X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem około kilograma na plusie. :)

• myssss Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Dołączam do Was :)przybywam od razu z pytaniami :)

Byłam wczoraj na USG oceniającym przezierność karkową i wszystko w normie jednak test Pappa jest zalecany... czy Wy też robiłyście mimo dobrego wyniku usg?

Lekarz nie zalecił mi brania żadnych witamin oprócz kwasu foliowego i witaminy D. A Wy bierzecie witaminy ? Myślę czy jednak nie kupić...

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj myssss :) ja bym na Twoim miejscu nie robiła jak na usg ok wszystko, ja sama mimo, że mam zagrożenie chorobą genetyczną (ale chyba nie wykrywalną na usg) nie robiłam dodatkowych badań :)
    co do witamin to zależy jak uważasz, jest sezon letni i teoretycznie nie ma potrzeby jak się racjonalnie odżywiasz, ja jednak biorę, wiem, że moja dieta idealna nie jest i wolę się wspomóc :P

a mi mdłości praktycznie przeszły na dobre, wraca mi apetyt :) póki co waga stoi w miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 20:55

dorbie lubi tę wiadomość

• Pola_x Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia śliczny brzuszek :)
    cześć mysss :) ja dopiero teraz mam brać witaminy. Ale jak widać choćby tutaj po forum - co lekarz to opinia. ;)

km5sio4phkxiw92p.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Byłam wczoraj na USG oceniającym przezierność karkową i wszystko w normie jednak test Pappa jest zalecany... czy Wy też robiłyście mimo dobrego wyniku usg?

Lekarz nie zalecił mi brania żadnych witamin oprócz kwasu foliowego i witaminy D. A Wy bierzecie witaminy ? Myślę czy jednak nie kupić...
    Witaj mysss :-) ja PAPPY nie robilam. A co do witamin to mi polozna powiedziala,ze grzechem byloby brac witaminy przy tak dobrej morfologii. Lekarz mi powiedzial "a Pani mama brala? Nie ma potrzeby suplementowac jak sie je mieso,owoce i warzywa. No, chyba,ze sie Pani odchudza :-P"

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, co do witamin to biorę pregna plus i pregna dha ale ja leczę sie u endo. Dha jest wskazane w 2 trymestrze bo wspomaga rozwój mózgu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kupiłam pierwsze spodnie ciążowe w h&m i jestem bardzo zadowolona:) sa wygodne i fajnie wyglądają:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 21:49

Liskova lubi tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Czytalam w ksiazce o zywieniu,ze w ciazy powinno sie jesc posilek ostatni miedzy 21-22 xeby zapobiec drastycznym spadkom cukru w nocy. I ja tak jem,ale u mnie to norma bo przed ciaza tez tak jadlam hehe

OOoo tego nie wiedziałam...ja to ostatni posiłek staram się jeść miedzy 19 a 20 stą. Odchudzać się nie odchudzam ale kontroluje co jem i w jakich ilościach...teraz apetyt mniejszy to i mniej jem. Mój gin kontroluje moją wagę... bo moja waga wyjściowa była niestety z nadwagą ... do tego jestem wysoka i siada mi kręgosłup... nie mam zamiaru przytyć 30 kg jak w pierwszej ciąży...bo przecież ciężarna nie może sobie niczego odmawiać ;-) To jest stereotyp.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny!

hej :)
    ja dzisiaj byłam na prenatalnych i podczas wywiadu przed badaniem pani doktor zapytała mnie, czy robimy też test z krwi. Odparłam jej, że zdecyduję się, jak USG wyjdzie nieprawidłowo i powiedziała, że w porządku :) USG wyszło super, więc nie robię testu z krwi. Jeśli Ty będziesz spokojniejsza, to oczywiście zrób ten test. Mi wystarczyło to USG i obliczenie ryzyka wystąpienia wad genetycznych na podstawie tego USG :)

Co do podjadania, wagi, jedzenia... Ja mam na plusie na razie około 2 kilogramów, jem kiedy mam ochotę i na co mam ochotę :) Na szczęście apetyt dopisuje - nie mogę doprowadzać się do głodu, bo pojawiają się mdłości, a im większy głód, tym mniejszy apetyt u mnie :/ taki paradoks :P także średnio co 2-3 godziny sięgam po coś do jedzenia - albo konkrety (śniadanie, obiad, kolacja), albo jakieś przekąski między posiłkami - owoce, jakiś tam tost na słodko... itd :)
    należę do szczupłych dziewczyn, ale z tendencjami do dodatkowych kilogramów. w ciąży mam bardzo dobrą przemianę materii.

• Viki Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam śniadania a ja dalej głodna. Głód ostatnio towarzyszy mi ciągle.
    Ale nie taki zwykły. Taki, że aż skręca żołądek z bólu:(

Piękna pogoda dziś! Aż się che żyć:)

bacha8709 lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    OOoo tego nie wiedziałam...ja to ostatni posiłek staram się jeść miedzy 19 a 20 stą. Odchudzać się nie odchudzam ale kontroluje co jem i w jakich ilościach...teraz apetyt mniejszy to i mniej jem. Mój gin kontroluje moją wagę... bo moja waga wyjściowa była niestety z nadwagą ... do tego jestem wysoka i siada mi kręgosłup... nie mam zamiaru przytyć 30 kg jak w pierwszej ciąży...bo przecież ciężarna nie może sobie niczego odmawiać ;-) To jest stereotyp.
    Wiadomo, jakby niczego sobie ciezarne nie mogly odmawiac, to ja bym wlasnie saczyla malibu z mlekiem hehehe :-D

Giannaa lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem co chcę i kiedy chcę i jak na razie 2-3kg na minusie ;p

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    hej :)
    ja dzisiaj byłam na prenatalnych i podczas wywiadu przed badaniem pani doktor zapytała mnie, czy robimy też test z krwi. Odparłam jej, że zdecyduję się, jak USG wyjdzie nieprawidłowo i powiedziała, że w porządku :) USG wyszło super, więc nie robię testu z krwi. Jeśli Ty będziesz spokojniejsza, to oczywiście zrób ten test. Mi wystarczyło to USG i obliczenie ryzyka wystąpienia wad genetycznych na podstawie tego USG :)

kurcze, myslalam ze to ryzyko wystapienia was genetycznych oblicza sie tylko podczas badania z krwi, u mnie lekarz na zwyklych prenatalnych w ogóle tego nie obliczał :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak w ogóle to witam się w 15 tygodniu :)

Giannaa, anulka557, Pola_x, ewka315, Beatrice, bacha8709 lubią tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Wiadomo, jakby niczego sobie ciezarne nie mogly odmawiac, to ja bym wlasnie saczyla malibu z mlekiem hehehe :-D

Ale się uśmiałam hahahaha ;-) A tak przy okazji zrobiłaś mi ochotę ... też bym posączyła sobie malibu z mlekiem :D

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    kurcze, myslalam ze to ryzyko wystapienia was genetycznych oblicza sie tylko podczas badania z krwi, u mnie lekarz na zwyklych prenatalnych w ogóle tego nie obliczał :(

U mnie też nie...

a.png
    a.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po badaniach, ale wczoraj miałam taki zabiegany dzień, że nie dałam rady nic napisać. Ogólnie to wszystko jest super :D Dzidzia ma 6 cm, była bardzo aktywna, tak fajnie wierzgała nóżkami :) Przezierność karkowa w normie, organy wewnętrzne prawidłowe. Płci nie było widać, zresztą powiedziałam lekarzowi, że jest jeszcze na tyle wcześnie, że wszystko się może zmienić, a ja się nie chcę jeszcze nastawiać na syna czy córę ;) Dostałam skierowanie na Pappa, jedziemy w poniedziałek. Mam wreszcie kartę ciąży :) Termin porodu doktorek wpisał na razie tylko z OM na 14.01. Wg OM wczoraj był 12t+1d, a na zdjęciu z usg 12t4dt, więc przez 5 tygodni dzidzia 'nadgoniła' 5 dni. Zdjęcia niestety wam nie pokażę, bo jest bardzo ciemne i prawie nic na nim nie widać. Tatuś dumny, że maleństwo ma coś po nim, bo leżało na brzuszku - a on lubi spać na brzuchu ;) Jestem przeszczęśliwa, z maleństwem wszystko ok a to najważniejsze, moje samopoczucie to sprawa drugorzędna, jakoś się przemęczę ;)

A i nowy lekarz zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie :) Młody (mniej więcej w naszym wieku), ale konkretny, a przy tym sympatyczny i cierpliwy ;) I nie było zbędnych pytań czy komentarzy jak u tamtego. Zero problemów, miły, otwarty człowiek. Jesteśmy w dobrych rękach :)

Pola_x, anulka557, Liskova, Vuko, Giannaa, Carmen1724, ewka315, Beatrice, bacha8709 lubią tę wiadomość

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    U mnie też nie...
    Dziewczyny, u mnie tez nie. Widac uznal,ze nie ma potrzeby jesli wyniki pomiarow ok :-)
    A zamiast malibu polecam kawke mrozona weekendowa :-) ehhh poplywalabyn w taka pogode,ale nuestety moja druga polowka musi pracowac w domu,bo ma sporo do rpboty

Giannaa lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    ja też byłam w szoku! ale normalnie komputerowo obliczono mi ryzyko.. najpierw miałam przedstawione ryzyko w stosunku do mojego wieku, a potem tzw. ryzyko skorygowane na podstawie pomiarów dzidziusia :)
    a wyniki miałam idealne, po prostu tak przebiega badanie prenatalne w tej klinice :) nawet mi zważyli dzieciątko:-) wyszłam bardzo zadowolona z tej wizyty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2015, 10:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w drugim trymestrze i 4 miesiacu;)
    Jakie macie plany na te upalne dni? Chowacie sie w domu czy jedziecie na wycieczkę:)?

anulka557, Liskova, Pola_x, ewka315, Aprilia lubią tę wiadomość

‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Alergiczny katar u maluchów: domowe wsparcie i sygnały alarmowe.

Rozpoznanie, czy katar u dziecka to alergia, czy infekcja, bywa trudne, a poprawne odróżnienie objawów jest kluczowe dla skutecznego leczenia. Ten artykuł to kompleksowy przewodnik dla rodziców, pomagający zrozumieć specyfikę kataru alergicznego u dziecka, jego symptomy, domowe sposoby łagodzenia oraz kiedy konieczna jest wizyta u lekarza. Dowiedz się, jak zapobiegać powikłaniom i skutecznie wspierać malucha w walce z dolegliwościami.

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ