Termin STYCZEŃ 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Odnośnie monitora oddechu..
Nie zamierzam nikogo straszyć. Każda z was zrobi, co uważa za słuszne, co jest normalne. Sama w pierwszej ciazy miałam dylemat, czy kupować urządzenie, więc zamiast wpadać w nakręcający się wir zakupu wszystkiego, co sprzedawcy nam oferują, wolałam zarówno w rodzinie podpytać poloznej pracujacej na oddziale z noworodkami, jak i osób pracujących na neonatologi, czy jest sens kupować monitor oddechu. A jako matki i tak w nocy,co chwilę będziecie się budzic, jak dziecko chrzaknie, poruszy się itp, żeby sprawdzić co się dzieje. O śmierci łóżeczkowej słyszam. I gorsze jest kładzenie maluszka do spania między rodzicami, bo wtedy właśnie istniej największe prawdopodobieństwo przygniecenia malucha podczas snu,czy nakrycie kołdra. Śmierć łóżeczkowa niezwykle rzadko się zdaza.
Proszę, dalej wylewajcie na mnie swój jad i niezadowolenie. Pod tym względem wyrażania swoich myśli i opinii nie jesteście lepsze ode mnie. Nie wiecie nic o mnie, o moich 9letnich staraniach o 1dziecko, ile czasu przygotowywałam się na macierzyństwo. Nie czyni ze mnie to ekspertki we wszystkich tematach. Wypowiadam się na temat tego,czego sama doświadczyłam. I czasem zamiast nakręcać się na forach, czy coś kupić, a najlepiej wszystko i na zapas, to porozmawiajcie z fachowcami na neonatologii, ginekologami mamami itp. Bywajcie i życzę udanych zakupów. -
kattalinna wrote:Też w niedzielę jedziemy na zakończenie wakacji 🙂
kattalinna, Holibka lubią tę wiadomość
-
Ruuda wrote:Odnośnie monitora oddechu..
Nie zamierzam nikogo straszyć. Każda z was zrobi, co uważa za słuszne, co jest normalne. Sama w pierwszej ciazy miałam dylemat, czy kupować urządzenie, więc zamiast wpadać w nakręcający się wir zakupu wszystkiego, co sprzedawcy nam oferują, wolałam zarówno w rodzinie podpytać poloznej pracujacej na oddziale z noworodkami, jak i osób pracujących na neonatologi, czy jest sens kupować monitor oddechu. A jako matki i tak w nocy,co chwilę będziecie się budzic, jak dziecko chrzaknie, poruszy się itp, żeby sprawdzić co się dzieje. O śmierci łóżeczkowej słyszam. I gorsze jest kładzenie maluszka do spania między rodzicami, bo wtedy właśnie istniej największe prawdopodobieństwo przygniecenia malucha podczas snu,czy nakrycie kołdra. Śmierć łóżeczkowa niezwykle rzadko się zdaza.
Proszę, dalej wylewajcie na mnie swój jad i niezadowolenie. Pod tym względem wyrażania swoich myśli i opinii nie jesteście lepsze ode mnie. Nie wiecie nic o mnie, o moich 9letnich staraniach o 1dziecko, ile czasu przygotowywałam się na macierzyństwo. Nie czyni ze mnie to ekspertki we wszystkich tematach. Wypowiadam się na temat tego,czego sama doświadczyłam. I czasem zamiast nakręcać się na forach, czy coś kupić, a najlepiej wszystko i na zapas, to porozmawiajcie z fachowcami na neonatologii, ginekologami mamami itp. Bywajcie i życzę udanych zakupów.
To już bez komentarza 😉Holibka lubi tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
Ultramaryna na myślę że szkoda słów może lepiej ominąć a doradzanie żeby zapytać położnej czy kogoś innego to myślę że jak ktoś ma wątpliwości to pierwsze co zrobi to porozmawia z kimś kto ma wiedzę na ten temat a nie ktoś kto wpapd na forum i wypadł. Jak widać nasze mamusie stałe mają też swoje doświadczenia i ja wolę jakoś was sluchac bo dużo mądrych rzeczy piszecie.
Apropo ja myślałam że wiem sporo o dzieciach wyprawkach itp ale widzę że sporo to ja się muszę nauczyć No ale to moje 1 dziecko a wiadomo inaczej swoje a inaczej nawet w rodzinie.kattalinna, Faelwen90, Holibka, Ottioli lubią tę wiadomość
-
Witam was po mojej 3 h drzemce, odcięło mi energię po załatwianiu spraw. Piersi tez ok wiec wszystko idzie pomyślnie 🥳
Piękne brzuszki, ja zdałam sobie sprawę ze nie robię fot brzucha tak widocznie, tylko tak jak leżę i bobas się rusza muszę to zmienić żeby potem pamiętać jak wyglądał na różnych etapach 🤰
Cieszę z wyniku po amino teraz można świętować 🥰
Wiecie rynek ma dużo do zaoferowania jedne rzeczy maja sens i mogą nam ułatwić macierzyństwo inne pewnie to reklama. Po co sobie nie ułatwiać jeśli komuś to pomaga jeśli dla kogoś to ważne a krzywdy nie robi.
Zaqwsx, Holibka, kattalinna, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
Nadrobiłam Was, a było co nadrabiać 😁😘
Kinia i Faelwen - Wy przeżywałyście dużo stresu, ogromnie się cieszę, że sprawy są wyjaśnione! 💕 Teraz rośnijcie zdrowo 🤞
Gratuluję wszystkich wizyt, dobre wieści - to bardzo cieszy 🥹
Macie piękne brzuszki i faktycznie, pomiędzy tymi wrzucanymi kilka tygodni temu, jest już znaczna różnica 🥹❤️ Zazdroszczę Wam, że tak ładnie je podkreślacie, muszę się trochę zainspirować 😍 U mnie królują workowate ciuchy, legginsy, dresy, czuję się jak bałwan, bo nieźle mnie z dnia na dzień wybrzuszyło 🤣
Tak się naczytałam o Waszych zakupach, że też poczułam potrzebę kupienia czegoś dla młodej 🤣🤭 Zaraz idę pobuszować. Dzięki za polecenie sterylizatora, dotychczas jechałam z czajnikiem, ale tym razem będę sprytniejsza 🤭😉
Potforzasta, masz rację kochana, już zamykam temat 👌😘kinia982, Ottioli, Faelwen90 lubią tę wiadomość
Starania o drugie 👶 od 12.2023 / 25.01. 💔cb
16.05. ⏸️ beta 9(10dpo) - beta 43 (12dpo) - beta 134 (14dpo)
💊 Euthyrox, Clexane
6.06. 4mm i ❤️ (6+5)
28.06. 3cm 🐨 (9+6)
23.07. 8cm, ryzyka niskie i 90% 🩷 (13+3)
20.08. 220g dziewczynki 💕 (17+3)
17.09. Połówkowe, 490g klusi 🤭 (21+3)
14.10. 850g foszka 🥰 (25+2)
🩺 12.11.
-
Faelwen 🥳 macie zasłużone wakacje! Wypocznijcie!
Z polecajek: odebrałam właśnie legginsy od mamaiginekolog. Bardzo fajne, z dość grubego materiału.
Stwierdziłam, że dziecia jeszcze zdążę ubrać, a jak sobie nic nie kupię, to w przyszłym tygodniu wyląduję w dresach męża 🤦♀️ On co prawda się śmieje, że najwyżej podciągnę na brzuch i będę wyglądać jak Obelix, ale może opcję przebranżowienia na clowna zostawię sobie na później 🤪
Swoją drogą, nie pamiętam kiedy ostatnio tyle płakałam ze śmiechu, co w tej ciąży 😂kattalinna, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
Nie martw się ultramaryna_ , już nieproszona sobie idę z tej grupy. A żaden monitor oddechu dziecka wam nie uratuje, nawet jeżeli da sygnał, jak człowiek nie zna podstaw pierwszej pomocy niemowląt. A takie kursy dla przyszłych rodziców są i warto z nich skorzystać, by się czegoś pożytecznego w życiu nauczyć, a nie być zależnym od urządzenia, któremu właśnie powierzam dziecko. I wolę budzic się w nocy, zajrzeć do bobasa. A ludzi słuchać się wykształconych w tym temacie. A nie kupować i wszystko łykać jak pelikan, co wciskają.
Mimo calej tej dyskusji życzę wszystkim szczęśliwego rozwiązania i zdrowich bobasów. Nie moja intencja było straszenie ludzi, tylko napisanie tego co osobiście uważam. Każdy ma swój rozum, zrobi co uważa za słuszne, wiec prosze mnie nie straszyć, ze przeze mnie jakies dziecko moze umrzec.Pozdrawiam. -
Ruuda wrote:Nie martw się ultramaryna_ , już nieproszona sobie idę z tej grupy. A żaden monitor oddechu dziecka wam nie uratuje, nawet jeżeli da sygnał, jak człowiek nie zna podstaw pierwszej pomocy niemowląt. A takie kursy dla przyszłych rodziców są i warto z nich skorzystać, by się czegoś pożytecznego w życiu nauczyć, a nie być zależnym od urządzenia, któremu właśnie powierzam dziecko. I wolę budzic się w nocy, zajrzeć do bobasa. A ludzi słuchać się wykształconych w tym temacie. A nie kupować i wszystko łykać jak pelikan, co wciskają.
Mimo calej tej dyskusji życzę wszystkim szczęśliwego rozwiązania i zdrowich bobasów. Nie moja intencja było straszenie ludzi, tylko napisanie tego co osobiście uważam. Każdy ma swój rozum, zrobi co uważa za słuszne, wiec prosze mnie nie straszyć, ze przeze mnie jakies dziecko moze umrzec.Pozdrawiam.
Pozwolę się odezwać jako medyk.. uwielbiam aparatury bo potrafią wyłapać wieciej niż człowiek, szczególnie w nocy.. sama potrafię udzielić pierwszej pomocy , nie raz jej udzielałam dorosłym a nie zliczę ile razy dzieciom ALE Twoja położna odradzała.. a moja przyjaciółka położna, która pracuje na intensywnej terapii noworodków sama go zakupiła i spała spokojnie.
Dlatego dziewczyny jeśli was stać, jeśli będziecie spokojniejsze kupcie ten monitor, bezdechy się zdarzają ale mogą być różne.. mało tego, może się okazać, że Wasze dziecko ma bezdechy i będziecie mogły kontrolować ich długość i konsultować czy podlegają diagnostyce.
Zaqwsx, Rocky, Ottioli, Holibka, Miśka_95, kattalinna, Sarst lubią tę wiadomość
-
Ruuda wrote:Nie martw się ultramaryna_ , już nieproszona sobie idę z tej grupy. A żaden monitor oddechu dziecka wam nie uratuje, nawet jeżeli da sygnał, jak człowiek nie zna podstaw pierwszej pomocy niemowląt. A takie kursy dla przyszłych rodziców są i warto z nich skorzystać, by się czegoś pożytecznego w życiu nauczyć, a nie być zależnym od urządzenia, któremu właśnie powierzam dziecko. I wolę budzic się w nocy, zajrzeć do bobasa. A ludzi słuchać się wykształconych w tym temacie. A nie kupować i wszystko łykać jak pelikan, co wciskają.
Ale zaraz - no to jak urządzenie da mi znać, ze jest długi bezdech to myślisz, ze będę klaskać nad kołyska i nic nie robić? I zrobie sobie 'ufff, urządzenie działa bo dało mi znać' i nic? Strasznie uogólniłaś, ze jak ktoś ma monitor oddechu to nie pójdzie na kurs pierwszej pomocy. Masz jakiś statystyki czy cos? Czyli albo urządzenie albo kurs pierwszej pomocy? Są osoby, które nie maja ani tego ani tego i maja dzieci.
Chyba wiadomo, ze jest to urządzenie do monitorowania. Tak samo jak używa się stetoskopu czy ciśnieniomierza, monitorujesz czy wszystko jest ok z czynnościami życiowymi. Rodzaj reakcji zależy od tego na ile jesteśmy właśnie przeszkoleni w temacie. Ale tak jak piszesz, na szczescie żyjemy w czasach gdzie mamy dostęp do specjalistów w realu a nie tylko w internecie
Edit: Jeśli uznam, ze cos będzie pomocne dla mnie i mojej rodziny to oczywiście, ze to kupię. Będę łykać wszystko jak pelikan byle by mieć spokój psychiczny
Faelwen90 wrote:Dziewczyny, odebrałam wyniki badania. Toksoplasmy gondii w badanym płynie owodniowym nie wykryto!
Boże, to najlepszy dzień w moim życiu! Kamień spadł mi z serca. To taka ulga, że ciężko opisać...
Super! serdecznie gratuluje i ściskam wirtualnie! Teraz można zacząć oddychać pełna piersią!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 20:12
Zaqwsx, Holibka, Ottioli, Faelwen90 lubią tę wiadomość
-
Murilega wrote:Trzymam kciuki by się zamknęło szybko i samo. Rozumiem że przewidywania są dobre? Pytam bo właśnie siedzę z Covidem i chociaż przechodzę raczej dobrze to boję się, że zaszkodzi on młodemu. 🙁
Lekarz jak przekazał Nam informację o nieprawidłowości pierwsze co zapytał czy ostatnio chorowałam. Zgodnie z prawdą przyznałam,że tak i że możliwe,że był do covid. Jak choruje Mama to ponoć choruje też dziecko w brzuszku i to są często efekty.
Dla mnie ważne ,że wyłapane i możemy to monitorować. Wspomniał,że może się to utrzymać i do porodu. To,że moja choroba odbiła się tak na maleństwu nie znaczy,że u Twojego się odbija,ale zapewne skontrolować warto😊
To ja jeszcze co do brzuszków to wszystkie piękne 🤩 ja uwielbiam kobiety w ciąży i sama w niej chodzić.
Moj też się już mocno zaokrąglił i mogę się śmiało porównać do Nome🫢
Ilona.., Holibka, kattalinna, Ottioli lubią tę wiadomość
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤
11.07.2024 prenatalne 7,5cm zdrowego bobasa
-
@Ruda proszę idź już słuchać SIĘ swojej położnej i nie przejmować sprawami, które bardzo rzadko się zdarzają.
Także PAAAAAAA!Rocky, kattalinna, Ottioli lubią tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Mamausia wrote:Lekarz jak przekazał Nam informację o nieprawidłowości pierwsze co zapytał czy ostatnio chorowałam. Zgodnie z prawdą przyznałam,że tak i że możliwe,że był do covid. Jak choruje Mama to ponoć choruje też dziecko w brzuszku i to są często efekty.
Dla mnie ważne ,że wyłapane i możemy to monitorować. Wspomniał,że może się to utrzymać i do porodu. To,że moja choroba odbiła się tak na maleństwu nie znaczy,że u Twojego się odbija,ale zapewne skontrolować warto😊
To ja jeszcze co do brzuszków to wszystkie piękne 🤩 ja uwielbiam kobiety w ciąży i sama w niej chodzić.
Moj też się już mocno zaokrąglił i mogę się śmiało porównać do Nome🫢
U mnie było o tyle inaczej, że lekarz pytał czy chorowałam, a ja nie chorowałam w tej ciąży, a na pewno nie w ostatnim miesiącu. Dlatego pewnie nieco inaczej zareagował. Trzymam kciuki aby u Ciebie podobnie jak u mnie szybko się unormowało i EKG wykazało wyłącznie prawidłowo bijące serce!Mamausia lubi tę wiadomość
🙋🏻♀️ 37.
👦🏼 7.11.2017 - zdrowy, kochany syn❣️4380 g, 62 cm, 10/10, CC - brak postępu porodu
👼🏻 26.09.2019 - ur. 37 tc. Przepuklina mózgowa, CC planowa
-
Domi.Nika wrote:Kattalina i Faelwen90 gdzie się wybieracie na wakacje ?
Holibka lubi tę wiadomość
-
Ku uciesze na dobry sen:
byłam dziś z siebie dumna, bo dorwałam w Pepco fajne zabawki do wanny dla synka, w tym jedną bardziej fancy przeceniona z 60zl na 12. No deal życia. Robimy wieczorną kąpiel i co? Nie działa. Więc dwoje się i troje, wnerwiam na siebie. Kartonowe opakowanie przecież już dawno podarte w śmietniku, paragon gdzieś zgubiony. Zresztą będę reklamować 12zl? Mąż się ze mnie śmieje, że może dlatego zabawka była tak przeceniona 🙈 Wreszcie odszukuję w internecie instrukcję i olśnienie: to nie jest zabawka do wanny, ale do ogrodu, wymaga stałego podłączenia do węża ogrodowego 😂 A tak mnie w sklepie nawet chwilę zamroczyło, że czemu napisane jest „zabawka dla dzieci 3+” 😂 Mózg ciężarnej to jednak jest mózg ciężarnej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 20:42
Zaqwsx, kattalinna, potforzasta, Ottioli, Holibka, luśka, Rocky, Podkoszulka lubią tę wiadomość
-
Ja jakoś z tej ekscytacji ciążą wcale nie mam ochoty na wyjazdy nigdzie w tym roku. Też planowałam bardzo dużo, ale jakoś chyba zmieniłam się w domatorkę. Pewnie będę żałowała że ostatnie wakacje tylko we dwoje spędziliśmy w swojej okolicy, ale spędzamy miło czas mimo wszystko 😊
kattalinna lubi tę wiadomość
-
Holibka wrote:@Mamausia jak duża jest ta niedomykalność zastawki trójdzielnej? To jest dokładnie to samo co u nas. U nas na połówkowych 19.08 dochodziła do 200cm/s. 30.08 do 80 cm/s. Natomiast 3.09 nie było jej już w ogóle, w bardzo dokładnym badaniu EKG w jednym z najlepszych serduszkowych ośrodków w PL. Ponoć to jest kwestia hemodynamiczna i bardzo często się pojawia. Wynika z tego, że prawa komora serca jest bardziej obciążona w życiu płodowym ponieważ płuca nie uczestniczą w krążeniu w takim stopniu jak po porodzie, podobnie układ pokarmowy - brak substancji płynących z jelit. Do tego w sercach maluszków są 2 otworki, które umożliwiają odpowiednią regulację pracy serca w życiu płodowym, a po porodzie się zamykają.
Piszę Ci to, bo mi żaden z dwóch dobrych lekarzy nie wspomniał o tym i byłam mocno zestresowana tą wadą. Była raczej gadka w stylu „raczej nie ustąpi, ale ludzie z tym żyją i jak jest u dziecka to nie przeszkadza w niczym”.
Natomiast WARTO zrobić EKG serca maluszka aby sprawdzić czy ta trójdzielnosc jest właśnie taką izolowaną „miniwadką” i nie wynika z niczego innego. Trzymam kciuki!
Bardzo Ci dziękuję za wszystkie rozjaśnienia,nasz lekarz raczej Nas uspokajał. To nasz wynik jest taki sam: niedomykalność jest max do 2m/s. Dostaliśmy skierowanie do dr kolegi,który jego zdaniem jestem specem. Mówił,żeby poczekać zbadaniem 2 tygodnie i że wysyła Nas na komplet badań - możliwe że EKG również tam jest ,ale nie jestem w stanie się rozczytać na skierowaniu. Mówił,że są to drogie badania,a na NFZ można je zrobić właśnie w Poradni w Zdrojach.
Wierzę,że będzie jak u Was❤️Zaqwsx, Holibka lubią tę wiadomość
👩🏼 37 lat 🧔🏻41 lat
👦🏼👧🏼 bliźniaki 2012
👧🏻 córeczka 2019
6.12.23 II 10dpo - beta 10 ,dobre przyrosty
21.12.23 usg puste jajo
4.01.24 indukcja - poronienie 💔beta 52965
08.05.2024 II - 11dpo beta 23
10.05.2024 beta 98💚progesteron 52,80ng
16.05.2024 - beta 2464
22.05.2024 - 1 usg 'tylko' pęcherzyk ciążowy
24.05.2024 - beta 26709
28.05.2024 wizyta mamy wyczekane ❤
11.07.2024 prenatalne 7,5cm zdrowego bobasa
-
WNM a to dobre ale to jest właśnie mozg ciężarnej ja do tej pory się zastanawiam o co miałam was pytać i zabijcie mnie nie wiem.
Zaqwsx czasem takie wakacje w domowym zaciszu sami we dwoje czy z najbliższą rodziną są lepsze niż w tłumie innych wczasowiczów
Mamusia trzymam kciuki za was żeby bylo dobrze 🤞🤞Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września, 20:57
Mamausia lubi tę wiadomość