Styczniówki 2016
-
WIADOMOŚĆ
-
Aprilia wrote:Ja to się chyba wykończę w tej ciąży ;( Jestem kosmicznie umęczona po nocy. Od początku ciąży bardzo kiepsko sypiam ale teraz już trzeci tydzień jest jakaś masakra
Na lewym boku nie mogę spać, bo od alergii zatyka mi się nos, nie mogę oddychać i w ustach mam pustynię, i nie umiem zasypiać; na plecach wiadomo nie wolno i w ogóle drętwieje mi od tego lewe udo, a na ulubionym prawym boku teraz nie mogę leżeć, bo uciskam sobie to bolące miejsce pod prawą piersią, a to jest tak silny ból, że wolałabym ból zęba i miesiączkowy razem wzięte
Mogę znosić trudy ciąży w ciągu dnia byleby się jakoś wysypiać i regenerować w nocy. Przepraszam za zrzędzenie ale mam kryzys
mnie też potwornie boli pod prawą piersią masz może na to jakieś sposoby bo wariuje powolisynuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia
nasz Bartuś
-
Jestem po usg 3 trymestru. Niestety wiadomości nie są dobre. Zośka jest za malutka i stwierdzili hipotrofię... Waży tylko 1159, ma za mały brzuszek:/ Tyle co mogę teraz zrobić to łykać dodatkowe leki... Oczywiście zaryczałam całą poczekalnię u lekarza, bo od razu po usg kazali mi się zgłosić poza kolejnością... Przy urodzeniu w terminie Mała będzie ważyć max 3kg, ale raczej bliżej 2,5... Ech, moje Maleństwo. Za 3 tygodnie kontrole usg.
-
appee wrote:Jestem po usg 3 trymestru. Niestety wiadomości nie są dobre. Zośka jest za malutka i stwierdzili hipotrofię... Waży tylko 1159, ma za mały brzuszek:/ Tyle co mogę teraz zrobić to łykać dodatkowe leki... Oczywiście zaryczałam całą poczekalnię u lekarza, bo od razu po usg kazali mi się zgłosić poza kolejnością... Przy urodzeniu w terminie Mała będzie ważyć max 3kg, ale raczej bliżej 2,5... Ech, moje Maleństwo. Za 3 tygodnie kontrole usg.
ej może maluszek po prostu wolniej rośnie może będzie malutka ale kochaną księżniczkąteraz odpręż się bo szczęśliwa mama to szczęśliwe dziecko więc zapewnij maluchowi jak najwięcej spokoju i zdrowego jedzonka będzie dobrze. Moje ma cały czas problemy z nerkami ale już przestałam na to zwracać uwagę tylko co 3 tyg mam usg i kontroluje to i tyle. A i nie szukaj niczego w internecie bo się dołoać będziesz
Liskova lubi tę wiadomość
synuś ma już 18 miesięcy a w brzuszku Madziunia
nasz Bartuś
-
Vincaminor ją miałam dużo większy po dwóch godzinach. Ale to glukoza a po posiłku jest normalnie.
Appee nie martw się, nie jest tak tragicznie. Musisz zmusić się żeby leżeć na lewym boku jak najwięcej. Wtedy do dzidzia najwięcej dociera -
nick nieaktualnyappee spokojnie, moim zdaniem nie jest tak tragicznie, niby na tym etapie dziecko powinno mieć coś około 1300, to raptem tylko 150g gdzie wystarczy, że ginowi się ciutkę ręka machnie, to bardzo mała różnica! nie zamartwiaj się, będzie wszystko na pewno ok
-
nick nieaktualnyAppee moj synus w 29 tc i 2 dni mial 1206 g i lekarka nic nie mowila ze maly...poza tym brzuszek tez mial na jakis 28 tydzien i mowila ze jak jest roznica ponad 2 tygodnie, to wtedy jest problem, wedlug mnie u Ciebie taka sama waga dziecka jak u mnie... Mnie ginka mowila, ze poniewaz jestem drobnej budowy, to nienormalne by bylo zebym urodzila olbrzyma. Najwazniejsze, zeby nie bylo za duzych dysproporcji. Poza tym u mojego wyszedl tez jakis wodniaczek jadra, ale to moze sie wchlonac i nawet mezowi o tym nie mowilam, zeby go nie stresowac... do porodu tyle moze sie wydarzyc, dzidzius moze duzo urosnac!
Felicity wedlug mnie dobrze by bylo zebys miala leki albo recepte pod reka na cos bezpiecznego na ta pokrzywke w ciazy, moze sprobuj do jakiegos alergologa dobrego isc albo choc do gina zadzwonic co robic?wspolczuje Ci, bo tak naprawde Ty powinnas lezec, a nie latac po lekarzach, ale moze polozna srodowiskowa jakby Cie ogladala, to tez jakis pomysl? pewnie wapno i tak mozesz pic, ale doraznie to moze jakies zimne oklady pomoga albo cos w tym stylu? -
nick nieaktualnyhttp://www.kalendarzciazy.com/kalendarz/waga-dziecka-w-ciazy-tabela.php
appee a kiedy mialas owu? bo u mnie byla pozno i ja i tak podejrzewam, ze dzidzius posiedzi dluzej o tydzien, wiec wydaje mi sie, ze i tak jestem tydzien do tylu, moze u Ciebie podobnie? poza tym wedlug mnie waga wcale nie jest taka mala jak popatrzysz na ta tabele... -
nick nieaktualnyappee ja też myślę że Twoja dziewczynka nadrobi, teraz dzieci przybierają ciałka własnym rytmem a i to usg tez nie jest takie super dokładne. Trzymam kciuki, na pewno będzie dobrze!
FasUla no niestety lekarstw w ciazy za bardzo na to nie ma, jedynie co ostatnio bralam te sterydy ale wolalabym juz ich wiecej nie brac bo nie wiadomo jakie potem mogą byc skutki
Od początku pomagały mi zimne okłady,tereaz tez po nich duzo lepiej.
Jesli nadal będą to łagodne pokrzywki to poczekam do wtorkowej wizyty u gina, nie chce znowu chodzic po lekarzach= wystarczy ze w domu kilka razy pojde do wc albo kuchni i potem juz czuje taki ucisk na szyjke
-
Ja bazuję na tym co mówiła lek. Tzn. oczywiście mnie uspokajała, że jestem szczupła, więc raczej duża i tak nie będzie dzidzia. I że najważniejsze jest to, żeby na tym kontrolnym usg za 3 tygodnie wszystkie wymiary poszły w górę o 3 tyg i w sumie najbardziej o to się martwię. Wg wagi Mała jest w 11 centylu, brzuszek zamiast 29,0 jest na 27,1. Mąż już przytulił, szykuje obiad, więc jest lepiej. Dzięki dziewczyny:)
-
appee wrote:Jestem po usg 3 trymestru. Niestety wiadomości nie są dobre. Zośka jest za malutka i stwierdzili hipotrofię... Waży tylko 1159, ma za mały brzuszek:/ Tyle co mogę teraz zrobić to łykać dodatkowe leki... Oczywiście zaryczałam całą poczekalnię u lekarza, bo od razu po usg kazali mi się zgłosić poza kolejnością... Przy urodzeniu w terminie Mała będzie ważyć max 3kg, ale raczej bliżej 2,5... Ech, moje Maleństwo. Za 3 tygodnie kontrole usg.
Ja w sumie tez sue boje badania za tydzien. Nie wiem ile wazy moj synek. Tez sie boje ze za lekarz powie ze za malo, mam maly brzuszek a dodatkowo jak mialam robione badania genetyczne w 14tc to komputer zaznaczyl mi ze mam podwyzszone ryzyko zatrzymania rozwoju plodu przed 37tc. Lekarz kazal sie wtedy nie martwic, zobaczymy
-
nick nieaktualnyNo ale mozna teraz jeszcze temu jakos zapobiegac prawda? a ogolnie ile przytylas w ciazy? podobno wzort dziecka zalezy od lozyska, a o nie mozna tez dbac prowadzac higieniczny tryb zycia, co pewnie kazda z nas robi, wiec dzidzia jeszcze nadgoni;)U mnie tylko mozdzek byl jak w 29 tc a reszta wszystkie wymiary wskazywaly na 28 albo 28 i kilka dni...
Felicity to zycze zeby Ci szybko przeszlo, a jakies masci jak fenistil czy cos podobnego mozna w ogole w ciazy stosowac? -
nick nieaktualnyFasUla wrote:Felicity to zycze zeby Ci szybko przeszlo, a jakies masci jak fenistil czy cos podobnego mozna w ogole w ciazy stosowac?
nie wiem czy można fenistilzapytam lekarza we wtorek
dostalam od kolezanki mamy jakąś maść bez sterydów i bezpieczną w ciąży- ale to tylko przeciw swędzeniu, na pieczenie najlepiej pomagają te okłady.
-
nick nieaktualnytak mnie cos naszło że chętnie zrobiłabym jakies dekoracje dla małej: typu stojące imię 3d , pompony z tiulu albo cotton balls, robiła może któraś ?
W necie mnóstwo poradnikow jak zrobić..a jak widzę te ceny na allegro za gotowce to z chęcią zrobilabym je sama
Kiedys w wolnych chwilach zajmowałam sie techniką decoupage i innymi robótkami typu ozdabianie bombek czy jajek ze styropianu.. a w ciazy wiadomo ze to odpada bo to niepotrzebne wdychani klejów i farb
Mialam zamiar wykorzystac wolny czas w ciazy i nauczyc sie szyc ale niestety wyszlo jak wyszlo i teraz to juz sobie nie posiedze przy maszynie -
Mnie naszlo na robienie czegos na swieta i zaplanowalam wianek na drzwi i bombke cala z cekinow taka wielka chyba wezme 15cm. A dzis mi przyszly figurki srebrne renifery i choinki. Przypadkiem znalazlam to kupilam bo rok temu nie moglam znalezc.
Ja zaczelam robic dywan z pomponow, ale skoncze jak urodze bo teraz nie mam jakFelicity, FasUla lubią tę wiadomość
-
Felicity wrote:tak mnie cos naszło że chętnie zrobiłabym jakies dekoracje dla małej: typu stojące imię 3d , pompony z tiulu albo cotton balls, robiła może któraś ?
W necie mnóstwo poradnikow jak zrobić..a jak widzę te ceny na allegro za gotowce to z chęcią zrobilabym je sama
Kiedys w wolnych chwilach zajmowałam sie techniką decoupage i innymi robótkami typu ozdabianie bombek czy jajek ze styropianu.. a w ciazy wiadomo ze to odpada bo to niepotrzebne wdychani klejów i farb
Mialam zamiar wykorzystac wolny czas w ciazy i nauczyc sie szyc ale niestety wyszlo jak wyszlo i teraz to juz sobie nie posiedze przy maszynieTylko tiul dobry trzeba kupić, bardzo miękki, bo inaczej łatwo ręce pokaleczyć - ten w rolkach, najtańszy zwykle jest bardzo sztywny, nawet jak się wydaje, że nie to po rozcięciu się okazuje, że krawędzie są ostre.
Felicity, natalka0887 lubią tę wiadomość
grudzień 2013 - śpij mój Aniołku... :*
-
nick nieaktualny
-
vincaminor wrote:Ja się zajmuję rękodziełem i zawodowo i prywatnie - pompony z tiulu w jedno popołudnie zrobisz, to jest bułeczka z masłem.
Tylko tiul dobry trzeba kupić, bardzo miękki, bo inaczej łatwo ręce pokaleczyć - ten w rolkach, najtańszy zwykle jest bardzo sztywny, nawet jak się wydaje, że nie to po rozcięciu się okazuje, że krawędzie są ostre.
-
nick nieaktualnyvincaminor wrote:Ja się zajmuję rękodziełem i zawodowo i prywatnie - pompony z tiulu w jedno popołudnie zrobisz, to jest bułeczka z masłem.
Tylko tiul dobry trzeba kupić, bardzo miękki, bo inaczej łatwo ręce pokaleczyć - ten w rolkach, najtańszy zwykle jest bardzo sztywny, nawet jak się wydaje, że nie to po rozcięciu się okazuje, że krawędzie są ostre.
hmm mi pozostaje tylko allegro bo nikt mi nie kupi tiuluwidzialam ze robią tez pompony z bibuły albo serwetek..
a robiłaś może cotton balls?