Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Iza dużo dobrych myśli dla Ciebie ☺️ Już chyba ten strach i niepewność z nami zostanie na zawsze!
Ja dzisiaj mam takie wahania nastrojów że to katastrofa. Od zaciągania się płaczem aż ciężko się oddycha po taki spokój i potem śmiech. Wykończę siebie i męża 😅
Ale nie będę ukrywać, że ta wiadomość o ciąży bliźniaczej to dla mnie jednak trudna. Boję się ciąży, ile przytyję (wiem że to niby prozaiczne, ale też nie startuje z 55 kg tylko jednak trochę więcej), czy maluszki będą zdrowe, jak to ogarniemy itp. Niby jeszcze wszystko może się zmienić, ale mam wyniki bety z dzisiaj (gin z luxmedu kazał) no i jest ponad 11,5 tysiąca, ładnie się podwaja, maluszki się zadamawiają chyba 🥹 I cieszę się z nich bardzo, ale równie mocno się bojęFermina lubi tę wiadomość
-
Nomeolvides wrote:Ale nie będę ukrywać, że ta wiadomość o ciąży bliźniaczej to dla mnie jednak trudna. Boję się ciąży, ile przytyję (wiem że to niby prozaiczne, ale też nie startuje z 55 kg tylko jednak trochę więcej), czy maluszki będą zdrowe, jak to ogarniemy itp. Niby jeszcze wszystko może się zmienić, ale mam wyniki bety z dzisiaj (gin z luxmedu kazał) no i jest ponad 11,5 tysiąca, ładnie się podwaja, maluszki się zadamawiają chyba 🥹 I cieszę się z nich bardzo, ale równie mocno się boję
Wiadomo, że każdy jest inny, ale znam 3 laski po bliźniakach, które wyglądają świetnie. Dużo lepiej niż niejedna bezdzietna Niech Cię to pocieszy. Na pewno przy bliźniakach szybciej się traci nadmiarowe kg z ciąży i pewnie sprzed niej także 😃 Byle zdrowe były to będzie dobrze! Ale stres jest na pewno, ciąża bliźniacza „z marszu” jest ciążą zwiększonej czujności. Początek z pewnością ekstremalny, ale potem sama radość.
Iza dla mnie ciąża to też mega stres, z reszta pewnie dla wielu z nas o ile nie każdej. Ja jestem zdania, że byle do porodu. Bo ciąża to czas, w którym niezbyt wiele od nas zależy z kluczowych kwestii. Mnie to mega stresuje. Nie wiesz co się w tym brzuchu dzieje i nie masz jak pomóc. Trzeba to przetrwać.
Ja się dziś zestresowałam bo się ważyłam na wadze analitycznej mojego taty w czasie majówki, a przypomniałam sobie, że oddaliśmy ją tacie bo zaszłam w pierwszą ciążę i używanie takiej wagi jest niewskazane w ciąży 😤😣🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Ja dziś tez mam mega stres, dowiedziałam się ze moja koleżanka niedawno poroniła. I w kółko o tym myśle. Z tym ze oni o ciąże starali się prawie rok
Boli mnie prawa pachwina oczywiście google mówi ze to normalne albo nie. Obudziłam się rano z kryzysem, bo w nocy się obudziłam na siku bolał mnie brzuch i nie mogłam się ułożyć. Mam lęk ze za szybko się wszystko wydarzyło (to moja pierwsza ciąża i tylko dwa miesiące starań).
Skontaktowałam się z terapeutka analizy więzi prenatalnej bo muszę sobie jakoś w tym czasie pomoc bo zwariuje. Mam odezwać się w pon po 13. Podsyłam link gdyby ktoś chciał sobie poczytać co to jest. https://analizaprenatalna.pl/
Zapisałam się w pon na betę i progesteron zobaczymy jak się toczą sprawy. A wizyta u lekarza dopiero za tydzień. -
Nomeolvides wrote:Iza dużo dobrych myśli dla Ciebie ☺️ Już chyba ten strach i niepewność z nami zostanie na zawsze!
Ja dzisiaj mam takie wahania nastrojów że to katastrofa. Od zaciągania się płaczem aż ciężko się oddycha po taki spokój i potem śmiech. Wykończę siebie i męża 😅
Ale nie będę ukrywać, że ta wiadomość o ciąży bliźniaczej to dla mnie jednak trudna. Boję się ciąży, ile przytyję (wiem że to niby prozaiczne, ale też nie startuje z 55 kg tylko jednak trochę więcej), czy maluszki będą zdrowe, jak to ogarniemy itp. Niby jeszcze wszystko może się zmienić, ale mam wyniki bety z dzisiaj (gin z luxmedu kazał) no i jest ponad 11,5 tysiąca, ładnie się podwaja, maluszki się zadamawiają chyba 🥹 I cieszę się z nich bardzo, ale równie mocno się boję -
Domi.Nika wrote:Ja dziś tez mam mega stres, dowiedziałam się ze moja koleżanka niedawno poroniła. I w kółko o tym myśle. Z tym ze oni o ciąże starali się prawie rok
Boli mnie prawa pachwina oczywiście google mówi ze to normalne albo nie. Obudziłam się rano z kryzysem, bo w nocy się obudziłam na siku bolał mnie brzuch i nie mogłam się ułożyć. Mam lęk ze za szybko się wszystko wydarzyło (to moja pierwsza ciąża i tylko dwa miesiące starań).
Skontaktowałam się z terapeutka analizy więzi prenatalnej bo muszę sobie jakoś w tym czasie pomoc bo zwariuje. Mam odezwać się w pon po 13. Podsyłam link gdyby ktoś chciał sobie poczytać co to jest. https://analizaprenatalna.pl/
Zapisałam się w pon na betę i progesteron zobaczymy jak się toczą sprawy. A wizyta u lekarza dopiero za tydzień. -
Nome, będzie dobrze ♥️ ułożysz sobie wszystko w głowie z biegiem czasu, przyzwyczaisz się już do sytuacji i będziesz się cieszyć tym szczęściem 😉
Iza, z tym stresem tak już będzie. Ale to dlatego, że nam zależy 🥹
Domi, dzięki za polecajkę 🙌04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4) USG prenatalne
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów małego człowieka
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy maleństwa
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
Ja&On: 33 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
Szarlotka124 wrote:Dziewczyny, w sumie dopiero co się dowiedziałam o ciąży. Beta pozytywna, póki co to z OM termin na 8 Stycznia 🥹🥹🥹🥹
-
Nomeolvides wrote:Iza dużo dobrych myśli dla Ciebie ☺️ Już chyba ten strach i niepewność z nami zostanie na zawsze!
Ale nie będę ukrywać, że ta wiadomość o ciąży bliźniaczej to dla mnie jednak trudna. Boję się ciąży, ile przytyję (wiem że to niby prozaiczne, ale też nie startuje z 55 kg tylko jednak trochę więcej), czy maluszki będą zdrowe, jak to ogarniemy itp. Niby jeszcze wszystko może się zmienić, ale mam wyniki bety z dzisiaj (gin z luxmedu kazał) no i jest ponad 11,5 tysiąca, ładnie się podwaja, maluszki się zadamawiają chyba 🥹 I cieszę się z nich bardzo, ale równie mocno się boję
Nome piszesz o wadze - ja też mam dzisiaj wiele rozkmin właśnie wagowych. Nie jest w ogóle prozaiczne, kompletnie naturalne. Ja w ciązy chciałabym wręcz schudnąć... nie mogę za wiele przytyć, lekarz mi na pewno to powie w ten czwartek, ale myslę, że u mnie max 5kg mogę przybrać, ale obstawiam, że mi powie, że przytyć nie mogę (ważę 104/105kg). Więc kwestia wagi, utrudnionego porodu, cukrzycy ciążowej - to wszystko o czym dzisiaj myślę ( a tak by the way, wczoraj powiedzieliśmy teściom na takie reakcje się liczy ). Myślę o dietetyku, szukam dobrego w okolicy Gdyni lub Gdańska, czytałam na forum jak laski się wypowiadały o diecie cukrzycowej - mam duże oczekiwania wobec mojego gina
@Szarlotka124, gratulacje! niech dobrze przyrasta i się prawidłowo rozwija!
A z moich objawów dzisiaj to głównie senność cały dzień ziewania, ten głód, który mnie obudził i trądzik, który naprawdę zaczął mnie już wkurzać w tym wieku? no heloł... -
Iza. wrote:Ja chyba pójdę sobie do lekarza jakoś prywatnie na dniach a bete jakoś boję się robić po ostatnich wydarzeniach
Tymczasem dziewczęta dobrego samopoczucia nam wszystkim i spokojnej nocy! Chciałabym się dzisiaj wyspać -
dziękuję Wam za dobre słowa 🥺♥️
Nosa rozumiem, ja mam podobne obawy co do cukrzycy ciążowej (io przed ciążą, biorę 2000 metforminy), dieta cukrzycowa dobrze sobie z tym radzi, pomaga też właśnie kontrolować wagę, ale wiadomo że to sporo wyrzeczeń i stresu. U mnie waga wyjściowa to 70 kg, więc też dużo przytyć nie chcę.
Jesli chodzi o dietetyka to sama nigdy nie korzystałam, ale moja ginekolog współpracuje z Joanną Gacyk (z którą swoją drogą miałam wf w liceum ). Zerknij, może Ci podpasuje https://fit-go.pl/joanna-gacyk/ Ona niby specjalizuje się w takich plodnosciowych i ciążowych tematach.
Iza myślę że wizyta to dobry pomysł. I faktycznie warto sobie spisać co chcesz poruszyć, bo z tych emocji człowiek połowy zapomina.Nosa lubi tę wiadomość
-
Dzięki! zajrzę
Co do metforminy - możesz ją nadal brać? czytałam opinie na forum, że lekarze każą odstawiać, stąd moje pytanie. Też mam IO, ale od dawna nie kontrolowałam. 100% jednym z badań będzie krzywa cukrowa, bleee... -
Nosa wrote:Dzięki! zajrzę
Co do metforminy - możesz ją nadal brać? czytałam opinie na forum, że lekarze każą odstawiać, stąd moje pytanie. Też mam IO, ale od dawna nie kontrolowałam. 100% jednym z badań będzie krzywa cukrowa, bleee...
Można brać metę do końca pierwszego trymestru. Potwierdzałam z moimi dwoma ginami. I lepiej też nie odstawiać jej tak na raz, tylko niby schodzić z dawki -
Dziewczyny u mnie niestety beta dzisiaj to tylko 185,34 mIU/ml... Przyrost o 38%...
Także chyba pora pożegnać się 😔33l.
11.2016 💔 9tc
06.2020 cp - prawa strona. Laparoskopia (usunięcie jajowodu)
12.2020 cp lewa strona. Leczenie metotreksatem.
11.2021 cp - lewa strona. Usunięty jajowód.
CD138 ✅ brak stanu zapalnego
Diagnostyka immuno ✅ OK
Procedura I 04.2024 - protokół krótki (Gonal i menopur)
16.04 - punkcja; pobrano 15 🥚 zapłodnionych 9, - 3 zarodki
19.04 transfer ET z 3 doby
⛔ 05.2024 Ciąża pozamaciczna rogowa. Laparoskopia.
06.09.2024 FET cykl sztuczny 4AB
7dpt beta <2.30❌
04.10.2024 FET cykl naturalny 4BB
7dpt beta <2.30 ❌
Koniec pierwszej procedury.
Procedura II 10.2024 - protokół krótki (Rekovelle i menopur)
30.10 punkcja; pobrano 12🥚 zapłodnionych 7, - ❄️4AA, 4AA, 4BB, 3AB
Angelius Provita M.P. ❤️ -
Dziewczyny obserwujecie jakieś konta typowo ciążowe na ig? Tylko bez mamyginekolog pls bo tam to edukacyjnych treści zerowa ilość 🫣
-
Agula wrote:Dziewczyny u mnie niestety beta dzisiaj to tylko 185,34 mIU/ml... Przyrost o 38%...
Także chyba pora pożegnać się 😔
Bardzo mi przykro 🥺 tulę Cię bardzo, bardzo mocno 🫂🫂🫂04.2023: 8+2, triploidia 💔
08.2023: 6+5 monoploidia 💔
01.2024 & 03.2024: cb
20.04.2024 beta 24,14; 22.04 beta 96,72; 24.04 beta 253,80; 29.04 beta 2362,2 🍀
13.05 🩺 8,3 mm (6+5) ❤️
27.05 🩺 2,17 cm (8+4)
10.06 🩺 3,85 cm (10+4)
24.06 🧬 6,30 cm (12+4) USG prenatalne
22.07 🩺 (16+4) 175 gramów małego kawalera 🩵
19.08 II 🧬 (20+4) 376 gramów małego człowieka
16.09 🩺 (24+4) 693 gramy maleństwa
14.10 🩺 (28+4) 1165 gramów wiercipięty
Ja&On: 33 lata
Kariotyp ✅
Trombofilia: białko S 56%❌
MTHFR A1298C w układzie heterozygotycznym❌
ANA1: dodatni ❌
ANA2: słabo dodatni: 1:160, ziarnisty z dodatnimi sferami chromosowymi❌
-
Agula wrote:Dziewczyny u mnie niestety beta dzisiaj to tylko 185,34 mIU/ml... Przyrost o 38%...
Także chyba pora pożegnać się 😔 -
Cześć dziewczyny
Agula przykro mi ,trzymaj się kochana
U mnie dziś trochę lepiej plamienie chyba w końcu ustąpiło teraz liczę tylko na to aby pojawi się zarodek w pęcherzyku jestem dobrej myśli maluszek musi być silny 🤞Holibka, kknn lubią tę wiadomość