zostały mi tylko jedne...
    Przeciez polowkowe to też prenatalne tylko na 20 tydz, tak jakby ciąg dalszy prenatalnych, to możesz zrobić tez u niej.
    Ja będę robić u tej samej

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz sprawdziłam - moja lekarka też ma ten certyfikat.
    Któraś z Was się martwi, czy nie jest za wcześnie na USG prenatalne - dziecko musi mieć min. 4,5 cm. długości, a maks. 9 cm. - wtedy robimy prenatalne. Tak powiedziała mi moja pani ginekolog. Moje dzieciątko w czwartek miało dokładnie 4,5 cm., więc jestem pewna, że prenatalne w piątek wyjdą w porządku, bo miara została osiągnięta. :D Już się nie umiem doczekać tych prenatalnych!

dorbie, Liskova lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Viki wrote:
    Gumisia no to już dzidzia:) Dno macicy się podnosi. Teraz mi już przeszkadza spać na brzuchu:(
    Mi też

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    Teraz sprawdziłam - moja lekarka też ma ten certyfikat.
    Któraś z Was się martwi, czy nie jest za wcześnie na USG prenatalne - dziecko musi mieć min. 4,5 cm. długości, a maks. 9 cm. - wtedy robimy prenatalne. Tak powiedziała mi moja pani ginekolog. Moje dzieciątko w czwartek miało dokładnie 4,5 cm., więc jestem pewna, że prenatalne w piątek wyjdą w porządku, bo miara została osiągnięta. :D Już się nie umiem doczekać tych prenatalnych!
    Moje mialo 6,0 w 11w5d. Nie wiem po kim on taki duży ;-)

FasUla lubi tę wiadomość

‹‹ 534 535 536 537 538 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

10 mitów na temat premenopauzy, które warto wiedzieć mając 40 lat lub więcej

Premenopauza (perimenopauza) to nie tylko wciąż temat tabu, ale również etap życia kobiety, który często owiany jest mitami i nieporozumieniami. W rzeczywistości jest to naturalny okres przejściowy, który poprzedza menopauzę, a jego zrozumienie może zaoszczędzić Ci wiele stresu, lęku i znacząco wpłynąć na jakość życia i zdrowie hormonalne. Wraz z ekspertami zebraliśmy dla Ciebie 10 najpowszechniejszych mitów dotyczących premenopauzy i menopauzy, opierając się na najbardziej wiarygodnych i aktualnych danych naukowych.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Nie pozwól, by decydował przypadek – świadomie zaplanuj swoje rodzicielstwo

Planowanie rodziny to proces, który wymaga nie tylko przygotowania emocjonalnego, ale również kompleksowego podejścia zdrowotnego. Współczesna medycyna oferuje narzędzia, które pozwalają przyszłym rodzicom świadomie zadbać o zdrowie swojego potomstwa. W tym kontekście niezwykle istotne jest zrozumienie roli genetyki i docenienie możliwości wczesnego wykrywania ryzyka chorób dziedzicznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ