X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Styczniówki 2016
Odpowiedz

Styczniówki 2016

Oceń ten wątek:
  • Gumisia Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem około kilograma na plusie. :)

• myssss Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Dziewczyny!
    Dołączam do Was :)przybywam od razu z pytaniami :)

Byłam wczoraj na USG oceniającym przezierność karkową i wszystko w normie jednak test Pappa jest zalecany... czy Wy też robiłyście mimo dobrego wyniku usg?

Lekarz nie zalecił mi brania żadnych witamin oprócz kwasu foliowego i witaminy D. A Wy bierzecie witaminy ? Myślę czy jednak nie kupić...

gyxwqps6hogdm1kg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj myssss :) ja bym na Twoim miejscu nie robiła jak na usg ok wszystko, ja sama mimo, że mam zagrożenie chorobą genetyczną (ale chyba nie wykrywalną na usg) nie robiłam dodatkowych badań :)
    co do witamin to zależy jak uważasz, jest sezon letni i teoretycznie nie ma potrzeby jak się racjonalnie odżywiasz, ja jednak biorę, wiem, że moja dieta idealna nie jest i wolę się wspomóc :P

a mi mdłości praktycznie przeszły na dobre, wraca mi apetyt :) póki co waga stoi w miejscu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 20:55

dorbie lubi tę wiadomość

• Pola_x Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gumisia śliczny brzuszek :)
    cześć mysss :) ja dopiero teraz mam brać witaminy. Ale jak widać choćby tutaj po forum - co lekarz to opinia. ;)

km5sio4phkxiw92p.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny!

Byłam wczoraj na USG oceniającym przezierność karkową i wszystko w normie jednak test Pappa jest zalecany... czy Wy też robiłyście mimo dobrego wyniku usg?

Lekarz nie zalecił mi brania żadnych witamin oprócz kwasu foliowego i witaminy D. A Wy bierzecie witaminy ? Myślę czy jednak nie kupić...
    Witaj mysss :-) ja PAPPY nie robilam. A co do witamin to mi polozna powiedziala,ze grzechem byloby brac witaminy przy tak dobrej morfologii. Lekarz mi powiedzial "a Pani mama brala? Nie ma potrzeby suplementowac jak sie je mieso,owoce i warzywa. No, chyba,ze sie Pani odchudza :-P"

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj, co do witamin to biorę pregna plus i pregna dha ale ja leczę sie u endo. Dha jest wskazane w 2 trymestrze bo wspomaga rozwój mózgu.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 lipca 2015, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś kupiłam pierwsze spodnie ciążowe w h&m i jestem bardzo zadowolona:) sa wygodne i fajnie wyglądają:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 lipca 2015, 21:49

Liskova lubi tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 3 lipca 2015, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Czytalam w ksiazce o zywieniu,ze w ciazy powinno sie jesc posilek ostatni miedzy 21-22 xeby zapobiec drastycznym spadkom cukru w nocy. I ja tak jem,ale u mnie to norma bo przed ciaza tez tak jadlam hehe

OOoo tego nie wiedziałam...ja to ostatni posiłek staram się jeść miedzy 19 a 20 stą. Odchudzać się nie odchudzam ale kontroluje co jem i w jakich ilościach...teraz apetyt mniejszy to i mniej jem. Mój gin kontroluje moją wagę... bo moja waga wyjściowa była niestety z nadwagą ... do tego jestem wysoka i siada mi kręgosłup... nie mam zamiaru przytyć 30 kg jak w pierwszej ciąży...bo przecież ciężarna nie może sobie niczego odmawiać ;-) To jest stereotyp.

a.png
    a.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    myssss wrote:
    Cześć Dziewczyny!

hej :)
    ja dzisiaj byłam na prenatalnych i podczas wywiadu przed badaniem pani doktor zapytała mnie, czy robimy też test z krwi. Odparłam jej, że zdecyduję się, jak USG wyjdzie nieprawidłowo i powiedziała, że w porządku :) USG wyszło super, więc nie robię testu z krwi. Jeśli Ty będziesz spokojniejsza, to oczywiście zrób ten test. Mi wystarczyło to USG i obliczenie ryzyka wystąpienia wad genetycznych na podstawie tego USG :)

Co do podjadania, wagi, jedzenia... Ja mam na plusie na razie około 2 kilogramów, jem kiedy mam ochotę i na co mam ochotę :) Na szczęście apetyt dopisuje - nie mogę doprowadzać się do głodu, bo pojawiają się mdłości, a im większy głód, tym mniejszy apetyt u mnie :/ taki paradoks :P także średnio co 2-3 godziny sięgam po coś do jedzenia - albo konkrety (śniadanie, obiad, kolacja), albo jakieś przekąski między posiłkami - owoce, jakiś tam tost na słodko... itd :)
    należę do szczupłych dziewczyn, ale z tendencjami do dodatkowych kilogramów. w ciąży mam bardzo dobrą przemianę materii.

• Viki Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 08:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zjadłam śniadania a ja dalej głodna. Głód ostatnio towarzyszy mi ciągle.
    Ale nie taki zwykły. Taki, że aż skręca żołądek z bólu:(

Piękna pogoda dziś! Aż się che żyć:)

bacha8709 lubi tę wiadomość

km5stv73cogtpx8e.png

4.01 3200 g 54 cm- moja cudowna kruszynka
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    OOoo tego nie wiedziałam...ja to ostatni posiłek staram się jeść miedzy 19 a 20 stą. Odchudzać się nie odchudzam ale kontroluje co jem i w jakich ilościach...teraz apetyt mniejszy to i mniej jem. Mój gin kontroluje moją wagę... bo moja waga wyjściowa była niestety z nadwagą ... do tego jestem wysoka i siada mi kręgosłup... nie mam zamiaru przytyć 30 kg jak w pierwszej ciąży...bo przecież ciężarna nie może sobie niczego odmawiać ;-) To jest stereotyp.
    Wiadomo, jakby niczego sobie ciezarne nie mogly odmawiac, to ja bym wlasnie saczyla malibu z mlekiem hehehe :-D

Giannaa lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • naali13 Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jem co chcę i kiedy chcę i jak na razie 2-3kg na minusie ;p

01.2016 🧒
    10cs -03.2021 ciąża pozamaciczna 💔
    1cs
    3.09 ⏸️ 6.09 HCG 68 -> 8.09 180 -> 10.09 - 431 -> 14.09 - 4200
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eneska wrote:
    hej :)
    ja dzisiaj byłam na prenatalnych i podczas wywiadu przed badaniem pani doktor zapytała mnie, czy robimy też test z krwi. Odparłam jej, że zdecyduję się, jak USG wyjdzie nieprawidłowo i powiedziała, że w porządku :) USG wyszło super, więc nie robię testu z krwi. Jeśli Ty będziesz spokojniejsza, to oczywiście zrób ten test. Mi wystarczyło to USG i obliczenie ryzyka wystąpienia wad genetycznych na podstawie tego USG :)

kurcze, myslalam ze to ryzyko wystapienia was genetycznych oblicza sie tylko podczas badania z krwi, u mnie lekarz na zwyklych prenatalnych w ogóle tego nie obliczał :(

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a tak w ogóle to witam się w 15 tygodniu :)

Giannaa, anulka557, Pola_x, ewka315, Beatrice, bacha8709 lubią tę wiadomość

• Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vuko wrote:
    Wiadomo, jakby niczego sobie ciezarne nie mogly odmawiac, to ja bym wlasnie saczyla malibu z mlekiem hehehe :-D

Ale się uśmiałam hahahaha ;-) A tak przy okazji zrobiłaś mi ochotę ... też bym posączyła sobie malibu z mlekiem :D

a.png
    a.png
  • Giannaa Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    kurcze, myslalam ze to ryzyko wystapienia was genetycznych oblicza sie tylko podczas badania z krwi, u mnie lekarz na zwyklych prenatalnych w ogóle tego nie obliczał :(

U mnie też nie...

a.png
    a.png
  • Aprilia Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po badaniach, ale wczoraj miałam taki zabiegany dzień, że nie dałam rady nic napisać. Ogólnie to wszystko jest super :D Dzidzia ma 6 cm, była bardzo aktywna, tak fajnie wierzgała nóżkami :) Przezierność karkowa w normie, organy wewnętrzne prawidłowe. Płci nie było widać, zresztą powiedziałam lekarzowi, że jest jeszcze na tyle wcześnie, że wszystko się może zmienić, a ja się nie chcę jeszcze nastawiać na syna czy córę ;) Dostałam skierowanie na Pappa, jedziemy w poniedziałek. Mam wreszcie kartę ciąży :) Termin porodu doktorek wpisał na razie tylko z OM na 14.01. Wg OM wczoraj był 12t+1d, a na zdjęciu z usg 12t4dt, więc przez 5 tygodni dzidzia 'nadgoniła' 5 dni. Zdjęcia niestety wam nie pokażę, bo jest bardzo ciemne i prawie nic na nim nie widać. Tatuś dumny, że maleństwo ma coś po nim, bo leżało na brzuszku - a on lubi spać na brzuchu ;) Jestem przeszczęśliwa, z maleństwem wszystko ok a to najważniejsze, moje samopoczucie to sprawa drugorzędna, jakoś się przemęczę ;)

A i nowy lekarz zrobił na nas bardzo pozytywne wrażenie :) Młody (mniej więcej w naszym wieku), ale konkretny, a przy tym sympatyczny i cierpliwy ;) I nie było zbędnych pytań czy komentarzy jak u tamtego. Zero problemów, miły, otwarty człowiek. Jesteśmy w dobrych rękach :)

Pola_x, anulka557, Liskova, Vuko, Giannaa, Carmen1724, ewka315, Beatrice, bacha8709 lubią tę wiadomość

qdkkj44jg7uoszr1.png

mhsv2n0ags50zkq8.png
  • Vuko Autorytet

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Giannaa wrote:
    U mnie też nie...
    Dziewczyny, u mnie tez nie. Widac uznal,ze nie ma potrzeby jesli wyniki pomiarow ok :-)
    A zamiast malibu polecam kawke mrozona weekendowa :-) ehhh poplywalabyn w taka pogode,ale nuestety moja druga polowka musi pracowac w domu,bo ma sporo do rpboty

Giannaa lubi tę wiadomość

0d1yflw1ktiwk49i.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Felicity wrote:
    ja też byłam w szoku! ale normalnie komputerowo obliczono mi ryzyko.. najpierw miałam przedstawione ryzyko w stosunku do mojego wieku, a potem tzw. ryzyko skorygowane na podstawie pomiarów dzidziusia :)
    a wyniki miałam idealne, po prostu tak przebiega badanie prenatalne w tej klinice :) nawet mi zważyli dzieciątko:-) wyszłam bardzo zadowolona z tej wizyty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lipca 2015, 10:25

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lipca 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam sie w drugim trymestrze i 4 miesiacu;)
    Jakie macie plany na te upalne dni? Chowacie sie w domu czy jedziecie na wycieczkę:)?

anulka557, Liskova, Pola_x, ewka315, Aprilia lubią tę wiadomość

‹‹ 564 565 566 567 568 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sezonowa dieta zwiększająca płodność – płodne smaki jesieni

Jesień to świetny moment na wprowadzenie zmian do stylu życia i diety, które mogą pozytywnie wpłynąć na płodność i tym samym zwiększyć szanse na zajście w ciążę. Jakie produkty wybierać jesienią? Które składniki mają szczególne znaczenie w kontekście płodności? Podpowiadają ekspertki - Ania i Zosia z Akademii Płodności. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Suplementy w ciąży – co naprawdę jest potrzebne?

Ciąża to czas pełen radości, ale i wyzwań. Jednym z najważniejszych aspektów, o które należy zadbać, jest odpowiednie odżywianie. Kobiety w ciąży często słyszą o konieczności suplementacji, ale które składniki są naprawdę niezbędne?

CZYTAJ WIĘCEJ