X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Termin STYCZEŃ 2025
Odpowiedz

Termin STYCZEŃ 2025

Oceń ten wątek:
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 5 maja, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potfforek wrote:
    @nosa też mi się odbija bardzo ale nie myślałam że to może być związane coś z ciąża, też moja pierwsza mimo długich lat starań teraz wiem, ze nic nie wiem🤦‍♀️
    Trochę się boję że te moje testy to tylko tak sobie wyszły a ja wcale w ciąży nie jestem, prawie żadnych obajwow nie mam.
    W takim razie jesteś absolutna szczęściaraą i niech tak zostanie 💜 mnie piersi bola rzadko przed okresem, to teraz juz moj podstawowy znak, a ostatnio jestem już tak w siebie wsłuchana, że każde odbiegnięcie od normy od razu widzę 🤪 wzdęcia i problemy ze snem, o!

37👩& 36🧔
    PCOS, IO, SM, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈
    04.11. & 07.11. 🩺
    preg.png
  • Nosa Autorytet

Wysłany: 5 maja, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potfforek wrote:
    Dziewczyny a kiedy schodzicie na l4?? Bo ja ze względu na moją pracę chyba przepracuje te 4 dni do urlopy i potem pójdę już na zwolnienie bo pracuje w McDonald's jest ciężko do tego same nocne zmiany mam.
    A z L4 to nie mam pojęcia. Zobaczę jak będę się czuła 🙂 Na pewno ogarnę książkę wspomniana przez Holibkę 😍 jesteście skarbnicą wiedzy ✨️

37👩& 36🧔
    PCOS, IO, SM, AMH: 8,68
    Kariotypy ✅️
    28.04.24 11dpo ⏸️, 24.06.24 💔 12+1 poronienie chybione

13.10.2024 10dpo ⏸️🌈
    04.11. & 07.11. 🩺
    preg.png
  • Potfforek Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może i masz rację, ale ja bym wola mieć jakieś odbiegnięcie od normy jednak chcoc coś nietypowego.
    Pewnie się jeszcze doczekam i będę żałować tego co pisze dzisiaj No ale na tak wczesnym etapie chciałabym żeby mi coś o tym przypominało bo czasem się w pracy zapomnę i przestaję uważać na siebie

Nosa lubi tę wiadomość

preg.png

13.05. Beta 4788 mlU/ml
    20.05. ❤️ 7t5d
  • Potfforek Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    A z L4 to nie mam pojęcia. Zobaczę jak będę się czuła 🙂 Na pewno ogarnę książkę wspomniana przez Holibkę 😍 jesteście skarbnicą wiedzy ✨️
    Ja ogarnę jakieś książki w Pl. Dobrze że tutaj mam chcesz jedna polską położna to się do niej zapisze niech mnie prowadzi.

preg.png

13.05. Beta 4788 mlU/ml
    20.05. ❤️ 7t5d
  • Tigra Autorytet

Wysłany: 5 maja, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny!Jesli się tylko uda,to chcę pracować jak najdłużej.Nie wiem czy zniosłabym siedzenie w domu.
    Co do objawów,to doskwierają mi bóle w dole brzucha,przechodzące do kości ogonowej i krzyży i częstomocz.Piersi bolą tylko przy dotyku lub po sciagnięciu biustonosza.Innych objawów brak.

ET 18.04.2024 wylęgnięty zarodek
    Beta hcg- 4 dpt 15
    6 dpt 70
    12 dpt 1298
    14 dpt 3800

preg.png
  • Potfforek Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym mogła pracować tylko nie w tej pracy gdzie jest mega sters No i u nas dzień w dzień mega dużo ludzi przychodzi trzeba biegać nosić ciężkie rzeczy dlatego zastanawiam się nad tym zwolnieniem, ale to dopiero po urlopie.

preg.png

13.05. Beta 4788 mlU/ml
    20.05. ❤️ 7t5d
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 5 maja, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nosa wrote:
    @Holibka, świetnie powiedziane. To moja pierwsza ciąża, więc jeszcze się przekonam czy jestem jedna z tych nieporadnych, ale zamierzam na pewno dopytac o kilka rzeczy. Zastanawiam się jak będzie reagował mój gin, bo ci w klinice mają raczej zadaniowe podejście. Chciałabym sie mylić. Na pewno chcę wiedzieć czy będzie ciążę prowadził czy nie.

A co do dolegliwości, co kobietka to inne. Dla części z Was to nie jest pierwszą ciąża, macie jakieś porównanie, trochę zazdroszczę 🙂 ja ziewam całe dnie, mam w dalszym ciągu trądzik w okolicy nosa i może nie mdłości, ale odbija mi się niemożebnie.

Takie pytanie do tych, ktore to przechodziły. Pamiętacie w którym tygodniu zobaczylyście serduszko na usg? To trochę ciekawość, a trochę kwestia: czego się spodziewać w 5tyg4dzien. Pewnie ciałko żółte? Jeśli oczywiście wszystko się rozwija prawidłowo... 🤔✊️

U mnie w jednej ciąży w 6+0 było już serduszko w drugiej 5+6 ani zarodka ani ciałka żółtego także to jest wg mnie loteria na tak wczesnym etapie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 maja, 17:39

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    29.04 - beta 54,60, prg.: 20,60 ng/ml
    30.04 - beta 106,65
    02.05 - beta 263,48, prg: 22,4 ng/ml
    06.05 - beta 2362,89
    13.05 - pęcherzyk i c. żółte w macicy

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 5 maja, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z objawów doszedł ból więzadeł macicy, okropnie upierdliwa rzecz i okazało się, że nie mogę już używać oleju z pestek winogron bo pachnie mi teraz padliną😅

Trochę się martwię, że ciągle boli mnie jeden jajnik i zaczęłam mieć myśli czy to nie cp? Wizytę mam w nastepny poniedziałek, pęcherzyk powinien już być w macicy i w sumie cieszę się, że się przypadkiem tak szybko umówiłam.

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 maja, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też czasem odzywa się jeden jajnik. A to nie jest tak, że ten dominujący, z którego było jajo, jeszcze cośtam produkuje? Coś mi się kojarzy.

Praca:
    @Potfforka a jak tam gdzie jesteś wygląda ochrona ciężarnych? W PL nie można pracować w godzinach nocnych w ciąży. Tak samo nadgodziny. Jeżeli to trudne i szkodliwe warunki to nie patrz na nas, podejmij własną decyzję aby zadbać o siebie i dziecko. Tu chodzi o zdrowie i 2 życiA.

Ja mam pracę biurową, rozkminiam ostro jak to wszystko poukładać. Muszę porozmawiać z szefem jak już będzie serduszko. Za dużo zmiennych żeby już teraz określić do kiedy będę pracować. Na pewno muszę w najbliższych tygodniach tak poukładać sprawy służbowe, żeby w razie mojej nagłej dłuższej nieobecności system dalej działał ;)

Fermina lubi tę wiadomość

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
    👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa

preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 5 maja, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze jak napsialas o tym bólu więzadeł macicy, to wygooglowalam sobie bo mnie ciągnie pachwina i tylko po jednej stronie i wychodzi na to ze to „więzadło obłe”. Uspokoiło mnie to wygooglowanie.

Ja właśnie mam jutro długi dzień, idę na badanie krwi, mierzenie sukni ślubnej, trening i idę do pracy na 6 h od 15-21 🫣 miałam dziś mdłości ale bez finiszu. Totalnie ciężko mi z zapachami, wczoraj chciałam zobaczyć crocsy i nie mogłam wejść do sklepu bo tak pachniało plastikiem ze od razu mnie cofnęło.

ona 28
    on 31

preg.png
  • Rahia Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry dziewczyny po majówce, już w domu. przygotowana do zaczynającego się pracowitego tygodnia :)
    Widzę że trafiłam na temat objawów i pracy.

Jeśli chodzi o objawy to mam tylko sterczące sutki i dopiero jak dotknę to bolą, szybciej odpływam wieczorem, 22 mąż przynosi podusię przed tv i mnie nie ma :) a tak to to nie zwracam uwagi na ciążę :)

A jeśli chodzi o pracę to idę na zwolnienie najszybciej jak się da :) lato ,słońce, nie mam ochoty siedzieć w biurze 8h. A że mąż jest tego samego zdania to tylko odliczam do tego momentu :)

preg.png

29.04.2024 beta 380 ml
    02.05.2024 beta 1246 ml
    16.05.2024 💖
    10.06.2024 3,63 cm (10+4)
    19.06.2024 5,5 cm (11+6) , prenatalne - wszystko okej
    21.08.2024 360 g (20+4) połówkowe - wszystko okej
  • Potfforek Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    Mi też czasem odzywa się jeden jajnik. A to nie jest tak, że ten dominujący, z którego było jajo, jeszcze cośtam produkuje? Coś mi się kojarzy.

Praca:
    @Potfforka a jak tam gdzie jesteś wygląda ochrona ciężarnych? W PL nie można pracować w godzinach nocnych w ciąży. Tak samo nadgodziny. Jeżeli to trudne i szkodliwe warunki to nie patrz na nas, podejmij własną decyzję aby zadbać o siebie i dziecko. Tu chodzi o zdrowie i 2 życiA.

Ja mam pracę biurową, rozkminiam ostro jak to wszystko poukładać. Muszę porozmawiać z szefem jak już będzie serduszko. Za dużo zmiennych żeby już teraz określić do kiedy będę pracować. Na pewno muszę w najbliższych tygodniach tak poukładać sprawy służbowe, żeby w razie mojej nagłej dłuższej nieobecności system dalej działał ;)
    Niestety niby jest ta ochrona ale nikt jej nie przestrxega niby nie można nocnych ale nadgodziny jaknajbardziej chcą żeby ciągnąć.

preg.png

13.05. Beta 4788 mlU/ml
    20.05. ❤️ 7t5d
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 maja, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Potfforek wrote:
    Niestety niby jest ta ochrona ale nikt jej nie przestrxega niby nie można nocnych ale nadgodziny jaknajbardziej chcą żeby ciągnąć.

To nie jest kwestia chcenia managera czy szefa. Tym bardziej że to mcd. W takich korpo nawet na najniższych stanowiskach przestrzegają przepisów. Dziwi mnie to co napisałaś. Proponuję zweryfikować czy to prawda. Może nikt się o brak nadgodzin we wczesnej ciąży nie upominał? A jeżeli faktycznie naginają prawo to tym bardziej nie ma co tam siedzieć.
    Z drugiej str to amerykańska korpo i tam kobiety mają jedne z najkrótszych płatnych urlopów macierzyńskich i także pracują prawie do rozwiązania.

🙋🏻‍♀️ 37.
    👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu

preg.png
  • Domi.Nika Autorytet

Wysłany: 5 maja, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez mi się wydaje to dziwne, ale w każdym kraju to wyglada inaczej. Jak możesz to idź do lekarza i poproś o zwolnienie.
    Ja mam taki dylemat ze mam swoją działaność i umowę o prace. Prace która wykonuje na działaności mogłabym spokojnie wykonywać dalej, ale na umowie o prace może być ciężko bo to praca z małymi dziećmi które chorują i zobaczymy co mi gin powie za tydzień. Ale mogę wziąć tylko zwolnienie z wszystkiego. A tez nie chce mieć L4 bo chce wyjechać gdzieś na wakacje a na ciążowym l4 podobno nie można wyjeżdżać rekreacyjnie 😱

ona 28
    on 31

preg.png
  • Potfforek Ekspertka

Wysłany: 5 maja, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Holibka wrote:
    To nie jest kwestia chcenia managera czy szefa. Tym bardziej że to mcd. W takich korpo nawet na najniższych stanowiskach przestrzegają przepisów. Dziwi mnie to co napisałaś. Proponuję zweryfikować czy to prawda. Może nikt się o brak nadgodzin we wczesnej ciąży nie upominał? A jeżeli faktycznie naginają prawo to tym bardziej nie ma co tam siedzieć.
    Z drugiej str to amerykańska korpo i tam kobiety mają jedne z najkrótszych płatnych urlopów macierzyńskich i także pracują prawie do rozwiązania.
    U nas już nie jednań była w ciąży od początku szły na l4 i masz wtedy wolne i płatne 80% do ukończenia roczku dziecka albo przez 2 lata ale tylko 50%. O nadgodziny niestety wiem jak jest bo jedna koleżanką pracowała do połowy ciąży i nikt jej nie oszczędził poza właśnie tymi pracownikami najniższymi. My nie jesteśmy w korporacji tylko pod prywatnym właścicielem który ma około 50 restauracji pod sobą i on nie ma nic związanego z amerykańka korporacja tzn im płaci coś tam za wynajęcie loga ale ogólnie korpo nie ma nic do nas.

preg.png

13.05. Beta 4788 mlU/ml
    20.05. ❤️ 7t5d
  • Holibka Autorytet

Wysłany: 5 maja, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi.Nika wrote:
    Ja mam taki dylemat ze mam swoją działaność i umowę o prace. Prace która wykonuje na działaności mogłabym spokojnie wykonywać dalej, ale na umowie o prace może być ciężko bo to praca z małymi dziećmi które chorują i zobaczymy co mi gin powie za tydzień. Ale mogę wziąć tylko zwolnienie z wszystkiego. A tez nie chce mieć L4 bo chce wyjechać gdzieś na wakacje a na ciążowym l4 podobno nie można wyjeżdżać rekreacyjnie 😱

No nie można na wakacje podczas zwolnienia. Powinno się także przebywać w zadeklarowanym miejscu zamieszkania. W razie np. wyjazdu leczniczego czy do rodziny żeby ktoś np. pomógł w egzystencji to wg zasad powinno się zgłosić do ZUS miejsce przebywania. Nie radzę też wrzucać do sociali jakichś zdjęć z rozrywkowych momentów, wyjść na miasto itd. Na L4 możesz do lekarza i w celu załatwienia jakichś podstawowych niezbędnych spraw, których nikt inny za ciebie nie może załatwić.
    No i warto mieć z tyłu głowy, że większość kontroli pochodzi z donosów. A donosy są zazwyczaj od sąsiadów, współpracowników, rodziny, znajomych. Niestety ale takie są realia.

Dlatego mi się na L4 nie spieszy. Zawsze czuję się wtedy jak pies na smyczy. Jak już nie będzie mi się chciało tyłka z domu ruszyć poza niezbędną koniecznością to wtedy mogę iść na zwolnienie ;)

🙋🏻‍♀️ 37.

preg.png
  • kinia982 Ekspertka

Wysłany: 6 maja, 03:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    eh.. piękne 9 dni bez migreny przeżyłam, znowu mnie dzisiaj zlapało i już mam dość 😔 najgorsze, że jedyne co moge brać to apap... który nie daje kompletnie nic. Próbuje ratowac sie pepsi która ostatnio pomogła, ale chyba było to jednorazowe. No nic, szykują sie okropne 3-4 dni póki menda nie przejdzie 🥲

Endometrioza, PCOS

23.04.24 cień cienia ⏸️ 10 dpo
    24.04.24 beta 20.40 mlU/ml 🥺❤️
    26.04.24 beta 84.90 mlU/ml 🥳
    09.05.24 beta 13354 mlU/ml 🫶🏻
    11.05.24 beta 22705 mlU/ml 🤞🏻

21.05.24 1.23 cm małego człowieka z bijącym ❤️ (7+1)
    21.06.24 5.5 cm człowieka ❤️ (11+4)
    15.07.24 mamy zdrowego chłopca 🩵🥺

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 6 maja, 05:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kinia982 wrote:
    eh.. piękne 9 dni bez migreny przeżyłam, znowu mnie dzisiaj zlapało i już mam dość 😔 najgorsze, że jedyne co moge brać to apap... który nie daje kompletnie nic. Próbuje ratowac sie pepsi która ostatnio pomogła, ale chyba było to jednorazowe. No nic, szykują sie okropne 3-4 dni póki menda nie przejdzie 🥲

Jejku, ja mam w ciąży migreny! Zapomniałam o tym. Oby ta była łaskawsza. Dla mnie gorsza od bólu jest aura bo przestaję wtedy widzieć :(

Oby Twoja przeszła szybko!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 maja, 05:56

kinia982 lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 6 maja, 05:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lecę znowu na betę. Naprawdę ostatni raz. 😅 Ale ledwo wstalam z łóżka przez mdłości. Boję się, że będę musiała się zatrzymać na rzyganko po drodze.🙃

Kto dziś robi badania ze mną? :)

Holibka lubi tę wiadomość

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
  • Fermina Autorytet

Wysłany: 6 maja, 07:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    6:50 a przede mną z 10 osób. Ciekawe czy jak puszczę pawia to dadzą mi pierwszeństwo.🤣

2018 - 👱🏻‍♂️
    2019 - 👱🏻‍♀️
    38 l.

29.04 - ⏸️ (11 dpo)
    30.04 - beta 106,65
    06.05 - beta 2362,89

preg.png
‹‹ 19 20 21 22 23 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ