Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
A ja mam takie pytanie z innej beczki czy któraś z was też ma pogorszone widzenie tzn czasami litery się rozlewają i wieczorami jest ciut gorzej. Zawsze miałam bardzo dobry wzrok a teraz to różnie bywa podobno w ciąży to normalne i po porodzie ma wszystko wrócić do normy
-
nick nieaktualny
-
Ducha, ja przed ciążą miałam mała wade i teraz widze (!), że faktycznie troche sie pogłębiła. Na spacer z psem musze zakładac okulary, bo nie widze czasami, czy z naprzeciwka idzie ktoś z torba na zakupy czy z psem na smyczy
A musze to ogarniać, bo wtedy robie odwet z moim psiakiem
Też słyszałam, że po porodzie wraca to do normyWiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 20:10
Ducha lubi tę wiadomość
-
O widzę, że mój ulubiony temat wózków wrócił. Ja juz swój mam
Zdecydowałam się na Joolz Day. Dla mnie ważne było aby wózek był lekki i zwrotny ( nie lubię dużych, ciężkich wózków terenowych), miał dużą gondolkę, łatwo się prowadził, dobrze składał no i był solidnie wykonany z dobrych materiałów. No i znalazłam swój ideał, zgrabny, lekki, solidny, a poradzi sobie nie tylko w mieście ale na leśnych drogach również
-
JATA to ile mamuś tyle oczekiwań
ja z kolei chciałam wózek terenowy, na wahaczach z funkcją bujania, na dużych nie skrętnych kołach z dużą i głęboką gondolą i tak wybrałam Roan Marite Prestige-wózek klasyczny
Ducha ja jestem krótkowidzem i wzrok jeszcze bardziej pogorszył mi sie w ciąży. W październiku mam okuliste. Być może bd mieć cesarke -
tygrys73 wrote:JATA to ile mamuś tyle oczekiwań
ja z kolei chciałam wózek terenowy, na wahaczach z funkcją bujania, na dużych nie skrętnych kołach z dużą i głęboką gondolą i tak wybrałam Roan Marite Prestige-wózek klasyczny
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś podejdź do sklepu i pojeździj tym wózkiem i dla porównania wózkiem ze skrętnymi kołami ...sprawdź co będzie lepsze dla Ciebie. Wygląd to nie wszystkoA ja wiem, że jest różnica w prowadzeniu.
-
Uff, ja po wizycie, wsio ok! Cholestazy nie ma, ale niestety powoli się do niej zbliżam, bo wynik już przekroczony. Cholestaza to kwasy żółciowe powyżej 10. Norma do 6,8 a ja mam 7,1 a to dopiero 21 tydzień. Ale dobrze, ze wiemy zawczasu, mozna sie przygotować.
Szyjka długa, zamknięta, dzieć ruchliwy, wszystkie narządy ok, siusiak na miejscu
Waży 350g, może któraś ma zapisane ile jej dziecię ważyło w 20t +4 dni? Tak z ciekawościMartii, anulka557, Felicity, ania.g, Aprilia, Ducha lubią tę wiadomość
-
Mam zapisany Ursofag - jak będę się bardzo drapać, to mam go kupić. Recepta jest bez daty, gin by wolał żebym maksymalnie długo wytrzymała bez Ursofagu.
No a drugie to po prostu kontrola prób wątrobowych na bieżąco, bo to nie jest standard przy ciąży, a u mnie musi być. No i za jakiś czas znowu sprawdzimy kwasy żółciowe. Niestety to dość drogie badanie, kosztuje ok. 80zł, ale wtedy jednoznacznie wskaże, czy jest cholestaza czy nie.Martii lubi tę wiadomość
-
tygrys73 a jak dużą masz wadę? Mój wzrok też się pogorszył w ciąży i zdziwię się jak się okaże, że będę miała zalecenia do cesarki bo jakoś tego nie biorę pod uwagę, moja wada nie wydaje mi się być duża...09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.24 wizyta
06.11.24 [7+3] jest ❤️
14.11.24 [8+4] 1,98 cm
27.11.24 [10+3] 3,65 cm
09.12.24 [12+1] 5,65 cm
13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
18.12.24 [13+3] 7,49 cm
02.01.25 [15+4]145 g
15.01.25 [17+3] 222 g
30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
14.02.25 [21+5] 482 g II
28.02.25 [23+5] 621 g
13.03.25 [25+4] 890 g
28.03.25 [27+5] 1124 g
08.04.25 [29+2] 1570 g
18.04.25 [30+5] 1764 g III
22.04.25 [31+2] 1800 g
29.04.25 [32+2] 1980 g
05.05.25 [33+1] 2203 g
09.05.25 [33+5] 2500 g
22.05.24 [35+5] 3040 g
28.05.24 [36+4] 3140 g
04.2024 cb (7cs)
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙
-
nick nieaktualnystokrotka1987 i Ducha gratuluję synków!
Ducha u mnie tez lekko sie wzrok pogorszyłdo tego ciągle zatykają mi się uszy, pytałam juz ginekologa ale powiedział że ciśnienie mam ok wiec mam sie nie przejmowac..
Liskova super że nie ma cholestazy!
Co do wózków to my jeszcze nie mamy upatrzonego. W tym miesiącu planujemy zakup łóżeczka z szufladą, rożka, kocyków minky i pewnie dojdzie kilka innych drobiazgów. Trzeba sobie to jakoś rozplanować żeby nie wyjść gołoSporo ciuszków dostaliśmy po mojej chrześnicy, kilka mam jeszcze dostać od znajomej więc tyle nam odejdzie
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2015, 23:05
Ducha, polska_dziewczyna lubią tę wiadomość
-
Aprilia wrote:Co do wózka to prócz tego co już dziewczyny wyżej napisały ja dodam, że dla nas ważne jest, by po złożeniu mieścił się bez problemu w bagażniku naszego auta bez wiekszych ceregieli jak np. zdejmowanie kółek. Ma być lekki i mieć regulowaną rączkę.
Powiem wam, że na początku też miałam mętlik w głowie jak niektóre dziewczyny tu na forum już na początku ciąży miały wybrane wózkiMąż przekonywał mnie, byśmy kupili używany, pech chciał, że jak się trafił fajny Camarelo to nawet nie zdążyliśmy zadzwonić bo ktoś nas uprzedził
Ale zostaliśmy przy marce i tym sposobem zakochałam się w modelu Vision Design
Tylko nie mogę się zdecydować na kolor, cudny jest błękitny, ale mamy nadzieję, że synek będzie miał rodzeństwo, a dla dziewczynki jakoś mi nie pasuje
Ładny i neutralny jest beżowy, biorę pod uwagę jeszcze granatowy. Chociaż nie wiem czy nie za bardzo fisiuję z tymi kolorami
A i co mi się jeszcze spodobało w tym modelu, że ma rozpinane na środku nakrycie gondoli, wydaje się praktyczneMatka fantastycznej 4 -
Dziewczyny u mnie też wzrok coraz gorszy. Bez okularów się nie ruszam.
Liscova najważniejsze że nie ma cholestazy oby tak dalej. My mieliśmu usg 20t5d i mały ważył 417 gram lekarz powiedział żebdzieci różnie ważą w tym okresie ciąży.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2015, 09:10
-
nick nieaktualnyKasia1986 wrote:My mieliśmu usg 20t5d i mały ważył 417 gram lekarz powiedział żebdzieci różnie ważą w tym okresie ciąży.
dokładnie, na tym etapie zaczynają się już dzieci różnić wagą między sobą, w końcu przecież później rodzą się w przedziałach 2,5-4,5 kiloLiskova lubi tę wiadomość
-
A to też w dużej mierze zależy od aparatury usg i rodzaju kalkulatora.
Bo to jest orientacyjnie. Bo niektórym mierzy na podstawie kości udowej innym na podstawie innych miar i wtedy jak wpisuje to mi wyskakuje przedział od 400g-500g.
Zależy, który pomiar z usg uwzględnie. -
nick nieaktualny
-
Górna część macicy sięga już około 5 cm ponad pępek i jest wielkości piłki nożnej.
Temperatura ciała w ciąży jest wyższa, dlatego możesz częściej pocić się i może być Ci często gorąco. Obserwuj swoje ciało i skontaktuj się z lekarzem jeśli coś Cię zaniepokoi. Szczególnie bacznie zwracaj uwagę na: każde krwawienie z dróg rodnych, nagłe zwiększenie ilości śluzu szyjkowego i jego zmianę na bardziej wodnisty, rozciągliwy albo zabarwiony krwią, bóle krzyża (przede wszystkim jeśli nigdy wcześniej nie cierpiałaś z powodu bólu pleców), nagły nacisk na miednicę (wrażenie parcia dziecka w dół) i skurczowe bóle brzucha podobne do tych w trakcie miesiączki. Jeśli wystąpią u Ciebie któreś z tych objawów koniecznie skontaktuj się z lekarzem, mogą to być objawy przedwczesnego porodu.FasUla lubi tę wiadomość
-
Liskova wrote:Uff, ja po wizycie, wsio ok! Cholestazy nie ma, ale niestety powoli się do niej zbliżam, bo wynik już przekroczony. Cholestaza to kwasy żółciowe powyżej 10. Norma do 6,8 a ja mam 7,1 a to dopiero 21 tydzień. Ale dobrze, ze wiemy zawczasu, mozna sie przygotować.
Szyjka długa, zamknięta, dzieć ruchliwy, wszystkie narządy ok, siusiak na miejscu
Waży 350g, może któraś ma zapisane ile jej dziecię ważyło w 20t +4 dni? Tak z ciekawościpolska_dziewczyna, Liskova, ania.g lubią tę wiadomość